Choď na obsah Choď na menu
 


Alissa Johnson

 

The Haverston Family series Alissa Johnson

~

haverston-family.png

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Jako pravá dáma Alissa Johnson

Winnefred Blytheová žije od třinácti let v chudobě se svou guvernantkou a přítelkyní Lilly Illestoneovou ve skotském sídle Murdoch House. Musí vystačit s pouhými pěti librami ročně, ale obě ženy usilovně pracují, aby se uživily. Dívku poslal tak daleko od Londýna její pěstoun markýz z Engsly a jeho necitelná manželka. Po markýzově smrti by se měl o Winnefred postarat jeho syn Lucien, ale ten tuto povinnost přenese na svého bratra Gideona. Gideon, bývalý kapitán lodi Perservance, se vrátil domů poznamenaný hrůznými zkušenostmi ze života u válečného námořnictva a stále se nemůže smířit se ztrátou řady členů své posádky. Po příjezdu domů zjišťuje, že markýza z Engsly – jeho a Lucienova nevlastní matka – protiprávně zadržovala peníze, které ve skutečnosti patřily mladé Winnefred. A protože tuto nespravedlnost velmi těžce nese, rozhodne se všechny minulé křivdy napravit. Vypraví se tedy za mladou nezkušenou dívkou, která se nikdy nepohybovala ve vyšší společnosti, ale nechybí jí pevná vůle, odhodlání a zdravý rozum. Snaží se k ní najít cestu bodrým nenuceným chováním a smyslem pro humor, za nímž se snaží skrýt výčitky svědomí, pocit viny i temné stíny minulosti. A také ji musí připravit na pobyt v Londýně mezi společenskou smetánkou, s níž Winnefred nemá žádné zkušenosti. Oba se postupně poznávají, nacházejí k sobě cestu a nakonec se do sebe zamilují. Stále je však rozdělují démoni minulosti a Gideonovy skryté rány na duši. Na pozadí jejich vzájemného sbližování se zároveň odvíjí další milostný vztah mezi Lucienem a jeho někdejší ztracenou láskou Rose. (Baronet, 2017)

~ ~ ~

Dôvod, ktorý doviedol Winnefred Blytheovú a Lilly Illestoneovú na pokraj viac ako skromného života, je lady Engslyová, ktorá si roky nenásytne ukrajovala z rodinnej pokladnice a so značnou časťou sprenevereného majetku zmizla nevedno kam. Niet preto divu, že bratia Engslyovci mienia dosiahnuť zadosťučinenie a spravodlivosť. To však musia najprv stratenú markízu nájsť. Kým sa Lucien zaoberá pátraním po macoche, Gideon je poverený splatiť dlh, ktorý vznikol nedopatrením.

Príchod lorda Gideona Haverstona nevítajú v Murdoch House s nadšením. Dve obyvateľky ho v prvej chvíli považujú za zlodeja. Autorka komponuje v príbehu jemne humorné scénky a takou je aj úvodné zoznámenie sa hlavných hrdinov. Gideon po ňom ostáva s hrčou na hlave. Zistenie, že peniaze, ktoré mali prúdiť do Murdoch House, v podstate neexistujú, vzbudzuje po počiatočnej nedôvere a výčitkách svedomia potrebu vynahradiť všetky minulé príkoria. Gideon je konfrontovaný s mierou sebestačnosti dvoch žien, ktoré museli zapojiť svoju tvorivosť a vynaliezavosť, aby si zaobstarali vlastné prežitie. Winnefred, familiárne prezývaná Freddie, a Lilly sa z ekonomických dôvodov utiahli do záhradného domčeka a Gideon začína uskutočňovať úmysel presťahovať ich späť do Murdoch House. Najíma celú armádu služobníctva a súhlasí s plánom pomôcť slečne Blytheovej pri návrate do kruhov londýnskej smotánky. Príprava na spoločenskú sezónu prebieha pod prísnou taktovkou Lilly Illestoneovej, ktorej celý cirkus okolo výuky dobrých mravov, nakupovania garderóby a pravidiel správnej konverzácie prináša väčšiu radosť ako Winnefred.

