Choď na obsah Choď na menu
 


Karen Robards

 

Banning Sisters Trilogy Karen Robards

 

banning-sisters.jpg  

banning-sisters-trilogy.jpg

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

1. Škandalózna Gabby 

Keď lady Gabriella Banningová dostane správu, že jej nevlastný brat Marcus zomrel v ďalekej cudzine, ocitne sa v ťažkej situácii: hrozí, že rodinný majetok zdedí vzdialený bratanec a ona i mladšie sestry ostanú bez prostriedkov. Gabby sa rozhodne predstierať, že brat ešte žije, a odcestuje so sestrami do Londýna, aby tam prostrednej Claire našla bohatého ženícha... (Slovenský spisovateľ, 2012)

Když se lady Gabriella Banningová dozví, že její nevlastní bratr Marcus zahynul na cejlonských čajových plantážích, ocitá se v nezáviděníhodné situaci: ona i její mladší sestry brzy zůstanou zcela bez prostředků. Rodinné bohatství totiž připadne nejbližšímu mužskému dědici, v tomto případě vzdálenému bratranci, zatímco sestry Banningovy nedostanou jediné penny. Nechce-li, aby i se sestrami skončila jako chudá příbuzná, musí jednat rychle. Rozhodne se předstírat alespoň na čas, že je Marcus dosud naživu, aby její sestra Claire nezmeškala plesovou sezónu a mohla si najít zámožného ženicha. Po příjezdu do londýnského domu však Gábi s údivem zjistí, že se v něm zabydlel pohledný gentleman, který tvrdí, že je její bratr. Kdo je ten tajemný cizinec a proč se vydává za Marcuse? V každém případě se jedná o nebezpečného protivníka, jak se Gábi přesvědčí na vlastní kůži. Pokud však chce svůj plán dovést do konce, nezbývá jí nic jiného než se s jeho nevítanou přítomností smířit. Už to samo o sobě je velmi zapeklitá situace, ale věci se mají zamotat ještě víc: mezi Gábi a Marcusem začne klíčit něžný cit a londýnská smetánka si brzy povídá jen o tom, jak nevhodně se k sobě „sourozenci" chovají. Podle všeho se do sebe zamilovali! Vskutku skandální!   (SkandálníDomino, 2011)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

2. Neodolateľná Claire

Obdivovanej kráske sa splní sen všetkých debutantiek, keď sa vydá za bohatého markíza z Tyndalu, ibaže osud má s ňou iné plány. Jedného dňa ju cestou na manželov statok unesú a jej život i srdce sa navždy zmenia. Záhadný šľachtic Hugh Battancourt zachráni Claire pred únoscami, no len preto, aby ju sám uniesol na loď smerujúcu do Francúzska. Omylom ju totiž pokladá za nebezpečnú špiónku... (Slovenský spisovateľ2013)

♦ 

Claire, nejpůvabnější ze tří sester Banningových, se splnil sen všech debutantek. Provdala se z lásky za pohledného muže, dědice bohatého vévody, a tak si dovolila směle doufat v bezstarostný, šťastný život. Jak se mýlila! Z manžela se vbrzku vyklubal zhýralý darebák a jejich svazek se ocitl v troskách. A jako by to samo o sobě nestačilo, Claiřin kočár jednoho dne přepadnou neznámí útočníci. Stržena vírem nebezpečných událostí, kdy její život visí na vlásku, se Claire ocitá na lodi, která ji unáší kamsi daleko od anglických břehů. Tajemný muž, který je podle všeho strůjcem únosu, jí dává od počátku nepokrytě najevo, že se nenechá obměkčit její krásou. Plní totiž tajné státnické poslání, a pro úspěch na tomto poli je odhodlán udělat cokoli. Ovšem jeho odhodlání začne brzy tát a mezi ním a Claire začíná neúprosný souboj vůlí… Je možné, aby Claire všemu navzdory odhalila se svým tajemným únoscem význam slova láska? A je možné, že by se on vzdal všech svých odvážných plánů, jen aby Claire ochránil před člověkem, který jí zjevně nepřeje nic dobrého? (NeodolatelnáDomino, 2012)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

