Choď na obsah Choď na menu
 


Jackie Ivie

 

586788.jpgTajemství krásné léčitelky Jackie Ivie

Milostná historická romance ze skotského prostředí.

Píše se rok 1141. Rhoenne Guy de Ramhurst patří k nejvýznamnějším šlechticům ve Skotsku, ale své lenní panství si může udržet jen za určitých podmínek. Poté, co v bitvě utrpí zranění, setkáváse s krásnou léčitelkou Aislynn, jež mu může zraněnou nohu zachránit. Rhoenne zjišťuje, že je k ní přitahován silou, kterou téměř nedovede ovládnout, jenže jako lenní pán krále Davida se nemůžeprostě oženit - musí si vzít ženu podle králova rozkazu. Sebelepší úmysly a vznešené sliby však tvářív tvář touze neznamenají nic a Rhoenne s Aislynn začínají podléhat vzájemné přitažlivosti. Když seAislynn dozví, že jejich láska bude mít za následek Rhoennovu destrukci z rukou krále, rozhodne se zachránit ho za každou cenu.

Milostný příběh, v němž se emoce střídají s napětím a v němž nechybí ani humor, vás rozhodně vezme za srdce. (OLDAG, 2013)

♦ ♦ ♦

Keď Aislynn zachráni pred smrteľným jedom neznámeho raneného muža, netuší, že ide o pána hradu Tyneburn, Rhoenna Ramhursta, známeho ako Lev alebo Beštia. Aislynn je Škótka a používa prezývku Riečna pani. Okrem toho, že pozná tajomstvá liečiteľstva, je schovanka a muž, ktorému zachránila život, sa jej predstaví ako trubadúr. Rhoenne sa vracia na svoje panstvo, kde nechal dočasne vládnuť svojho brata Brenta. Brent je povaľač, viac ako starosti o hrad ho zaujímajú pletky so ženami, a preto keď na potulkách narazí na peknú Aislynn, v podstate ju unesie do Tyneburnu. Razom sa z nej stane pre všetkých atrakcia a bratia sa o ňu pobijú.

Hrad je jeden veľký zmätok. Rhoenne nezvláda riadiť svoju domácnosť. Na Tyneburne vládne anarchia, brat neuznáva jeho zvrchovanosť, rytieri ho nepočúvajú, slúžky hrajú svoje vlastné „hry“, nevlastná sestra holduje viac alkoholu ako poriadku, o ktorý sa má starať, výsledkom plnenia jeho príkazov je chaos. Navyše je tu Rhoennov všade prítomný pobočník, sir Harold, ukvákaný väčšmi ako ženská, kým sa dostanete k tomu, čo chce povedať, musíte prečítať aj štyri strany rozhovoru, ktorý je len mlátením prázdnej slamy. Aislynn dostane moc nad riadením tyneburnskej domácnosti, mení hrad na čisté, obývateľné miesto.

Všetci Rhoennovi súrodenci sú nevlastní, pretože žiadna žena neprežila pôrod mužského potomka Ramhurstovcov, a tak Rhoenne zložil prísahu, že sa so žiadnou ženou nezapletie, aby nezapríčinil jej smrť. Verí, že ide o prekliatie. Aby prísahu splnil, Aislynn sa vyhýba, no zamilovaná Aislynn sa rozhodne to zmeniť. Zvádza ho. Nie som si istá, či by niektorá žena v Aislynninej koži chcela vidieť chlapa po prvom milovaní schúleného na kolenách stonať, že sa to nemalo stať. A mrmlať čosi o tom, že musí byť psychicky silnejší . Lev či Beštia – kto mu dal tú prezývku?! Aislynn sa rýchlo mení na skúsenú milenku, manipulátorku, ktorá využíva Rhoennovu žiadostivosť i žiarlivosť, aby ho presvedčila o hlúposti danej prísahy.

Rhoenne vládne územiu, kde ho ohrozuje niekoľko gaelských kmeňov, no Aislynn má veštecké sny, ktoré ju vždy varujú pred hroziacim nebezpečenstvom. Ako svojmu vazalovi dá kráľ David Rhoennovi za manželku svoju dcéru, no on ju odmietne, pretože sa mieni oženiť iba s Aislynn. Za neposlušnosť čaká celý hrad, Rhoennovu rodinu i milencov trest, a tak sa v Tyneburne chystajú na obliehanie. V mene záchrany predvedčí Harold Aislynn, aby predstierali vzájomnú lásku a zradili Rhoennovu dôveru. Sprisahanci sa ocitnú na úteku pred jeho zlosťou. Zajme ich klan Donalov a život im zachráni iba to, že Aislynn má na tele znamenie (nechcite vedieť, kde ho Aislynn mala a ako na to únoscovia prišli ). Harold a Aislynn žijú niekoľko mesiacov s kmeňom. Kým jej rastie brucho, Harold sa učí gaelský jazyk a zvyky. Po všetkých peripetiách sa nakoniec dostanú na Haroldove sídlo, kde ich už čaká nazúrený Ramhurst. Pretože vyjde najavo, že jeho kráľovská nevesta umrela a to, čo vyzeralo ako obliehanie Tyneburnu, bolo iba zásobovanie, celé Haroldove a Aislynnine dobrodružstvo vypáli ako zbytočné intermezzo. Rhoenne chce svojho potomka, a pretože si myslí, že Harold a Aislynn sa vzali a ich priateľstvo považuje za lásku, autorka si dáva ešte poriadne načas, kým medzi nimi urobí poriadok.

