Choď na obsah Choď na menu
 


Gayle Callen

 

Sisters of Willow Pond Gayle Callen  

 img_295057_callen.jpg

1. The Lord Next Door

2. The Duke In Disguise - Falešný vévoda (Oldag, 2011) 

3. The Viscount In Her Bedroom - S vikomtem v ložnici (Oldag, 2011)

 

Falešný vévoda Gayle Callen 

Když Richarda O´Neilla požádá jeho nemocný nevlastní bratr, vévoda z Thanetu, aby chránil jeho šestiletého dědice před chamtivým nepřítelem, Richard souhlasí. Musí se za vévodu vydávat, což však není tak snadné, jak si představoval. A už vůbec by ho nenapadlo, že ho bude přitahovat chlapcova zvídavá guvernantka Meriel Shelbyová. Podlehne svůdná dívka muži, který nemá zrovna nejlepší pověst? (Oldag, 2011) 

S vikomtem v ložnici  Gayle Callen 

Bezstarostný život Louisy Shelbyové spojený s návštěvami elegantních plesů v nádherných róbách skončil smrtí jejího otce, po němž jí nezbylo vůbec nic. Bez naděje na zajištění v odpovídajícím manželství přijímá temperamentní mladá slečna nabídku dělat společnici postarší vikomtese lady Wadeové a těší se na život svobodné ženy, zatímco její sestry se šťastně provdaly. V domě zámožné vdovy však na Louisu pod překvapivou rouškou číhá nečekané pokušení… Od chvíle, kdy v důsledku tragické nehody přišel lord Simon Wade o zrak, stává se z něho samotář a žije v ústraní se svou babičkou a stydlivou sestrou, pryč z dosahu slídivých očí a zvědavých otázek. Ačkoliv před nehodou patřil mezi nejžádanější londýnské svobodné mládence a byl považován za nejschopnějšího svůdníka, smířil se s tím, že už nikdy nezakusí něžný dotek krásné ženy. Louisu však Simon přitahuje stejně jako ona jeho, když ho vrací zpátky do života svým elánem a nadšením, s nímž zároveň pomáhá jeho sestře získat větší sebevědomí ve vztahu k mužům; avšak přestože Simon touží po tom, aby mohl vzít okouzlující Louisu do náručí o ochutnat omamný nektar jejího polibku, nechce přijmout soucit od žádné ženy, a proto jejich vztah náhle ukončí. Louisa nikdy netoužila po muži takovým způsobem, jak zahoří pro Simona. Nyní její šance na štěstí možná spočívá ve schopnosti přesvědčit tvrdohlavého vikomta, že její vášeň je opravdová… a její láska upřímná. (Oldag, 2011)

Simonova babička, lady Wadeová, v tichosti plánuje nájsť spôsob, ako vnuka vytiahnuť z ulity. Nešťastný pád z koňa lordovi Wadeovi obrátil život naruby, nemožno však povedať, žeby sa z neho stal mrzút. Pozvanie Louisy Shelbyovej má vyriešiť dve muchy jednou ranou. Louisa bola v spoločnosti obľúbená a vzbudzovala pozornosť mužov, na čo si Simon živo spomína. Spoločnosť mužov sa jej páčila, rada sa bavila. Ľahkovážnosť jej pošpinila povesť a tento motív sa vlečie celým príbehom.

Slečna Shelbyová svoje skúsenosti chce posúvať zakríknutým dievčatám s nízkym sebavedomím, pomáhať im pri vstupe do spoločnosti. Príkladom, na ktorom si môže otestovať svoje učiteľské schopnosti, je Simonova sestra. Georgia Wadeová pôsobí ako najväčšia nešikovnica na svete. Takmer v každej scéne spôsobí faux pas, čo by sa dalo zniesť s mierou. Tú, zdá sa mi, autorka premrštila. Bolo pritiahnuté za vlasy, že Georgia nedokázala ani nabrať koláč na tanier bez toho, aby jej spadol alebo nerozliala pri tom kávu. Toto už nevyznieva ako nešikovnosť, ale hendikep.  

Simon vzbudzuje Louisin záujem od prvej chvíle, jeho spoločnosť vyhľadáva s úmyslom pomôcť mu, aby sa vyhol nejakému zúfalému činu, aj keď on na čosi podobné zďaleka nemyslí. Louisa akoby skôr trpela spasiteľským komplexom. Súvisí to so smrťou jej otca, ktorý po bankrote spáchal samovraždu. Louisa porovnáva Simonove nečitateľné správanie, sklon k samotárstvu a pretvárku pred rodinou s varovnými signálmi, ktoré si u otca nevšímala. Časté „náhodné“ stretnutia, ktoré zväčša iniciuje Louisa, vyplývajú z jej potreby stále mu čosi ozrejmovať. Je presvedčená, že vrátiť Simona do bežného života, každodenných spoločenských činností, priviesť ho opäť k samostatnosti, je jej poslaním. Medzi ňou a Wadeom sa ľady roztápajú bez zábran, čomu Louisine okúzlenie Simonom len pomáha a zbližovanie urýchľuje. Rozvíja sa medzi nimi aj priateľstvo, v sídle Enfield Louise nedávajú najavo, že je iba vikomtesina spoločníčka, ale skoro členka rodiny.

