Choď na obsah Choď na menu
 


Mary Jo Putney

 

The Lost Lords Mary Jo Putney

 Séria Stratení lordi (absolventi Westerfieldskej akadémie)

1. Adam Lawford................... Lord v nesnázích (Loving a Lost Lord)

2. Alexander Randall............ Dáma s tajemstvím (Never Less Than a Lady)

3. Damian Mackenzie........... Lady v přestrojení (Nowhere Near Respectable)

4. Grey Sommers.................. (No Longer a Gentleman)

5. Rob Carmichael................ (Sometimes a Rogue)

6. James Kirkland.................. (Not Quite a Wife)

7. Daniel Herbert................... (Not Always a Saint)

(pozn. autorka pridáva nadväzujúcu spin-off sériu Rogues Redeemed)

# # # # # 

ztraceny-lord.jpg

# # # # # 

1. Lord v nesnázích Mary Jo Putneyová

Když se Adam uprostřed noci ocitne na pláži, vyplavený mořem, zesláblý a vytáhnutý na břeh neznámou dívkou, nepamatuje si ze své minulosti vůbec nic. Je proto docela snadné přijmout roli, kterou mu laskavá, avšak neupřímná Mariah určí. Tu a tam ho ale zaplaví pocity déja vu a záblesky vzpomínek prosycené indickou mystikou, z nichž si postupně skládá mozaiku svého života. Nalezne Adam své pravé já, nebo podlehne tlaku lží mířících z okolí? Přizná se Mariah k zpočátku nevinné lsti, která však oba polapila nečekanou přitažlivostí? Podaří se jeho urozeným přátelům objasnit okolnosti záhadné nehody, které byl na moři přítomen, ale nevzpomíná si na ni? (Ikar CZ, 2014)

# # # # #

Adam Darshan Lawford, vojvoda z Ashtonu, bol prvým študentom Westerfieldskej akadémie, stretnutie s ním ako s chlapcom podnietilo lady Agnes Westerfieldovú k nápadu na založenie školy, kde sa z nezvládnuteľných chlapcov urodzeného pôvodu stanú anglickí džentlmeni. Adam mal od detstva nezvyčajný záujem o techniku, čo sa mu takmer stalo osudným. Počas skúšobnej plavby jachtou na parný pohon experiment ukončil výbuch.

Mariah Clarkeová práve prišla o otca a v snahe vyhnúť sa neželanému nápadníkovi si vymyslí výhovorku: manžela. Náhoda pomôže jej lži z nutnosti v podobe stroskotanca, ktorého s pomocou priateľky Julie Bancroftovej lieči zo zranení pod svojou strechou.

Adamovi priatelia sa vydávajú po stope tragédie s nádejou, že môže byť nažive. Vládne medzi nimi bratská spriaznenosť a oddanosť. Dostávajú priestor, aby sa uviedli do série a čo-to o sebe prezradili. Odhalia, že nehoda na lodi bola sabotáž.

Spoločný život „manželov“ sa odvíja v idylickej atmosfére. Mariah odpoveďami na Adamove zvedavé otázky zahmlieva skutočnosť, že si vymýšľa. Adam si v snových zábleskoch spomína na detstvo v Indii i na udalosti prežité po boku priateľov. Nedokáže však nikoho pomenovať.

Mariah si v osamelosti už počas detstva vymyslela sestru-dvojča Sarah, presný opak vlastnej povahy, chvíľami sa s ňou porovnáva. Z jej strany je hra na manželku sebecká. Verí, že Adam jej lož odpustí. Užíva si jeho spoločnosť každý deň, hoci si je vedomá skutočnosti, že niekde niekomu chýba a môže mať dokonca ozajstnú manželku. V tomto duchu Sarah pôsobí v úlohe svedomia. Romantické zblíženie prinúti Mariah odhaliť klamstvo, v ktorom Adama držala, v podstate súbežne s objavením sa vojvodových priateľov. Napriek pravde, pred ktorú je Adam postavený, minulosť je preňho stále záhadou. Jediným pevným záchytným bodom je Mariah Clarkeová, a tak ju vyhlási za svoju snúbenicu. Nedôverčivosť priateľov voči „zlatokopke“ prevýši radosť z opätovného stretnutia, a preto Mariah akceptujú, aj keď s výhradami. Nevyhnutný návrat do Londýna k povinnostiam vojvodu predstavuje pre Adama neznámu krajinu. Mariah je ochotná stáť mu po boku a uľahčovať zvládnuť neznáme situácie a prostredie, kým ju bude potrebovať. Na cestu do Londýna má aj osobný dôvod – chce zistiť podrobnosti o otcovej smrti. V úlohe gardedámy Adama s Mariah sprevádza Julie Bancroftová.