Freddie si zvykla na voľnosť, nebojí sa fyzickej práce, nosieva nohavice a zhovára sa s kozou Claire. Snaží sa Lilly potešiť zapájaním sa do príprav na Londýn. Gideon zase chce potešiť ju, napr. kúpou koláčov, po ktorých túžila iba spoza výlohy obchodu, kvalitnými šatami či tancom. Hoci pobyt v Murdoch House berie ako dočasný, Winnefred sa mu nevtieravo dostáva pod kožu. Presvedčí markíza, aby slečne Blytheovej sídlo daroval ako odškodné za dlhoročnú nevšímavosť. Freddie ani za túto cenu nemení svoje zvyky, nevzdáva sa napr. pomoci väzňom v miestnej väznici. Napriek stopercentnému džentlmenstvu a rastúcej náklonnosti k tejto nezvyčajnej mladej dáme Gideon sám akúkoľvek formu zodpovednosti odmieta. Winnefred chvíľu nie je jasné, prečo si od nej drží odstup, keď zároveň v protiklade s tým o ňu prejavuje záujem. Dôvod tkvie v jeho minulých skúsenostiach, keď ako kapitán vojnovej lode prišiel v boji o posádku. Jej členovia sa mu zjavujú v nočných morách ako pripomienka toho, že v čomsi zlyhal. Nemieni to opäť pripustiť. Na prežité utrpenie mu nedá zabudnúť ani zranená noha. Autorka sa vyhla pokušeniu vykresliť lorda Gideona ako sebaľútostivý typ, no ani si s Winnefred neskáču hneď do náruče a nevyznávajú nehynúcu lásku. Trochu mi vadilo, že je to Winnefred, ktorá, zdá sa, bojuje o vzťah húževnatejšie ako lord Haverston.

Príchod do Londýna oživuje vzrušenie a spomienky na niekdajšie obdobie z mladosti Lilly Illestoneovej, ktorá tu prežila svoju prvú lásku, no sľubovaný sobáš sa neuskutočnil. Keď vyjde najavo, že identita záhadnej Rose, patrí jej, do vôd večierkov sa priženie aj Lucien Engsly, aby nadviazal na vzťah prerušený vynúteným odlúčením. Freddie si uvedomuje, že nedokáže až tak veľmi prežívať radosť z pobytu v meste, ťahá ju to domov na Murdoch House. Navyše jej je jasné, že kým sa Haverston nevysporiada s vlastnými démonmi a neprijme stratu ako súčasť života, nemá po jeho boku žiadne miesto. Je schopný úprimne priznať, že mu na Freddie záleží stále viac, no prejaviť city mu trvá trochu dlhšie. V konečnom dôsledku je spoločná budúcnosť v Murdoch House tou najlepšou voľbou pre Winnefredine lipnutie na vidieku a balzam pre Gideonove vojnové spomienky.

Dej v románe plynie pomalým tempom, niektoré udalosti by nemuseli byť opísané tak zdĺhavo. Pár drobných dobrodružstiev neprináša nič nervy drásajúce, pri čom by bolo treba strácať dych, slúžia na prejavenie charakteru hlavných postáv. Zopár scén oživuje vtip. Priestor dostávajú hlavne Winnefred s Gideonom, pridaná línia okolo Lilly-Rose a Luciena je rozvinutá okrajovo, iba v náznakoch. Neobľubujem také tie rýchle lásky, kde už na desiatej strane je jemu aj jej jasné, že sú zamilovaní a nedokážu bez seba žiť. Jako pravá dáma takou knihou nie je. Winnefred aj Gideon musia prejsť istou cestou, kým veci zapadnú na správne miesto.