3. Nehanebná Beth

Londýnska spoločnosť pokladá lady Elizabeth Banningovú za nehanebnú koketu – len preto, lebo bola dvakrát zasnúbená a obe zasnúbenia zrušila zo strachu pred manželstvom bez lásky. Keď sa počas večierka u svojej sestry Claire rozhodne dať košom ďalšiemu snúbencovi, ohrdnutý nápadník sa na ňu vrhne a zastaví ho až poriadny úder do hlavy. Našťastie pre Beth sa v miestnosti ukrýva tajomný muž, ktorý jej pomôže vybŕdnuť z chúlostivej situácie. Mladá žena však netuší, že neznámy nie je obyčajný vlamač, ale tajný agent v službách koruny, ktorý vnikol do domu s jediným cieľom: zabiť jej švagra Hugha, vojvodu z Richmondu... (Slovenský spisovateľ, 2013)

Jak muži s okoralou duší dokázat, že je hoden lásky? Lady Elizabeth, nejmladší a nejsvéhlavější ze sester Banningových, byla už třikrát zasnoubena. Všechna tři zasnoubení skandálně zrušila, neboť má strach, že by ji případný manžel mohl považovat za svůj majetek. Není divu, že si v londýnské lepší společnosti vysloužila pověst přelétavé dívky, která s oblibou láme mužská srdce.Neila Severina provází ještě mnohem horší pověst. Je to nelítostný člověk beze špetky morálky, který se neštítí ani vraždy. A nyní se jeho pozornost zaměřila na muže, kterého má Beth ráda. Rozhodne se tedy Beth unést a vlákat tak protivníka do pasti. Netuší ale, že na rudovlasou krásku má spadeno i někdo jiný... Když je osud svede dohromady, létají mezi nimi blesky zášti. Vše se změní v okamžiku, kdy začne jít o život jim oběma. Společně prchají na venkov a prvotní nevraživost se začíná měnit v mnohem příjemnější city. Dokáže Neil odpustit sám sobě, aby se cítil hoden lásky? Dokáže se Beth zbavit strachu a začít Neilovi důvěřovat? A především – dokáží unikat svým nepřátelům dost dlouho, aby měli čas nalézt odpovědi na své otázky a začít nový život? (TroufaláDomino, 2012)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Škandalózna Gabby Karen Robards

 

„Celkom nevýrazná. Nie najmladšia, s postavou ako palica, ošumelá, nepekná, od hlavy po päty v čiernom, neupravená, znalcovi žien nestojí za druhý pohľad.“ Nie, lady Gabriella Banningová naňho dojem neurobila. Nie je príťažlivá, no rozhodne dôvtipná. A tak musí pred ňou s farbou von. Že nie je ten, za koho sa vydáva. Žiaden brat, len podvodník. Obaja sú v podstate v istom zmysle podvodníci, no cieľ ich klamu ich môže spojiť. Takto nejako sa rozbiehajú okolnosti, ktoré obrátia hneď na začiatku život hrdinov príbehu o 180 stupňov.

„Marcus Wickham“ hľadá vraha. Prijatím cudzej identity začína hru o vlastný krk. To ale nerátal s tým, že sa mu pod nohy pripletie niekto, ako je Gabriella. Gabby falošného Wickhama udať nemôže, pretože by vzala sestrám príležitosť na lepšiu budúcnosť. Avšak... v dramatickej chvíli „grófa“ postrelí. Výčitky jej kážu starať sa o pacienta a zachovať ich spoločné tajomstvo čo najdlhšie. Autorka tu otvára priestor na postupné odbúranie vzájomnej nevraživosti aj pre zopár iskier, ktoré preskočia. Wickham si Gabriellu doberá, na čo ona nereaguje nijako prekvapivo - najprv je šokovaná, potom dotknutá, chvíľu urazená a trucovitá. Wickham pôsobí ľahkovážne, no je zrejmé, že má za sebou ťažkú skúsenosť z armády. Vystupovanie šarmantného darebáka si čoskoro sestry získa, aj obozretnú Gabby, hoci to samozrejme popiera.

