Choď na obsah Choď na menu
 


Tessa Dare

 

The Wanton Dairymaid Trilogy 

wanton-dairymaid1.jpg

 = = = = = = = = = = = = = = =

Bohyňa lovu Tessa Dare

Odvážna a nespútaná Lucy Walthamová sa rozhodla, že si uloví manžela. Najskôr si však musí osvojiť umenie zvádzať. Preto sa najprv obráti na bratovho najlepšieho priateľa Jeremyho Trescotta, vojvodu z Kendallu, aby si na ňom vyskúšala zvádzanie a overila triky, ktoré si predtým naštudovala z lacného románu. Jej nácvik bozkávania však zapáli tlejúcu vášeň a všetky jej plány môžu vyjsť navnivoč.Jeremy je vplyvný muž, má obrovský majetok a bolestnú minulosť plnú tajomstiev. Dlho si drží odstup od vlastných citov, aby však odviedol Lucinu pozornosť od nezodpovedného intrigánstva, musí uvoľniť uzdu svojim vášňam. Zápas zmyslov a vôle ho doháňa do šialenstva, no súčasne mu lahodí. Čím dlhšie sa Jeremy pokúša zvládať pokušiteľku, tým väčšmi stráca kontrolu nad sebou. Všetko však vyjde najavo a prepukne škandál. Bude si Jeremy robiť nároky na Lucy, alebo dovolí, aby sa pošpinila jej povesť?  (Ikar, 2010)

= = =

Všetko sa začalo jedného večera, keď Jeremy Trescott, gróf Kendall, otvorí dvere a do jeho izby sa natisne Lucy Walthamová. Lucy, ktorú pozná už osem rokov a teraz je tu, aby... si na ňom vyskúšala svoje umenie zvádzania. Na Jeremyho šťastie má svoje správanie načítané z kníh a na jeho nešťastie... funguje. Lucyiným cieľom však nie je Jeremy, ale ich spoločný známy Toby. Lucy ho totiž už osem rokov miluje. Je o tom presvedčená. K činu sa odhodlala kvôli hrozbe, ktorú pre ňu predstavuje konkurentka. Lady Sophia Hathawayová je na rodinnom sídle Walthamovcov hosťom a schyľuje sa k tomu, že ju Lucyin milovaný Toby požiada o ruku. Lucy si uvedomí dve veci. Jednou je fakt, že ak chce muža svojich snov získať, musí lady Sophiu tromfnúť a Toby ju musí prestať vnímať ako dieťa. A druhou je to, že sa z divošky, vlečúcej sa všade za bratovými kamarátmi, musí stať dáma. Ani jedno ale Lucy nepristane a Jeremy je ten posledný, kto by jej vedome dovolil, aby sa kvôli vlastnej tvrdohlavosti kompromitovala. Musí ju presvedčiť o tom, že jej sen o dokonalom živote s Tobym je iba snom a nikdy sa nezmení na skutočnosť. Toby totiž nemieni venovať svoju pozornosť nikomu okrem krehkej lady Hathawayovej. A na dvorenie potrebuje voľné pole. Stane sa teda, čo Jeremy nechcel. Lucyin brat Henry i Toby ho požiadajú, aby „otravnú“ Lucy zamestnal. Lucy vidí v Jeremyho pozornosti príležitosť na prebudenie Tobyho žiarlivosti. A Jeremy je džentlmen...

Tak sa spustí lavína, ktorú Jeremy už nemôže zastaviť. Nechtiac sa stane hybnou silou udalostí, ktoré nikto nepredpokladal. A najmenej on sám.

