Choď na obsah Choď na menu
 


Sabrina Jeffries

 

> strana 2, 3, 4

 

 Royal Brotherhood Sabrina Jeffries

royal-brotherhood.jpg

 

1. V princově loži - Alec Black & Katherine Merivale

Katherine Merivaleová se zoufale snaží najít společensky přijatelného ženicha. V úvahu připadá mladík, k němuž už od dětství chová něžné city, ale ten se zatím nevyjádřil. Katherine si zoufá, protože se potřebuje provdat, aby získala přístup ke značnému dědictví. V takto svízelné situaci rozhodně nestojí o další komplikace, ale osud rozhodne jinak. Do cesty jí vstoupí proslulý sukničkář Alec Blake, jehož podmanivý pohled a náruživé polibky značně naruší Katherinin spořádaný život.
Alec Blake, má hraběcí titul a je jedním ze tří levobočků následníka anglického trůnu. Nic z toho mu ale nezajistilo bohatství, a tak se tajně rozhlíží po bohaté nevěstě, která by zaplatila jeho dluhy. Půvabná Katherine mu padne do oka a Alec nasadí všechny zbraně zkušeného svůdce, aby ji získal. Z jejích vášnivých reakcí pozná, že zvolil správnou taktiku, ale věc má jeden háček: Katherine se chce provdat z lásky. Co se stane, až prohlédne Alecův klam? 
(Domino, 2006)

2. Princova milenka - Marcus North Draker & Regina Tremaine

Krásná Regina Tremaineová už odmítla tolik nápadníků, že se jí ve společnosti začalo říkat dáma bez slitování. Nedělá to však z vrtošivosti, ale proto, že v hloubi duše skrývá temné tajemství.
Sama je sice rozhodnuta zůstat nezadaná, ale o to více přeje milostné štěstí svému bratrovi, který se uchází o půvabnou Louisu Northovou. Ani Louisa nezůstává lhostejná, ale proti rozkvétající lásce se ostře postaví její bratr, neblaze proslulý vikomt Drak, nevlastní bratr následníka trůnu.
Říká se o něm, že na svém sídle vězní ženy, které mu odmítají být po vůli. Mezi londýnskou smetánkou má nejhorší pověst, ale Regina potlačí strach a vydá se za ním. Chce se u obávaného vikomta přimluvit, aby nestál v cestě jejímu bratru, avšak dočká se povýtce urážlivé odpovědi: ano, Louisa se může scházet se svým vyvoleným, ovšem za předpokladu, že se Regina nebude bránit občasným dostaveníčkům se samotným vikomtem.
Louisa se zprvu samozřejmě zdráhá, ale pak prvotní nenávist začne přerůstat ve zcela jiný cit... Je vůbec možné, aby vztah obletované krásky a všeobecně opovrhovaného netvora nevyvolal skandál století? 
(Domino, 2006)

3. Noc s princem - Gavin Byrne & Christabel Haversham

Lady Christabel se ocitla ve svízelné situaci: potřebuje se zmocnit dopisů, jejichž zveřejnění by ji společensky zničilo. Dopisy se nacházejí v soukromém sídle, dějišti skandálních večírků, a pokud se tam chce Christabel dostat, potřebuje pánský doprovod. V zoufalství osloví proslulého sukničkáře Gavina Byrna. Ten jí slíbí pomoc pod podmínkou, že se stane jeho milenkou, alespoň naoko. Christabel nezbývá, než nehorázný návrh přijmout. Gavin ji začne zasvěcovat do tajů mileneckého chování a ona pozvolna zjišťuje, že v něm získala velmi vynalézavého učitele... Gavin nikomu neprozradil, že hodlá dopisy využít ve vlastní prospěch. Chce se pomstít muži, který ho v dětství opustil a nechal ho napospas nuznému životu v londýnských brlozích. Zároveň ho těší, jaké dělá Christabel pokroky. Je si jist, že jeho svérázná výuka brzy dospěje ke sladkému závěru. Když ho však svůdná žačka lapí do sítě smyslných požitků, stane Gavin před nesnadnou volbou: má uskutečnit dlouho připravovanou pomstu, anebo chránit ženu, která se pro něj stala příslibem věcí mnohem sladších? (Domino, 2007)

 

hodnotenie trilógie:

------------------------------------------------------------------------------------

