Choď na obsah Choď na menu
 


Rowan Keats

 

Claimed by the Highlander Rowan Keats

~ ~ ~ 

claimed-by-the-highlander.jpg

 

1. Taming a Wild Scot - Zkrocení divokého Skota (Oldag,2019)

2. When a Laird Takes a Lady Dáma a psanec (Oldag,2020)

3. To Kiss a Kilted Warrior Vytoužený polibek (Oldag,2020)

4. What a Lass Wants

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ 

Zkrocení divokého Skota  Rowan Keats

Dramatický milostný a historický román ze skotské Vysočiny kolem roku 1285. Ana Bisetová, neprávem obviněná z vraždy a čekající na smrt v ďábelském žaláři na Vysočině, už ztratila naději na vysvobození. Ale osud půvabné léčitelky se rázem změní, když se objeví neznámý muž s kápí, její zachránce. Po chvatném útěku se Ana usadí v tiché vesničce, kde nikdo nezná její minulost ani pověst. A tak ani neočekává, že se ještě někdy setká se svým záhadným vysvoboditelem… Niall MacCurran je bojovník s riskantním posláním: má odhalit nebezpečí, které hrozí království a panovníkovi. Jakmile vysvobodí Anu, uvědomí si, že on sám bude potřebovat její pomoc, aby mohl svůj úkol splnit. Sílící cit ke křehké, avšak houževnaté krásce ohrozí bezpečí obou – a je možné, že ani Aniny léčitelské schopnosti nedokážou zachránit jejich lásku či životy. (Oldag,2019)

~ ~ ~

V žalári grófa z Lochurkie čakajú na svoj ortieľ dvaja nezvyčajní väzni. Neznámy muž v reťaziach a mladá žena obvinená z toho, že otrávila grófa Granta. Ane Bissetovej, ktorá zdedila svoje liečiteľské schopnosti po matke, je jasné, aký osud ju čaká. Videla totiž matku umierať na hranici. Lenže záhadný záchranca, ktorý prišiel vyslobodiť jej spoluväzňa, daruje Ane slobodu a šancu na nový život.

Úkryt pred minulosťou nachádza Ana v sídle Duthes, kde prevzala post pôrodnej babice a miestnej liečiteľky. Jej úlohou je starať sa o tehotnú pani barónku. Dúfa, že nikto neodhalí jej pravú identitu. Ani v sne by ju nenapadlo, že práve na tomto mieste jej do života opäť vstúpi jej záchranca...

Niall MacCurran pred pár mesiacmi vyslobodil zo žalára svojho brata Aidena, náčelníka klanu. Aiden je však v nemilosti kráľa, pretože ho obvinili z krádeže kráľovského rubínového náhrdelníka, a zbavili ho všetkých výsad. Niall je presvedčený, že ukradnutý náhrdelník sa nachádza v Duthes. Poslúži ako dôkaz, ktorý zbaví brata viny a zabezpečí návrat rodinného majetku a sídla Dunstoras do rúk MacCurranovcov. Niall preto prinúti Anu predstierať, že sú manželia, aby získal prístup do sídla.

Ana Bissetová prisahala, že už nikto jej pričinením neumrie. Vďaka svojim magickým liečiteľským schopnostiam dokáže veci, ktoré nie sú až také bežné. Musí byť obozretná kvôli bratovi Colbanovi, miestnemu dominikánovi, ktorý ju upodozrieva z pohanských praktík. Niallova prítomnosť jej v tom nepomáha, hlavne keď on je ochotný využiť každý prostriedok, aby dosiahol svoj cieľ. Ana mu ale neostáva nič dlžná. Niall chce určovať pravidlá, pre Anu je hrať sa na manželku jedna vec, nepodľahnúť tej pretvárke niečo celkom iné...

