Choď na obsah Choď na menu
 


Catherine Coulter

 

Sherbrooke series

sherbrookeovi-1a.jpg

sherbrookeovi-2a.jpg

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Nechcená nevesta Catherine Coulter

Douglas Sherbrooke, gróf z Northcliffu, svetácky zvodca a bonviván, súrne potrebuje nájsť ženu, čo by mu porodila dediča, no zatiaľ nenašiel vhodnú nevestu. V núdzi si spomenie na krásnu Mellisandu, ktorú pred časom odmietol a ponúkne jej manželstvo. Krásavica však dá prednosť inému, a tak na Douglasa zvýši jej mladšia sestra Alexandra. Nečudo, že je sklamaný a odmieta manželkine pokusy o zblíženie. Nemá najmenšie tušenie, že Alexandra ho už dávno ľúbi a teraz sa chopila jedinej šance, ako si získať jeho srdce... (Slovenský spisovateľ, 2010)

~  ~

K anotácii len pridám, že dej dopĺňajú udalosti okolo Napoleonovej vlády vo Francúzsku. Dôvod je prostý. Douglas výnimočne plní „malé úlohy“ pre vplyvných ľudí i pre svoju vlasť na francúzskom území. Jednu takú dostane neočakávane pred svadbou, na ktorú sa chystá s Melissandou. Poznal ju už pred troma rokmi, no vtedy dal prednosť vojenskej kariére. Teraz sa mieni usadiť. Melissanda, síce naozaj krásna, no veľmi rozmaznaná, so zväzkom príliš nesúhlasí, no otec víta riešenie majetkovej otázky, a tak nepripustí, aby ruka nebola v rukáve. Gróf Sherbrooke je povolaný na tajnú misiu, preto zariadi, aby sa s Melissandou oženil v jeho zastúpení bratranec Anthony. Nepočíta však s tým, že...

Anthony sa pri prvom pohľade na Melissandu neovládateľne zamiluje a unesie ju, aby sa s ňou tajne oženil. Tony tento „podraz“ mieni vyriešiť rýchlo a po svojom. Zatiaľ spokojný Douglas vo Francúzsku ani len netuší, že doma Tony síce jeho úlohu splnil, dokonca sa oženil dvakrát, no v Sherbrookovom mene s tou nesprávnou...

A tak Douglasa hnaného domov na rodinné sídlo predstavou vysnívanej ženušky čaká naozaj studené vytriezvenie.

Postava Alexandry je vykreslená tak, že sa vám jej chce zastať. Douglas jej dáva doslova na každom kroku a naozaj citeľne najavo, že ju nechce a jediným jeho plánom je zbaviť sa jej a anulovať sobáš. Dokonca sa jej nezastáva ani pred ostrou kritikou rodiny, sám je jej najväčším kritikom. Nenechá na nej suchú jedinú nitku a za to, že neprestajne otvorene prejavuje pred Alex svoje sympatie k Melissande, by si neraz zaslúžil poriadnu do nosa. Alexandra sa rozhodne znášať jeho ostrý cynizmus. No len do istej miery. Keď začne mať všetkého plné zuby, sama sa rozhodne celú záležitosť Sherbrookovi uľahčiť a je rozhodnutá aj za cenu hanby ho opustiť. Tu však karty zamotá Panenská nevesta.

Rodinný duch zjavujúci sa v Alexandrinej izbe je niečo, čo Douglas považuje za nezmysel, no Alex nie je jediná, kto ju videl. Jej prítomnosť vždy znamená zlom v ich osudoch.

Nová pani grófka sa zoznamuje so svojráznou sherbrookovskou rodinou. Alex vo vzťahu k Douglasovi síce ťahá za kratší koniec, ale jej bezprostrednosť si získa hlavne čierne ovce rodiny i členov služobníctva. Pretože Alex najprv koná a až potom myslí, vytrieli Douglasovi pár pekných nepríjemností a horúcich chvíľ. Verte, že mu to budete škodoradostne priať. Chvíľu trvá, kým si uvedomí, že v ňom Alex prebúdza vášeň a je mu rovnocennou partnerkou. Ocení iné prednosti, ako je výzor a rozhodne, že Alexandra ostane grófkou Sherbrookovou.

Ale Panenská nevesta nepovedala posledné slovo.

Alexandra s Douglasom odchádzajú z Northcliffu do Londýna, kde Douglas spoznáva nový pocit – žiarlivosť. Do hry vstupuje pomsta za „francúzsku misiu“ a vďaka obojstrannej tvrdohlavosti Alex i Douglasa sa mladá grófka ocitá v ohrození. Je unesená do Francúzska, ale to si už, našťastie, Sherbrooke uvedomil, aká je preňho vzácna. Vďaka zásahu nadprirodzena (gróf popiera, žeby mohol niekedy vidieť ducha) sa Douglas dostane na to správne miesto včas. Zaľúbencov síce postihne nešťastná udalosť, no umožní im prijať vzájomné city.