Všetko na Lucy ho rozčuľuje a zároveň vzrušuje. Čoskoro si uvedomí, že jeho pozornosť, ktorú jej venuje, nie je ani trochu hraná. Že mu to Lucy, ktorá sa zrazu akýmsi zázrakom zmenila na ženu, neuľahčuje, je zjavné. Keď sa nehádajú, tak sa... nezadržateľne priťahujú. Lucy neprestáva rojčiť o Tobym a Jeremy sníva o Lucy. Až kým sa im to obom nevymkne z rúk. Vlastne tomu pomôže sama Sophia, ktorá sa rozhodla spraviť si z Lucy najlepšiu kamarátku. Lucy nemá inú možnosť, ako trochu neznesiteľnú Sophiu prijať. Keď spolu v jeden večer vypijú trochu viac vína a napíšu ľúbostný list Sophiinej „tajnej láske“, akémusi Gervaisovi, a kompromitujúca korešpondencia písaná Lucyiným písmom sa dostane do nepovolaných rúk veľkého brata Henryho, celý motanec rozuzlí Jeremy. Vyhlási sa za adresáta listu. V tej chvíli sa Lucy a Jeremy stanú snúbencami. Svadba je rýchlejšia, než by narátali do troch. Lenže ani tá nejde v prípade týchto dvoch hrdinov hladko. Vášeň vzplanula, a Lucy síce pochopí, že ten, koho miluje, je v skutočnosti Jeremy, no zároveň si uvedomí, že ako grófka Trescottová stratí právo ostať „divoškou“. Ani Jeremy jej túto novú úlohu neuľahčí. Nakoniec, ako gróf má povinnosti. To, čo začalo Lucyiným pričinením ako hra, zvážnie. Trescott však berie na seba zodpovednosť a odváža novopečenú grófku do rodinného sídla v Corbinsdale. Tu sa karta obráti.

City gniavia oboch, no ani jeden nenájde odvahu o nich hovoriť. A tak sa v rodinnom sídle jeden druhému skôr vyhýbajú. Lucy odhaľuje skutočnú podstatu Jeremyho povahy. Spoznáva, že za fasádou Kendallovej vyrovnanosti je mnoho rán minulosti. Vecí, o ktorých nikdy nehovoril a vďaka čomu ho nikdy naozaj nepoznala. Odhaľuje Jeremyho vzťah k rodinnému sídlu, bratovej smrti i k nájomníkom. Snaží sa napraviť, čo môže, len aby Jeremymu dokázala, že v Corbisdale môžu byť šťastní. Spolu. Pre Jeremyho je totiž bohyňou. V konečnom dôsledku sa z nej stala zamilovaná manželka. Narozdiel od Sophie...    

Je mnoho kníh, v ktorých zhoda okolností dvoch hrdinov spojí a oni prejdú dlhú cestu, kým pochopia, že ich láska našla vo chvíli, ktorú si ani neuvedomili. I keď nejde o zápletku, ktorá by tu ešte nebola, táto má v sebe neočakávaný vtip a iskru, ktorá vás posúva zo strany na stranu, až kým nie ste na konci. Vôbec nemáte ten nejasný dojem, že ste to už niekde čítali alebo sa to na niečo podobá. Všetky udalosti, ktoré krok za krokom posúvajú hrdinov bližšie k sebe, sú utkané tak jednoducho a pritom bravúrne, že sa stávajú nezabudnuteľnými. Dokonca sa pristihnete, že ich čítate aj dvakrát...

Vtipné, milé, citlivé i vášnivé, ľahké ako pierko... S hrdinami, ktorých si zaručene obľúbite. Klobúk dolu...

si-

= = = = = = = = = = = = = = =

Zvábená siréna Tessa Dare

Rozmaznávaná dedička Sofia Hathawayová sa v zúfalstve rozhodne utiecť pred tlakom spoločnosti a pred manželstvom, do ktorého by mala vstúpiť bez lásky. Dá košom svojmu nastávajúcemu, zbalí si farby a skicár a vystupuje pod cudzím menom ako vychovávateľka, aby sa dostala na palubu lode Afrodita. Chce žiť po svojom: nekonvenčne, bez zábran. Jedno je však svoje necudné predstavy kresliť, a celkom iné je čeliť nebezpečne driečnemu chlipníkovi, ktorý ju môže obrať nielen o panenstvo, ale aj o zlato.
Benedict „Gray“ Grayson v priliehavých šviháckych čižmách predstavuje problém pre každú slušne vychovanú dámu. Je to nesvedomitý darebák, plaví sa po moriach, vyhľadáva len rozkoš a zisk, až kým jeho srdcom nepohne Sofiino umenie. Bude vzdorovať žralokom, ohňu, búrke a moru, len aby si ju udržal? Stane sa táto „vychovávateľka“ jeho spásou? Alebo tajomstvá dedičky na úteku zničia ich šancu na lásku? 
(Ikar, 2011)

= = = 

V úvode musím priznať: neobľubujem námornícke lovestory. Klaustrofobický malý priestor kajút, šíre more, lanovie, búrky, požiare a pády cez palubu... Čo iné vám môžu priniesť než ostrovy s pokladmi alebo kolóniami a korzárov či pirátov? Posádka v každom románe vrátane najmladšieho neskúseného benjamínka je tá istá. Aj zápletka. Vo Zvábenej siréne chýba ak ten poklad (ak zaňho metaforicky nepovažujete lásku na celý život).