Ana si je vedomá, že Niallova prítomnosť ju každým dňom ohrozuje stále viac. Je na úteku pred zákonom a jednou z ciest, ako sa dostať z ťažkostí, je vypariť sa. Lenže povinnosti voči chorľavej barónke jej nedovoľujú vzdať sa zodpovednosti za jej zdravie. Zároveň by nerada vtiahla Nialla do svojho chaotického života väčšmi, než je nutné. Niall má ale svojich problémov dosť. V okolitých lesoch sa ukrývajú jeho Čierni bojovníci, medzi ktorými sa pravdepodobne nachádza zradca. Najmladší člen skupiny Jamie prišiel o otca a je na Niallovi, aby sa o syna najlepšieho priateľa postaral. K tomu všetkému v okolí vyčíňajú pytliaci a psanci. Navyše sa mu nedarí dostať k stratenému náhrdelníku aj vďaka podozrievanému veliteľovi vojakov Hurleymu.

Keď je náhle Niall v lese postrelený otráveným šípom, veci naberú nečakaný spád. Anine zázračné schopnosti ho síce postavia na nohy, Niallov čas v Duthes sa však kráti. Sídlo sa chystá na krátku návštevu samotného kráľa, čo by mohlo byť pre Nialla želanou príležitosťou vziať si šperk z barónovej pokladnice. Hurley si nájde možnosť, ako ho obviniť a dostať za mreže, a tak sa MacCurranova cesta viac zaplieta. Našťastie na Anu sa dá spoľahnúť, a to nielen preto, že jej na ňom záleží. Nastáva čas byť k sebe navzájom úprimní, no vzájomnú spoločnosť si Niall a Ana môžu užívať iba dočasne. Niall sa síce vydáva za robotníka, je však vojak, ktorý sa vráti k povinnostiam. Aninou voľbou je život v samote.

Medzitým sa Aiden MacCurran vracia do Lochurkie, aby sledoval lady Isabail Grantovú v nádeji, že mu pomôže nájsť hriešnika, kvôli ktorému bol obvinený. Ona ako dedička po zosnulom bratovi žiada kráľa o majetok po MacCurranovcoch. Hrad Dunstoras však skrýva tajomstvo, ktoré zatiaľ nesmie byť odhalené. Aidenovým plánom je lady Isabail uniesť... (When a Laird Takes a Lady)

Dôvod zrady medzi Čiernymi bojovníkmi prekvapí samotného Nialla, no záhadu zmiznutia kráľovninho náhrdelníka neodhalí, nedozvie sa ani meno osnovateľa krádeže. Keď sa história, pred ktorou Ana uniká, opakuje a fanatický mních vedie proti Ane Bissetovej hon na čarodejnicu, Niall MacCurran dáva pred rodinnými záležitosťami prednosť záchrane milovanej ženy.

Záver románu ponecháva nedopovedané otázky. Celkovo však bolo jeho čítanie pre mňa príjemným prekvapením. Obsahovo bohaté rozprávanie z pera Rowan Keats sa azda nevyhlo nejakému tomu známemu námetu, je však nápadité a pestré. Možno nie je plné neočakávaných zvratov, aké by sa mohli objaviť, no je písané vo svižnom tempe a lákavo. Svoj príjemne vzdušný rozprávačský štýl autorka nezanáša ťažkopádnosťou jazyka ani barokovými prívlastkami či opismi. Ana a Niall nie sú zaťažení zbytočným balastom, sú plne aktívni. Anina „zvláštnosť“ nevyčnieva, je pre autorkin zámer nutnosťou. Udalosti sa striedajú pružne, udržiavajú pozornosť. Rowan Keats v úvode priznáva, že vyrastala na milostných románoch zo stredoveku a vydaním tejto knihy sa jej splnil sen. Vyjadrujem názor, že urobila dobre. Medzi autorky romancí rozhodne patrí. Zkrocení divokého Skota by mal fanúšik škótskych historických ľúbostných príbehov v poličke mať. Tento si žiada rýchle pokračovanie, ktoré azda Oldag nevynechá. 

si- 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Dáma a psanec  Rowan Keats