Idylka netrvá dlho. Na dedinskom plese Louisu dostihnú ohováračské reči z Londýna. Podstatou jej „naštrbenej“ povesti je, že ju muži označujú za „ľahko dostupnú devu“. Louisin „problém“ mi v kontexte vyznel ako neadekvátne nafúknutý a vykonštruovaný morálny poklesok. Napriek tomu sa rozhodne dokončiť svoju misiu u Wadeovcov, Georgia dokonca privedie svoje kamarátky, a tak sa okruh žiačok slečny Shelbyovej rozšíri. Vikomtesa Wadeová na reči nedá, a keďže si Louisa celú rodinu bez rozdielu získala, nič nemôže narušiť smerovanie jej budúcnosti, ktorú autorka nijako nezahmlieva ani nezaobaľuje a tým odhaľuje všetky potenciálne silné stránky príbehu. Karty svojho spisovateľského zámeru necháva odkryté voľne ležať na stole a na škodu celkového vyznenia zápletky sa tak príbeh zaodel do lacného šatu.

Postava Simona nesplnila moje očakávania. Z ľudského pohľadu mu ku cti slúži fakt, že sa s novým spôsobom života vyrovnáva bez väčších excesov a čestne voči okoliu. S menšou rezervovanosťou sa vracia do bežných činností, aj do spoločnosti, k tomu všetkému Louisu ani nepotrebuje. Svoju nezávislosť dokazuje napríklad víťazstvom vo veslovaní nad provokatérom a v podstate jediným „záporákom“ v príbehu lordom Keanom. Simon dokáže bez väčších problémov tancovať, dokonca znova jazdí na koni – samozrejme s Louisinou pomocou. Jej nápady na uľahčenie Wadeovej orientácie v okolí domu mi pripadali ako odpozorované od niekoho iného, rozhodne sa Gayle Callen neblysla originalitou.

Posledné kapitoly ešte priniesli dôkaz o Georginom nadobúdaní sebavedomia. Náhle o ňu prejavuje záujem rodinný priateľ z detstva Paul Reyburn. Georgia sa správa presne ako prototyp šedej myši, ktorú vytiahli z kúta. Presne viete, čo a kedy urobí, kedy sa stane hlavnou protagonistkou trapasu. Tento typ postáv mi pripadá čisto účelový, je vzdialený od reality.

Aj keď sa Louisa so Simonom zblížia v milostnej aférke, lord Wade sa nemieni ženiť, pretože kdesi v hĺbke považuje lásku za ľútosť. Má dôvod žiarliť, aj teraz už svoju milenku ochraňovať. Vietor medzi nimi narobí Simonov brat Leo a ich matka, ktorá by na titul matky roka asi neašpirovala. Jej prítomnosť bola z môjho pohľadu zbytočná, hoci ponúkla Simonovi príležitosť zastať sa Louisy. Slečna Shelbyová je odhodlaná ukončiť svoj pobyt na Enfielde a tým aj milostný pomer s tvrdohlavým Wadeom. Posledný večierok pod strechou Wadeovcov vnesie svetlo do zápletiek. Leove priznanie, že za reči o Louise je zodpovedný on, už len uzatvára kruh a vykonštruuje situáciu, v ktorej si Simon Wade uvedomí, že nechce o Louisu prísť a zmení večierok na zásnubný.  

Prečítanie príbehu mi neublížilo, ale ani mi nevyrazilo dych. Z môjho pohľadu bol dej postavený na nezaujímavých, banálnych rozhovoroch a situáciách. Mnoho pasáží a dialógov na mňa pôsobilo ako mlátenie prázdnej slamy. Všetko plynulo akosi bez výrazu. Dojem aspoň trochu kompenzoval milý epilóg.

si-

 

______________________________________________________________

Brides of Redemtion trilogy Gayle Callen  

  brides-of-redemtion.jpg

1. Return of the Viscount Vikomtův návrat (Oldag, 2015)

2. Surrender to the Earl Neodbytný hrabě (Oldag, 2016)

3. Redemption of the Duke Zkrocení vévody (Odlag, 2017)

 