Sofia Hathawayová známa z prvej časti série v sebe skrýva túžbu po vášni, nie po tom, o čom snívajú mladé dámy v Anglicku. Uteká kvôli nádeji, že nájde, čo hľadá. Pod menom Jane Turnerová (podľa anglického maliara) a s peniazmi pod korzetom sa stáva jedinou platiacou pasažierkou na obchodno-dopravnej lodi Afrodita. Pochopiteľne medzi čisto mužskou posádkou vzbudzuje patričný záujem. Ju najviac zaujíma pán Grayson, ktorý nahonobil majetok ako korzár, teraz ale skúša zmeniť svoju loď na obchodnú a dať jej povesti počestný nádych. Lodi kapitánsky velí jeho nevlastný brat Joss, miešanec, syn otrokyne a otcovej milenky. V tejto nenoblesnej spoločnosti sa Sofia vydáva na cestu do Západnej Indie. Nekonečné dni na mori a fakt, že pred sebou nemajú kam ujsť, spôsobia, že sa Sofia postupne dozvedá o členoch posádky súkromné informácie a stáva sa súčasťou osadenstva lode, spoznáva život námorníkov, zvyky, spôsoby zábavy. Necháva na lodi svoje stopy v podobe nakreslených obrázkov. Aj keď Grayson neobdivuje ženy typu krehká anglická ruža (podľa vlastných slov má radšej exotické, zmyselné krásky) a slovo zdržanlivosť nemá v slovníku, iba ťažko dokáže prehliadať prítomnosť peknej ženy na palube. Hoci sa Gray neprieči povesti darebáka, bratovi sľúbi, že počas plavby nezvedie slečnu Turnerovú a to slovo mieni dodržať. No jeho ťažko skúšané predsavzatie pokúša samotná Jane, ktorá obráti karty a stane sa zvodkyňou.

Akcia prichádza v podobe záchrany cudzej horiacej lode počas búrky. Blízkosť smrteľného nebezpečenstva prinúti oboch hlavných hrdinov priznať city a podľahnúť potláčanej túžbe. Stanú sa milencami. Keď vyjdú najavo Sofiine klamstvá, Gray sa cíti spravodlivo podvedený a dožaduje sa vysvetlení. Podľa môjho názoru tu Sofia začína mať maniere ako zamilovaná tínedžerka, ktorej sa nedostáva pozornosti, akú chce. Chlípnika Graysona prepadnú výčitky svedomia.

V záujme záchrany druhej lode prestúpia s časťou posádky na inú palubu, kde môže Gray uplatniť schopnosti kapitána. Bohužiaľ táto zmena neprináša žiaden nový impulz a príbeh stagnuje. Zamilovaný pár uviazol na jednom bode a Dareová asi v plytčinách. Sofia a Gray sa vyhýbajú riešeniu vzťahových problémov, a tak sa strany napĺňajú opismi života a činnosti na lodi. Svetielko nádeje, že sa veci pohnú, nastane, keď si Gray konečne uvedomí, čo od života chce. Sofia je ochotná zdieľať s ním budúcnosť, no vlastné tajomstvá mu mieni odhaliť až po svadbe. A to je problém, pretože Gray sa plánuje natrvalo usadiť v Londýne, odkiaľ Sofia ušla a zanechala za sebou škandál. Popravde celé Sofiine starosti pôsobili ako nafúknutá bublina. Pre tých, ktorí čakajú, že sa ešte niečo stane: áno, stane. Po pristáti na Tortole Jossa a Graya obvinia z pirátstva a zavrú do väzenia. Súdny proces ponúka priestor slečne Sofii Hathawayovej uviesť všetky zmätky na pravú mieru. S presvedčením, že musí so zničenou povesťou navždy zmiznúť, dáva zbohom svojej láske i Západnej Indii. Našťastie má Gray nový, rýchly kliper s menom Sofia...