Jednoznačne knihu treba označiť za romantickú. Pridávam aj prívlastok milú. Priaznivci regency romance by jej mali dať šancu. Nekomplikovaná zápletka, príjemní hrdinovia a kultivovaný štýl zaraďujú Alissu Johnson v rámci žánru k autorkám hodným povšimnutia.

si-

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Šlechtic ze žaláře Alissa Johnson

Adelaide Wardová musí pomoci své rodině ze zoufalé finanční situace. Zachránit by ji mohl postarší, ale bohatý baron Robert Maxwell, který se o ni uchází. Do jejích plánů však vstoupí pohledný nemanželský syn britského šlechtice a zároveň nevlastní bratr jejího nápadníka Connor Brice. Ten se po letech vrací do Anglie z Ameriky, aby se pomstil muži, který ho připravil o normální dětství i o peníze. Má teď dostatek odhodlání i prostředků, aby ho donutil zaplatit za jeho zločinné jednání. Connor poprvé uviděl krásnou Adelaide ve vězení, kde skončil na základně falešného obvinění sira Roberta, když tam přišla navštívit svého odsouzeného zadluženého bratra. Později – už jako svobodný muž – zjišťuje, že se baron Maxwell chce s Adelaide oženit, a napadne ho, že by se dívka mohla stát součástí jeho pomsty zločinnému bratrovi. Přitom však stále víc podléhá jejímu kouzlu. Adelaide se do Connora zamiluje, ale nemůže uvěřit, že jeho city k ní jsou upřímné a že pro něj není jenom zbraní, která má zasáhnout sira Roberta na nejcitlivějším místě. Její vztah ke Connorovi je proto poznamenaný nedůvěrou, která oba zamilované dlouho rozděluje. (Baronet, 2017)

~ ~ ~

Hlavnou postavou romance z pera Alissy Johnson Šlechtic ze žaláře je Connor Brice, tak trochu známy z príbehu Jako pravá dáma. Pán Brice sedel v žalári, ktorý navštevovali Winnefred a Lilly, teraz lady Engslyová. Connor Brice je však už na slobode a je ochotný krok po kroku vyplniť plán, ktorý spriadal, aby sa pomstil človeku zodpovednému za všetky príkoria, ktoré za dlhé roky okúsil. Je pripravený využiť všetky prostriedky a jedným z nich je slečna Adelaide Wardová.

Stretnutie so šarmantne záhadným pánom Connorom Briceom na maškarnom plese považuje Adelaide za dobrodružnú náhodu. Tá ale nesedí do jej plánov. Očakáva ponuku na sobáš od baróna Roberta, ktorá je záchranným lanom pre celú jej rodinu. Bratove dlhy zhltli všetok rodinný majetok a Adelaide záleží len na šťastí mladšej sestry Isobel a synovca Georgea, o ktorého jej brat Wolfgang nejaví práve otcovský záujem. Momentálne sedí vo väzení pre dlžníkov a Adelaide dúfa, že lord Robert splní svoj sľub a po svadbe dostane brata na slobodu. To by sa ale nesmela zoznámiť s pánom Briceom.

Connor Brice slečnu Wardovú okúzli a vystaví ju škandalóznej situácii, ktorá vedie k nevyhnutnej ponuke na sobáš. Lenže Adelaide má zrazu žiadosti o ruku hneď dve. Od súperiacich nevlastných bratov. V zložitej situácii ju čaká zložité rozhodovanie. Obaja bratia tvrdia, že ten druhý ju chce využiť a obaja používajú malé klamstvá a polopravdy, aby si ju naklonili. Hoci srdce ťahá Adelaide viac ku Connorovi, rozum dáva prednosť Robertovi. Odhaliť pravé stránky charakteru oboch nápadníkov stojí Adelaide veľa namáhavého sebazaprenia, nemálo hlavy bolenia, ale aj sled šokujúcich odhalení. To znamená prijať realitu bez ilúzií. Našťastie jej nemusí čeliť sama.

