Choď na obsah Choď na menu
 


Janna MacGregor

 

The Widow Rules Janna MacGregor

vdovina-pravidla1.jpg

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Vdovina pravidla:

Where There's a Will - prequel

1. A Duke in Time - Katherine & Christian - Vévoda v pravý čas (Ikar CZ, 2022)

2. Rules for Engaging the Earl - Constance & Jonathan - Jak se zasnoubit s hrabětem (Ikar CZ, 2023)

3. How to Best a Marquess - Beth & Julian - Jak porazit markýze (Ikar CZ, 2024)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

1. Vévoda v pravý čas Janna MacGregor

Po náhodné smrti svého manžela se Katherine Vareck dozví, že si tajně vzal dvě další ženy. Pokud se tato informace dostane k veřejnosti, zruinuje to celý Katherinin podnik i životní šanci stát se dodavatelem královské rodiny. Pomoci by snad mohl švagr Christian, vévoda z Randfordu. Ten se ovšem celý život zbytku své rodiny vyhýbal, a z dobrých důvodů. A navíc je tu krásná Katherin, do které se coby vdovy po bratrovi přece nemůže zamilovat! Nebo snad ano? A jak se Katherine i mlčenlivý Christian vypořádají se skutečností, že zbylé dvě „manželky“ jsou jim vlastně sympatické? (Ikar CZ, 2022)

~ ~

Na čítaní závetu tragicky zosnulého manžela sa lady Katherine Meriwetherová dozvie, že jej vrtkavý muž delil svoju manželskú pozornosť medzi tri ženy. Constance, Beth a Katherine sú oklamané a na mizine. Dedič titulu vojvodu z Randfordu Christian Vareck má za sebou vojnové úspechy vo Francúzsku, na ktoré noviny spievajú chvály a s touto šlamastikou po zosnulom nevlastnom bratovi nechce mať nič spoločné.

Keďže Katherine pozná osud podobne bezradných žien, ponúkne ostatným „manželkám“ strechu nad hlavou. Obe ženy majú svoj príbeh. Constance, sprevádzaná tetou, je tehotná a Beth musí utajiť, že je sestra vikomta, lebo by to jej urodzenú rodinu poškvrnilo. Kat sa neplánuje vzdať. Nemá to v povahe. Musí postaviť vojvodu pred zodpovednosť, aby ochránila seba i nové priateľky. Za každých okolností hrozí škandál, s ktorým musí Randford niečo urobiť.

Christian je muž na správnom mieste. Zamestnáva spolubojovníkov, vojnových veteránov, ktorí nenašli po návrate miesto v spoločnosti. Chce presadiť zákon v ich prospech a založiť charitatívny podnik. S tým mu dokáže pomôcť práve podnikavá vdova po bratovi. Spoločný podnik im umožňuje tráviť spolu čas, ale obaja tým riskujú, že začnú chcieť od seba navzájom viac. Po počiatočnej nedôvere a odstupe sa spoznávajú, no každý z nich má svojich démonov.

Kat usiluje získať pre svoj podnik zákazku od samotného princa-regenta. Má konkurenciu a ak by vyplávala na povrch pravda o jej pôvode, ohrozilo by to nielen jej úspechy, ale i postavenie, ktoré dosiahla. Používa titul lady neprávom a musí sama sebe priznať, že všetko, čo pre ňu predstavovalo manželstvo, bola iba vytúžená ilúzia.

Christian nadobudne presvedčenie, že sa môže Kat dvoriť. Vzájomná príťažlivosť je nepopierateľná. Vedľa Kat v Randfordových očiach všetko ostatné bledne. Christianovi leží na pleciach ťarcha chaosu, ktorý musí po bratovi naprávať a to otvára rany z rodinnej minulosti, s ktorými sa nevyrovnal. Každým ďalším dňom si dokáže predstaviť, že by sa Kat stala súčasťou jeho života, vecí, ktoré si zachoval len pre seba ako to najcennejšie, no brat má silu ovplyvňovať ich oboch aj zo záhrobia.