Sestry sa pod patronátom tety uvádzajú do londýnskej spoločnosti. Post rozumnej a ochranárskej sestry Gabrielle sedí. Po skúsenosti s ignorantským otcom jej slúži ku cti, že si zachovala vlastnosti a klady, ktoré má. V lásku ani nedúfa aj kvôli fyzickému hendikepu. Všetky svoje ciele upriamuje na sestry.

Na scéne sa zjavuje lord Trent ako pripomienka traumy z Gabriellinej minulosti. Od prvého momentu je očividné, že tento otcov priateľ Gabby ublížil a má na ňu zálusk. V takej situácii, keď sa Gabby rozhodne sebavedomo čeliť človeku zodpovednému za jej postihnutie, príde podpora falošného brata vhod. Organizovanie plesu pre mladšiu sestru Claire sa nezaobíde bez obvyklých spoločenských predohier, príprav a klebiet, kde autorka oživuje stereotyp známych scén podpichovaním medzi Gabriellou a „Marcusom“.

Gabriella dostane ponuku na sobáš, čo by vyriešilo jej problémy. Inak ako plánovala, ale predsa. A hoci si uvedomuje, že najradšej by zverila svoju budúcnosť do rúk nepravému Wickhamovi, vie, že nemôže svoj život stavať na pieskových základoch. Wickham, o ktorom má len zlomky informácií, skôr či neskôr zmizne alebo ho odhalia a Gabby v prvom rade myslí na rodinné záväzky. Wickhama inteligencia, statočnosť a vášeň stelesnené v Gabrielle priťahujú, sestry berie naozaj ako svoju rodinu a rozhodne sa o ne postarať, aby im nič nechýbalo, aj keď s nimi už nebude.

Wickhamove pátranie odsúva autorka do úzadia, takže sa dlho nedočítate, aké má „Marcus“ pohnútky a zámery a hlavne prečo. Dej nadobúda spád prakticky až v poslednej tretine. Netreba špekulovať, vzťah Wickhama a Gabrielly speje k mileneckému pomeru, avšak Robardsová si dáva načas a kým ich k tomu posunie, načakáte sa. V každom ohľade to však príbehu neublížilo a dopomohlo udržať medzi hlavnými hrdinami akurátne iskrenie. Napätie graduje, keď sa z Wickhama vykľuje Nick Devane. Čo je jeho cieľom a pravým poslaním, prezrádzať nebudem, no so záverečnými kapitolami stihne karty ešte poriadne zamiešať svojím zmiznutím, žiarlivosťou, prevalením škandalózneho pomeru medzi „bratom“ a sestrou, túžbou pomstiť sa Trentovi za Gabrielline utrpenie, a v neposlednom rade úlohou zavraždiť grófa Marcusa Wickhama. Zamotá tým hlavu nielen Gabrielle, ktorá sa sama ocitne v ohrození.

Na pisateľský štýl Karen Robardsovej sa dá rýchlo privyknúť. Je nezaťažujúci a ľahký, posúva dej plynule vpred. Robardsová sa sústredila na Gabby a Nicka, takže vysvetlenie zápletky okolo smrti pravého Wickhama zhustila v jednej scéne prakticky do jedného rozhovoru, čo vyznelo ako šité horúcou ihlou a akoby nepodstatné. Svoj účel to však splnilo, hoci by mohla autorka ťažiť z odkrývania Nickovho tajomstva viac. Ušetrila čitateľov od zdĺhavostí okolo pátrania.

V konečnom dojme je Gabriellin príbeh zaujímavý, nechýba v ňom naťahujúci sa pár, oddanosť rodine, zloduch ani prekvapivý záver. Na hrdinke prvého príbehu zo sesterskej série je sympatická priamosť, nezlomnosť a schopnosť čeliť osudu bez sentimentu. Už len preto si čitateľskú pozornosť zaslúži.

si-

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Neodolateľná Claire Karen Robards

 

Život lady Claire Lynesovej sa rozbehne nebezpečným smerom, keď počas jedného dňa je unesená a to dokonca dvakrát. V priebehu krátkeho času bojuje o slobodu, o život v rozbúrených morských vlnách a stojí tvárou v tvár Hughovi, ktorý ju považuje za špiónku Sophy Towbridgeovú a unáša ju k brehom Francúzska.