Rozhodnutie vydať sa za Connora neprichádza zo dňa na deň a Adelaide si dáva s posledným slovom poriadne načas. Spolu s ňou aj Alissa Johnson. A to v priebehu celého deja. Pre jej štýl písania zrejme platí istá rozvláčnosť, čo dynamickejšie povahy čitateľov pravdepodobne odradí. Treba sa pripraviť na stránky zaplnené hĺbavosťou, statickejšími prvkami a väčším dôrazom na pocitovosť ako na rýchle striedanie obrazov. Jadrom rozprávania sú opisy pomaly plynúcich dní, každodenných činností a vzťahových nedorozumení i radostí medzi Connorom a Adelaide. Ich manželstvo sa borí s vlastnými problémami, rastúcou vzájomnou náklonnosťou, nevyslovenými citmi, no všetko to podlieha Connorovej snahe dovŕšiť svoju pomstu Robertovi, ktorý mu nikdy nedokázal odpustiť jeho pôvod, vnímaný ako otcovu zradu. Robertova nenávisť sprevádzala Connora od detských liet, núteného pobytu na vojenskej lodi, počas prežívania na uliciach v Bostone a viedla ho k túžbe vzchopiť sa, dosiahnuť dostatočný majetok na taký návrat domov, ktorý by mu otváral všetky cesty a možnosti vysoko postaveného muža. Teraz to všetko Connor Brice má a nemieni svoju šancu premrhať ani kvôli Adelaide Wardovej.

Adelaide od prvého momentu spečatenia svadobnej zmluvy vie o Connorových úmysloch, sama má na manželstvo zištné dôvody a netají sa nimi. Vzájomná dohoda umožňuje obom žiť svoj život a sledovať svoj cieľ. Pre Adelaide je to zabezpečenie svojich najbližších, no chvíľu potrvá, kým si uvedomí, že nemôže donekonečna všetkých okolo seba zachraňovať a musí nechať každého niesť zodpovednosť za vlastné chyby. To platí hlavne o Wolfgangovi, ktorý ju svojou sebeckosťou a ľahkovážnosťou poriadne potrápi. Je to ona, kto si uvedomí ako prvý, že sa v nej rodia city, a že za to nemôže iba to, ako sa na Connora môže vo všetkom spoľahnúť, ako ju zahŕňa prepychom, ako jej plní sny, o ktorých sa doteraz zdráhala hovoriť. Jednoducho sa zamilovala a už jej iba rozmaznávanie nestačí. Chce stáť pre manžela na prvom mieste. Preňho je však stále prvoradá pomsta.

A tak sa medzi manželmi kopia nielen milé, romanticky ladené scény, ale aj nedorozumenia. Adelaide sa snaží primäť Connora k pochopeniu, že prijala Connora Bricea takého, aký je, s jeho minulosťou, že mu na ňom záleží, že v ich spoločnom živote sú dôležitejšie veci ako tvrdohlavá honba za Robertom. V celkovom dojme mi niektoré Adelaidine dôvody na urážanie sa prišli detinské. Otázka jej dôvery a nedôvery sa tiež hojdá na hojdačke sem a tam. Connor Brice nemá veľa skúseností s láskou a prejavovaním citov a tiež si musí prejsť istou cestou, kým prizná, že jeho životom je Adelaide a nie pomstychtivosť. Pomôže mu k tomu samozrejme zloduch Robert, ktorý nečakane ohrozí ich životy a pokúsi sa im vziať šancu na lásku. 