Trilógia o ľavobočkoch princa waleského má počiatok vo vytvorení spolku - bratstva ľavobočkov, ktoré iniciuje Alec Black. Príbeh V princově loži teda začína vo chvíli, keď lord Iversley čaká v hotelovej izbe na príchod dvoch mužov - vikomta Drakera a Gavina Byrna. Tu sa prvýkrát stretávajú ako nevlastní bratia - všetci traja síce mali vznešeného otca, ale nemohli žiť ako iné deti, nepoznali priateľstvo, rodičovskú lásku a podporu. Teraz sú to už zrelí muži, z ktorých každý má niečo, čo potrebuje ten druhý. A tak Alec navrhuje pakt, ktorý im navzájom pomôže získať, po čom túžia... Je to samozrejme návrh veľmi zištný. Alec totiž potrebuje dať do poriadku schátrané dedičstvo po otcovi, ale... nemá žiadne prostriedky. Preto potrebuje pomoc pozvaných vplyvných bratov. Nejde o pôžičku, ale o výhodnú patriu na ženbu - Alec plánuje peniaze vyženiť. Keďže je Gavin Byrne majiteľom herne, v ktorej sa stretávajú vysoko postavení muži a v herni sa v návale vášnivej hry dá kadečo dozvedieť, má prehľad o vhodných kandidátkach (pre Byrna je nakoniec pomoc zištná, otec mladej ženy, na ktorú padla voľba, mu dlží peniaze a dúfa, že sa k nim čoskoro dostane). Vikomt Draker mu má zasa pomôcť navodiť zdanie bohatého človeka. Keďže predstava lorda Iversleyho o budúcej manželke je jasná - chce dospelú ženu, ktorá sa vie správať v spoločnosti, vie, čo sa od nej očakáva a bude mu tolerovať, čo sa v manželstve diskrétne toleruje, ženu, ktorá bude spolu s ním na verejnosti predstierať manželstvo z lásky, aj keď bude všetkým jasné, že sa uzavrelo kvôli postaveniu a peniazom - voľba padne na Katherine Merivaleovú.

Katherine sa snaží primäť sira Sidneyho Lovelacea, priateľa z detstva, aby ju požiadal o ruku. Hoci si myslí, že ho miluje a že by s ním mohla viesť dokonalý život, jej vnútorné pohnútky sú však oveľa realistickejšie. Len sobášom sa totiž  môže dostať k dedičstvu po strarom otcovi a získať tak prostriedky pre existenciu domácnosti, svoju, svojej matky a mladších súrodencov. No je tu niekoľko prekážok, kvôli ktorým sa Sydney nie a nie rozhýbať. Jednou z nich je to, že v Katherine vidí len múzu pre svoje básne, svoju obdivovateľku, jeho city k nej nie sú citmi, ktoré zmietajú mužom, keď sa ocitne pri žene, ktorú miluje. Druhou je jeho matka, od ktorej je závislý a tá Katherine a jej rodinu nepovažuje pre svojho syna za vhodnú. No a v neposlednom rade je tu jeho priateľ lord Napier. 

Keď Alec zbadá Katherine v červenej róbe s ohnivými vlastmi, rozhodne sa, že Lovelaca (ktorého pozná zo školy) predbehne. Nie veľmi gentlemansky vypočuje slovnú potýčku medzi potenciálnymi snúbencami a sklamanej Katherine navrhne plán - bude jej otvorene dvoriť, flirtovať s ňou a bol by v tom čert, keby to nevyburcovalo Sydneyho k žiadosti o ruku. Keďže Katherine dostala od matky ultimátum - ak ju Lovelace nepožiada o ruku do dvoch týždňov, predhodí ju na svadobný trh a vydá za prvého muža, ktorý zaklope na dvere - Alecov návrh prijíma. Iversley si však jej matku omotá okolo prsta a rozhodne nemá v úmylse sa Katherine len tak ľahko vzdať. Takže zatiaľ čo Sydney rieši svoj komplikovaný vzťah k nej a k priateľovi lordovi Napierovi, Alec v Katherine prebúdza zmyselnosť a vášeň a poznáva, že by v manželstve s ňou získal viac než väčšina mužov, lebo okrem toho, že je Kit príťažlivá a bystrá žena, dokázal by s ňou nájsť aj potešenie v posteli (mimochodom trochu som sa musela preniesť cez niekoľko drobností - rozumiem chémii medzi mužom a ženou, len nerozumiem, prečo autorka hneď po desiatich stranách necháva Kit prísť kvôli Iversleymu o rozum a Alec si okamžite dáva za cieľ dostať ju za každú cenu do postele - čo sa chvalabohu neudeje tak rýchlo - a potom rozhodne mi nesedeli reči o tom, že žena je "klisna, ktorá potřebuje osedlat"). 