Hugh, hrdý na svoju bezcitnosť, logickosť a racionalitu pri Clairinom úsmeve, mladosti a kráse stráca objektivitu. Bez ohľadu na jej skazenosť po Claire túži a neberie do úvahy následky. Kombinácia fyzickej príťažlivosti a vynútenej blízkosti urobí svoje. Netreba veľa, aby sa už počas cesty z nich takmer stali milenci. Claire podlieha ilúzii dôvery a zveruje sa Hughovi s osobnými vecami (vrátane nešťastného manželstva), ktoré by ste mužovi pri 24-hodinovej známosti nerozprávali. Claire ako hrdinke sa nedá veriť vyhlásenie, že sa jej vysokí a svalnatí muži nepáčili, samozrejme kým nestretla Hugha. Keďže Hugh a Claire cestujú na pašeráckej lodi, je jasné, že na nich striehnu komplikácie, čo Claire pripomenie, že je v cudzej krajine na Hughovi celkom závislá. Napriek faktu, že ju Hugh považuje za klamárku, pobehlicu, vlastizradkyňu, mieni ju ako špiónku vypočúvať a nakoniec splniť rozkaz znejúci zbaviť sa tohto bremena, Claire si okamžite uvedomí, že on je muž, ktorému by zverila svoj život. Spolu s Hughovým sluhom Jamesom (ktorý samozrejme Claire nedôveruje) sa vydávajú na riskantnú cestu, na útek pred pašerákmi aj francúzskymi vojakmi. Claire má pocit, že ak prežije, zoznámenie s Hughom bude tou najdôležitejšou a najkrajšou vecou v jej živote.

Claire okúsi život na hrane v špionážnej sieti, kde sa každú chvíľu môže niečo zomlieť, kde má svoje miesto pretvárka. Plukovník Hugh Battancourt je dôstojník Britskej spravodajskej služby. Mieni dať omyl s Claire Lynesovou čo najskôr do poriadku, aby sa mohol pustiť po stope skutočnej Sophy Towbridgeovej, ktorá ohrozuje anglických agentov pôsobiacich vo Francúzsku. Pred rozlúčkou požiada Claire Hugha o spoločnú noc.

Po návrate do Londýna sa Claire cíti v pasci. Hugh ju opustil, je vydatá za Davida Lynesa, ktorého nemiluje a navyše musí pred všetkými a hlavne pred sestrami predstierať, že sa počas jej zmiznutia nič nestalo. Búrka v jej srdci musí prehrmieť. Našťastie sa môže zamestnávať debutom mladšej sestry Beth v spoločnosti. Počas debutantského bálu zažije šok: stretnutie s Hughom. Aby toho nebolo málo, z Hugha sa vykľuje vojvoda z Richmondu, bratranec jej manžela a vlastník majetku, ktorý rodina užíva.

Po rokoch v službe kráľovstvu v zahraničí sa Hugh vrátil domov. A Claire sa ocitne v šlamastike. Uvedomí si, že muž, ktorému sa oddala a zverovala, jej dôležité informácie o sebe tajil a ešte má na rováši škandálnu minulosť. Hugh očakáva, že budú pokračovať, kde prestali, ale Claire si mieni zachovať zvyšky dôstojnosti. Hoci Hughovi morálka a rozum našepkávajú, že Claire má právo zavrhnúť ponúkaný pomer s ním, cíti hnev a rozčarovanie. Navyše ho sám David ubezpečí, že manželstvo s Claire je už dávno mŕtve.