S vývinom udalostí okolo pozostalosti sa Kat cíti podvedená a zasiahne to aj jej sebavedomie, lenže aj ona klamala a to odhalenie ju môže obrať o všetko.

Medzitým aj Constance hľadá riešenie svojej situácie v dohodnutom manželstve. Ženíchom sa má stať Jonathan Eaton, gróf zo Sykestonu, ktorému Christian počas bojov zachránil život, čím sa stali priateľmi. Sykeston však Constance už pozná z Portsmouthu... (Jak se zasnoubit s hrabětem)

Obaja hlavní hrdinovia si čímsi v živote prešli. Kým sa však Katherine rozhodne byť ku Christianovi celkom úprimná, kapitoly sa napĺňajú jej obavami, a kým autorka nasmeruje milencov k žiadosti o ruku, stojí pred Christianom dlhá cesta romantického presviedčania plná prekážok. Vo vzduchu visí katastrofa, ktorú nedokáže zastaviť ani Randford. Kat sa rúca svet i nádej na pravé šťastie po Christianovom boku. Ona sa vzdať nehodlá. Dostala skvelú životnú lekciu. V láske a vojne je všetko dovolené. Zvlášť, keď niekto miluje vojvodu...

Toto rozprávanie nie je povrchné. Príbeh oplýva charakterom, emóciami, istou vážnosťou, ale autorka sem vložila aj pár úsmevných scén. Postavy majú svoju zrelosť, čo je pre mňa vo vyznení dojmu kľúčové. Budovanie vzťahu medzi Katherine a Christianom dostáva dostatok priestoru, na svoje si prídu romantické duše aj priaznivci horúcich scén. Vcelku autorka vyskladala pekne čitateľnú romancu, kde si láska dáva načas, ale je vo výsledku o to uspokojivejšia. Záver sa MacGregorovej trochu natiahol, no neuberá z príjemnej impresie až do poslednej bodky. Sľubne sa tu rozohrávajú aj náznaky pokračovania série. Myslím, že prvá kniha z The Widow Rules si zaslúži šancu nájsť miesto v knižnici romantických knihomoľov.

si- 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

2. Jak se zasnoubit s hrabětem Janna MacGregor

Constance Lysanderová, mladá vdova, by si podle pravidel společnosti, měla najít manžela. Blíží se také čas jejího porodu a je právě ve velmi nesnadné situaci. Byla manželkou muže, který kromě ní slíbil věrnost také dalším dvěma ženám. Naštěstí se z nich staly blízké přítelkyně. Constance musí řídit svůj podnik, na paty jí šlape nepřítel a ona nemá čas na hledání dokonalého partnera. Zničehonic se však setká s nejlepším přítelem z dětství, hrabětem ze Sykestonu – Jonathanem. Jeho city ke Constance jsou hluboké a on udělá cokoli, aby ji učinil šťastnou, i přestože to znamená dát všanc své srdce. Může být manželství z rozumu více než jen výhodný obchod? (Ikar CZ, 2023)

~ ~ ~

Keď Jonathan Eaton prijal post v britskej armáde a bol odvelený do Európy, Constance Lysanderová vedela, že už sa nikdy nestretne s mužom, ktorý by bol s Jonathanom porovnateľný. Priateľské puto sa pretrhlo na dlhých desať rokov. Teraz Jonathan stojí pred Constance, vdovou po lordovi Meriwetherovi, so žiadosťou o ruku.

Jonathan po návrate domov a prevzatí povinností grófa zo Sykestonu vedie osamelý život a čelí následkom strelného zranenia nohy. Chce realizovať zriadenie trénerskej školy pre vojenských strelcov. Obaja sa dramaticky zmenili. Constance je aktívna osoba, zdedila po otcovi spoločnosť na opravu lodí. Svadba by Constance priniesla utlmenie škandálu po prvom manželovi, stabilitu a otca pre novonarodenú dcéru Aureliu. Sykeston je odťažitý, stoický realista, ale Constance v sebe živí nádej, že je to ten istý Jonathan, ktorý v mladosti prisahal, že bude bojovať a prekonávať nástrahy osudu.