Black požiada Katherine Merivaleovú o ruku a ona (keďže Sydney sa nerozhýbal a ona nevie odolať šarmu lorda Iversleyho) jeho žiadosť prijíma. Hoci v nej hlodajú isté pochybnosti. Alec sa vyhýba rozhovoru o minulosti, o rokoch strávených v Portugalsku, o svojom umení zaobchádzať s koňmi, o svojom panstve a rodine. Všetko, čo sa dozvie, je skôr dielom náhody a to ani netuší, že Alec jej podsúva len polopravdy. Takže jej občas preblysne mysľou, či nie je lovcom vena, lebo zdanie majetnosti, ktoré vzbudzuje, môže klamať. Alec si zasa dá veľkú námahu s tým, aby zakryl svoje skutočné úmysly, lebo ku Katherine začne pociťovať niečo, s čím neplánoval a obáva sa, že až pozná skutočnú pravdu, stratí ju. Situácia sa niekoľkokrát skomplikuje a on sa zúfalo snaží ututlať skutočný stav veci. No všetko sa začne meniť, keď sa na jeho panstve objavia problémy, ktoré si vyžadujú jeho prítomnosť. Jeho podozrivé správanie vyvoláva v Kit nepokoj, preto sa za ním na Edenmore vyberie. Tu zisťuje, že Alec nie je bohatý a poteší ju, že len pred ňou skrýval svoju chudobu, aby si svadbu s ním nerozmyslela - to považuje za dôkaz, že nie je lovcom vena, ale pravda je oveľa zložitejšia. Skutočné pozadie Katherine nepoteší.

Nakoniec vypláva na povrch aj pravda o vzťahu Iversleyho rodičov, vo svetle ktorej sa správanie otca k nemanželskému synovi javí celkom inak. Alec nakoniec poznáva, že ani dedičstvo po strarom otcovi, ktoré mu po svadbe s Katherine malo pomôcť postaviť Edenmore na nohy, nie je to, čo skutočne chcel a že sa ho dokáže vzdať, ak získa späť lásku ženy, bez ktorej si svoj život nevie predstaviť. Je teda na sile jej lásky, či mu dokáže odpustiť.

-sa 

----------------------------------------------------

Noc s princem je príbehom najstaršieho z troch nevlastných bratov, ktorý jediný nebol princom waleským uznaný. Gavin Byrne je veľmi bohatý, vlastní herňu Modrá labuť, ktorej služby využívajú gentlemani z najvyššej spoločnosti. Jeho príbeh začína návrhom s podmienkou - Prinny mu udelí šľachtický titul, ak prehovorí lorda Stokelyho, aby na svoje vidiecke sídlo počas kartového večierka pozval markízu Havershamovú. Do Stokelyho sídla sa Christabel potrebuje dostať, lebo jej manžel pred smrťou predal lordovi dôverné dokumenty, aby mu splatil dlh. Ide o listy, ktoré patrili Christabelinej rodine a ich obsah môže spôsobiť katastrofu - okrem toho, že by to uškodilo princovi, skompromitovalo by to jej rodinu a jej otec by mohol byť na ich základe usvedčený z vlastizrady. Pre markízu je teda získanie listov otázkou života a smrti.    

Hoci sa Byrne spočiatku zdráha, lebo s markízou Havershamovou nemá dobrú skúsenosť (strieľala po ňom, keď prišiel vymáhať manželove dlhy), nakoniec sa nechá presvedčiť, ale pri dodržaní vlastných podmienok - Christabel musí vystupovať ako jeho milenka a keďže mu odmieta prezradiť, o aké dokumenty jej ide, je rozhodnutý sa k nim dopátrať ako prvý a vyťažiť z nich čo najviac pre seba (chce pritlačiť princa waleského, aby priznal, ako zle sa zachoval k jeho matke, čo by mu prinieslo zadosťučinenie za osud nepriznaného syna a očistilo by to meno jeho matky). V snahe nabudiť dojem, že Christabel je skutočne jeho milenkou, Gavin objavuje, že pod nepríťažlivým zovňajškom markízy Havershamovej sa skrýva príťažlivá žena. Ona sa tejto hry obáva, lebo sa nikdy necítila ako markíza - nevie, ako sa v salónoch správať, ako konverzovať, navyše v manželstve veľa potešenia nenašla a po desiatich rokoch života bez potomstva je presvedčená o svojej neplodnosti, preto sa spoločnosti skôr vyhýba. Ak ju však Gavin chce dostať na kartový večierok, musí  z nej urobiť rafinovanú milenku a... hráčku whistu. Do tejto úlohy sa púšťa so značnou vervou. A hoci ho Christabel priťahuje, po skúsenosti s istou Annou Binghamovou sa citom vyhýba ako čert krížu a dáva prednosť nezáväzným vzťahom so ženami, pri ktorých mu nehrozia žiadne následky - preto sú to predovšetkým vydaté ženy, ktoré si nebudú  nárokovať na jeho česť. Tento tmavovlasý, vždy dokonale oblečený, šarmantný Princ temnôt Christabel privádza do rozpakov a prebúdza v nej niečo, čo v manželstve s mužom, pred ktorým ju varoval vlastný otec, nepoznala. Uznáva jeho argumenty a tak sa učí, hoci sa zdá, že Byrne holduje viacerým nerestiam, ku ktorým určite patria ženy a hazard - a jej sa do toho sveta uvoľnenej morálky veľmi nechce. Lenže čo by neobetovala kvôli rodine?

