Choď na obsah Choď na menu
 


Nora Roberts

 

mid_srdce-rebelky-uhf-339114.jpgSrdce rebelky Nora Roberts

Skotsko,1745.

Na pozadí osudové bitvy u Cullodenu na Skotské vysočině, v níž jakobitská vojska utrpěla porážku od Angličanů, se odehrává jiný souboj – mezi mužem a ženou, jehož vítěznou trofejí je čest, respekt a láska.

Skotka Serena MacGregorová už od dětství, kdy jejich údolí napadla skupina vojáků, nemá Angličany vůbec v lásce. A přítel jejího bratra Brigham Langston není výjimkou, přestože stojí ve sporu o krále na straně Skotů… a přestože Serenu přitahuje. 
I když si tenhle sympatický a příjemný muž získá náklonnost celé MacGregorovy rodiny, Serena se stále zdráhá připustit si ho k tělu. Ale Brigham s ní má jiné plány. Její krása, nadšení a oddanost ho uchvátily natolik, že je rozhodnutý vybojovat nejen svobodu Skotů, ale i Serenino srdce! 
(HarperCollins Publishers, 2017)

× × ×

Román s originálnym názvom Rebellion bol prvý raz vydaný v roku 1988, tento fakt treba brať pri pohľade na knihu s nadhľadom do úvahy. Odvtedy má toho Nora Robertsová na konte dosť. Toto dielo stojí na začiatku macgregorovskej ságy, v ktorej pokračovala aj v ďalších knihách a rodokmeň rodiny rozvinula až do súčasnosti.

Odkedy sa Serena MacGregorová stala svedkom násilia na svojej rodine, nemôže cítiť k všetkému anglickému nič len nechuť a nenávisť. Preto nečudo, že urobí všetko preto, aby sa dokázala ubrániť a stať sa pre kohokoľvek rovnocenným súperom. Vyrastie z nej kráska so živelnou povahou. Jej ohnivé vlasy a ostrý jazyk okúzlia aj Brighama Langstona, grófa z Ashburnu. Langston sa osobne angažuje v príprave cesty k návratu kráľa Karola III. na anglický a škótsky trón. Jeho cieľom je rokovaním so škótskymi klanmi spojiť prívržencov povstania a zoskupiť armádu schopnú postaviť sa za kráľa. Priateľstvo so Sereniným bratom Collom MacGregorom mu pomáha nadviazať vzťahy na škótskej vysočine.

Serena vníma anglického lorda ako nafinteného panáka a odmieta mu dôverovať. MacGregorovci však majú nezhody s klanom Campbellovcov a záchranou Colla počas útoku si Brig získa jeho rodinu. Všetkých okrem Sereny. Tá mu dáva najavo svoju nevôľu pri každej príležitosti. Boj ich pováh mi pripomínal viac naťahovanie sa dvoch tínedžerov, dialógom chýba hĺbka a nápad, ktorý by im vnukol šmrnc. Celé dianie okolo vývoja ich vzťahu na mňa pôsobilo plocho a naivne, je vykonštruované, neprirodzené a gýčové, štýlu chýba autorská zrelosť. V podstate sa Serenin odpor veľmi rýchlo rozplýva, nemá problém nechať sa Brigom zvádzať a bozkávať, i keď to šťavnato komentuje a v duchu hromží. Brigham je všetkým okolo Sereny okúzlený a presvedčený o jej dokonalosti. Z času na čas ho vytočí, ale nie je to nič, s čím by si neporadil.

Serena a Brig sú raz-dva zamilovaní, po chvíli popierania sa zblížia aj intímne, no len čo Langston požiada svoju vyvolenú o ruku, Serena sa odvoláva na všetky tie anglicko-škótske veci, apeluje na neschopnosť zmeniť sa na anglickú lady a stratu slobody. Brigham odmieta, že by sa mal vzťah medzi nimi zmeniť iba na prchavú aférku, robí všetko preto, aby dokázal, že Serenino presvedčenie o nepriateľských lordoch nie je v jeho prípade pravda. Svoj názor Serena pomaly mení, pritom bojuje s vlastnou tvrdohlavou povahou. Langston však v prvom rade musí splniť svoju politickú misiu, čo ho núti vrátiť sa do Londýna. Serena neverí, že sa k nej vráti, no dúfa...

Plnenie úlohy Langstona zdrží doma dlhšie, ako plánoval. Môže porovnávať mestský život s tým na vysočine. Začne sa povrávať, že sprisahanie je prezradené a prví zradcovia sú zatknutí. Brigham musí byť opatrný. V Londýne sa mu ponúkne príležitosť pomstiť útrapy Sereninej matky, keď naďabí na dôstojníka zodpovedného za pred rokmi spáchané násilie a zabije ho v súboji. Návrat k Serene sa nesie v duchu tajného vylodenia sa Karola na anglickom území a začatia povstania. Muži odchádzajú bojovať, ženy a deti čakajú doma na vývoj udalostí. Serenina nepokojná povaha si žiada zapojiť sa do boja o slobodu, ale aj doma nie je núdza o vzrušenie.

Zasadenie opisu historických udalostí z povstania jakobínov pod vedením neuznaného kráľa Karola III. do príbehu malo skôr populárno-náučný ráz a pokus o včlenenie historicky verných faktov sa podľa mňa autorke celkom nevydaril. Navodilo mi to dojem spojenia dvoch rozdielnych textov, i keď sa Robertsová snažila prepojiť ich s osudom svojich hrdinov. Popisovanie krutostí bojov a priebehu povstania malo navodiť autentickosť zážitkov, sama autorka si však uvedomovala, že nepíše historický román, a že by ju to najskôr zaviedlo inam a musí sa vrátiť k romanci a k Serene a Brigovi. Preto im medzi dejinnými skutočnosťami dopraje svadbu, chvíľku šťastia na kráľovskom dvore, ale aj rozlúčku a hrdinský návrat na vysočinu.

Po rozprášení povstalcov čaká macgregorovský klan útek z domova, prenasledovanie dragúnmi a perzekúcie. Vo finále sa ešte pridá záchrana Langstona po takmer smrteľnom zranení a spoločný útek na ostrov Skye, aby Serena a Brig odtiaľ mohli nastúpiť na loď do Ameriky a začať nový život s nádejou, že sa ich rod raz na rodnú vysočinu vráti.

Romanca na pozadí histórie sa podľa môjho gusta neveľmi vydarila. Nebola to, ako sa vraví v porekadle, ani ryba, ani rak. Spracovanie mi pripadalo veľmi povrchné, rozhodne nie strhujúce, charaktery postáv ma neoslovili, nespravili na mňa dojem. Osobný príbeh Sereny a Brighama pre mňa nemal v sebe príťažlivosť a schopnosť opantať moju pozornosť. Podarilo sa mi prejsť kapitolami viac zo zotrvačnosti ako z dychtivosti po rozuzlení. Toto čítanie nikoho neurazí, ale vysoké očakávania najskôr nenaplní. Vypnúť stres a oddýchnuť sa pri ňom dá, nie je ale nezabudnuteľné. 

si-

 

 

______________________________________________________

 www.noraroberts.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.