320 strán na lodi skúšalo moju čitateľskú vytrvalosť. Takýto výkon ktorejkoľvek autorky považujem za hrdinstvo, aj keď je Sofiin príbeh azda z istej strany zaujímavý, určite nie uchvacujúci. Všetko trvá príliš dlho a rozvláčne. Oproti prvému dielu zbiera iba slabé čriepky humoru. Pre mňa román za  preto, lebo mi plavba po mori nesedí a nejde pod zuby. Prvú časť série rozhodne neprekonal a nemôžem ani povedať, že aspoň dosiahol jej úroveň. 

si-

 = = = = = = = = = = = = = = =

Vplyvná dáma Tessa Dare

Čo očakáva krásna Isabel Graysonová od svojho uvedenia do spoločnosti v noblesnom Londýne? Detstvo i roky dospievania prežila v Západnej Indii, v rodine s pološialenou matkou a otcom záletníkom. Milovaní bratia sa kedysi venovali pirátstvu a teraz spravujú obrovský, aj keď nepoctivo získaný majetok ako počestní šľachtici. Pečať minulosti poznačila nevinnú dušu dievčiny. Jej čisté srdce túži pomáhať biednym, odčiniť neprávosť a krivdy spôsobené vlastnou rodinou i spoločnosťou. Isabel sa rozhodla, že sa vydá za bohatého a významného lorda a stane sa vplyvnou dámou. Chce totiž svoje postavenie i bohatstvo využiť na boj za práva biednych. Sir Toby s jeho nižším šľachtickým titulom a smutne známou reputáciou nie je vhodným adeptom na manžela – pri ňom jej však vrie krv, búši srdce a na povrch sa vyplavuje dlho potláčaná vášeň. Keby dokázala toho šarmantného diabla zmeniť, určite by získala to, po čom túži – spoločenský rešpekt. Je to však nebezpečný hazard. Ak totiž Toby vyhrá, Isabel stratí svoje srdce. Vplyvná dáma voľne nadväzuje na Tessa Dareová: Bohyňa lovu a Tessa Dareová: Zvábená siréna. (Ikar, 2011)

= = =     

Nebudem chodiť okolo horúcej kaše. „Napínavé romantické čítanie“ lákavo vystupujúce z prvého riadku hneď na obale je zavádzajúce. Prepáčte, všetko, čo napínalo mňa, bolo iba ak množstvo popísaného papiera.

Tobias Aldridge, ktorého odmietla Sofia Hathawayová (Zvábená siréna), sa mieni pomstiť za krádež nevesty Graysonovi v duchu oko za oko, dámu za dámu. Cieľom pomsty je Graysonova sestra Isabel.

Prvý dojem z Isabel Graysonovej nevzbudil moje sympatie. Jej vstup do trilógie v hlavnej úlohe bol zmesou hlúposti a teatrálnosti. Čo dodať k hrdinke, ktorá už pri zoznámení sa na plese s mužom, ktorého považuje za zhýralca, žiada práve od neho pomoc pri hľadaní manžela? Verejné pokľaknutie na koleno a Isabel je hneď v ten večer zasnúbená s Tobym. Utrpenie okolo tejto exotickej krásky sa však nekončí. Vskutku neviem, čo si myslieť, keď autorka vymyslí ženskú, ktorá nevie, prečo si muži kupujú vychádzkové palice a pri ponuke zmrzliny vysvetľuje, že ju nezje, lebo je v nej cukor a ten pochádza z ťažkej práce otrokov a pritom si sama na druhej strane plnými dúškami užíva všetko pohodlie bohatstva, ktorého podstatou je, ako ináč, práca najbiednejších. Vždy si vravím: to naozaj? Toto má byť partnerka môjho čítania až do konca knihy? Iste, Isabel má dobré srdce a rozdala by sa charite, no spôsob, akým to proklamuje, je – odpusťte mi – detsky hlúpy a byť blízko nej poriadne ňou zatrasiem. Alebo Tessou Dareovou. Nútilo ma to vykríknuť: vráťte mi Bohyňu lovu Lucy!