Gavin rozvíri hladinu a tak markíza Havershamová nakoniec pozvánku na kartový večierok, na ktorom sa niekoľko dní hrá whist a nakoniec je v banku niekoľko tisíc libier, dostane. Hlavne preto, že Byrne vymenil svojho spoluhráča práve za ňu (so Stokleym vyhrávali turnaj posledné tri roky). Christabel musí oprášiť svoje vedomosti z whistu a Gavin jej pri tom výdatne pomáha. Hra na milenku u lorda Stokelyho však nie je jednoduchá. Uvedomí si totiž, že má proti sebe niekoľko zdatných súperov - a nie vždy ide o karty. Gavin sa snaží o niekoľko vecí - zistiť skutočný obsah listov (ide o istú udalosť spred 22 rokov, ktorá by mohla zmeniť budúcnosť spojenú s budúcim panovníkom), urobiť z vdovy Havershamovej svoju skutočnú milenku (dosť ho rozčuľuje, lebo chvíľu mu opätuje vášeň a vzápätí sa stiahne) a v neposledom rade by rád vyhral kartový turnaj. Christabel sa zmieta v tom, čo v nej Byrne vyvoláva, aj v tom, ako sa k nemu správať a či si ho pustiť pod kožu (hoci táto dilema nie je až taká nerozlúštiteľná), predovšetkým preto, že kam sa pohne, naráža na jeho bývalé milenky. Navyše pochopí, čo by získanie listov pre Gavina znamenalo - tuší, že sa zmieta v pokušení pomsty a je rozhodnutá listy pred ním ochrániť. Vážnosť situácie ju núti nedať sa celkom strhnúť vášňou, ktorú v nej Byrne vyvolal.

Gavinovi sa vynárajú spomienky na ťažké roky, ktoré prežil, kým sa zo dna dostal k postaveniu bohatého muža. Za to najhoršie, čo prežil, môže podľa neho jediný muž - jeho otec. Potláčané pocity však nie sú jediným, s čím je konfrontovaný. Na kartovom turnaji, na ktorom sa nakoniec Christabel drží veľmi dobre, sa objavuje Anna, dnes lady  Kingsleyová, oslnivo krásna a elegantná žena a Christabel nemusí mať šiesty zmysel, aby pochopila, že sa s ním niečo deje. Anna dala kedysi prednosť mužovi s titulom, lebo sa obávala rodiny, hoci veril, že jej láska je silná. Dnes je z nej už len zatrpknutá, sklamaná žena, ktorá hľadá útek z manželstva, ale Byrne sa už nechce vracať, pre Annu mu ostala už len ľútosť. Uvedomí si, že v tom zhluku pokryteckých žien, je len jedna s čistou dušou, ktorú sem nikdy nemal zobrať, aby ju pokrytectvo tejto spoločnosti pošpinilo - Christabel. Hra - nielen whistu - pokračuje - je to aj hra silnej vôle zúčastnených - Christabel, Gavin, lord Stokely, Anna.  Christabel sa napodiv tejto spoločnosti rýchlo prispôsobuje, správa sa tak, ako bola zvyknutá, keď žila medzi otcovými vojakmi. Do všetkého sa vrhá po hlave, do všetkého ide so srdcom. A kdesi vo vnútri ju máta otázka - čo bude, až toto divadlo skončí, ako dlho bude potom ešte Byrnovou milenkou a prečo sa nevie uspokojiť s tým, čo má? 

Výrazného pátrania po listoch sa nedočkáme, zato odhalíme niekoľko Gavinových tajomstiev, vrátane toho najväčšieho, ktorý sa týka jeho matky. Pomaly zisťuje, že mu vo vzťahu k Christabel nestačí prchavá náklonnosť, ktorú hľadal u iných mileniek, ani dlhšia milostná aférka. Prebúdzala v ňom pocity, ktoré nepoznal, a preto sa ich obával. Christabel nakoniec hrá vabank a dúfa, že sa Gavin dokáže preniesť cez minulosť a utrpenie, ktoré ho spolu s matkou postihlo. Dúfa, že sa dokáže vzdať jediného cieľa, ktorý si vytýčil - pomstu mužovi, ktorého považoval za zodpovedného a verila, že pochopí, že nenávisť je nanič, ak ho zničí a ublíži tým, ktorí ho milujú. 

-sa

------------------------------------------------------------------------------------

Obrázok

Odvážná dáma Sabrina Jeffries

Lady Amélie Plumová má bezpočet obdivovatelů, ale většina z nich netouží ani tak po ní, jako spíše po jejím bohatství. Amélie přitom pranic nestojí o nudný život dámy z vysoké společnosti, její duše prahne po exotickém dobrodružství. Pomalu se už vzdává naděje, že na vznešených sešlostech potká muže, jenž by splňoval její naděje a sny, když do Londýna přijede major americké armády Lucas Winter. Je to muž s temnou minulostí a nebezpečným kouzlem osobnosti. Mnohým může připadat obhroublý, ale Amélie v něm spatřuje vítaný protiklad ke škrobeným aristokratům. Stačí několik Lucasových polibků, aby Améliino prvotní zaujetí přerostlo ve vášeň, ale zároveň se nedokáže zbavit pocitu, že Lucas cosi tají. A protože je velmi odvážná mladá dáma, rozhodne se jeho tajemství odhalit, ať to stojí cokoli... (Domino, 2010)