Vikomtův návrat Gayle Callen  

Cecilia Malloryová se po otcově smrti stará o bratra a spravuje rozsáhlé panství, ale několik let nemůže získat přístup ke svým penězům. V zoufalé snaze nalézt řešení se odhodlá k odvážnému kroku: požádá o sňatek cizího muže, který jí zajistí přístup k dědictví, aniž by si sám činil jakékoliv nároky. Seržanta Michaela Blackthorna zná pouze ze vzájemné dlouhodobé korespondence. Voják a džentlmen, jehož měl její otec ve velké úctě, cítí, že by tak mohl splatit dluh svému druhovi ve zbrani, jemuž slíbil, že se postará o jeho děti. Cecilia předpokládá, že manžel, kterého si vzala v zastoupení, je starší, nepřitažlivý a zoufalý jako ona; rozhodně neočekávala nadmíru atraktivního mladého muže, jenž se objeví u jejích dveří. Michael si uvědomuje, že jeho povinností je krásnou, laskavou ženu, s níž se oženil, především chránit, a cítí, že hrozba se vznáší nebezpečně blízko, když ji nečekaně začíná milovat. (Oldag, 2015) 

 Voľne nadväzujúca séria o troch mužoch spojených pocitom zodpovednosti za zmarenú akciu v boji začína príbehom o veliteľovi jednotky Michaelovi Blackthornovi, ktorý sa rozhodol pre dráhu obyčajného vojaka, hoci je synom vikomta. Ale práve kvôli otcovým očakávaniam, že prinesie do rodiny vďaka ženbe majetok, sa rozhodol všetkého vzdať, dokonca si nekúpil ani hodnosť, ale začínal pekne od najnižšieho stupienka. Na svoje šťastie sa dostal do kontaktu s lordom Mallorym, ktorý mu bol viac ako len radcom, mentorom a učiteľom. Po jeho smrti, ktorú si dáva za vinu, považuje za svoju povinnosť postarať sa o jeho potomkov.

 Svojím spôsobom mu nahrá aj samotná lady Cecilia, Malloryho dcéra, ktorá s ním nadviaže písomný kontakt a v snahe dostať sa spod poručníctva a mať prístup k finančným prostriedkom, ho odvážne poprosí o manželstvo, ktoré sa má uzavrieť v zastúpení. Ako napovedá anotácia, tu kdesi je začiatok príbehu, ktorý posunie nečakaný príchod manžela, ktorého Cecilia nikdy nevidela. Skutočnosť, že si každý z nich predstavoval toho druhého tak trochu inak, hádam netreba zdôrazňovať.

 Cecilia sa stará o rozsiahle panstvo, aby podľa svojich slov pomohla svojmu bratovi, dedičovi, ktorý čo nevidieť dosiahne plnoletosť a bude sa môcť zbaviť poručníctva, bratovi, ktorý sa zatiaľ správa nedospelo, o nejakej zodpovednosti nemôže byť ani reči. Pravdou však je, že ho sestra svojím spôsobom rozmaznáva, preberá jeho zodpovednosť, nenecháva mu voľnú ruku a čo je najhoršie... všetko ospravedlňuje minulými traumami, ktorými si Oliver musel prejsť. Jednou z tráum je smrť jeho brata, dvojčaťa, druhou bola večná neprítomnosť otca. Celá rodina vo svojej podstate trpela otcovým pôsobením v armáde. Nasledovali ho naprieč Indiou a tá im nakoniec vzala rodinu. Matku utrápila nedôvera voči otcovi, brat zahynul v indickej džungli a návrat do Anglicka nepriniesol vykúpenie. Čosi z toho pocitu a ustrnutia v akejsi krivde sa tiahne celou knihou, samotné postavy sú tým pocitom presiaknuté.

 Oliverovi sa prítomnosť seržanta Blackthorna nepáči. Sama Cecilia nevie, či toto manželstvo nenechá zrušiť. Nie je prekvapivé, že na jej manžela je zvedavé celé susedstvo. Michael sa nijako nevnucuje, ale Cecilia sa mu páči. Je mu na prvý pohľad jasné, že sa k bratovi nespráva adekvátne, že prehliada jeho chyby a snaží sa ho za každú cenu ospravedlniť. Jeho prítomnosť ponúka vstúpiť Oliverovi do svedomia a ukazuje Cecilii, že jej lipnutie na správe celého majetku mladšiemu bratovi nijako nepomáha. Michael stojí v úvode na okraji a hoci je synom šľachtica, nedostáva sa mu patričná úcta, a to ani zo strany manželky. Blackthorne pôsobí skromne, drží sa skôr v úzadí, no vystupuje z neho v pravom čase, aby poukázal na to, čo nevyzerá v poriadku. Ale Cecilia ho často odbije a urputne obhajuje všetko, na čo on kriticky poukazuje. Neustále ho presviedča o tom, že v ich manželstve vlastne zrazu nevidí  zmysel, keďže on sa plánuje vrátiť k svojej jednotke (v Anglicku je vlastne kvôli doliečeniu zo zranenia) do Indie a ona sa na to miesto, ktoré sa jej neviaže s príjemnými spomienkami, vrátiť nemieni.   

