Choď na obsah Choď na menu
 


Ella Quinn

 

The Worthingtons Ella Quinn

~ ~ ~

worthingtonovi.jpg

~

worthingtonovci-sk.jpg

~ ~ ~

Tři týdny do svatby Ella Quinn

Lady Grace Carpenterovou na cestě z návštěvy starší příbuzné zastihla tak prudká bouřka, že se raději na noc uchýlila do hostince. Doma na ni čekají mladší sourozenci, které po smrti rodičů vychovává. Hodně sourozenců. Slíbila matce, že nedopustí, aby děti byly rozděleny mezi příbuzné, a už se smířila s tím, že se kvůli nim asi nikdy nevdá.
Pak se najednou v hostinci objeví Matt, hrabě z Worthingtonu, do kterého je tak trochu zamilovaná už od svého vstupu do společnosti. Vůbec ji po letech nepozná a Grace se rozhodne, že pokud má zůstat do smrti sama, nebude alespoň stará panna.
Matt se už téměř vzdal naděje na nalezení manželky, která by mu vyhovovala nejen fyzicky, ale i intelektem. Po večeru s neznámou, stráveném zajímavým rozhovorem, po němž následovala vášnivá noc, naprosto ztratí hlavu. Když navíc mladá žena do rána beze stopy zmizí, rozhodne se, že ji za každou cenu najde a ožení se s ní. To ještě netuší, jaké překážky na něj čekají. (Cosmopolis, 2021) 

Tri týždne do svadby (Slovenský spisovateľ, 2022)

~ ~ ~

Vášnivá noc v opustenom hostinci má byť pre lady Grace Carpenterovú nežnou útechou do osamelého života. Grace je poručníčkou šiestich súrodencov, kým najstarší brat, dedič titulu Charlie, študuje v Etone. Opatrovníctvo môže prevziať až o päť rokov, no Grace bojovala o právo starať sa o deti dosť dlho na to, aby sa tejto povinnosti z lásky vzdala. Je milujúca, napriek tomu racionálna i praktická a chod rodiny drží pevne v rukách. Riadi sa prevažne rozumom, no túži mať svoje osobné raz...

Ako hlava rodiny prijíma pozvanie od priateľky lady Phoebe Eveshamovej do Londýna, kde sa sestra Charlotte bude chystať na svoju prvú sezónu. Grace má takú dávno za sebou a stretnutie s istým Worthingtonom v nej zanechalo trvalé spomienky. Tragická udalosť v rodine ju prinútila stiahnuť sa zo spoločenského života.

Z osudového stretnutia v hostinci vzbĺkla láska na prvý pohľad. Gróf Mattheus Worthington prichádza do Londýna kvôli debutu jednej zo svojich štyroch sestier. Je rozhodnutý nájsť tu neznámu dámu svojho srdca a oženiť sa s ňou. Netuší, že Grace s priateľkou Phoebe snujú plány, ako sa stretnutiu práve s ním vyhnúť. V kolobehu londýnskeho života to ale nie je možné...

Opätovné stretnutie s vyvolenou vystaví Mattove odhodlanie skúške. Svadbou s Grace by sa stal poručníkom jedenástich detí. Musí sa rozhodnúť zodpovedne a rýchlo.

Autorka vykresľuje Worthingtona ako vzorne charakterného muža. Zoznamuje sa s Gracinými súrodencami, čaká ho úloha presvedčiť lady Carpenterovú, že môžu byť rodina, že sa zodpovednosti nebojí a je pripravený zvládnuť všetky úskalia, čo ho čakajú.

Spojenie dvoch domácností prináša svoje patálie a do svadby ostávajú tri týždne. Za tú dobu sa toho môže stať veľa... Deti majú vlastný plán, ako Mattovi a Grace pomôcť uskutočniť svadbu.

Okrem oficiálneho dvorenia riešia hlavní hrdinovia praktické veci, napríklad ako posadiť všetkých pri jedle k jednému stolu, ako zariadiť dom pre mnohopočetnú rodinu. A plnia si spoločenské povinnosti, do ktorých spadá vstup do spoločnosti dvoch najstarších dievčat Charlotte a Louise. Grace prepadajú pocity paniky s predtuchou nešťastia. Úvahy, či si nepletie lásku s vášňou napriek tomu, že ju Worthington utvrdzuje o svojej náklonnosti. Trápia ju klebety okolo ich zasnúbenia a otázka, či sa k sebe hodia, a aký bude ich život v manželstve.