Aj keď sa chcem vrátiť k deju, obávam sa, že vlastne niet k čomu. Akékoľvek rozprávanie nie je na čom stavať. Toby sa do svojej nevesty čoskoro zblázni a tak plán pomsty letí hneď na začiatku do komína. Na Bel však jeho bežné metódy očarenia – komplimenty, žarty, lichôtky či darčeky – nefungujú. Zapôsobí iba Tobyho sľub vstupu do parlamentu. Isabel plánuje organizovať Tobyho volebnú kampaň, no on sa splniť jej tento sen príliš ochotne nechystá. Ak vôbec. Bel sprevádza manžela po zhromaždeniach, on ale očakáva, že jeho kandidátka skončí prehrou. Dovtedy chce Isabelinu naivnú dôveru premeniť na trvalejšie city. Aby sa vzdala politických snov a venovala sa budúcnosti naplnenej rodinným šťastím. Keď sme pri rodine, Dareová nezabudla ani na ostatných členov svojej trilógie. Pomedzi obrázky rodinnej pohody šťastných párov aj z predchádzajúcich dvoch častí delí sa s čitateľmi o erotické fantázie. Navyše tu dôležitú úlohu v poučovaní žien vo vzťahoch k mužom preberá kniha s názvom „Spomienky rozmarnej kraviarky“. Moja prosba o návrat Lucy sa splnila v podobe rodiacej ženy vrieskajúcej na plné hrdlo, aby sa k nej manžel už nikdy viac nepribližoval . Toľko k vzrušeniu z tohto príbehu.

Medzitým sa Toby snaží získať Isabelinu úctu, no hoci Bel pochopí, že sa zamilovala, verí, že láska je prekážkou k jej cieľom. Tobias Aldridge je vyhlásený zhýralec aj vďaka nelichotivým karikatúram v novinách. I to mu má pomôcť pri stroskotaní „kariéry“. Isabel náhodou objaví, že v karikatúrach, a teda poškodenej povesti, má prsty sám Toby, a tak musí s farbou von. Že sa politikom nikdy stať nechcel, a že Beline vysoké nároky nesplní žiaden muž. Po odlúčení nakoniec Toby predsa len získa miesto v parlamente a Bel si uvedomí, že na konanie vznešených vecí nepotrebuje nevyhnutne byť vplyvnou dámou.  

Zhluk manželských párov dopĺňa ešte vyvíjajúci sa vzťah medzi Jossom Graysonom a Hettou Osbornovou, ktorý, samozrejme, speje k oltáru.   

Potešilo by ma môcť nazvať tento román návratom Tessy Dareovej. S poľutovaním konštatujem, že jej tvorivosť sa vyčerpala hneď so začiatkom série a pokračovanie iba súťaží o cenu v nezáživnosti. Len s ohľadom na pekné obálky kníh dávam .

si- 

 

 

_________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

:(((((

(alex, 30. 8. 2011 10:36)

Sissi, tak to si ma s tou treťou knihou veľmi nepotešila. Príbehom od Tessy Dare som fandila...

P.S.:

(Sissi, 22. 8. 2011 11:57)

Veľké plus má u mňa vydavatelstvo, ktoré urobilo naozaj krásne obálky týchto kníh.

Vplyvná dáma

(Sissi, 22. 8. 2011 11:52)

No prečítala som už aj tretiu knihu a musím priznať, že som dosť sklamaná. Prvé dve kapitoly predpovedali slubný dej, ale potom ako by sa to uťalo a bolo to nudné, či už postavy alebo dej. Na konci sa postavy trošku akoby prebrali k životu, ale moc sa tým toho už nezachránilo.
Tiež ma prekvapilo, keď vydavatelstvo dalo na obálku ,,Napínavé romantické čítanie,, - toto pomenovanie by sa skôr hodilo na prvé dve knihy, ktoré mimochodom boli skvelé, ale určite nie na túo. Takže tejto knihe by som dala maximálne 2 srdiečka.

ďakujem Sissi

(alex, 26. 4. 2011 18:48)

Ďakujem Sissi, že si zareagovala na druhú knihu od Tessy, tiež som s kúpou tejto knihy váhala kvôli prostrediu - príbehy na mori výrazne neobľubujem - ale asi niet nad čím váhať.

Skvelé

(Sissi, 25. 4. 2011 11:44)

Z vyjadrením k prvej knihe úplne súhlasím...právoplatne si zaslúži tých 5 srdiečok. Čo sa týka Zvábenej sirény, trošku som sa obávala, ale zmena prostredia tomu dala takú iskru, že som tú knihu jednoducho nevedela odložiť kým som ju nedočítala. Rovnako ako prvá kniha bolo to vtipné aj romantické a nedalo sa ani predpokladať čo bude nasledovať... takže aj tejto knihe podla mna patrí 5 srdiečok. Už sa neviem dočkať tretej knihy a som zvedavá čím ma prekvapí.