 Ani do druhej polovice knihy sa veci nelepšia. Čitateľ má skôr pocit, že by sa Michael mal na to vykašľať a radšej si nájsť niekoho iného. Cecilia sa na základe úvodných listov javila ako príjemná postava. S pribúdajúcimi stranami však na mojich sympatiách strácala. Vlastne, nemala predpoklad nejaké sympatie získať. K manželovi sa nespráva nijako srdečne, tvári sa ako ľadová kráľovná. Jeho náklonnosť k tejto žene sa vo svojej podstate nemala o čo oprieť a bola popravde prekvapivá. Vsuvky poukazujúce na to, že Cecilia bola obletovanou slečnou, ktorá si mohla z ponúk na sobáš vyberať, mi prišli príliš umelé a zbytočné. Cecilia by pre dobro veci vlastne podľa môjho názoru urobila lepšie, keby niektorú z tých ponúk prijala a seržant Blackthorne by sa mohol obhliadnuť po komsi inom. Bohužiaľ, autorkin zámer bol celkom iný... Michaelova vytrvalosť však nakoniec predsa len dosiahne ovocie. Lenže Cecilia napriek všetkému nie je ženou, ktorú by mu čitateľ po všetkých tých stranách prial. Podľa môjho názoru si zaslúžil čosi lepšie. Jej náhla premena a vzplanutie citov nepôsobia úprimne.

 Aby autorka udržala čitateľovu pozornosť a aby kniha nebola len o Blackthornovej snahe nakloniť si manželkinu priazeň, snaží sa ju ozvláštniť napätím. Spolu s Blackthornovým príchodom sa Cecilii dejú podivné nehody – potkne sa na schodoch, pričom len tak-tak zabráni pádu, pri ktorom si mohla ublížiť, nad jej hlavou sa nečakane zrúti kamenná busta, padne do hlbokej jamy... Prirodzeným záverom – po tom, čo sa snaží najskôr sama seba presvedčiť, že to všetko je len náhoda – je podozrenie, že sa ju ktosi pokúša zabiť. Mohol by to byť jej manžel? Ale čo by z toho mal, keď sa vzdal nároku na jej majetok ešte pred svadbou? Môže to byť jej brať Oliver, ktorý sa pod sestrinou dominanciou dusí (autorka pridáva niekoľko epizód, ktoré ukazujú hrubé správanie jeho priateľov, pričom sám Oliver odmieta akúkoľvek kritiku takej neurvalosti)? Alebo je za tými incidentmi ktosi iný? Aký dôvod sa skrýva za jeho zámerom ublížiť Cecilii?

 Vďaka Blackthornovmu zástoju sa nakoniec vinník odhalí (ako čitateľ som ho odhalila pomerne skoro). Aj ten podivný motív. Veľa zmyslu mi však nedával. Ani vo svetle predchádzajúcich narážok (napr. o nečakanej smrti Ceciliinej kamarátky), ktoré sa objavujú len tak mimochodom a rovnako mimochodom ostávajú visieť bez vysvetlenia či ozrejmenia, načo ich vlastne autorka potrebovala. Záver je nakoniec veľmi rýchly, a jeho vyznenie nijako uspokojivé.

 Musím sa priznať, že napriek všetkej snahe na mňa tento príbeh v autorkinom podaní pôsobil toporne, pomaly a uspávajúco, miestami nudne. Hlavná hrdinka zubami-nechtami lipne na obhajobe svojho konania a na ospravedlňovaní bratovej neschopnosti dospieť. Je týmto postojom, a neustálym odbíjaním manžela, otravná, a potrebovala by precitnúť. Na Michaelovo i čitateľovo nešťastie sa tak dlho nedeje. Osobne som s jej krátkozrakosťou strácala trpezlivosť.

 Autorka navyše sýti čitateľa opakujúcimi sa myšlienkami, recyklovanými takmer v každej kapitole. Dej posúva dopredu veľmi pomaly a strany zapĺňa množstvom dialógov, pri ktorých stráca čitateľ o dej záujem. Romantika?... vďaka hlavnej hrdinke som sa musela veľmi zaprieť, aby som ju v tejto knihe vôbec našla. Škoda, myslím, že pri inom uchopení by potenciál tohto príbehu vyznel celkom inak. Tejto knihe nepomáhajú ani nesympatické postavy (okrem nadpriemerne trpezlivého Blackthorna). Mám obavy, že celkovú spokojnosť s touto knihou môžu konštatovať iba zarytí Callenovej fanúšikovia, ktorým jej toporný štýl a toporné hrdinky vyhovujú.  

