Choď na obsah Choď na menu
 


Alexandra Bassett

 

preview510.jpg

Uspěchané zásnuby Alexandra Bassett

Regentská Anglie.
Abigail se považuje za ošklivé káčátko, kterému není souzeno potkat muže svých snů. A tak lásku a milostná dobrodružství prožívá aspoň v románech, které tajně píše a vydává pod pseudonymem. Zatímco její krásné sestry myslí jen na módu a vhodné ženichy, důvtipná Abigail se pilně vzdělává. Poklidné dny na venkovském sídle převrátí naruby jediná večeře s neobvyklým hostem. A to dívky ještě netuší, jaké plány spřádá jejich otec. (Alpress, 2008)

••••

 

Román Uspěchané zásnuby predstavuje oddychovú regency romancu, v ktorej hlavná hrdinka postupne opúšťa svoju bezpečnú ulitu, zažíva akýsi prerod škaredého kačiatka na sebavedomú labuť a konfrontuje svoje ideály s realitou.

Abigail Wingateovú považujú za zvláštnu, nudnú, chorľavú sestru a dcéru bez nádejí na výnimočne zaujímavú budúcnosť. Ona si z toho hlavu nerobí. Všetky tie prívlastky totiž sama pestuje a vytvára si priestor na písanie románov pre ženy. S úspešnou spisovateľskou kariérou sa nechváli, no ako Georgiana Harcourt pracuje už na x-tom románe, čo jej zabezpečuje finančnú samostatnosť. Typicky vidiecky i trochu chaotický život v sídle Peacock Hall dokresľujú svojrázna hlava rodiny, sir Harlan Wingate, najstaršia sestra Violet, toho času mladá vdova, a najmladšia, sedemnásťročná Sofie, ktorá nedávno opustila brány dievčenskej školy. Pred spoločnosťou snobskej Violet či roztopašnej Sofie dáva Abigail prednosť tajným vychádzkam. Tak sa pri plávaní v jazere nekonvenčne zoznámi s tajomným neznámym „Neptúnom“. Bezmenný zelenooký muž sa razom stane inšpiráciou pre hrdinu do posledného Abigailinho románu.

Nathan Cantrell opustil armádu, aby sa postaral o rodinný majetok, ktorý otec, holdujúci hazardu, zanechal v biednom stave. Nemá z čoho financovať domácnosť ani štúdium ľahkovážneho brata Freddyho. Cantrell je bez prostriedkov, preto by mu ponuka od trochu výstredného Harlana Wingatea prišla vhod, keby nemala jeden háčik. Za financie požaduje Nathanov sobáš s jednou z jeho dcér. Pre Cantrella je čosi také nepredstaviteľné, i keby ho Harlan v podstate nevydieral, že v prípade odmietnutia príde o rodinné sídlo Willows. Manipulátorský Harlan si vynúti zdvorilostnú večeru, na ktorej Nathan v jednej z prítomných dcér spoznáva záhadnú nymfu z jazera. Myšlienka na svadbu razom nie je taká neprípustná.

Nathan sa nenechá oklamať Abigailiným výzorom stratenej a zanedbanej guvernantky, považuje ju za vzdelanú, vtipnú a zaujímavú. Chce ju lepšie spoznať. Autorka im však nedopriala priamu cestu. Obaja sa musia prehrýzť množstvom nedorozumení a zápletiek. Niektoré sú vtipné, iné odkrývajú charaktery a úmysly postáv v ich najužšej blízkosti.

Abigail baví viac vymýšľať dramatické scenáre únosov a iných tragických udalostí do kníh než hľadať vhodného partnera. Nečakané stretnutie s Nathanom jej neustále zasahuje do písania. Túži cestovať alebo stať sa filantropkou. Podľa Nathana ju rodina nedokáže doceniť. Sir Harlan sa hrá na dohadzovača, čím spôsobuje, že sa okolo Nathanovej prítomností v Peacock Hall kopia nedorozumenia. Keď sa do seba zahľadia Sofie s Freddym, násobia sa zámeny, spletence náhod a nesprávnych záverov. Príprava plesu by mala uviesť všetko konečne na správnu mieru, zásnuby však nedopadnú podľa predstáv ani jedného zo zúčastnených a postavia Cantrellove úmysly a dôvody oženiť sa do nelichotivého svetla. Rozčarovaná Abby uteká za tetou Augustou do Londýna.

Tu dostáva Abigail priestor realizovať vlastnú predstavu o samostatnom a nezávislom živote. Nathan je odhodlaný získať ženu svojho srdca späť. Venuje sa však aj obchodným záujmom, hlavne projektu vybudovať textilnú fabriku a ponúkať prácu vyslúžilým vojakom. V tomto smere mu prinesie spojenie s tetou Augustou úspešnejšie výsledky ako v prípade s Abigail. Tá trucuje a Nathanove pokusy o nové zblíženie odmieta, aj keď sa Cantrell nevzdáva. Keď si ju všíma menej, napĺňa ju pocit sklamania. Abby nechce muža, ktorého zaujíma iba jej veno. Stále drží v tajnosti svoje druhé ja. Pre Cantrella je orieškom, ktorý sa mu nedarí rozlúsknuť. Navyše nechtiac Abby odrádza svojím nelichotivým názorom na literatúru pre ženy.

Praktické problémy napr. s bývaním privádzajú Abigail k poznaniu, že nezávislý život vo veľkomeste tak ďaleko od rodiny a v konečnom dôsledku aj od Nathana, nemusí byť až taký uspokojujúci. Dlho si odmieta priznať, že je zamilovaná. Dobrodružné výčiny Sofie a Freddyho neočakávane pritiahnu oboch hlavných hrdinov domov do Peacock Hall. Tu ich okolnosti konečne dotlačia k vyznaniam citov a úspešne posunú k svadobným zvonom.

Druhá, londýnska polovica príbehu bola rozhodne slabšia. Nathan Cantrell sa zdá byť z pohľadu Abigail Wingateovej ako hrdina vystupujúci z jej románu, napriek tomu si drží odstup príliš dlho. (Nakoniec knihy od Georgiany Harcourt zohrávajú v deji svoju úlohu, či ako úvod ku kapitolám alebo inšpirácia pre hrdinov.) Jej dôvody sú chvíľami nepochopiteľné, čo do deja pridáva zbytočne zdĺhavé epizódky. Zopár z nich by mi vôbec nechýbalo. Celkový dojem je však príjemný, nezaťažujúci a miestami zábavný. Autorka vytvorila jednoduchý, milostný príbeh, ktorý síce neprekvapí napätím, no má tendenciu zaujať pozornosť svojimi postavami, rošádami, spojenými s ľahkým humorom, a takými tými romantickými drobnosťami, ktoré robia čas pri knihe príjemným.

si-