--------------------------------------------

Major Winter hľadá Dorothy Frierovú a jej manžela Theodora, ktorý obral americkú lodiarsku spoločnosť o majetok. Tajné vládne poslanie ho vedie z Ameriky cez celú Európu až do Anglicka. Lucas je presvedčený, že hľadanou ženou, ktorá by ho mala priviesť k defraudantovi, je lady Toveyová, nevlastná matka Amélie Plumovej. Amélia majora zaregistruje u lorda Kirkwooda, ktorý je Lucasovým bratrancom a ktorý mu sľúbil pomoc pri pátraní. Kirkwoodova snaha získať za manželku dedičku Sarah Linleyovú je vlastne spúšťačom celého Améliinho dobrodružstva. Rodičia Sarah Linleyovej s výberom lorda Kirkwooda za jej manžela nesúhlasia, ale Sarah má o lorda záujem a chce mu poslať tajnú správu, preto požiada o pomoc práve Améliu. A tá neodolá možnosti zažiť niečo, čo sa aspoň vzdialene podobá na dobrodružstvo. 

Winter je ostrieľaný dôstojník so zjavnou dávkou inteligencie, takže keď prichytí slečnu Plumovú v súkromnej časti Kirkwoodovho domu, je mu jasné, ako by mohol túto mladú ženu pri svojom pátraní využiť. Keďže Amélia videla jeho poznámky o žene nápadne pripomínajúce informácie o jej nevlastnej matke, rozhodne sa pre čosi podobné – využiť jeho záujem, aby zistila, o čo majorovi ide. A ako inak to učiniť, ak nie tak, že mu zamotá hlavu a prinúti ho vyzradiť svoje tajomstvo ? Amélia to však nebude mať ľahké, pretože na rozdiel od Lucasa je o zvádzaní vyzbrojená len teoretickými „poznatkami“ získanými z čítania „háremovskej literatúry“. Príjme majorovo dvorenie, ale s podmienkou, že ho naučí prijateľnému správaniu v anglickej spoločnosti (to u Lucasa naráža na nevôľu hneď z niekoľkých dôvodov – vo všeobecnosti nemá rád Angličanov, a to nie len kvôli vojne, voči anglickým dámam a ich vrtochom má svoje výhrady a v neposlednom rade sa tu prízvukuje skutočnosť, že Američania sa považujú za neotesancov). Lucas zasa Amélii ako protihodnotu ponúka prežiť ozajstné dobrodružstvo.

Aj keď sa mu spočiatku Amélia snaží podsúvať polopravdy, alebo sa pravde o otcovej manželke vyhýba, Lucas veľmi rýchlo pochopí, že v skutočnosti nie je taká hlúpa a povrchná, na akú sa hrá. Obaja sledujú vlastný cieľ a obaja majú veľký problém dávať si pozor na konanie a slová toho druhého a... obom sa táto hra vymyká z rúk. (Máme tu aj Améliinu spoločníčku pani Harrisovú, majiteľku školy pre dedičky, kam Amélia chodila a kde si našla priateľky – ich príbehy tvoria šesťdielnu sériu The School for Heiresses. Améliin príbeh je prvý.) Pre Améliu sú priebežné zistenia o nevlastnej matke znepokojujúce, ukazuje sa totiž, že by skutočne mohla byť hľadanou ženou. Chvíľami o nej pochybuje a znova číta jej zápisky z ciest, hoci bojuje s predstavou, že by zmierlivá a nesmelá Dolly mohla byť Dorothy Frierovou.

Do hry medzi Améliou a Lucasom vstupuje aj otravný nápadník lord Pomeroy, ktorý je presvedčený o Améliinom záujme. Dočkáme sa únosu a úteku do Gretna Green. Hroziaci škandál vyrieši svadba, a tak sa z majora Wintera a Amélie stávajú manželia. Hoci do manželstva nevstupujú nasilu, Winter sa obáva, ako sa postoj jeho manželky zmení, keď vypláva na povrch pravda o Frierovcoch aj skutočnosť, že na pátraní po defraudantovi má svoj osobný záujem. Lucasova povaha je pre Améliu mozaikou – je to taký klasický hrdina poznamenaný minulosťou s tvrdou škrupinou na povrchu, pod ktorou sa skrýva citlivé jadro.