Príbeh sa mi páčil a potešilo ma i to, že autorka okrem niekoľkých kapitol neplietla do deja veľa politiky okolo anglicko-francúzskych vzťahov, ale sústredila sa na strasti i slasti Alexandrinho a Douglasovho manželstva. Dokonca vmiešala do ich sporov štipku zmyslu pre humor. Nakoniec už len – držím palce ďalším Sherbrookovcom, aby sa ich príbehy čítali minimálne tak dobre ako tento.

si-

 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 

Neskrotná nevesta Catherine Coulter

Druhá kniha o šľachtickom rode Sherbrookovcov opäť prináša vášnivé ľúbostné vzťahy i dej plný temných tajomstiev a napätia. Búrlivák Ryder Sherbrooke prichádza na Jamajku, aby na rodinnej plantáži vyriešil problém s nadprirodzenými javmi, no cestu mu skríži ďalšia „záhada“ – krásna dievčina, ktorá má vraj viacerých milencov. Úloha svetáckej zvodkyne však Sophie vôbec nepristane... (Slovenský spisovateľ, 2010)

~  ~  ~

Ryder Sherbrooke prichádza na Jamajku, aby sa postaral o rodinnú plantáž, no veľmi sa z tejto úlohy neteší. Omračujúca horúčava a miestne pomery si ho nepodmania. Už pri príchode začuje v krčme reči o krásavici, ktorá oplýva milostnými avantúrami. Dokonca ju zahliadne, no jej krása sa mu zdá príliš vyzývavá. Nemá čas sa veľmi zaoberať myšlienkami o záhadnej ospevovanej milenke nejedného obyvateľa mestečka, pretože hneď je svedkom čudesného úkazu na svojej plantáži. Samozrejme Ryder ani nachvíľu neuverí, žeby šlo o mágiu či o vudu, pred ktorým ho tu všetci varujú. Počas naháňačky „prízrakov“ v bielych plachtách je ranený a zranil ho človek.

Sherbrooke spoznáva susedov, medzi ktorými je Theo Burgess, strýko Sophie Stantonovej-Grevillovej. Sama Sophia s Ryderom od prvého stretnutia koketuje, no on sa nemieni stať jej hračkou. Plánuje jej uštedriť lekciu za provokatívne správanie. Sophia mu dovoľuje viac, než sa mu zdá vhodné a celkom otvorene sa dohadujú na mileneckom pomere. Ryder má pocit, že Sophia má tajomstvo a mieni ho odhaliť. Nakoniec s ňou strávi vášnivú noc. Ale...

Problém je v tom, že z tej noci si toho veľa nepamätá. Sophia ho omámila a čím viac nad tým uvažuje, tým viac sa blíži k poznaniu i dôkazom, že namiesto Sophie s ním bola v posteli otrokyňa. To je už len krok k odhaleniu skutočnosti, že Sophia je iba bábkou v rukách surového strýka, ktorý ju pomocou neustáleho bitia a vyhrážok zneužíva, aby od „milencov“ vymámil majetok a je zodpovedný i za zvláštne úkazy v okolí. Sophia ponižovanie znáša kvôli mladšiemu bratovi, o ktorého sa musí postarať. Keď ju po poslednej bitke nájde Ryder v bezvedomí, vezme ju pod svoje ochranné krídla. Pod ochranou džentlmena však Sophiine utrpenie nekončí, namiesto toho sa na ňu valí jedna katastrofa za druhou. Strýko žiada jej návrat a pri jednej z konfrontácií naňho Sophia vystrelí a po páde lustra začne horieť rodinný dom. Nájde sa mŕtve telo a hlavnou podozrivou je samozrejme Sophia. Burgess nakoniec nezomrel na následky streľby, ale zaškrtenia. Teórie o jeho vražde sa množia, no Sophii i tak hrozí šibenica. Preto má Ryder jedinú možnosť ako ju zachrániť. Ožení sa s ňou a pošle ju s bratom do Anglicka za rodinou.