Všetko prebieha hladko, kým sa v Londýne nezjaví strýko, pán Edgar Molton. Gracine povestné maľovanie čerta na stenu sa zhmotní v jeho úsilí dostať sa k peniazom hoci nekalým spôsobom. Urýchlenie svadby má zabrániť zadlženému Moltonovi využiť rodinu na obohatenie. Pokus o vydieranie a následný únos Grace je už len záverečnou bodkou, ktorá prináša trochu napätia do posledných kapitol. Na škodu veci prichádza neskoro...

Príbehu okrem výrazne hybnej sily nič podstatné nechýba, no i tak ma dokázal vtiahnuť do deja len vlažne. Rozprávanie sa odvíjalo bez pre mňa zaujímavých momentov. Nudili ma pasáže plné opisov, ktoré síce dotvárajú obrazotvornosť, ale občas celkovému vyzneniu nepomáhajú, iba naťahujú riadky. Nezlepšuje to ani opakovanie udalostí cez dialógy postáv. Ozaj mi chýbalo čosi dynamickejšie než dva ubehané psy. Autorka mala priestor využiť postavy detí efektívnejšie, nielen ako občasné kulisy, aby rozvírili stojaté vody štipkou rozruchu. Vzťah hlavných hrdinov prebieha celý čas v podstate hladko, sú ideálnymi partnermi, na ceste k sobášu sa stávajú milencami. Ich zamilovanosť na prvý pohľad až do konca života nebola pre mňa presvedčivá, skôr účelová, aby sa dej mohol vôbec rozbehnúť. Autorka podsúva udalosti, ktoré sa odvíjali pred týmto príbehom, čo umocňovalo dojem, že mi čosi uniklo. Okrem toho sa na mňa spomedzi riadkov valila veľká dávka sentimentality.

Nemám nič proti pohodovému čítaniu bez výrazných skokov, ani proti príbehom, kde v centre pozornosti stojí rodina. Worthingtonovci nie sú nesympatickí, ale ani si ma neodolateľne nezískali. Odporúčam román, ak vám neprekáža istá rozvláčnosť a hľadáte dotyk pohody bez vzrušenia s nádychom pravidiel platných pre klasickú červenú knižnicu.

si-

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Markýz hledá ženu  Ella Quinn

Dominic, markýz z Mertonu, dospěl k názoru, že by se měl oženit. Jak by řekl jeho poručník, je to prostě povinnost. Důležité je vyhnout se silné vášni a citům a najít si tu správnou nevěstu. Musí být urozená, tichá, dobře vychovaná, ucházející, musí vědět, co se od markýzy očekává. A hlavně nesmí mít sklony ke skandálům!
Dotty Sternová byla pozvána Worthingtonovými, aby se s nimi zúčastnila společenské sezony v Londýně. Je sice jen dcerou venkovského baroneta, vyniká ale krásou, bystrou myslí, břitkým vtipem a upřímnou povahou. To ale její okolí poněkud vyvádí z míry. A nejvíc Dominika. Na Dotty je totiž něco, čemu nedokáže odolat. A než se naděje, zachraňuje spolu s ní štěňata, koťata, a nakonec i malého zlodějíčka.
Dotty vůbec neodpovídá jeho představě ideální manželky a rozhodně by ho s ní nečekal klidný život. Tak proč mu připadá… prostě dokonalá? (Cosmopolis, 2022)

Markíz hľadá manželku (Slovenský spisovateľ, 2022)

~ ~

Príchod Dorothey Sternovej na londýnsku sezónu je podporovaný Worthingtonovcami (Tři týdny do svatby). Okamžite sa stáva súčasťou preplnenej a tak trochu chaotickej domácnosti.

Dominic, markíz z Mertonu, sa rozhodol nájsť si manželku, ktorá by bola vzorom markízy. Jeho požiadavky zahŕňajú celý zoznam nárokov. Jeho matka je rozhodnutá nájsť mu nevestu, ktorá ho prinúti prehodnotiť svoj vážny prístup k životu a vyvrátiť mu jeho nafúkané presvedčenie o vlastnej dôležitosti, a tak rozbieha svoj plán.

Dom nehľadá silné vášne a city. Podľa neho vedú ku katastrofe a treba sa im vyhnúť. Manželstvo chce stavať na sympatiách a priateľstve. V rozpore s týmto predsavzatím je naivná a romantická slečna Sternová tou mladou dámou, ktorá ho po dlhej dobe konečne zaujala. Má to ale háčik. Je chránenkyňou bratranca Worthingtona, s ktorým nemajú práve ideálne rodinné vzťahy.

Dotty alebo Thea, ako ju súkromne nazýva, je splnením Dominicových snov, no je dcérou nižšieho šľachtica, a tak Merton zvažuje, či sa má oženiť pod svoju úroveň. Navyše Worthingtonovi sa jeho záujem o svoju chránenkyňu nepáči. Matka naopak takú potenciálnu nevestu schvaľuje. Cesta k úspešnému dvoreniu je iba jedna – zmierenie rodiny.