Od Adama by sa dalo očakávať trochu viac ráznosti, v istých situáciách pôsobí skôr ustráchane ako chlapsky. Túži strániť sa spoločnosti, do londýnskych vôd sa mu znova ponoriť nechce. Spoznávanie vlastného života prináša aj nechcené odhalenia – Adam je zasnúbený so sesternicou. Pre Adama a Mariah je zrazu bolestné potláčať vzájomnú túžbu, ale Adam má v pláne dodržať slovo džentlmena.

Pokus usilujúci o Ashtonov život skončí strelným zranením a pripomenie všetkým nebezpečného človeka, ktorý zatiaľ z neznámych dôvodov usiluje dokončiť svoj vražedný plán. Na Adama sa valia skutočnosti z jeho života jedna za druhou v rýchlom slede. Dokonca mu osud vráti matku a sestru, o ktorej nevedel. Aj pre Mariah je pripravené prekvapenie – záhadné okolnosti otcovho zmiznutia nie sú také, ako sa doteraz javili. To, že Adam aj Mariah nachádzajú v tom istom čase členov rodiny, po ktorých túžili a čaká ich záplava toľkého šťastia, príbeh zbytočne presladzuje a zapĺňa ho slušným počtom postáv. Šťastných rodinných náhod je už na konci na jednu knihu trochu veľa.

Konečné dramatické udalosti, odhaľujúce zločinca či vraha aj skutočného vinníka v pozadí, zhrnula autorka aj s vyriešením vzťahu zaľúbencov do posledných dvoch kapitol.

Z môjho pohľadu indické pozadie Adamových koreňov dáva autorke priestor na zbytočné meditačné vsuvky. Vzhľadom na štipku cigánskej krvi v Mariah aj trochu mágie. Nič proti inakosti, skrátenú lekciu hinduizmu však nepotrebujem. Tak isto záležitosti okolo Mariah – Sarah boli akoby navrch.

Román má mierumilovný priebeh, i keď to okolo hlavných hrdinov neraz zašumí. Medzi nimi vládne porozumenie vyrastajúce z priateľstva. Vzájomná príťažlivosť fakt, že k sebe patria vlastne hneď od začiatku, len podtrhuje. Ich vzťah je opísaný pekne, ale vášnivých chvíľ sa sem autorke vtesnalo pomenej. Súznejú skôr v iných rovinách. Aj keď mi pár detailov vravelo, že toto nie je dokonalé čítanie, podarilo sa mi stráviť pri knihe a niekoľkých zapamätateľných scénach príjemné popoludnie.

si-

# # # #

2. Dáma s tajemstvím Mary Jo Putneyová

Lord Alexander Randall tuší, co se od něj jako od jediného dědice hraběte z Daventry očekává. Měl by si najít vhodnou partii pro život, řádně se oženit a založit rodinu. Jeho ale namísto vybrané nevěsty z dobře postavené rodiny uhranula obyčejná vesnická žena. Julie Bancroftová, která pomáhá místním ženám u porodů, si však navíc s sebou nese temné tajemství. Když se v jejím životě objeví lord Randall, ptá se sama sebe, zda může vůbec ještě nějakému muži v životě důvěřovat. Zdá se ale, že právě vznešený lord Randall může být její jedinou záchranou. (Ikar CZ, 2015)

# # # # #

Na škodu príbehu je celé tajomstvo dámy odhalené a vysvetlené hneď v prvých kapitolách.

Príbeh Julie začína dramaticky. Je doslova odvlečená mužmi, ktorí ju obviňujú z vraždy a vynucujú si spravodlivosť. Náhodná prítomnosť majora Randalla sa premení na záchrannú epizódu, kde zúročí svoje vojenské skúsenosti. Alexander Julie ponúka ochranu v manželstve, čím by vyriešil aj svoj problém so záležitosťami okolo zdedenia titulu. Alexander a Julie sa už stretli, no nesprával sa k nej najmilšie, avšak vzájomnú príťažlivosť neoklamú ani teraz. Pre Julie je to však chabý základ manželstva a predchádzajúca skúsenosť jej bráni dôverovať nielen Randallovi, ale mužom ako takým. On svoj ochraniteľský inštinkt úprimne nasmeruje k žene, ktorú vníma ako ideálnu, vhodnú partnerku. Zistia, že ich spája aj čosi z minulosti.

Pokojný a nenáročný priebeh deja sa sústreďuje na cestu Julie a Alexandra do Škótska, kde uzavrú rýchlo dohodnutý sobáš, na postupné budovanie vzájomnej dôvery, zoznamovanie sa a prehlbovanie priateľstva a prebúdzajúceho sa vzťahu. Keďže Julie neprestajne hľadá neústupčivý Crockett, ktorému ide viac o pomstu ako o spravodlivosť, oboch snúbencov prenasleduje vedomie hrozby, ktorá sa im drží za pätami a môže ich kedykoľvek dostihnúť.