Druhú polovicu knihy som absolvovala viac zo zvedavosti ako z pôžitku z čítania. Po návrate do Anglicka sa Sophia zoznamuje so zvyškom sherbrookovskej rodiny. Ryder rieši svoje milenky, ktorým postupne oznamuje, že sa oženil a rovnako premýšľa o budúcnosti svojich ľavobočkov (iba jedno dieťa je však jeho vlastné). Najväčší problém majú v spolužití, pretože Sophia sa v posteli nedokáže uvoľniť. Zo svetáčky je razom cudná, hanblivá, upätá žena, ktorá sa borí s pocitom špinavosti a zlých spomienok na mužov a všetky konflikty rieši zarytým mlčaním. Okrem momentov, keď sa ju Ryder snaží donútiť žiarliť, aby sa vrátila stará Sophia, divožienka z Jamajky.

Nakoniec sa ešte presťahujú do Ryderovho domu, ktorý nájdu v katastrofálnom stave po zanedbanej starostlivosti zlodejského správcu a náprava vecí oboch manželov zblíži. Sophia sa stihne stať obeťou bývalých „milencov“, ktorí odišli z Jamajky a našli ju, aby ju vydierali. Ryder sa s nimi narýchlo vysporiada a všetko končí šťastnou rodinnou bodkou, do ktorej sa ešte pripletie veštba Panenskej nevesty o tom, čo už vieme, a síce že im už nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Premotivované, prepchaté, nesúrodé, chvíľami zbytočné scény. Je tu toho toľko, že by to stačilo na seriál. Moje pocity sú zmiešané. Nemám slabosť pre exotické koloniálne príbehy, ale ak sú napísané dobre, znesiem otrokov i nejaké to plantážnictvo. Tu som sa pri záverečnej kapitole pýtala sama seba, prečo som knihu čítala až po poslednú stranu. Ostáva len dúfať, že tento pokrivkávajúci dojem autorka v budúcej časti napraví.       

si-

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~  

Bohatá nevesta Catherine Coulter  

Tretia kniha úspešnej série o šľachtickom rode Sherbrookovcov. Devätnásťročná nespútaná kráska Sinjun Sherbrooková si zo všetkého najväčšmi cení vlastnú slobodu. Keď ju však na londýnskom plese očarí neznámy muž, rozhodne sa vypátrať, kto je ten príťažlivý cudzinec. Ibaže Colin Kinross nie je len neodolateľný krásavec, ale aj muž s temnými a nebezpečnými tajomstvami... (Slovenský spisovateľ, 2011)

~  ~

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~  

Nevesta v prestrojení 

Catherine Coulter 

Pútavá historická romanca s nezvyčajnou zápletkou a ľúbostným vzťahom plným hravého iskrenia i ohnivej vášne. Keď mladý šľachtic Grayson St. Cyre vyhovie prosbe svojich pratiet Maude a Mathildy a poskytne im ubytovanie vo svojom londýnskom sídle, nemá najmenšie tušenie, ako veľmi tento krok zasiahne do jeho života. Staré dámy sprevádza sluha, mládenec, ktorého všetci volajú Šialený Jack. V skutočnosti sa v tomto mužskom prestrojení skrýva pôvabná dievčina Winifrede, ktorej Maud s Mathildou pomohli utiecť pred jej otčimom. Sir Henry totiž plánuje vydať Winifrede za jedného zo svojich zhýralých priateľov a podeliť sa s ním o jej veno. (Slovenský spisovateľ, 2011)

~  ~  ~

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Divoká nevesta Catherine Coulter 

Ďalší román z obľúbenej série o šľachtickom rode Sherbrookovcov. Helen Mayberryová je nielen obdivovaná krásavica, ale aj cieľavedomá žena, ktorá pevnou rukou vládne vo svojom hostinci. Pletky s mužmi nemajú v jej živote miesto a jej jedinou túžbou je nájsť záhadami opradenú lampu kráľa Eduarda. Keď však stretne Spensera Heatheringtona, známeho londýnskeho zhýralca a starého mládenca, preskočí medzi nimi zvláštna iskra a rozohrá sa neľútostný mužsko-ženský súboj... (Slovenský spisovateľ, 2012)

~  ~  ~

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~    

Farárova nevesta Catherine Coulter

Ďalšia z historických romancí z populárnej série o rode Sherbrookovcov. Tridsaťjedenročný Tysen Sherbrooke si žije pokojným životom vikára, vdovca a otca troch detí. Stará sa iba o blaho svojej rodiny a svojich farníkov. Jeho život sa však od základu zmení, keď nečakane zdedí titul baróna a s ním aj majetok v Škótsku. A práve tam mu osud pošle do cesty krásnu temperamentnú mladú ženu, ktorá súrne potrebuje pomoc... (Slovenský spisovateľ, 2012)

~  ~  ~

 

 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Sherbrooke Series tvorí 11 kníh.

 

________________________________________________________ 

  www.catherinecoulter.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.