-sa

 

Neodbytný hrabě Gayle Callen  

Robert Henslow, hrabě z Knightsbridge, navštíví vdovu po jednom ze svých padlých válečných spolubojovníků, paní Audrey Blakeovou, aby jí vyjádřil svou soustrast. Setkává se s velmi schopnou nevidomou ženou, již ukrývá její otec ve svém domě jako ve vězení. Audrey, v důsledku nemoci od dětství slepá, potřebuje pomoc, aby získala majetek, jenž jí po právu náleží, a obrátí se tedy na Roberta. Její plán na získání nezávislosti se však hroutí, když Robert trvá na tom, aby předstírali zasnoubení. I když se Robert domnívá, že Audrey bude mít ze lsti užitek, brzy zatouží po tom, aby se podvrh stal realitou a aby získal dámu pro sebe. (Oldag, 2016)

 Presvedčenie Roberta Henslowa, grófa Knightsbridgea, že svojím konaním v Indii spôsobil smrť troch vojakov, ho privedie k vdove po Martinovi Blakeovi, aby návrhom svojej pomoci odčinil vlastný pocit viny.

 Audrey Blakeová je od choroby, ktorú prekonala v detstve, slepá. Žije s vedomím, že sa vo svojom prvom manželovi zmýlila. Naletela človekovi, ktorému šlo od začiatku iba o jej veno. Krátko po svadbe ju opustil a nechal ju s bolesťou zo straty z predčasne narodeného dieťaťa. Rodina sa k nej správa ako k invalidovi, ktorý nie je schopný samostatne existovať a najlepšie by bolo niekde ju zavrieť, aby ju nikto nevidel. Navyše je ich vzťah k nej poznačený scestnou predstavou, že by mohla byť slepota prenosná či dokonca dedičná a premieta sa do toho, že sa za ňu hanbia.

 Keď sa v dome lorda Collinsa objaví kapitán Robert, Audrey vycíti, že je to jej šanca na odchod z domu spod otcovej snahy udupať v nej všetku slobodu. Požiada teda Roberta o pomoc. Ten po niekoľkých dňoch strávených v kruhu jej rodiny a priateľov jej brata cíti spravodlivé rozhorčenie nad tým, ako sa k nej všetci správajú. Rozhorčenie je o to väčšie, že si uvedomuje, že keby ho armáda nezmenila, zrejme by sa k nej správal rovnako. Navrhne jej teda, že budú predstierať zasnúbenie a Audrey pod jeho dohľadom odcestuje na majetok zdedený po manželovi, pretože ten sa nachádza neďaleko jeho sídla. Otec s ich zasnúbením nesúhlasí, ale pravým dôvodom je, že by prišiel o domácu pani, pretože Audrey svojou starostlivosťou o domácnosť dokazuje svoju samostatnosť. Mladšia sestra sa na ňu hnevá, lebo si zjavne myslela, že na pohľadného grófa urobí dojem a konečne bude môcť dúfať, že sa vydá. Ale Robert je vo svojom odhodlaní neoblomný, a tak Audrey konečne opúšťa pod jeho dozorom domov v ústrety vlastnej nezávislosti. Jedinou jej skutočnou priateľkou je jej komorná, dôverníčka a zároveň tajomníčka, Molly.

 Cesta do Ružovej chalúpky, ako sa dom po manželovi nazýva, trvá niekoľko dní, počas ktorých sa Robert predvedie ako pravý džentlmen. V istej chvíli dokonca obe ženy zachráni v hostinci pred zlodejom. Všetky epizódy počas cesty majú za cieľ, aby si obaja hrdinovia uvedomili, že ich prvotná dohoda o predstieranom zasnúbení berie tak povediac za svoje, pretože ich čosi k sebe priťahuje. Krátko po príchode do Audreyinho nového domova, Molly ochorie, čo slúži ako motív na to, aby jej miesto večného priateľkinho sprievodcu mohol prevziať Robert. Ten ju sprevádza po dedine, zoznamuje ju s nájomníkmi. Všetci sú z novej, s dôrazom na slepej, panej prekvapení a sú ňou v podstate očarení, pretože je veľmi láskavá, milá, srdečná, chápavá a napriek svojej slepote všímavá a samostatná.

 Príchod do Ružovej chalúpky napovedá nový konflikt. Je viac než jasné, že osadenstvo domu – rodina Sanfordova zjavne nebude príchodom novej panej nadšená. Čitateľ akosi podvedome tuší, a to ešte skôr, než si to uvedomí samotná Audrey, že tie drobné schválnosti, ktoré svojej slepej panej robia, budú mať dva dôvody – jedným sú nezrovnalosti v účtovníctve a druhým dieťa, ktorého prítomnosť napovedá existencia prázdnej detskej izby. Audrey chce byť samozrejme spravodlivá a opätovne nezávislá od pomoci kohokoľvek iného, takže odmietne Robertovu snahu pomôcť jej so služobníctvom. Berie to ako výzvu a chce si so všetkým poradiť sama. Jej dni v podstate plynú v bežných činnostiach. A služobníctvo poznáva, že ich pani je skutočne dobrá. Ale odhalenie ich tajomstva v sebe nakoniec nesie pocit sklamania a oklamania, ktoré sa prenesú aj na Roberta.