V príbehu sa objavujú aj ďalší priatelia spojení s vojenskou Westerfieldskou akadémiou, kde boli ako nezvládnuteľní šľachtickí potomkovia poslaní na prevýchovu. Randall nemá najprívetivejšie rodinné zázemie a svadbou s Julie len prilieva oheň do vzťahu so strýkom, lordom Daventrym, ktorý sa stal v detstve jeho poručníkom a riadením osudu je Alexander jeho jediným prípustným dedičom.

Randallovým životným mottom je rytierstvo a tej stredovekej tradícii ostáva verný, podľa neho koná a k Julie sa správa ako rytier k svojej lady. Chráni ju pred prenasledovateľmi, otcom aj nočnými morami. V hĺbke duše je romantik, čo je v protiklade s jeho životnými skúsenosťami. Julie autorka poriadne vytrápila. Randall potrebuje mnoho, celé more láskavosti a trpezlivosti, aby vyliečil jazvy na jej duši i sebavedomí. Román je v podstate o tom, ako sa Julie pokúša vyslobodiť z pút minulosti a s Randallovou pomocou prekonať traumu z predchádzajúceho manželstva s násilníckym mužom, vďaka čomu sú jej pozitívne pocity vo vzťahu cudzie.

Julie Bancroftová, teraz Randallová, sa s manželom vracia medzi elitu londýnskej spoločnosti, čo obom uľahčujú priatelia. Návrat Julie medzi aristokraciu víta jej brat aj stará mama. Niektoré situácie sú opísané zjednodušene, adaptácia na Londýn prebieha so všetkými ceremóniami v Juliinom prípade hladko. Keď vysvitne, že Julie je bohatá dedička, Randall čelí možnosti, že ho jeho dáma už nemusí potrebovať. Prepadnú ho výčitky, že je pre sčista jasna bohatú Julie manželom s podradným postavením. Julie a Alexander sa približujú k sebe pomalými krokmi, napr. tým, že Julie vylieči jeho staršie zranenie z pôsobenia v armáde. V Randallovi sa striedavo prebúdza žiarlivosť a neistota z budúcnosti manželstva. Ona bojuje s presvedčením, že by mohol mať lepšiu ženu, ktorúkoľvek by chcel... Obom nejaký čas trvá, kým si vzájomne odhalia city.

Juliinu štedrosť a srdečnosť potvrdzuje hľadanie ľavobočka jej prvého manžela, o ktorého sa chce postarať. Tu epizodicky vstupuje na scénu Rob Carmichael, policajt z Bow Street, hrdina, ktorému je venovaný diel v sérii s názvom Sometimes a Rogue.

Zdanie pohody narúša sled nehôd, pretože pomstou zaslepený Crockett sa nezastaví, kým neuvidí Julie pykať. Teraz ale neohrozuje len ju, ale aj jej novo vzniknutú rodinu. To rytier po Juliinom boku nehodlá pripustiť...

Kniha rozhodne nie je vynikajúca, avšak číta sa dobre a rýchlo. Dej je zosnovaný nenáročne. Postavy sú značne idealizované a darí sa im všetko, na čo siahnu. Cesta Julie a Alexandra speje k šťastnému koncu cez udalosti tradične regentského konceptu, akým sú nájdenie stratenej dedičky, ktorá mala patričný dôvod sa skrývať, jej uvedenie do spoločnosti, ozvláštnenie záchranou týraného dieťaťa. „Tajomný“ rozruch okolo hlavnej hrdinky rýchlo utíchne, v podstate sa zločin, ktorý stojí za jej identitou dedinskej vdovy, vôbec nerieši. Je ponúknutý ako fakt a nič viac. Jeho odhalenie prijíma okolie až na hlavného zloducha s nesmiernym porozumením. Isté scény ma až tak nezaujali, striedavo sa mi ponúkali lepšie a tie „opozerané“. Celkovo si však Putneyová u mňa spravila očko a vyslúžila si minimálne môj zvedavý záujem o osudy ďalších Randallových priateľov. 

si-

# # # #

3. Lady v přestrojení Mary Jo Putneyová

Lady Kiri Lawfordová je dcerou vévody, po matce má však indické kořeny. To ji staví do poněkud zvláštní pozice. Kiri vyrostla v Indii s matkou a nevlastním otcem, generálem, teď se však vydává do Anglie, aby našla vhodnou partii. Místo vysněného sňatku se jí však dostává opovržení a pomluv. Během cesty do Londýna je navíc přepadena skupinkou pašeráků a jen o vlásek unikne smrti. Jejím zachráncem je Damian Mackenzie, nemanželský syn barona, majitel známého podniku a muž s velmi rozporuplnou minulostí. Kiri se inkognito vydává do Damianova klubu, aby mu poděkovala za záchranu, když náhodou odhalí potenciální hrozbu královské koruně a dozví se o plánovaném únosu princezny Charlotty. Záhy se tak dostává do světa špionáže a intrik... (Ikar CZ, 2019)