V románe sa až na záver udalosti nevyvíjajú prehnane dramaticky. Pokiaľ máte radi niečo akčnejšie, budete kapitoly vnímať staticky. Všetko sa prispôsobuje pokojnej vidieckej atmosfére, ďaleko od ruchu veľkomesta. Jediným spoločenským zážitkom je maškarný ples, na ktorom sa hrdinovia zoznámia. Väčšinu času trávia v sídle Ashbury Hall, ktoré sa stáva ich domovom. Spoločnosť im robia dvaja Connorovi starí priatelia, Adelaidina rodina a sluhovia. Dôraz autorka kladie na opis priebehu vzťahu medzi Adelaide a Connorom. Malý priestor tu dostali hrdinovia zo spomínanej romance Jako pravá dáma. Príbeh neoznačím za vzrušujúci, tep sa mi pri ňom nezrýchlil, nie v tom zmysle, že dychtivo zisťujete, čo bude ďalej, lebo neudržíte na uzde zvedavosť. Išlo viac o to zistiť, čo napr. teraz urobí Connor... Hoci je fér priznať, že boli časti, kde by mi neprekážalo, keby autorka čo-to popohnala, vzhľadom na uspávajúci dážď za oknom počas čítania, mi istá melancholická nálada medzi riadkami neprekážala. Akosi tak zapasovala do nedeľného popoludnia.

si-

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Cudná hříšnice Alissa Johnson

Anna Reesová je nemanželská dcera známé kurtizány a vyrůstala v nechvalně proslulém domě vyhledávaném příslušníky společenské smetánky. Své matce se však v ničem nepodobá. Je uzavřená a plachá a touží se vymanit z pochybného polosvěta plného bujarých večírků. Zlom v jejím životě nastane ve chvíli, kdy na schodech náhodou narazí na rozjařeného lorda Danea, který ji okamžitě zaujme svým přitažlivým zjevem, šarmem a chlapeckou nespoutaností...(Baronet, 2018)

~ ~ ~

Maximilian Dane v povestnom dome pani Wrayburnovej „zapíja slobodu“ pred prevzatím titulu vikomta po zosnulom bratovi. Začína mu život plný záväzkov. Pre rodinu je „sklamaním z McMullin Hall“, polosvet si vybral sám ako istý druh vzbury voči očakávaniam. V opileckom opojení zablúdi do spoločnosti mladej slečny Anny Reesovej, ktorá sa hýriacej pospolitosti úspešne vyhýba. Pre Annu predstavuje toto „zoznámenie“ dotyk so svetom, ktorý ju zaujíma výhradne ako vybočenie zo stereotypu, v ktorom v Anover House uviazla. Jej prvý bozk a neohrabaná žiadosť o ruku v nej napriek vedomiu, že svoju úlohu v Daneovej ponuke zohral alkohol, vyvolá nádej na opätovné stretnutie. Nádej, ktorú v sebe živí dlhé štyri roky...

Keď Anna Reesová odhalí matkine tajomstvo o tom, kto je jej otec, využije príležitosť, aby zistila čo najviac o svojom pôvode. A tak sa ako dcéra lorda Engslyho domáha svojich práv a je pozvaná na sídlo Caldwell Manor, aby sa zoznámila s nevlastným bratom, Lucienom Haverstonom, súčasným markízom z Engsly. Čo Anna vôbec netuší, je fakt, že lord Maximilian Dane je Lucienovým najlepším priateľom, a tak po štyroch rokoch stojí tvárou tvár mužovi, s ktorým strávila jeden večer, a ktorý pošliapal jej dôveru.

Anna odišla od matky za vidinou splnenia sna o vlastnom domčeku na vidieku, ktorý jej môžu zhmotniť peniaze po zosnulom otcovi. Podľa všeobecnej známosti markíz platí všetky dlhy, no pre Luciena je existencia sestry hotová vec a nepripúšťa nič iné, len že Anna na istý čas ostane v rodinnom sídle, aby sa bližšie zoznámili. Anne by čosi také nenapadlo ani v najodvážnejšom sne, jej život sa od základu mení. Mrakom nad jej novou perspektívou je prítomnosť lorda Danea, ktorý Annu Reesovú upodozrieva zo zištnosti a podvodu.

