Choď na obsah Choď na menu
 


Sherry Thomas

 

7c2d24d35ecb9fbb737030a0062de7f1.jpgDokonalý džentlmen Sherry Thomasová

Výnimočná historická romanca - nezvyčajný ľúbostný príbeh. Felix Rivendale je pre londýnsku smotánku stelesnením dokonalého džentlmena. Iba on sám však vie, že tvár, ktorú ukazuje ľuďom, je len maska. Jeho pravé, oveľa temnejšie ja zostáva pred svetom skryté až do chvíle, keď sa v spoločnosti zjaví slečna Louisa Cantwellová. Louisa nedôveruje Felixovej zdanlivej dokonalosti, no napriek tomu ju markíz neodolateľne priťahuje. Odváži sa priblížiť k mužovi s mnohými temnými tajomstvami, ktoré by ju mohli zničiť? (Slovenský spisovateľ, 2015)

• • •

 

Za rozhodnutím lorda Wrenwortha stať sa dokonalým džentlmenom je každodenná konfrontácia so životom rodičov, navonok uhladeným a bezchybným, no v skutočnosti chladným a odcudzeným, kde city sú iba divadelným pódiom, na ktorom hviezdi Felixova matka. Felix je v podstate ešte chlapcom na prahu dospelosti, keď pochopí, že rodinná idyla je iba pretvárkou. Štúdium na prestížnej škole a kopírovanie správania najbližších v ňom sformujú charakter muža, ktorý dokáže dosiahnuť všetko, čo si zaumieni. Ako Dokonalý džentlmen.

Felixa Rivendalea, lorda Wrenwortha, predchádza jeho povesť. Dopočuje sa o nej aj slečna Louisa Cantwellová, ktorá trávi sezónu v Londýne u lady Balfourovej s cieľom nájsť si vhodného ženícha. Má na to celkom prozaické dôvody. Musí zabezpečiť rodinu a byť tak oporou pre sestry. Louisa síce pochádza z rodiny s rodokmeňom, otcova minulosť však rodinu degradovala. Je na nej, aby napravila rodinné renomé. Louisa sa pri výbere ženícha nedíva príliš vysoko, vie, že jej možnosti sú obmedzené. Jej prirodzenosť a charizma však priťahujú pohľady mužov, je príjemnou a vyhľadávanou spoločníčkou s názorom. Preto neujde pozornosti Dokonalého džentlmena, ktorý odhadne jej ciele a zaujme ho spôsob, akým využíva svoj bystrý um. Ponúkne jej výzvu v podobe skrytých, intelektuálnych súbojov.

Louisa sa bráni očareniu, lebo pozná svoje spoločenské limity, no je ťažké nevšímať si Felixa, keď na seba neustále narážajú na spoločenských podujatiach. Prebúdza v nej tajné túžby a fantázie. Keď si začnú vymieňať dialógy v podobe erotických narážok, rozohrajú hru, ktorá sa rozvinie do vzájomnej príťažlivosti. Tá sa postupne mení na istý druh závislosti, a tak jeden druhého vyhľadávajú stále častejšie. Nepolapiteľný Dokonalý džentlmen Felix Rivendale učiní prekvapivé rozhodnutie a požiada slečnu Cantwellovú o ruku.

Rozruch v spoločnosti neutíchne, ani keď sa mladomanželia nasťahujú do rodinného sídla v Huntingtone. Pre Louisu sa začína nová etapa života v pozícii panej veľkolepého sídla, kde sa usporadúvajú nákladné a početné stretnutia spoločenskej smotánky. Wrenworth necháva manželku plávať v nových vodách a vracia sa k tomu, čo vie najlepšie. K budovaniu imidžu Dokonalého džentlmena. Po intímnom zblížení erotická hra medzi Louisou a Felixom pokračuje, no na škodu postavy Louisy ako takej ju autorka mení na ufňukanú nymfomanku, ktorá sa neustále sťažuje, že si ju muž nevšíma a vyhýba sa jej posteli. Plné sídlo hostí ju zamestnáva aj čímsi iným, nielen predstavami o tom, čo by mohli s Felixom práve robiť, a ako ho aspoň trikrát do dňa zviesť. Spoločnosť jej robia nielen sestry, z ktorých každá má svoje „muchy“, ale aj Felixova bývalá milenka lady Tremainová, čo Louise ponúka nejeden dôvod žiarliť.

Aby hlavných hrdinov nespájali iba erotické pasáže, autorka im vytvorila spoločnú záľubu v podobe záujmu o astronómiu. Aj vďaka tomu Louisa odhaľuje, prečo si Felix toľko zakladá na svojej povesti a čo ho viedlo k vycibrenej kultivovanej pretvárke, ktorá mu vyslúžila nálepku Dokonalého džentlmena. Felixove ochladnutie a opätovné hľadanie cesty k sebe po svadbe sa nesie v znamení Louisinej túžby po telesnom zblížení, čo celkové vyznenie príbehu značne valcuje. Spôsob, akým Thomasová vo svojej knihe ponúka erotický motív, na mňa pôsobil lacno a v istom zmysle vulgárne. Čosi v úvodných kapitolách malo potenciál na zaujímavé rozprávanie, no kapitolu po kapitole vo mne ostal dojem, že autorka podlieza svoju vlastnú pomyselnú latku. Obľúbiť si hrdinov nemuselo byť vôbec ťažké, no v tomto prípade ušli smerom, ktorým pravdepodobne nemali. Dialógy medzi nimi stále viac skĺzavajú k sexuálnym narážkam, občas zbytočne nasilu. Akoby autorka v priebehu písania zmenila zámer a trochu aj žáner. Táto kombinácia ma nepresvedčila.

Popis „výnimočná historická romanca“ skutočne láka prečítať si „nezvyčajný ľúbostný príbeh“. Nezvyčajnosť predpokladá zakomponovať do príbehu nápad, ktorý, ak nič iné, aspoň navodzuje dojem spomínanej výnimočnosti. Ak ju nevidieť na prvý pohľad, treba hľadať medzi riadkami. V tomto románe je to sizyfovská úloha. Autorka možno chcela zaviesť príbeh do vôd populárnych románov s erotickým podtextom, ale pri všetkých možnostiach skončila pri čomsi, čo pripomína opis erotománie a  v správaní hlavnej hrdinky nájdete charakteristiky nymfománie. S poľutovaním je to na dobrý dojem z knihy málo. 

si- 

 

 

____________________________________________________

► www.sherrythomas.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.