Lucas sa v podstate viac ako pátraniu venuje zachraňovaniu Amélie – najskôr z rúk nechceného nápadníka, potom z rúk zlodeja. Namiesto plnenia tajnej misie sa sám stane obeťou únosu. Tak sa v príbehu objavuje intermezzo s obávaným lupičom Padúchom, čo snáď malo autorke slúžiť ako odkaz na ďalší príbeh zo série (v príbehu sa mihne aj Améliina kamarátka Venécia Campbellová, ktorá je jeho hlavnou hrdinkou) a aj ako kulisa na to, aby sa u Lucasa vynorili bolestné čriepky minulosti a rany, s ktorými sa potrebuje vyrovnať, dokonca sa pokúša vďaka Améliinej pomoci prekonať vlastnú fóbiu, no na mňa tieto príbehové vybočenia pôsobili veľmi rušivo. K ozajstnej konfrontácii a ukončeniu pátrania sa čitateľ dopracuje až v posledných kapitolách a za seba musím povedať, že takéto rozuzlenie pri takom zdĺhavom príbehu za veľa nestálo .

V príbehu na mňa pôsobilo rušivo ešte niekoľko skutočností – rozjímanie a narážky na „leštenie meča“ na mňa miestami nepôsobili ako iskrenie s erotickým nábojom, ale ako päsť na oko, hlavne preto, že sa na môj vkus objavovali pričasto, čím pôvodne situačne zamýšľaná humorná narážka so šteklivým podtónom stratila na originalite aj prítažlivosti; Lucasovo opakované prirovnávanie Amélie k biblickej Dalile, hoci si z nej vybral len poukázanie na silu jej zvodnosti, ktorá dokáže mužovi zamotať hlavu natoľko, že jej celkom podľahne a zabúda na svoje tajomstvá; kapitolu venovanú boju medzi manželmi o nadvládu a poslušnosť si podľa mňa mohla autorka pokojne odpustiť - napriek zjavnej snahe na mňa nepôsobila ani iskrivým dojmom, ani nevyvolala príťažlivý dojem napätia medzi hrdinami - skôr to vyznelo lacno (to nevylučuje, že niekomu inému sa táto kapitola môže zdať dostatočne iskrivá).

Neviem sa zbaviť dojmu, že v mnohom sa tu niečo deje len preto, aby sa niečo dialo. Amélia akoby za každú cenu musela dať zadosť názvu knihy a dokázať svoju odvahu, aby bolo všetkým – a najmä Lucasovi – jasné, že je pre vojaka rovnocennou partnerkou. Akoby musela za každú cenu prežiť niekoľko dobrodružstiev, aby učinila zadosť svojej túžbe nejaké to dobrodružstvo prežiť.

Kto má rád Jeffriesovej štýl, môže tento príbeh považovať za takú jej klasiku. Autorkine obľúbenkyne snáď Améliine dobrodružstvá nesklamú. No zdá sa, že pre mňa sa z mysle veľmi rýchlo vytratia a druhýkrát po nich už nesiahnem. A zvážim aj možnosť siahnuť po ďalších dieloch série.

-sa

------------------------------------------------------------------------------------

rozum-a-vasen.jpg Rozum a vášeň Sabrina Jeffries

Lze odčinit dávnou chybu? A lze odpustit hroznou křivdu? V osmnácti letech se Šarlota Pageová dopustila osudové chyby: nespravedlivě osočila z prostopášnosti Davida Masterse, za kterého se měla provdat. Jeho čekalo veřejné zostuzení, ona si zbrkle vzala kapitána Harrise. Manželství nebylo právě šťastné a jedinou útěchu Šarlotě po celou dobu skýtala Škola pro dědičky, kterou vybudovala a zdárně vedla. Jako majitelka vzdělávacího ústavu pro slečny z vyšší společnosti si vydobyla všeobecnou úctu. Málokdo ovšem tušil, že za jejím úspěchem se skrývá tajemný bratranec Michael, jenž jí byl po celá léta štědrým sponzorem a moudrým rádcem. Nyní však přestal odpovídat na její dopisy a Šarlota se obává o budoucnost školy. Sotva by ji napadlo, že bratranec Michael je ve skutečnosti David. Pro něj byla škola zpočátku jen nástrojem zničující pomsty, ale brzy začal Šarlotě pomáhat z čisté lásky. A když se nyní po letech setkají, někdejší city znovu vzplanou. Jenomže oni dva už nejsou stejní jako tenkrát. Dokáží si navzájem odpustit? Anebo je chyby z minulosti rozdělí podruhé? (Domino, 2012)

--------------------------------------------

Finále série o Škole pre dedičky odkrýva príbeh samotnej jej zakladateľky a jej najväčším lákadlom by malo byť odhalenie totožnosti tajomného bratranca Michaela, ktorý Šarlote Harrisovej radil a podporoval ju v jej úsilí.