# # # #

Román Lady v prěstrojení ponúka príbeh Kiri Lawfordovej, sestry vojvodu z Ashtonu (Lord v nesnázích). Lady Kiri je polovičná Angličanka a polovičná Indka, rebelantská duša. Ako nevlastná dcéra anglického dôstojníka vyrastala vo vojenských táboroch. Jazdí, strieľa, loví, ovláda tradičné indické bojové umenie. Stretáva sa s dvojtvárnosťou anglickej spoločnosti, ktorá ju rešpektuje kvôli jej bohatstvu, odsudzuje však jej pôvod. Sklamaná uteká pred potenciálnym snúbencom a nečakane padne do rúk pašerákom.

V hrozivej situácii sa objavuje obchodník s pašovaným tovarom Mac Kudla alias Damian Mac Mackenzie. A Kirin záchranca. Mac je odchovancom Westerfieldskej akadémie, pozná Kirinho brata a je nevlastným bratom lorda Willa Mastersona. Mac vedie život na pokraji sveta vyššej spoločnosti, prišiel na svet bez titulu, bohatstva a legitímneho pôvodu, preto sa radšej pohybuje medzi nižšou vrstvou. Vlastní hráčsky a nočný klub, ktorý je populárny aj medzi politikmi či najvplyvnejšími aristokratmi.

Kiri je typ ženy, ktorá robí prvý krok, koná svojhlavo, dosiahne, čo chce, rodina jej uzdu nepriškrcuje. Je, ako sa vraví, pekný kvietok. Preto niet divu, že sa pri účasti na maškarnom plese v Macovom klube pripletie k zmareniu pokusu o únos princeznej Šarloty. Záchrana člena kráľovskej rodiny odhalí francúzsky komplot bonapartistov zameraný na regenta a jeho rodinu. Do pátrania po spiklencoch sa prirodzene zapojí aj Kiri ako Macova partnerka. Usadia sa v úkryte pre agentov. Tu Kiri spoznáva ďalších agentov, okrem iného i členov Westerfieldskej akadémie. Pár týždňov pod jednou strechou, spoločný cieľ a Kirina dobrodružná povaha sú prísady, ktoré ju predurčujú užiť si čas s Macom so všetkým.

Mac vystupuje ako majster prevlekov a počas pátrania zinscenuje vlastnú smrť. Hranie rolí, preoblečenia, zmeny identity poskytujú príležitosť rozvíjať flirt, rozvíriť vlny nudy. Hľadajú francúzskych špiónov vo svete boxerských zápasov, večerných podnikov, herní. Kiri si chce užívať prítomnosť bez spoločenskej cenzúry. Je otvorená pre nezáväzný pomer, no v Macovi sa kvôli jej pôvodu i svedomiu budí cit pre česť a pokúša sa Kiri držať od tela. Prvoradým cieľom je povinnosť a odvrátenie hrozby od kráľovskej rodiny.

Mac netuší, že počas pátrania sa otvorí jeho trinásta komnata, že sa k nemu vrátia spomienky z vlastnej minulosti, z pobytu v armáde a spomienky na matku herečku. Do protivládneho komplotu je totiž zapletený človek, s ktorým má Mac nevyrovnané účty z vojenskej služby v Portugalsku, a ktoré vyúsťujú do osobnej pomsty. Blízkosť smrti prinúti Maca priznať si city ku Kiri. Na šťastný koniec však budú mať nárok, až keď zabránia pripravovanému atentátu na hlavu štátu. Ich láska však musí prekonať aj iné prekážky. Dať odpoveď na otázku, či tento nesúrodý a nevyrovnaný pár môže skončiť v spoločensky prijateľnom manželstve.

Dobrodružná povaha postáv i samotného deja prináša rýchle posúvanie príbehu vpred, striedanie obrazov a konania, i keď autorka nepriniesla motív, ktorý by bol niečím prekvapivý, pretože všetko spĺňa očakávané. Scény nadväzujú na postup pátrania, autorka do nich zakomponovala početnú skupinku postáv známych aj z predchádzajúcich kníh, predznamenáva osudy hrdinov ďalších dielov série. Je to ľahko stráviteľná pátračsko – dobrodružná romanca. Hlavní hrdinovia Kiri a Mac si hrajú svoju „chameleónsku“ hru, ktorá je rozhodne svižnejšia ako u ich predchodcov, ale neprekonali môj dojem z prvých kníh o Stratených lordoch.

si-

# # # #

 

_________________________________________________

www.maryjoputney.com

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.