Na pozadí bohaté skotské historie se odvíjí milostný a dramatický příběh plný napětí a úkladů.
Urozená Isabail Grantová přišla během let o všechny své blízké a dychtí dosáhnout spravedlivého trestu pro toho, kdo zabil jejího bratra. Cestou do Edinburghu, kam jede ke králi s peticí, ji unese nelítostný bojovník a ona postupně s
 hrůzou zjišťuje, že ji tento muž navzdory nebezpečné a choulostivé situaci neodolatelně přitahuje. Aiden MacCurran je zemanem malého klanu, byl neprávem obviněn ze zabití králova kurýra a z krádeže královského majetku a stal se psancem. Klíč k tomu, aby očistil své jméno a zachránil klan, se nalézá v Isabailiných vzpomínkách. Avšak Isabail i Aiden musí nejprve překonat klam a zradu, než naleznou pravdu a lásku, která mezi nimi klíčí.  
(Oldag,2020)

~ ~ ~

Lord John Grant pripravil klan MacCurranovcov o všetko a postavil ich náčelníka Aidana MacCurrana mimo zákon. Všetky útrapy, ktoré jeho ľudia zažívajú, majú na svedomí Grantovci. Je iba jediná osoba, ktorá môže Aidanovi vrátiť život alebo ho zničiť. Lady Isabail Macintoshová Grantová, poznajúca totožnosť muža, ktorého odhalenie môže v očiach kráľa ospravedlniť Aidana a vrátiť jeho klanu práva a postavenie. Preto ju unesie.

Dočasným správcom hradu Dunstoras je kráľovský vazal MacPherson, ktorý sa nemilosrdne zbavuje každej známky po MacCurranovcoch. Zostatok Aidanových verných sa skrýva v lesoch v dávnej pevnosti Piktov, kam Isabail odvedie. Ona ale nie je poslušný zajatec. Hľadá cesty k úteku.

Na skupine utečencov sa podpísal život prenasledovaných psancov. Isabail sa v tábore zoznamuje s obyvateľmi i Aidanovou matkou a bratom Naillom a pomaly sa zapája do ich každodenného života. Stretáva aj údajnú bratovu vrahyňu Anu Bissetovú, čo spôsobuje napätie, ktoré Aidanovým plánom prinútiť Isabail k spolupráci nepomáha. Hlavne jeho snahe mladú vdovu zviesť.

Dej plynule nadväzuje na prvú časť a je dobré poznať predchádzajúce udalosti, ktoré sa v knihe spomínajú. Inak sa môže dostaviť pocit, že v súvislostiach iba plávate. Také je napríklad opätovné stretnutie bratov MacCurranovcov aj prítomnosť Any Bissetovej. Tá je prijatá s nedôverou a pochybnosťami. O svojich liečiteľských schopnostiach môže ostatných presvedčiť záchranou Isabailinho psa. Ľudia v tábore sa jej boja. Vodca ju napriek vzťahu s Naillom obviňuje zo zločinov, pred ktorými unikla.

Lady Isabail sa nevzdáva snáh o útek. Ako však oslabiť Aidanovu ostražitosť? Nová nádej sa jej ponúkne, keď sa v tábore zjaví ranený rodinný priateľ Grantovcov Daniel. Tiež chce získať stratený kráľovnin náhrdelník a je presvedčený, že ho nájde u MacCurranovcov v tajnej skrýši. Nabáda Isabail, aby systematicky opatrne prehľadávala tábor a hľadala klenot. Ale jej odhodlanie získať zadosťučinenie za bratovu vraždu sa postupným spoznávaním údajného vinníka oslabuje.

Paralelne sa odvíja osud istého Magnusa, ktorého po útoku na sídlo klanu zachránila žena, žijúca na samote, Morag. Tento muž vlastným menom Wulf sa so stratou pamäti vydáva pátrať po vlastnej minulosti. Okrem toho akčnejšie miesta vypĺňajú opisy bojových stretov psancov s MacPhersonovými žoldniermi.