 Príchod Blythe, ktorá sa v Audreyino dome zrazu objaví, nechajúc sa počuť, že je to preto, lebo v Londýne ešte nezačala sezóna, vytvára priestor na to, aby sa pomaly vyčistil aj vzťah medzi sestrami, a aby sa vypovedali staré krivdy a omyly. Kdesi medzi tým sa rodí príťažlivosť medzi Audrey a Robertom, ktorý je stále viac a viac presvedčený o tom, že chce predstierané zasnúbenie zmeniť na skutočné. Lenže ako presvedčiť ženu, ktorá si na svojej nezávislosti zakladá viac ako na čomkoľvek inom? Žena, ktorá sa snaží popierať zjavnú vášeň, ktorá v nej drieme? Robert je odhodlaný ukázať jej, že jej jediná skúsenosť so sebeckým Blakeom nemôže zničiť jej budúcnosť. Dovolí mu to však žena lipnúca na predstave vlastnej samostatnosti?

 Aj Robert skrýva svoje bolestné tajomstvá. Smrť brata, výchova, ktorá ich rozdelila. Neuvážená a stratová investícia, do ktorej prinútil svoj priateľa, ktorý si kvôli výčitkám vzal život. Robertova snaha nestať sa tvrdým manipulátorom, ktorý neocenil žiadnu snahu, ako bol jeho otec, čomu mal slúžiť aj jeho odchod do armády.

 Jeden, aby držal palce Robertovej trpezlivosti. Čitateľ by to s Audrey iste dávno vzdal. Blythe však v rozhodujúcej chvíli požiada Roberta, aby to nevzdával. Skutočný dôvod, prečo Robert vníma Audrey ako príťažlivú a prečo sa do nej vlastne zamiloval, ma v knihe niekde obišiel. Okrem jeho obdivu, ako sa snaží so všetkým si poradiť, som akosi iné nenašla. Audrey bola pre mňa s tým svojím večným „ja chcem byť nezávislá, už nikdy sa nechcem vydať, už nikdy sa nenechám ovládať“ miestami otravná. Myslím, že to chce od autorky talent vytvoriť taký monotónny charakter. Chvíľami jej človek praje a chvíľami by ňou najradšej zatriasol, nech sa už konečne spamätá. V konečnom dôsledku je predsa jasné, že slepý človek nikdy celkom nezávislý nebude. Audrey miestami vyznievala až sebecky. Akoby nestačilo, že z nej autorka urobila fyzického slepca, ale jej vnútorná slepota bola... nuž naozaj otravná.

 Môj záverečný pocit je napriek všetkej snahe taký... mdlý. Množstvo hluchých miest, vyplnených vatovými konverzáciami a opismi, ktoré suplujú Audreyin zrak – tie sú často súčasťou dialógov a je ich na môj vkus príliš veľa. Občasné vsuvky, ktoré pôsobia, akoby ste sa pri plynulom kroku zrazu potkli. Áno, krokom ubiehajúci dej, ktorý by nemusel byť tým, čo knihe ubližuje, keby konečné vyznenie celého príbehu nebolo také nemastné-neslané, povedala by som málokrvné. Fungoval tak na polovicu. Hoci musím povedať, že motív slepej hlavnej hrdinky mal v sebe dostatočný potenciál. Nevadilo by mi ani to pomalé tempo, keby z toho celého autorka vyťažila viac a keby sa vyhla neustále sa opakujúcim motívom a replikám. A keby celý príbeh nenatiahla ešte aj zbytočne teatrálnym záverom. Audrey sa jednoducho napriek všetkému snaženiu nestala mojou obľúbenou postavou.

 Myslím, že nad skutočnosťou, či siahnem aj po ďalších častiach tejto série, u mňa visí otáznik, hoci ma krátke stretnutie s hlavnými hrdinami prvej časti celkom zaujalo.  

-sa

 

Zkrocení vévody Gayle Callen  

Úžasný příběh o vykoupení z hříchů, o lásce a vášni se odehrává ve viktoriánské Anglii první poloviny devatenáctého století. Vévoda, jenž potřebuje zkrotit…, dáma, jež odmítá pomoc Adam Chamberlain byl třetím synem vévody, známým jako flamendr a hazardní hráč. Nikdo od něj nic nečekal…, dokud nezasáhla tragédie. Nyní je Adam novým vévodou z Rothfordu, odhodlaný napravit škody, jež způsobil. Avšak tajemství z jeho minulosti vyžaduje, aby pomohl ženě, která o jeho pomoc vůbec nestojí… Nestává se každý den, aby se osamělé ženě na procházce v Hyde Parku představil vévoda. Překvapení Faith Cooperové ještě vzroste, když jí Adam nabídne místo společnice pro svou stárnoucí tetu. Faith odmítá být znovu zavázána muži – zejména tomuto muži, který ji dohání k zuřivosti, a zároveň ji přitahuje. Dokáže se však zříct zakázané touhy, když mezi ně vstoupí doutnající vášeň? (Oldag, 2017)