Kým si Claire plní spoločenské povinnosti, Hugh sa rozhodne dať do poriadku majetkové záležitosti, čo zahŕňa aj zaplatenie Davidových dlhov z hazardu a... stále pátra po Sophy Towbridgeovej a inkriminovanej korešpondencii. Vďaka tomu sa dostane na stopu únosu, ktorý mu vohnal do náruče Claire Lynesovú. Nanešťastie pre oboch je nebezpečenstvo bližšie, než by si predstavovali, a tak oboch hlavných hrdinov čaká pred šťastnou bodkou ešte jedno krkolomné dobrodružstvo. Rozhodne sa v ňom nielen o ich životoch, ale hlavne o ich spoločnej budúcnosti. 

Príbeh Claire a Hugha rýchlo odsýpa. Môj vzťah k morským dobrodružstvám je na stupnici od jedna do desať niekde na dvojke, preto im nefandím. Tu sa to dalo zniesť, no i tak musím vytknúť, že takmer polovicu knihy autorka opisuje deň strávený v kajute. V Robardsovej rozprávaní hrá prím chémia medzi Claire a Hughom a cesta, ktorou si Claire v jeho náručí lieči rozčarovanie zo vzťahov s egoistickými mužmi v jej živote. Znova musím vyzdvihnúť autorkin štýl, vďaka čomu čítanie prechádza riadkami ľahko ako nôž mäkkým maslom. Tento dojem mi narúšal len miestami neuhladený preklad. Vždy, keď prišlo Hughovo oslovenie Claire slovami holubička či dušička, pochytil ma pocit, že mám v ústach lyžičku soli. Londýnska časť príbehu je trochu rozvláčna, hlavne keď sa musíte prelúskať opismi, kto je patrónom akého klubu, kto ako vyzerá a čo má oblečené. Avšak celkovo je toto dielko slušne namiešanou zmesou spríjemňujúcou oddychový čas.       

si-

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Nehanebná Beth Karen Robards

 

Neil Severin má iba jeden cieľ. Zbaviť sa najväčšieho nepriateľa - Richmonda, muža, ktorý vyhlásil hon na jeho hlavu. Musí to vybaviť rýchlo, lebo má za pätami nájomných zabijakov, v podstate kolegov živiacich sa tým istým remeslom. Kto z koho – o to ide. Avšak stretnutie s Beth Banningovou všetko zmení. Toto dievča, ktoré v každej situácii robí veci podľa vlastnej hlavy, prekoná z neznámeho zločinca strach a dokonca s ním uzavrie dohodu. Neil, v Bethiných očiach „obyčajný“ zlodej, pomôže Beth za mlčanie zbaviť sa nepohodlného nápadníka lorda Rosena. Tak sa pretínajú spletité cesty hlavných hrdinov, ktorí v priebehu deja kľučkujú rôznymi nebezpečenstvami.

Neil sa rozhodne využiť zoznámenie s Beth, uniesť ju a vydierať Richmonda. Nápad by Neil bez svedomia premenil na skutok, keby... keby ho ktosi nepredbehol. A tak sa z Neila stáva nedobrovoľný záchranca. Beth, ktorá sa stane obeťou obchodu so ženami, nie je typ podriaďujúcej sa hrdinky, pasívne čakajúcej na vývoj udalostí. Pred ponížením a zneužitím svojpomocne uniká spolu so skupinkou ďalších žien, ktoré ostanú visieť náhodne hrdinskému Severinovi na krku. Návrat domov podivnej skupinky sprevádzajú dobrodružné zvraty, kde dostanú slovo zranenia, skrývanie sa, ale aj prvé zblíženia a vzplanutia vášne.

Nielen Beth je v neustálom nebezpečenstve, aj Neil je lovenou trofejou, a preto nie je o situácie, v ktorých ide obom o krk, núdza. Nie je dvakrát ťažké uhádnuť, kto stojí za Bethiným únosom a s vinníkom sa Neil vysporiada doslova na troch riadkoch. Po Bethiných stopách sa vydávajú švagrovia vedomí si toho, s kým majú dočinenia. Neil Severin, známy v kruhoch nájomných vrahov ako Anjel smrti, má za sebou komplikovanú minulosť, no aj účasť v bitke pri Waterloo. Pre niektorých ľudí je Neil nepohodlný, zanechal za sebou mnoho mŕtvych a ruka, ktorá ho živila, mu teraz hrozí šibenicou. S prekvapivým riešením prichádza Beth. Neila Severina má zachrániť manželstvo s ňou. Rýchly sobáš v Grenta Green je pre rodinu vojvodu Richmonda neprípustná, preto pred verejnosťou túto udalosť taja, kým všetko neprebehne podľa všeobecne uznávaných pravidiel. Rýchly presun deja do Londýna mení celý koncept zápletky a samozrejme vzťah medzi postavami.

