Choď na obsah Choď na menu
 


Hannah Howell

 

polibek-dobyvatele.jpg

Polibek dobyvatele Hannah Howell

Milostný romantický příběh z období opakujících se pohraničních střetů mezi Skoty a Angličany na počátku 14. století.

V období mnohaletých půtek mezi Skoty a Angličany je Jennet Graemeová svědkem strašné tragédie. Skotští nájezdníci zpustoší klášter, v němž našla útočiště, a silný světlovlasý bojovník si ji přisvojí jako válečnou kořist. Jennet je nucena putovat po jeho boku zemí, v níž vládne bezpráví. Stará se o raněné a je chráněna a zároveň sváděna mužem, jehož chce nenávidět, ale nemůže…
Sira Hacona Gillarda dojímá Jennetin soucit a milosrdenství. Jako věrný rytíř je oddaný králi, ale krásná a mimořádná žena ho silně přitahuje. Ve válce je nemilosrdný, avšak díky Jennet v něm nyní plane i něco jiného než jen touha bojovat.
(Oldag, 2018)

< < <

Počas vojnového ťaženia pod velením Čierneho Douglasa zaútočí škótska armáda na kláštor, kde sa v pohnutých časoch uchýlila Jennet Graemeová. Vojaci berú, čo im príde pod ruku, a tak sa z Jennet stáva vojnová korisť sira Hacona Gillarda. Hacon túži za zásluhy získať späť rodinný majetok, nesúhlasí vždy so všetkými rozkazmi, celkom neľudské dobývanie mu je cudzie, má však na vedomí svoju rytiersku povinnosť, politické pozadie doby, dôvody a následky anglicko - škótskych sporov. V každej situácii sa snaží hlavne prežiť a zachovať si svedomie.

V nejednej knihe sa stretneme s hrdinkou - zajatkyňou, ktorá spôsobuje svojmu únoscovi problémy. Ani Jennet nie je výnimkou. Haconovi je celkom jasné, ako by sa mala situácia medzi ním a Jennet vyvíjať, podľa akéhosi stredovekého úzu by „sa patrilo“ zajatkyňu znásilniť, otázka je, či to spraviť hneď alebo neskôr, či byť pri tom kruto násilný alebo aspoň trochu ohľaduplný. Jennet, Hacon aj celá jeho družina na tú chvíľu čakajú. Priznávam, že pre mňa tento námet nie je ťahákom ku knihe, a už vôbec nie faktorom, ktorý by mi hlavných hrdinov ukazoval v príťažlivom svetle. Tohto „problému“ sa dlho nevedia zbaviť. Našťastie ich Howellová ukotvila v dobe, ktorá sa postarala aj o iné ťažkosti, ktorým musia čeliť. A tak sa Jennet stáva súčasťou Gillardovej družiny a putuje po bojiskách. Jennet tajne dúfa, že sa jej podarí uchýliť k rodine a nájsť otca, s ktorým ju rozdelili rôzne dôvody. Samozrejme tu nemôžu chýbať „záporáci“. V jednom z nich, sirovi Balreavesovi, spoznáva Jennet matkinho vraha. Tú skutočnosť si pred Haconom dlho necháva pre seba, pretože Balreaves má úzke vzťahy s Haconovými nadriadenými.

Vďaka Haconovmu synovcovi Ranaldovi sa podarí v jednej z bitiek zachrániť batoľa, takže Jennet má o náplň práce postarané. Venuje sa v rámci okolností bežným veciam, ošetruje ranených, stará sa o malého Murdocha, udržiava povestný oheň, občas čelí nespratným chlapom a samozrejme odoláva Haconovým zvodom. Na str.87 je Jennet do Hacona zamilovaná. Jennet však netúži po vzťahu s rytierom - bojovníkom, chce prísľub mierumilovného života, no zároveň sa obáva chvíle, keď ju vráti rodine. Aj keby mali spoločnú budúcnosť, Gillard musí myslieť pri výbere manželky na záujmy klanu, Jennet v mnohých ohľadoch nie je vhodnou adeptkou.

Návrat družiny domov sprevádzajú rôzne spory s Balreavesom. Po relatívne šťastnom príchode na sídlo Dubheilrig predstaví Hacon rodine Jennet ako svoju milenku. Nie všetci členovia rodiny Gillardovcov sú z toho nadšení, no zamilovaný pár čoskoro začne plánovať svadbu. Než sa stihnú vziať, kráľ opäť povoláva Hacona do služby, a tak odchádza do novej bitky do Írska. Útechou zlomenej Jennet je aspoň príchod otca, čo im ponúka príležitosť urovnať minulé nedorozumenia. Jennet by sa nikdy nemohla pripraviť na správu o Haconovej smrti. Zasiahne to celú rodinu, Jennet sa napriek danému manželskému sľubu rozhodne opustiť Dubheilrig.

Autorka bližšie ku koncu druhej polovice príbehu zrýchľuje dej skokmi, akým je napr. náhly návrat Hacona Gillarda domov. Ten fakt sa očakáva v podstate s vysvetlením, že ho v Írsku zradil Balreaves, za čo mu Hacon sľúbi pomstu, zatiaľ však proti nemu nemá dôkazy. Tempo rozprávania sa zhusťuje, keď sa Hacon rozhodne nájsť Jennet. Znova sa zapojí do vojnového ťaženia, čo mu ponúklo v príbehu priamu cestu k opätovnému stretnutiu s Jennet. Konečne sa môže konať svadba, šťastie hrdinov podčiarkne Jennetino tehotenstvo. Nový nápor problémov prichádza s obvinením sira Hacona zo zrady proti kráľovi, za ktorým je, ako ináč, Balreaves. Jennet nemieni nečinne sedieť, berie veci do vlastných rúk. Jej cieľom je zabrániť poprave a obhájiť manžela pred samotným Robertom Bruceom. Jej odvaha je odmenená úspechom, ťažkosti ale nekončia. Zbabelý Balreaves sa utieka k poslednému úskoku, ktorým je obliehanie Dubheilrigu. Táto udalosť ponúka možnosť zaskvieť sa Gillardovi v spravodlivej odplate a s narodením potomka uprostred bojovej trmy-vrmy môžu svoj príbeh s Jennet šťastne uzavrieť.

Som fanúšikom stredovekých romancí, no asi nebudem fanúšikom Hannah Howell. Priznávam, že dočítať tento román bola pre mňa dilema. Autorkin štýl mi nesedel, ani príbeh ma nezaujal tak, že by som ho nevedela položiť na dlhšiu dobu z rúk a zabudla na to, čo sa už odohralo na prečítaných stranách. Kniha stála na poličke na prestávky. Dej je hutne natlačený udalosťami. Paradoxne chvíľami skratkovitý, s časovými skokmi, na druhej strane rozvláčny opismi bitiek či ich dopadom na bežných ľudí. Nechýbajú zmienky o dejinných faktoch. Postavy sú lacno známe s predvídateľnými vzorcami správania a konania. Dialógy chvíľami nezáživné, plytko zbytočné. Autorkina snaha dať príbehu viac ako len nálepku červenej knižnice a sladkej romantiky má nepochybne svojich sympatizantov. Mne chýbal akýsi duch, vyžarovanie z atmosféry či postáv, to, čo zanecháva žiadaný dojem, pocit, že vám čítanie čosi dalo. Tu ma ten pocit nenašiel.

si-