Maxove pocity valcuje urazená pýcha z odmietnutia a pretavuje sa do jeho správania. Anna si to vysvetľuje ako pohŕdanie, čo ju zo snenia o Maxovi dokonale vylieči. Príčina tkvie v tom, že pani Wrayburnová pred rokmi Maxove pokusy o stretnutie s Annou zamlčala a neodovzdala jej ani jeho listy. Teraz je dospelejší a zodpovednejší. Chvíľu trvá, kým medzi sebou Max a Anna vyčistia stôl a začnú sa skutočne spoznávať.

Max Dane odhaľuje pravú tvár „Ľadovej kráľovnej z Anover House“, detaily o jej živote, jej túžby, každým dňom svoj názor o vypočítavej prospechárke opúšťa, pretože každý deň s Annou mu ukazuje, ako sa mýlil. Zahŕňa Annu milými ospravedlneniami. Čas v Caldwelle vypĺňajú prechádzkami, rozhovormi, ale napr. aj záchranou topiaceho sa dieťaťa z jazera. To všetko ich stále väčšmi zbližuje a prehlbuje vzájomnú príťažlivosť.

Anna dostane príležitosť zoznámiť sa s ostatnými Haverstonovcami a konečne spoznáva plný význam slova rodina. Uvedomuje si to aj vďaka blízkemu vzťahu so svojou bývalou pestúnkou a teraz spoločníčkou pani Culpepperovou, ktorá sa po rokoch konečne utvrdí v tom, že je načase nechať svoju zverenkyňu v tých správnych rukách a odvíjať ich životné cesty vlastným smerom. Ale ani v ideálne pôsobiacom Caldwell Manor Anna neunikne matkiným snahám manipulovať jej životom. S Maxovou pomocou sa musí postaviť sebeckosti pani Wrayburnovej a oslobodiť sa od jej majetníckosti a sebestrednosti.

Priateľstvo s Annou dovoľuje Maxovi otvoriť dvierka vlastných minulých rán, odkryť pred ňou tajomstvá, ktoré nikomu neprezradil. Ale akú nádej má vzťah medzi vikomtom a slečnou z polosveta s povesťou padlej ženy? Anna vďaka Maxovi častejšie myslí na lepšiu budúcnosť než na tienistú minulosť, ale dôsledky úteku z Anover House a odmietnutie vrátiť sa s matkou do Londýna na seba nenechajú dlho čakať. Stoja pár modrín aj Maxa, to však nie sú jediné prekážky, ktoré narastajú v ceste nerovnému vzťahu. Budú priateľstvo a láska stačiť, aby Max s Annou našli miesto, ktoré prijme ich oboch, so všetkým, čím sú?

Kniha Cudná hříšnice ma od seba nepustila od začiatku do konca. Sledovať Maxov vzťah s Annou bola vyslovene romantická cesta. Autorka ju opísala roztomilo, s humorom i vážne, s dušou na dlani. Všetky motívy, ktoré rozvíjajú udalosti príbehu, ma vťahovali hlbšie a bližšie k prežívaniu lásky medzi hlavnými hrdinami, všetky scény a dialógy ma utvrdzovali v tom, že držím v rukách veľmi dobré čítanie, že si Johnsonová príbeh dokonale premyslela a dala si na ňom záležať. Takéto príbehy jednoducho milujem... 

si-

____________________________________________________________________________________________

Providence series Alissa Johnson

~

providence-series.jpg

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Štěstí nám přálo Alissa Johnson

Slečna Sophie Evertonová se vrací domů. Nespěchá, po letech divokých dobrodružství v cizině nemá chuť nechat se svazovat přísnými společenskými pravidly Anglie počátku 19. století. Hodlá však získat zpět rodinný majetek – i kdyby se kvůli tomu měla stát špionkou budoucího krále. Než stačí splnit své první poslání, narazí na temného a přitažlivého vévodu z Rockeforte. Sleduje každý její krok a Sophii se zrychluje tep nejen z nebezpečí, které hrozí jejím plánům. Oba uvíznou v ošemetné síti špionáže a touhy. Aby z toho byla láska, potřebují získat důvěru – a samozřejmě kousek štěstí. (Baronet, 2019)