V skutočnosti je Neil dedičom a markízom z Durhamu. Na toto postavenie si ľahko zvyká. Švagrovia zariadia, aby jeho meno už nikto nikdy nemohol spájať s identitou Anjela smrti a prijímajú ho do rodiny prakticky bez problémov. Vzájomná nevraživosť medzi Neilom a Richmondom sa ako blesk podela nevedno kam. Minulosť však ešte nepovedala posledné slovo a definitívnu bodku za Neilovou kariérou vládneho zabijaka napíše až stret s konkurentom, ktorý nemieni na Anjela smrti zabudnúť a nechať ho odísť len tak.

Román mal sľubný úvod. Pri Neilovom charaktere však akoby autorka odviedla len polovičnú prácu. Robardsová v istých chvíľach neguje vlastné motívy. Bethin strach z manželstva akosi popiera fakt, že to bola ona, kto Neilovi dáva ponuku na sobáš a sú svoji závratnou rýchlosťou. Pre začiatok manželstva si autorka nevybrala najideálnejší úvod. Náhly obrat v Neilovom živote v pozícii markíza z Durhamu zahladí minulosť ako mávnutím čarovného prútika. Krutý a obávaný Anjel smrti zmizne ako para a všetky negatíva a tvrdosť Neilovej povahy sa kamsi strácajú, čo vyvoláva otázku, v čom spočívajú obavy z jeho povesti. Z Neilovej minulosti Anjela smrti prezrádza autorka len málo, čo asi malo vyvolať dojem záhadnosti. Podľa všetkého jeho minulosť má tvoriť dôležitý hybný motív, vyznel však nekomplexne. Konflikt Neil – Richmond rieši autorka tak plocho, akoby nad tým len mávla rukou. Nie žeby zmierenie nebolo predvídateľné, z príslušných riadkov sa vytratil testosterón, a tak vražedný hon, ktorý mal byť nezvrátiteľný, neodvolateľný a s jediným výsledkom, ktorým mala byť smrť jedného z nich, končí vlažným dialógom. Popravde ani neviem, v čom tkvela podstata ich sporu. Pripadalo mi, že v tom nemá jasno ani Robardsová.

Londýnska etapa príbehu mi vadila. Pripadala mi urýchlená a nedotiahnutá. Bethina zmena v správaní pôsobí ako násilná snaha prinútiť vždy a všade Neila žiarliť. Napriek snahe sa Beth nestala mojou obľúbenou hrdinkou. Chcela byť nezávislá, ale občas jej konanie nemalo s nezávislosťou nič spoločné. Je doslova detinská. Neil ma ako postava zaujímal asi tak do polovice príbehu. Z muža, na ktorom stála akcia, sa stala postava unášaná prúdom diania v londýnskej spoločnosti. Utajovanie manželského zväzku by malo síce mať svoje opodstatnenie, pre mňa bolo zbytočne navŕšeným krémom na trojposchodovej torte. Tými poschodiami obrazne myslím základné zlomy v deji: stretnutie Neila a Beth, únos + útek, Londýn. Prepojenie medzi nimi mi vyznelo kostrbato, akoby čosi z toho k sebe nepatrilo. Neviem vybrať, čo v príbehu bolo najzaujímavejšie, pravdou však je, že prvá polovica ma bavila viac ako tá druhá. Dojem zachraňuje pár scén a dialógov, avšak nemyslím, že by boli až také nezabudnuteľné. 

si-

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

____________________________________

 

www.karenrobards.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.