 Trilógia Brides of Redemtion končí príbehom Adama Chamberlaina. Dvaja jeho priatelia z vojny Robert Henslow a Michael Blackthorn už svoje vykúpenie zo smrti spolubojovníkov v nepodarenej akcii našli. Teraz je rad na Adamovi. Nový vojvoda z Rothfordu je dieťa z druhého manželstva a jeho vzťahy v rodine neboli veľmi prívetivé, najmä kvôli bratom, ktorí mu dávali pocítiť, že ho ako brata nikdy neprijali. Aj preto sa rozhodol robiť problémy, čím si zaslúžil povesť búrliváka. Nie veľmi dobré vzťahy v rodine stáli aj za jeho odchodom k vojsku. Tu strávil šesť rokov slúžiac v Indii a Afganistane. Jeho príchod domov ovplyvnila irónia osudu, ktorá spôsobila, že obaja jeho bratia aj otec zomreli a titul nečakane prešiel práve naňho. Takže jeho novou úlohou bolo postarať sa o rodinu a prevziať všetky úlohy spojené s vojvodstvom.

 Iným dôvodom je jeho pocit zodpovednosti za situáciu slečny Faith Cooperovej, ktorej brat zomrel v jeho oddiele kvôli jeho zlému rozhodnutiu. To spôsobilo, že Faith stratila akýkoľvek príjem a musela sa sama postarať o matku. Práve táto skutočnosť Adama prinúti vyhľadať Faith, ktorá je zamestnaná ako spoločníčka slečny Adelie Warburtovej, a ponúknuť jej pomoc. Faith, ktorá je členkou Spolku dámskych spoločníčok a sprievodkýň, ktorých úlohou je doviesť zverené dievčatá k dospelosti a zabezpečiť im dobrý vydaj, to síce prekvapí, ale keď pochopí, kto Adam je, jeho pomoc razantne odmietne. Adam sa napriek tejto reakcii nemieni vzdať a svoj návrh niekoľkokrát pri rôznych príležitostiach zopakuje. Reakcia je však stále rovnaká.

 V knihe sa to, že Adam sa cíti zodpovedný za situáciu Faith Cooperovej, pripomína stále dookola. Čitateľ by sa divil, či vojvoda nemá na práci niečo iné, ale autorka nezabudne podotknúť, že majetok a správa Rothfordovho majetku je vo výbornej kondícii, takže Adam vlastne okrem prehovárania Faith nemá čo na práci. Faith sa plánuje stať najvyhľadávanejšou sprievodkyňou pre mladé dámy túžiace si nájsť manžela, čím by sa chcela vyrovnať svojim priateľkám Charlotte a Jane. Ani jednej z nich neujde, že vojvoda Rothford prejavuje o Faith nevhodný záujem a ich reakcia na túto skutočnosť je protirečivá. Najmä Charlotte prejavuje voči Adamovi otvorene svoje antipatie.

 Spoločnosť na jednej strane očakáva, že sa Adam Chamberlain vráti k starým zvykom (pokušiteľom sa stáva jeho starý priateľ lord Shenstone), na druhej strane niektorí členovia spoločnosti veria, že sa vojvoda zmenil. V každom prípade sa stáva výbornou partiou. Adam však práve pri naháňaní Faith Cooperovej ožíva a keďže si s ňou nevie sám rady, požiada o pomoc svojskú, excentrickú a pokrokovú tetu Theodesiu Duncanovú, ktorá sympatizuje s bojom o ženské práva. A tá svoju úlohu po dohode s Adamom zahrá tak, že Faith sa nakoniec stáva jej spoločníčkou.

 Tu naráža na niekoľko ťažkostí – najvážnejšou z nich je Adamova prítomnosť, ďalšími sú ženy z Adamovej domácnosti, ktoré nie sú Faithinou prítomnosťou nadšené (Adamova matka, Adamova švagriná Marian a jej dcéra Frances – práve ona a Adamova sestra Sophia si Faith okamžite obľúbia). Poslednou ťažkosťou sa stáva stretnutie so starým priateľom Timothym Gilpinom. Práve ten sa voči Faith začne správať podivne a vlastne si na Faith kompenzuje svoje problémy vo vlastnom manželstve. Práve príchodom Faith do Adamovej domácnosti sa objavia ďalšie problémy – Faith nemá podporu okrem Adama a lady Duncanovej, v Adamovom okolí sa objavuje Sophiina priateľka Emmaline, ktorá si vo vzťahu k Adamovi robí nádeje. Adam má však záujem len o Faith a je rozhodnutý jej dokázať, že sa v armáde zmenil a že sa konečne zbavil svojej povýšenosti. Napriek tomu si veci prispôsobuje tak, aby dostal Faith do kompromitujúcej situácie, ktorá ju prinúti súhlasiť s jeho ponukou na sobáš.