~ ~ ~

V hlavnej hrdinke prvej časti série Providence chcela autorka nepochybne vytvoriť neobyčajnú mladú lady, ktorá by sa svojím charakterom vymykala všednému priemeru. Sophie Evertonová je teda slečna, ktorej povesť osloví tajomného pána Smitha, rozhodnutého najať ju na špeciálnu úlohu. Jej 12 rokov cestovania a dobrodružných zážitkov ju v jeho očiach stavia do ideálnej pozície pre získavanie informácií o možnej kolaborácii lorda Loudora s Napoleonom. Je to o to jednoznačnejšie, že Loudor je Sophiiným bratrancom a samotná Sophie vníma svoj návrat do Londýna ako príležitosť dať do poriadku rodinné dedičstvo.

Slečna Evertonová strávila roky v exotických zemiach, pre londýnsku spoločnosť je neobvyklým zjavom, ale hoci nie je žiadna upätá krehotinka, vo všetkom ostatnom je celkom nevinná a už vôbec nie je typ na aférku. To si Alexander Durmant, vojvoda z Rockefortu, uvedomuje celkom jasne. V rámci záujmov koruny je ako agent nasadený, aby na ňu tak akosi dohliadal. Ľahké to však nemá.  Sophie je typ, ktorý lozí po oknách, zlieza balkóny a zachraňuje kamarátky pred rútiacimi sa kočmi. Dokáže vrhať nožmi a má dvoch svojráznych pomocníkov – rodinného priateľa, ochrancu Číňana Wanga, ktorý ju naučil nejednu užitočnú fintu a večne ostražitú gardedámu Summersovú. Pre Alexa sa stáva od prvého okamihu tou najzaujímavejšou osobou, akú doteraz stretol.

Okolo Sophie Evertonovej je kopa trápností a - slovami z knihy - „švanda“. Pre mňa sa stala ústredným bodom nudných pasáží a dialógy medzi ňou a Rockefortom sú reálne zbytočným plnením riadkov. Čo sa dá povedať na troch stranách, je roztiahnuté do troch kapitol. Obyčajne proti ľahkej rozvláčnosti, ktorá patrí k dotvoreniu atmosféry či k opisom, nič nemám, ale tu ma to rozčuľovalo. Sophie so všetkými svojimi neuveriteľnými historkami asi mala vzbudiť dojem sebavedomej, nezávislej a pokrokovej mladej ženy. Rockefort svoju „temnosť“ z anotácie niekde stratil, lebo som si ju vôbec nevšimla.

Po zistení, že Loudor podnikol kroky na prevzatie rodinného majetku, berie Sophie záchranu dedičstva do svojich rúk. Bohužiaľ isté veci sa zmeniť nedajú a poslednou možnosťou je vydať sa. Alex sa pokúša Sophie zviesť a rozhodne sa, že bude jeho manželkou, lenže Sophie nehľadá lásku na celý život a už vôbec nie manželstvo, v ktorom by si nepresadila svoje podmienky. A tak Alexovi neostáva nič iné iba sledovať, ako sa Sophie pohybuje v spoločnosti iných mužov a žiarliť na jej nápadníkov. Čo obaja netušia, je, že ktosi kuje pykle proti nim obom...

V rámci svojej tajnej úlohy pre vládu Sophie prehľadáva domy, ktoré navštívi počas večierkov, bálov, no dlho nič neobjavuje. Stretnutia s Alexom jej poskytujú uvoľnenie oproti nútenej konverzácii s ostatnými džentlmenmi. Alexova žiarlivosť sa stupňuje, má neustále silnejšiu potrebu odháňať všetkých konkurentov. „Vtipné“ rozhovory medzi nimi sú klasickými slovnými prekáračkami, bohužiaľ nenápaditými, zabíjajúcimi príbeh dupľovanou nudou.  