Toto odhalenie však vezme za svoje hneď v úvodných kapitolách knihy, takže žiadne odkrývanie tajomstva sa nekoná. Čitateľ a takmer všetci okolo Šarloty totožnosť bratranca Michaela odhalia už na začiatku a jedinou otázkou ostáva, kedy si jasné indície poskladá sama Šarlota. Kým sa tak stane, autorka sa podujíma vykresliť vzťah medzi riaditeľkou školy, lady Harrisovou, vdovou a Davidom Mastersom, lordom Kirkwoodom, vdovcom, ozrejmiť pozadie ich dlhoročnej známosti a najmä napätia, ktoré medzi nimi vládne. Na škodu celej knihy je príbeh zosnovaný veľmi priezračne a predvídateľne. Z napätia a tajomna, ktoré mohlo vytvoriť zaujímavú atmosféru a okoreniť vzťah medzi hlavnými protagonistami, tak ostal len mlhavý opar, ktorý ako nevyužitá kulisa akosi nasilu vytvára len „dojem“, ktorý čitateľ autorke napriek všetkej jej snahe neuverí. (Pozn.: Do deja zasahujú aj postavy zo série Hellions of Halstead Hall – najmä Jackson Pinter a samozrejme Davidov brat Giles Masters.)

Šarlota Harrisová a David Masters sa stretávajú po rokoch, pretože ona čelí hrozbe zrušenia prenájmu budovy, v ktorej sídli jej škola a on jej prišiel ponúknuť peniaze, ktoré by ju mohli zachrániť. Oboch toto stretnutie rozruší. Šarlotu preto, že pred týmto mužom skrýva pocit viny, jeho preto, lebo kvôli jej zrade zosnoval pomstu, ktorej príchuť po rokoch vyprchala a jediné, čo ostalo, je príťažlivosť, ktorá medzi nimi nikdy nezmizla. Jeho snahou je, aby Šarlota prijala jeho pomoc a neprišla na podvod, ktorý pred ňou zatajil. Pomoc samozrejme nie je celkom nezištná – aby si zabezpečil možnosť byť po jej boku, kladie podmienku. Pomsta vezme za svoje asi pri druhom stretnutí a David sa rozhodne, že chce Šarlotu za ženu a nič/nikto mu v tom nezabráni. Keďže sú obaja ovdovelí a obaja prešli v manželstve svojím trápením, nevidí problém ani v nadviazaní mileneckého pomeru.

Keďže má škola ustúpiť hotelu a jazdeckej dráhe, čo má prilákať nielen mladých zábavy chtivých mladíkov, ale aj zodpovedajúce príjmy do mestskej kasy, Šarlota nemá veľa možností – na to, aby dala všetko do poriadku – azda aj vďaka Davidovej pomoci – má osem mesiacov, čo je doba, keď vyprší zadržiavacie právo na Pritchardov majetok, čo jej zabezpečuje nízky nájom za školu, a David má presne toľko času na to, aby sa o jeho prepojení s Pritchardom Šarlota nedozvedela. Kam bude toto jeho úsilie smerovať a s akým úspechom, čitateľ bez väčších ťažkostí odhalí. Predpokladaný konflikt, ktorý predstavuje odhalenie pravdy a Davidovho zástoja vo veci vdovy Harrisovej, je presne ten bod, ku ktorému dej nevyhnutne smeruje. Otázkou ostáva, prečo autorka dovolila, aby o Davidovej identite ako bratranca Michaela vedel práve Pritchard, ktorý má eminentný záujem na tom, aby lorda Kirkwooda zdiskreditoval. Nie je teda vôbec záhadou, z ktorej strany bude viať vietor.     

Autorka sa v niekoľkých kapitolách vracia k minulosti, aby vysvetlila, za akých okolností sa Šarlota Pageová zoznámila s Davidom Mastersom a aby vypovedala, čo zničilo ich mladú lásku, dôveru a viedlo k ich „nepriateľstvu“. Ak sú hlavným spojivkom celej série o Škole pre dedičky listy medzi jej riaditeľkou a bratrancom Michaelom, tak nutno povedať, že list je aj na počiatku dlhoročného odcudzenia Šarloty a Davida.

Táto časť slúži aj na to, aby sa čitateľ dozvedel o necharakternom správaní Šarlotinho otca nielen k matke, ale aj k dcére, čo ovplyvnilo jej pohľad na mužov. Rovnako na to, aby Šarlota dala vedieť o svojej fóbii z vody, čo je motív, ktorý sa predvídateľne objaví aj na inom mieste v knihe. Časť, keď sa dvaja mladí ľudia nútení do sobáša kvôli peniazom pokúsia prekaziť rodičovské plány, no ktorí svoje predsavzatia veľmi rýchlo zmenia, lebo nastúpi zamilovanosť, je veľmi naivná a naivne aj končí. Toto naivné vyvrcholenie vyvolá škandál, ktorý negatívne ovplyvní najmä Davidov život a on za to sľubuje pomstu.  

Osobne toto intermezzo v podobe reminiscencie na počiatky vzťahu David – Šarlota považujem za veľmi slabú časť knihy, ktorá vzhľadom na svoje umiestnenie v deji rozhodne o tom, či čitateľ nestratí záujem prečítať si knihu až do konca. Sama som s týmto pocitom bojovala a podľa mňa by kniha neutrpela, keby autorka tejto časti venovala menej priestoru.