 Aby udalosti okolo Adama a Faith neupadli do neustáleho opakovania typu "prijmi moju pomoc - nechcem tvoju pomoc" plus "nestratil si nič zo svojej povýšenosti", autorka vložila do deja komplikáciu v podobe podivných odkazov, ktoré naznačujú, že ich vzťah neušiel pozornosti. Adam navyše veci vníma tak, že Faith je vďaka tomu v ohrození. Netuší však, že sama Faith skrýva vo svojej minulosti tajomstvo, ktoré by ju mohlo znemožniť. Adam si tak najme detektíva, aby preveril všetkých v jej okolí – počnúc Faithinými kamarátkami a končiac vlastným priateľom lordom Shenstoneom.

 Okrem už nastolených dejových línií autorka vložila do príbehu aj záujem Adamovej sestry Sophie o farára pána Percyho, ktorý sa ostýcha prejaviť svoj záujem o Sophiu kvôli ich spoločenskej nerovnosti. Sophia sa pokúsi prebudiť jeho žiarlivosť, no veci sa vyvinú celkom inak. Ďalšou líniou je prebudený záujem lady Emmaline o Adama, ktorý si on uvedomuje, no rozhodne sa ho pomocou svojho priateľa eliminovať. Osobitosťou je Adamovo „detektívne˝ pátranie v okruhu všetkých, ktorí majú s Faith dočinenie a malo by viesť k odhaleniu autora výhražných odkazov. Faith sa pod tlakom akurát tak prizná k tomu, čo sa stalo počas roka v jej živote, v ktorom záhadne zmizla a nikto o nej nič nevedel. Akousi podivnou líniou do počtu je sledovanie vzťahu Faith k slúžke Ellen (Faith s ňou má nekončiace problémy, no je rozhodnutá dať jej šancu).

 Úvod knihy vôbec nevyzeral zle, práve preto ma zrejme mrzí to, že s každou pribúdajúcou stranou ma prepadával pocit sklamania a rozčarovania. Príbeh každým ďalším motívom, ktorý tu autorka kopila v snahe pozdvihnúť ho, len utrpel. Vyznelo to ako písanie za pochodu a lepenie čohosi, čo by dalo aspoň trochu zmysel, no tá hmota, čo tento príbeh mala udržať, sa rozsypávala pod pocitom, že autorka tlačí na pílu. Do knihy akoby napchala kdečo a skrz excentrickú starú lady Duncanovú vpašovala do príbehu aj trochu toho pokrokového nazerania na ženu a jej vzťahy. Prostredníctvom Adamovej sestry Sophie zasa triednu uvedomelosť. Napriek všetkej snahe však príbeh trpí neustálym opakovaním myšlienok a charakterizuje ho nuda. Faith je podivná postava, ktorá najskôr neustále premieta o tom, ako ju Adam zmanipuloval a potom sa správa ako milenka bez zábran, ktorá sa neostýcha Adamovi vliezť do postele. Následné výčitky svedomia pôsobia dosť umelo a neúprimne, rovnako ako jej obvinenie Adama z neúprimnosti, čo ju privedie k pocitu zrady. Vo vzťahu k príbehu to vedie len k umelému naťahovaniu žabomyšej prekáračky medzi oboma hrdinami.

 Okrem banálnych dialógov občas zarazí aj akási nekompatibilnosť autorkou zvoleného vyjadrovania postáv, hoci to môže byť aj vec prekladu. Nie som si celkom istá, či sa do obdobia, v ktorom sa dej odohráva, hodia výrazy ako country tanec, drink, kóma či show, a čitateľa možno zaskočí aj to, ako sa dajú „odborne rozopnúť gombíky˝. Kdesi som čítala, že posledná časť z tejto trilógie sa autorke vydarila najviac. S týmito očakavaniami som aj pristupovala k jej čítaniu. Kniha ma však sklamala. Nič výnimočné som tu nenašla, autorka utopila príbeh v nude, fádnosti a neustálom opakovaní. Ani správanie hrdinov v ňom v mojom ponímaní nevytvorilo pre mňa sympatické postavy. Nenašla som tu nič zaujímavé, nič, čo by aspoň túto časť trilógie vytiahlo z absolútne priemernej šedosti, z ktorej si neodnesiem žiaden (výnimočne pozitívny) pocit a na ktorú veľmi rýchlo zabudnem. „Úžasnosť˝ sľubovaná v anotácii príbehu sa nekonala.

-sa

 

_____________________________________________________________

www.gaylecallen.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.