S vysvetlením príde Harold a ako sa spomína vyššie, treba železnú trpezlivosť, aby ste sa cez jeho „story“ prehrýzli. Jackie Ivie má podľa môjho názoru ťažkopádny autorský jazyk a siahodlhé rozhovory mu vôbec nesvedčia. Napr. keď Aislynn porodí dvojčatá, korunou autorkiných vyjadrení je Rhoennove vyhlásenie, že jeho deti sú „unikáty“. Ostatné perly zo slovníka románu neuvádzam, lebo by stačili na celý elaborát.  

V závere ešte Ramhurst s Aislynn dostanú audienciu u kráľa, kde sa z ničoho nič zjaví klan Donalovcov na čele so starou ženou, ktorá si činí nárok na kedysi ukradnutú vnučku. Samozrejme, že ide o Aislynn. Hrozí rozkol, a tak sa núka jediné riešenie – svadba.

Čo povedať? Odhliadnuc od faktu, že Aislynnin príbeh ako taký mi nepripadal príťažlivý, ani samotní hrdinovia na mňa neurobili nijaký dojem. Ich konanie mi nedávalo ani hlavu, ani pätu. Aislynn kladením otázok na všetko ako dieťa a opakovaním slova „nerozumiem“ mi spôsobovala čitateľské kŕče. Rhoenne je taký dokonalý, že by sa - slovami Aislynn - o jeho tvári dali písať básne. A to je iba jedna z jeho dych vyrážajúcich predností. Pobavil ma opis Rhoennovho tréningu s mečom, pri ktorom robí saltá a iné ťažko reprodukovateľné figúry (vlastne bolo zložité si ich vôbec predstaviť) a pri tom vydáva akési zvuky. Neviem, či sa mám pousmiať nad autorkinou fantáziou, alebo len podpichnúť, že pozerá príliš veľa akčných filmov s uchvacujúcimi mužmi ovládajúcimi všetky druhy bojových umení. Do románu vložila dejové línie, ktoré nechala ležať bokom, a vlastne nerozumiem, načo jej boli. Keď si na ne konečne spomenula, vyriešila ich ako nedôležitú bokovku. Iné zbytočne rozpitvala. Postavy stráca medzi riadkami a tie negatívne mávnutím čarovného prútika činia pokánie. Aj túto informáciu dostanete takým spôsobom, že by na to stačila poznámka pod čiarou. Keď brúsim po internetových stránkach s knihami od Jackie Ivie, napadá mi na záver jediná otázka: čo robí z tohto diela bestseller?

 si-

_________________________________________________

knihy v sérii:

jackie-ivie.jpg

Tajemství krásné čarodějky Jackie Ivie

Smyslný historický příběh ze skotské Vysočiny.

Když mocný příslušník klanu Payton Dunn-Fadden dobude v drsných horách skotské Vysočiny hrad nepřátelského klanu Caruthových, ožení se se svéhlavou dědičkou Dallis Caruthovou proti její vůli, poněvadž ji považuje za součást ceny, která mu náleží. Králův oblíbenec, urostlý Payton Dunn-Fadden s tvrdým pohledem, nevyniká jen jako válečník. Stejně legendární je i jeho umění svádět. Payton však skrývá jedno temné tajemství, o němž ví pouze jeho žena. Dallis Caruthovou dohání vynucený sňatek k zuřivosti. Hrubý, živočišný Payton zdaleka nedosahuje jejího společenského postavení..., přesto ji šílenou silou přitahuje. Dallis se rozhodne hrůzu nahánějícího zemana zkrotit – a výhodným obchodem získat svobodu. Když spolu svádějí boj, jejich touha se rozhoří plamenem spalující vášně. Jenže nebezpečí číhá blíž, než si oba uvědomují. Král totiž kuje pikle – a jeho plány by mohly odhalit Paytonovo tajemství, což by je oba mohlo stát život… (OLDAG, 2014)

Hašteřivá kráska  Jackie Ivie

Jeho lehkomyslný opilecký bratr ruinuje klan a dívka, kterou miluje celý život, se dostává do spárů agresivního manžela. Poslední věc, kterou Thayne MacGowen potřebuje, je energická mladá žena s břitkým jazykem, s níž bojuje – bez ohledu na to, jak je svůdná… Poté, co Amalie jen o vlásek unikla nežádoucímu dohodnutému manželství, začíná nový život – s novou identitou. Se svobodou je však náhle konec, když se musí stát nevěstou mrzutého, ale neodolatelně krásného horala. Kdyby tak věděl, kdo Amalie ve skutečnosti je… Řízením osudu dochází k podivnému svazku a následuje souboj vůlí. Amalie se snaží zachovat svou identitu, Thayne se brání nečekané lásce – ale vášni se nedá poručit. (OLDAG, 2017)
 

________________________________________________________

 www.jackieivie.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.