Choď na obsah Choď na menu
 


Kathryn Taylor

 

pribeh-srdce.jpgPříběh srdce  Kathryn Taylor

Cara Connellyová se v létě vrací do hotelu rodičů v malém městečku v irském hrabství, aby pomohla s přípravami na svatbu svého bratra. Cestou ji však zastihne nečas a musí vyhledat přístřeší v domě osaměle žijícího muže. Mlčenlivý Liam vzbudí okamžitě její zájem. Co skrývá ten atraktivní, jizvami poznamenaný muž? Cara se snaží poznat Liama blíž mimo jiné i proto, že ji kontakt s ním odvádí od smutku nad ztrátou sestry, která zemřela před lety při požáru stodoly. Brzy už nedokážou Cara ani Liam své city zapřít, když v tom se Cara dozví, že právě Liam je podezřelý, že zavinil sestřinu smrt. Cařin svět je rázem vzhůru nohama. (Moba, 2019)

º º º

 

Keď sa Care Connellyovej na odľahlej ceste pokazí auto, hľadá pomoc v dome u utiahnutého, málovravného, tajomného, no rázneho muža, ktorý zjavne nechce mať s nikým nič spoločné. Napriek tomu však nemá v povahe nechať niekoho v núdzi. Krátke stretnutie s neznámym mužom menom Liam spraví na Caru dojem, na ktorý nie je ľahké zabudnúť.

Cara Connellyová prichádza z Corku, kde študuje právo, na bratovu svadbu. Má pomôcť pri jej organizácii, no veci má pevne v rukách rozhodná, ambiciózna a panovačná Jessica, Patrickova snúbenica. Cara sa cíti odstrčená. Navyše nechce sklamať rodičov, pred ktorými tají neúspech v štúdiách. Právo sa snaží dokončiť skôr kvôli pamiatke na sestru Isabel, ktorá tragicky zahynula a túžila byť advokátkou. Cariným koníčkom je pečenie.

Liam veľa cestoval, práca pre humanitárnu organizáciu mu dovoľuje zdržať sa pár dní tu a pár tam. Taká je aj jeho životná filozofia posledných pár rokov. Aj preto nestojí o spoločnosť, ale Caru jeho odmietavý postoj neodrádza. Uniká z rodinného hotela do Liamovej odľahlej chaty z potreby byť niekde užitočná. Ponúka mu pomoc s domácimi prácami, čo vytvára priestor na ich vzájomné spoznávanie. Cara pochopí, že Liam sa z akéhosi dôvodu utieka k samote a nepretržitému pracovnému nasadeniu. Jeho zjazvené telo napovedá, že prežil osobnú tragédiu. Je tu len preto, aby urovnal nevyriešené záležitosti z minulosti.

Cara a Liam sú hlavní hrdinovia románu, tvoriaceho nenáročné čítanie, ktoré sa dá prirovnať k verziám sfilmovaných romancí ponúkaných nemenovanou TV stanicou s cieľom spríjemniť divákom romantické večery tuctami navlas rovnakých príbehov, v ktorých to, že už na začiatku viete kto, čo a s kým, nie je na škodu iba v tom, že pri nich môžete žehliť alebo robiť čokoľvek iné a ani po polhodine vlažne všedných dialógov o nič dôležité neprídete. Niet sa čo čudovať, K.Taylor neostáva tradícii nemecky písanej romantiky nič dlžná.

Okrem hlavnej línie vzťahu Cara-Liam sleduje autorka aj osobitný príbeh Patricka Connellyho. Zdanlivo pohodové vody svadobných príprav s Jessicou, od ktorých sa očividne tak akosi dištancuje, rozčerí návrat Amy, priateľky a skoro členky rodiny Connellyovcov. Po šiestich rokoch mlčania je späť v hoteli Kerryhead Castle, pretože potrebuje prácu. A nie je sama... Jessica prejavuje voči Amy zjavnú averziu, nie je z jej prítomnosti nadšená. Patrick a Amy si boli kedysi bližší, než ostatní tušia, no teraz ich rozdeľuje narušený vzťah. Dá sa vycítiť, že tzv. kameňom úrazu je Charlie, Amyin syn.

Mnohé v priebehu deja hravo predvídate. Cara trávi čas s Liamom, Patrick s Amy a Charliem. Od toho sa odvíja dávkovanie informácií z minulosti, ale aj prítomnosti. Svadba sa stáva primárnym záujmom snobskej Jessicy. S blížiacim sa termínom sa odkrýva aj minulosť, ktorá preplieta vzťahy hrdinov i vedľajších postáv viac, ako si myslia. Z Liama sa vykľuje William O'Byrne, majiteľ firmy na výrobu whisky. Odišiel po nešťastnej nehode, keď počas požiaru v skladoch firmy zahynula Isabel Connellyová. Trpí amnéziou a súd ho zbavil viny, ale miestni ľudia nie. Hlavne nie Connellyovci. Liam si uvedomuje, že mu na Care záleží, no zároveň zodpovednosť za tragédiu, ktorú údajne spôsobil, ich rozdeľuje. Rodina žiada Caru, aby sa držala od O'Byrna čo najďalej, ona sa však od Liama nedokáže dištancovať a mieni si overiť dôkazy o jeho nepodloženej vine za Isabelinu smrť. Aby očistila Williamove meno, využíva znalosti zo štúdií práva. Pravdu je odhodlaná nájsť kvôli Liamovi, sebe, okoliu i rodičom.

Liam bojuje ešte jeden boj. Je ním rozporuplný vzťah s chorým otcom. Kvôli nemu sa vrátil a ich uzmierenie ukáže, že je čas, aby sa opätovne ujal vedenia podniku. Verejná mienka mu ale neostáva nič dlžná a Liam stojí pred dilemou, čo s vlastnou budúcnosťou, keď ho stále dostihuje povesť, ktorá sa už nedá napraviť.

Medzi týmito udalosťami sa Patrick zbližuje s Charliem. Amy nechce prepadnúť ilúzii, že spolu tvoria rodinu. Patrick pravdu o svojom otcovstve odhalí iba vďaka rečiam. Rozčarovanie pretaví do výčitiek, nevšíma si signály, že ho Amy miluje. Rozuzlenie trojuholníka Amy-Patrick-Jessica sa nemôže konať inde ako v kostole tesne pred oltárom. Je jasné, kto ostane s dlhým nosom. Rovnako jasné je, kto je záškodníkom v O'Byrnovej firme. A že sa svojimi činmi postará o drámu v závere, objasňujúcu Isabelinu smrť.

Keďže štruktúra deja i vzťahov je jasná už po zoznámení sa so všetkými okolnosťami, otvárajú sa dvierka ľahkej nude. Postavy nevybočujú zo zaradenia na tie s plusom a mínusom, vrátane absolútne učebnicovej intrigánky Jessicy. Motivácia prvku napätia v podobe vzniku požiaru i jeho spojitosti s Isabelinou smrťou je bez nápadu, Carine pátranie neprináša žiadnu dynamiku. Z Liamovej strany by sa pýtalo viac iniciatívy ako rezignácie. Aj vo vzťahu ku Care. Takisto jednoznačná je línia pridruženej zápletky okolo Patricka. Pár svetlých momentov v ošúchanom námete nepreváži celkový dojem, že napriek peknému názvu Příběh srdce mi čítanie neprinieslo hlbší či dokonca dojímavý zážitok.

si-