Keď sama Isabail potrebuje pomoc liečiteľky, do hry vstupujú magické schopnosti Any Bissetovej. Isabail odhalí maccurranovské tajomstvo strážené v pevnosti a zmanipulovaná Danielom sa stane komplicom klamára, zlodeja a... vraha. Danielov útek s kráľovskými klenotmi neostáva bez následkov. Aidanovi bojovníci sa vydávajú po jeho stopách.

Pocit viny núti Isabail k akcii. Spolu s Anou sa pustia na nebezpečnú cestu, na ktorej narazia na Magnusa. Stáva sa ich sprievodcom a ochrancom počas putovania za nápravou toho, čo lady Isabail svojou nevedomosťou a horlivosťou pokazila. Svojím odhodlaním potvrdzuje, že nie je len rozmaznaná dáma. Udalosti spejú k opätovnému stretnutiu Wulfa s MacCurranovcami, no nie k návratu jeho spomienok... (To Kiss a Kilted Warrior)

Keďže sa lady Grantovej podarí presvedčiť kráľa, aby jej pridelil Dunstoras, tajný sobáš s Isabail dovoľuje Aidanovi vrátiť sa domov. Jeho cesta k očisteniu mena MacCurranovcov však ešte nie je na konci...

Príbeh náčelníka klanu Aidana a lady Isabail má čo ponúknuť. Postavy neprijímajú svoj osud nečinne. Autorka ich v každej kapitole zamestnáva množstvom podnetov. Ich vzťah sa vyvíja v klasických podmienkach únosca-zajatkyňa rýchlo. Isté časti zápletky, aby do seba zapadli, mi pripadali príliš vykonštruované, iné akosi nedotiahnuté. V dramaticky zhustenom závere autorka vytvorila priestor pre scény ako vystrihnuté z filmu a, áno, miestami až pritiahnuté za vlasy. Napriek tomu aj toto dobrodružstvo potvrdzuje môj názor, že Rowan Keats si vybrala námet a spôsob rozprávania, ktorý jej sedí. MacCurranovci sú rodina, ktorej osudy si chcete prečítať až do konca.  

si- 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Vytoužený polibek  Rowan Keats

Milostná historizující romance se odehrává na skotské Vysočině. Tkadlena Morag Cameronová, vypovězená z rodné vesnice, je nucena osaměle žít uprostřed lesa – než jednou v noci nalezne u jezera těžce raněného muže. Urostlý, hezký válečník se v její péči zanedlouho zotaví a nabude sílu, ale ne ztracenou paměť. A Morag se bojí, že kdyby mu pomohla vrátit se k předchozímu životu, možná by ztratila muže, jehož začala milovat. Wulf MacCurran si ze všeho nejvíc přeje získat Moraginu lásku, avšak v jeho minulosti se skrývá mnoho tíživých tajemství – takových, která pro oba znamenají smrtelné nebezpečí. Wulf musí také přijít na to, kdo ho oné noci napadl a přál si jeho smrt. Zdá se, že na stopu všech záhad by ho mohla přivést cesta do Edinburghu, kterou podnikne spolu s Morag. Na jejím výsledku pak bude záviset nejen osud jejich vášně, ale i celého Skotska. (Oldag,2020)

~ ~ ~

Príbeh Vytoužený polibek začína tam, kde končí minulá časť a nadväzuje na predošlé udalosti. Morag bola pred pár rokmi vyhostená z Dunstorasu pre morálny poklesok. Už vtedy jej Wulf MacCurran podal pomocnú ruku. Teraz sa po dlhej snahe o obnovenie postavenia klanu a dobrodružstvách MacCurranovci vrátili na Dunstoras, no Wulf ostal s Morag, ktorá ho stále oslovuje menom Magnus. Žijú ako manžel a manželka, ale nie sú svoji.