Dom vie, že by mal od Dotty udržiavať odstup, aby bola v sezóne úspešná a získala priazeň nejakého vhodného nápadníka, no byť v jej blízkosti ho teší. Dokázala by jeho usporiadaný svet zmeniť na chaos a zaplniť mu dom zachránenými zvieratami či zatúlanými sirotami. Preto Merton zrazu venuje pozornosť pobehujúcim mačatám aj zisteniu identity chlapca Toma, ktorého na Theinu žiadosť vezme pod svoje krídla. I vďaka takýmto neplánovaným akciám mení svoje politické názory, ktoré zastáva v parlamente.

Na Mertonov titul si robia zálusk aj iné vydaja chtivé slečny, schopné ponúkať sa mu na striebornom podnose a chytiť ho do pasce. Intrigy sa ale zamotajú viac, než treba a to vedie k fingovaným zásnubám Mertona s Dotty. Rodina však rozhodne, že svadba je nevyhnutným krokom. Príprava svadobného dňa sa nesie v klasickom duchu bez výrazného nápadu. Čo snúbenci netušia, je intrigánsky plán na zmarenie ich šťastia, rodiaci sa za ich chrbtami.

Dobrodružná linka spojená s odhalením zločineckej siete zameranej na obchod s ľuďmi propaguje Thein altruizmus, ktorým sa Merton nechá ovplyvniť. Vďaka tomu mení svoj životný postoj. Má totiž v sebe hlboko zapísanú strýkovu výchovu, podľa ktorej je kľúčom k všetkému striedmosť. Ako poručník ho v detstve izoloval od matky a priateľov, čo je ťažisko Domovho osobného konfliktu.

Thein únos pred svadbou je zbytočne vykonštruovanou komplikáciou, ktorá síce navodzuje dojem, že sa v príbehu stále niečo deje, no dôležitosť tejto vsuvky podčiarkuje fakt, že jej autorka venovala sotva väčší priestor než jednu kapitolu. Čosi také predsa ani náhodou nemôže narušiť priebeh zásnubného plesu.

Vzájomná zaľúbenosť hlavných hrdinov je priamočiara, bez zvratov, hlboké emócie sú síce na papieri opísané remeselne bez chýb, citové dotknutie však vo mne nevyvolali. Sú od prvej chvíle ideálne sa dopĺňajúci pár. Priebeh vzťahu je v podstate odkopírovaný z prvého dielu len s inými kulisami a malou motivickou obmenou. Jednoducho láska Dotty a Mertona si ma nezískala a rozprávanie o ich ceste k manželskému šťastiu ma nezaujalo a zanechalo vo mne len povrchný, akýsi prostoduchý zážitok.

Dej i dialógy si žiadali čímsi oživiť. Môj záujem o to, čo má kto oblečené, komu aký odtieň ružovej pristane, o jazde kočiarom a či je opera obľúbená, prudko upadal. Rovnako niekoľko dejových odbočiek, ktoré postavy zamestnávajú, pôsobia ako šité narýchlo, aby príbeh celkom nenudil. Postavy suchopárne preplávajú príbehom, nezanechávajú žiaden výrazný dojem. Kapitoly sú vyskladané z komponentov, ktoré si prečítate aj v iných romantických knihách a určite ich nájdete v menej rozťahaných a uspávajúcich verziách. Z Worthingtonovcov na mňa bohužiaľ dýcha iba monotónna šeď.

si-

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Začalo to polibkem  Ella Quinn

O přízeň temperamentní sestry hraběte z Worthingtonu se marně uchází mnoho mladých gentlemanů. Louisa touží po výjimečném muži a nepochybuje, že toho pravého pozná, hned jak ho uvidí. Během projížďky v parku potká Gideona, nového vévodu z Rothwellu, a je to láska na první pohled. Za úsvitu pak spolu jezdí na koni a večer tančí na plesech. Nakonec Gideon neodolá touze ji políbit a Louisa si je jistá, že ji požádá o ruku. Jenže jeho panství je v zoufalé situaci a hrdost mu nedovolí, aby se o ni ucházel dřív, než dá vše do pořádku. S něčím takovým se ale Louisa nikdy nesmíří. (Cosmopolis, 2024)

Začalo sa to bozkom (Slovenský spisovateľ, 2023)

~ ~ ~

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Markíz a ja (Slovenský spisovateľ, 2023)

Môj prvý gróf (Slovenský spisovateľ, 2024)

Musíte mi veriť (Slovenský spisovateľ, 2024)

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

_______________________________________________________

► www.ellaquinnauthor.com