V deji je implicitné vzťahové napätie medzi Alexovým najlepším priateľom a spolupracovníkom Whitom a Mirabelle, kamarátkou jeho sestry. Pretrváva od istého incidentu na loďke v detstve, je detinské a vyumelkované. Čosi také neprirodzené som už dlho nečítala a núti ma to zamyslieť sa nad obsahom druhej časti série (Pokušení osudu), v ktorej sú Whit a Mirabelle hlavnými postavami.

„Vyšetrovateľská“, dobrodružná stránka príbehu dlho (ozaj dlho) nič neprináša, vlastne je tak akosi zastrčená medzi riadkami, ba priam zabudnutá. Alex ponúka Sophie niekoľko šancí, aby mu povedala o svojej „tajnej“ misii. Ona má svoje dôvody, prečo neprijať Alexovu pomocnú ruku. Keď prišiel únos hlavných hrdinov a následný útek, smerujúci k vyloženiu kariet, že obaja pracujú na tom istom prípade pre ministerstvo vojny, pochopila som, že každá ďalšia kapitola ma utvrdzuje, že sa neviem dočkať konca a to nebol znak zážitkového čítania, ale potreby rýchlo sa ho zbaviť. Z deja tečú prúdom nezaujímavé, banálne scény. Kvôli tomu si knihy nekupujem. Relax môže zabíjať čas, ale toto zabíjalo mňa. Každých desať prečítaných strán bol heroický výkon.

Konečné zásnuby odhalia, že celá „špionážna misia“ bola len hrou dobrosrdečných spiklencov, ktorí považovali Sophie a Alexa za dosť tvrdohlavých, aby odolávali dohadzovačským formalitám, a tak sa stali obeťami priateľov, ktorí im chcú dopriať lásku. Veľké sklamanie z čítania podčiarkla následná Sophiina dilema s láskou a šťastím, ktorá bola už len povestnou čerešničkou na torte, nanešťastie zúfalou.

Prvá kniha v sérii ma nenavnadila a dáva v mojom čitateľskom pláne otázniky k pokračovaniam. Rozhodne odporúčam k tejto knihe sa neponáhľať.

si-

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Pokušení osudu Alissa Johnson

Historická romance, plná dobrodružství, úkladů, lásky a pravého britského humoru. Jejích hádky pobuřují anglickou smetánku celá léta. Whittaker Cole, hrabě z Turstonu, a slečna Mirabelle Browningová se nesnášejí od dětství. Prostořeká mladá dáma si od nejžádanějšího mládence v Londýně nedá nic líbit. Když mu jednou dokonce přerazí nos, hrabě zjistí, že ji musí buď uškrtit, nebo… políbit. Zalíbí se jim polibky víc než slovní přestřelky, ostré jako rapír? Překonají rozpory a dokážou dát šanci osudu – a lásce? (Baronet, 2019)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

McAlistairovo štěstí Alissa Johnson

Slečna Evie Coleová výhružné dopisy nebere vážně. Mnohem víc se bojí, že ztratí srdce kvůli bývalému vrahovi, který ji má chránit. Jako bojovnice za práva žen se už dávno rozhodla, že se nikdy nevdá, ale čím víc McAlistaira poznává, tím víc se její přesvědčení otřásá v základech. I v tomto románu Alissy Johnson najdeme dobrodružství, pravý britský humor a jiskřivou konverzaci.

Znovu se také setkáme s oblíbenými postavami starých známých: s intrikáři panem Fletcherem a paní Summersovou, se Sophií a vévodou z Rockeforte či s Melanií a Whitem, kteří už své štěstí v předchozích dvou dílech našli. Čeká šťastný konec i na Evii a McAlistaira? (Baronet, 2020)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

_________________________________________________________

www.alissajohnson.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.