Wulfova zastretá pamäť si jedno pamätá s istotou. Že je bojovník a ostali mu všetky zručnosti. Má šancu predviesť sa, keď ich napadnú vojaci s neznámym erbom. Sú to tí istí, ktorí už o Wulfov život raz usilovali. Wulf je odhodlaný zistiť všetko a sledovať stopu až do konca, kamkoľvek ho zavedie. Wulfove oceľové odhodlanie zachovať svoju i Moraginu česť, pomstiť sa vrahovi svojej ženy Elen a synčeka Hugha, ktorý navyše pošpinil povesť rodiny, ho vedie až do Edinburghu. Sprevádza ho Morag.

Cesta do sídla Škótska im prinesie skúšky, aké nečakali. Pátranie po mužovi v čiernom čoskoro oboch dostáva do život ohrozujúcich situácií. Niekto sa všemožne usiluje o ich smrť. Za všetkým stojí Dunkeld, veliteľ mestskej posádky kráľovskej gardy a zároveň neuznaný brat kráľa Alexandra. Túži po tróne, snuje intrigy a robí všetko preto, aby ostal neodhalený. Chce odstrániť všetkých kráľových dedičov a prevziať korunu.

Morag v Edinburghu stretáva otca, ktorý ju s matkou kedysi opustil. Je z neho tkáčsky cechmajster Parlan. Vnútorne sa pripravuje na deň, keď Wulf od nej odíde a nikdy sa nevráti. Čaká ho totiž jeho bývalý život i rodina a hlavne starší syn Jamie. Wulf jej momentálne nemá čo ponúknuť. Nechce byť len mužom, ktorý ju využil. Morag ho pokúša chvíľami vyslovene cielene.

Wulf skladá čriepky minulých spomienok, k čomu mu pomôže aj stretnutie s rodinou mŕtvej manželky. Musí v Edinburghu okrem iného oprášiť svoje schopnosti bojovníka oháňať sa mečom a nakoniec je zatknutý za zradu, vraždu a úklady proti kráľovi. Hrozí mu šibenica.

Morag je na úteku. Neostáva jej čas vrátiť sa k MacCurranovcom do Dunstorasu, aby bratranca zachránili. Osamelá v cudzom meste hľadá rýchlo pomoc u otca. Do cesty jej vstúpi aj vynaliezavý zlodej Bran (What a Lass Wants), ktorý sa podieľa na odvážnom pláne oslobodiť Wulfa.

Ani Wulf nezaháľa a pokúša sa o útek z väzenia. Dunkeld berie veci do vlastných rúk, ale MacCurran nezahynie ani po útoku vojakov, ani na šibenici, ani v horiacom dome. No má jednu slabosť – Morag.

Návrat pamäte je pre Wulfove i Moragine city tragický. Prišiel čas na pomstu Wulfa MacCurrana. Morag vie, že ho v rovnakej chvíli stráca, no odmieta ho opustiť. Následné udalosti oboch vedú k pokusu o záchranu samotného kráľovského páru.

Dobrodružné putovanie za spravodlivosťou sa končí návratom Wulfa MacCurrana do Dunstorasu ako plnohodnotného člena rodiny i otca. Vracia klanu stratené výsady. A Morag nádej na život, ktorý si zaslúžila.

Je to typ hrdinky, ktorá sa nikdy nevzdáva. S Wulfom sú rovnocenní partneri a jej aktívne prispenie často doslova zachraňuje jeho krk. Situácie, v ktorých sa ocitajú, dodávajú rozprávaniu tempo, vďaka čomu sa ich cesta plná prekážok rýchlo posúva k posledným stranám. Keatsová zachováva nezaťažujúci rozprávačský štýl, čo udržiava ľahkú čitateľnosť. Autorka pomerne skoro odhalí karty celej zápletky, čo však neznižovalo moju chuť knihu dočítať a dozvedieť sa, ako osudy hrdinov uzavrie. Zopakujem dojem z úvodnej časti – MacCurranovci majú moje sympatie.

si- 

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~