Grófa volajú povinnosti do Portsmouthu, no v duchu priznáva, že uteká pred manželstvom s Constance. Nápad s výcvikovou školou mu ukradne nadriadený dôstojník, obviňovanie z dezercie a zanedbania povinností je vrcholom Sykestonovho poníženia. Hrozí mu vojenský súd.

Lady Sykestonová rozhodne nenechá manžela vo svojom kráľovstve prázdnoty v Portsmouthe utápať sa v nepriateľstve voči svetu a nasťahuje sa nedbajúc na Jonathanove protesty do sídla Sykeston Gardens, čím dokonale vyruší jeho osobných démonov. Ani jeden z nich netuší, že v tom má prsty oddaný majordóm North, hrajúci si na dohadzovača.

Jonathanovi sa nepáči, ako Constance narušuje posvätnosť jeho dobrovoľne zvolenej pustovníckej samoty. Snaží sa nedávať najavo city. Je zlomený viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Pozlátka elegantného lorda skrýva rýdzu bezútešnosť.

Prekonávajú rozpačitosť. Constance zdoláva pevnosť, za ktorou sa Jonathan skrýva, prirodzenou milotou, chápavosťou a tolerantnosťou. Ohrozuje jeho osobný priestor a pripravuje ho o odhodlanie poslať ju do Londýna. Jonathan stanovuje vlastné pravidlá, no jeho žena neostáva pozadu. Nepripúšťa si porážku. Vlastní kľúč od Sykestonovho srdca, len ho musí nájsť.

Constance vnáša do Jonathanovho chaosu svoj poriadok. Jonathan Eaton je muž so slabosťami, ktorý odmieta byť šťastný, kým neočistí svoje meno. Popravde, Constance poriadne vytrápi jeho tvrdohlavá pýcha. Táto postava oplýva vskutku obdivuhodnou trpezlivosťou. V deji pribúda ďalšia rovina spoločného nepriateľa, lorda Faladena, ktorý ohrozuje Constancin podnik.

Napriek všetkým okolnostiam pokúšajú sa byť manželmi, rodinou. Jonathan preberá rolu Aureliinho otca. V istých situáciách je ako slon v porceláne.

Priatelia Randford a Julian Raleah, markíz z Graysonu (Jak porazit markýze), ktorým sa Jonathan vyhýba, učinia pokus vtiahnuť ho znova do spoločnosti.

Jonathanova sebaľútosť je chvíľami na škodu, ale v kontexte príbehu je pochopiteľná. Autorka ho v tom „maglajzi“ máča pridlho. Má tendenciu pred pocitom spokojnosti utekať, našťastie si uvedomí, že je to znak zbabelca, čím sa nehodlá stať. Chvíľu mu trvá, kým si prizná, že manželka vnáša do jeho života rovnováhu, že ju musí podporovať a chrániť. Nebyť druhým mužom, ktorý ju opustí. Že je mylné domnievať sa, že za zavretými dverami pracovne si ho svet nenájde.

Hlavní hrdinovia sú postavy plnohodnotne hodiace sa do romantického konceptu a všetky súčasti príbehu stoja výhradne na nich, na ich pocitoch. Ponúkajú rozprávanie o návrate z tmy do svetla s výraznou pomocou takých elementov, ako je priateľstvo, porozumenie a láska. Je to niečo, čo nie je jednoduché, ani samozrejmé a je nutné sa o ne starať a vážiť si ich ako dar. Treba vedieť dávať ich aj brať. Vážnosť vyvažujú humorné situácie, zastúpené hlavne prítomnosťou spomínaného majordóma. MacGregorová dokazuje, že romance písať vie, má talent na vystavanie deja schopného zaujať a na odkrývanie emócií. Ak ste fanúšikom takého čítania, druhú časť série si rozhodne nemôžete nechať ujsť.   

si- 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

 

___________________________________________________

 www.jannamacgregor.com