Šarlota nie prekvapivo Davidovi veľmi rýchlo podlieha a hoci sa snaží presvedčiť samú seba, že nie je žiadne dievčatko, ktoré sa trasie už len pri pomyslení na to, že Davida uvidí, presne tak sa správa. David sa zasa zmieta medzi dvoma extrémami – neprekonateľnou túžbou po Šarlote a žiarlivosťou zakaždým, keď sa k nej priblíži akýkoľvek muž – bez ohľadu na to, že je to jeho brat Giles (ten istý pocit v ňom vyvoláva aj myšlienka na Šarlotinho zosnulého manžela). Obaja bez väčších predsudkov a zábran skončia v mileneckom vzťahu.

Davidovu snahu získať Šarlotu sťažuje ďalší (predvídateľný) problém s bratom zosnulej manželky a bývalej Šarlotinej žiačky Sarah – Richard Linley je hazardným hráčom, pijanom a sukničkárom a skutočnosť, že ho od peňazí odstrihol otec aj švagor, nenesie ľahko. David zisťuje, že Sarah skrývala aj iné tajomstvá ako len svoju vášeň pre karty, ktorej ju nevedel zbaviť. Stane sa tak vďaka súdnemu úradníkovi Pinterovi, ktorý otvára kauzu smrti lady Kirkwoodovej, ktorá údajne spáchala samovraždu, lebo sa v súvislosti s ňou objavia nové skutočnosti. Nové vyšetrovanie otvára Davidove staré rany. Táto snaha oživiť inak upadajúci dej má za úlohu vniesť doň trochu vzrušenia a konflikt, ktorý odhalí Davidovo konanie ako bratranca Michaela – očakávaný vrchol zápletky, po ktorom sa Šarlota cíti zranená, ukrivdená a nad dôverou voči Davidovi sa láme palica.

Odhaľujúce sa okolnosti neprinášajú nič neočakávané, žiadne dych vyrážajúce odhalenie sa nekoná. Čitateľ ľahko uhádne motívy, konanie aj myšlienky protagonistov – Davidova snaha zatajiť totožnosť bratranca Michaela, pokus ochrániť Šarlotu, aby nepadla do podozrenia, že na smrti svojej žiačky mala záujem (keďže sa už prevalil jej blízky vzťah k lordovi Kirkwoodovi), odkrytie hriechov Davidovej manželky, ktoré viedli k jej smrti... Vyvrcholenie tejto zápletky či skôr hľadania vraha znova nijako neprekvapí a neohúri ani štandardná kulisa v podobe únosu s cieľom vytĺcť z Davida peniaze. Ten, kto prichádza s nápadom na dolapenie vraha či s informáciami, ktoré by mali upriamiť pozornosť vyšetrovateľov na čele s Pinterom na skutočného vraha, je samozrejme David. Autorka mu dokonca dáva právo na obvinenie súdneho úradníka Pintera zo straty času – lebo vrah už mohol byť dávno dolapený... Nepripomína to niečo? Mne množstvo podobných výrokov o neschopnosti polície, čo je motív známy z juhoamerických telenoviel. Tejto časti nepomôže ani spôsob, akým sa Šarlota zbaví svojej traumy z vody, ani to, ako sa zranený David vyzná zo svojich citov.

Príbeh sa mi zdal veľmi klišéovitý, jeho kvalitu nemá čo pozdvihnúť – iba ak by autorka vypustila niektoré pasáže (pre mňa absolútne nemožne vyznievajú aj rozhovory Šarloty a Davida pri milostných scénach). Motívy sa dookola opakujú v niekoľkých kapitolách, postavy rozjímajú stále o tom istom – Šarlota a David sú ako preskakujúca platňa. Autorka len premiestňuje známe kulisy. Toľkokrát obohraté, toľkokrát napísané v množstve iných romancí bez ambície čímsi príbeh oživiť či trochu ozvláštniť a pridať mu tak na čomsi, čo ho pozdvihne z priemeru hraničiaceho s podpriemerom. Očakávala by som, že vyvrcholenie série prinesie čosi výnimočnejšie, neokukané, menej lacné – akoby autorke dochádzal dych aj nápady. Prológ, v ktorom sa mihne plejáda Šarlotiných bývalých zverenkýň a kolegýň z predchádzajúcich častí série, je čosi, čo príbehu už len pridáva onen povestný klinec na záver... A čitateľ si môže len ďakovať, že je to skutočne posledná strana podľa mňa veľmi nevydareného finále tejto série. Kto ju čítal celú, zrejme tento príbeh nevynechá, ale... čakať terno by bolo prehnané. Pre mňa sklamanie.

-sa

 

 

 

 > strana 23, 4

 

 

_______________________________________________

 www.sabrinajeffries.com

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.