Choď na obsah Choď na menu
 


Madeline Hunter

 

seducer-.jpg

seducer-1.jpg

Madeline Hunter: Seducer series:

1. Pokušitel - Adrian Burchard & Sophie Raughley

Sophie je jedinou dědičkou právě zemřelého vévody z Everdonu. Očekává se od ní, že se provdá za muže, kterého jí otec určil. Svobodomyslná Sophie raději prchne do Paříže, kde jako patronka romantického stylu žije bohémským životem, obklopena umělci a přepychem. Ale co si má počít s tím mladým a nesmírně pohledným mužem, který zničehonic vtrhne do jejího salonu a žádá ji, aby se s ním z rozkazu samotného krále vrátila do Anglie? (Alpress, 2007)

2. Svůdce - Daniel St. John & Diane Albret

Z osiřelé bezbranné dívenky Diane, kterou Daniel St. John kdysi přivezl z klášterní školy do svého domu, vyroste během let oslnivě krásná žena. Od počátku Diane vzhlíží k Danielovi jako ke svému zachránci. Postupně se pro ni tento charismatický muž stává něčím víc, navzdory možnému nebezpečí ji totiž silně přitahuje a vstupuje do jejích smyslných snů. Ve vzduchu se vznáší skandál, neboť dlouho potlačovaná vášeň hrozí vymknout se vší kontrole. Ovšem legendární svůdce má s Diane své plány. Proč vlastně hodlá za každou cenu udržet tajemství o její minulosti, i když tím ohrožuje jejich životy? (Alpress, 2005)

3. Svatoušek - Vergil Duclairc & Bianca Kenwood   

Když se Vergil stal poručníkem Biancy Kenwoodové, vůbec netušil, že svou svěřenkyni, odveze na své venkovské sídlo. Bianca brzy zjistí, že Vergil je nejen opřed vystrojenou ve skandálním úboru, najde v podniku nevalné pověsti. Proti její vůli ji rychle odveze na své venkovské sídlo. Bianca brzy zjistí, že Vergil je nejen opředen tajemstvím, ale oplývá i smyslností. A jako ona není imunní vůči jeho šarmu, ani on není lhostejný k jejímu kouzlu. Oba jsou vrženi do světa nebezpečných intrik a vášeň, která mezi nimi plane, je může zachránit - nebo je dovést k naprosté zhoubě. (Alpress, 2006)

4. Hříšník - Dante Duclairc & Fleur Monley

Zraněná Fleur se probudí v posteli u Danteho, známého anglického floutka a bezstarostného prostopášníka. Někdo ji postřelil a právě zadlužený a fanfarónský Dante se jí obětavě ujal. Nesleduje tím mladý muž jen svůj prospěch? Fleur je sice bohatá, z dluhů mu však sotva pomůže, protože finance stále kontroluje její otčím. V domnění, že je naprosto imunní vůči Danteho svádění, mu Fleur nabízí polovinu majetku výměnou za volnost, kterou získá formálním sňatkem. Je to úmluva, která by svedla na scestí i samotného ďábla... (Alpress, 2008)

5. Romantik - Julian Hampton & Penelope Glasbury

Hraběnka Penelope prchá před svým krutým  manželem. Jediným mužem, který jí může podat pomocnou ruku, je její právník Julian. Okouzlující a  něžný muž jí uprostřed noci poskytne přístřeší. Jak dlouho však mohou vzdorovat nebezpečnému hraběti? A  jak dlouho dokážou Penelope a  Julian odolat sobě navzájem? (Alpress, 2009)

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈

 

Sirota Diana Albretová sa opäť po roku stretáva s Diablom. Tak začína Svůdce. To meno dala Diana Danielovi St. Johnovi, s ktorým ju spojil podivný osud – o ktorom ona sama nič nevie a Daniel o ňom zaryto mlčí. Čitateľ sa o pozadí skutočností, ktoré týchto cudzincov zviedli dokopy, dozvedá tiež len postupne a pozvoľna. Tento tajomne nebezpečný muž ju pred rokmi nechal v dievčenskej škole v Rouene, kde vládol prísny režim. Pre Dianu je to jediný domov, aký kedy poznala, pretože si z vlastného detstva celkom nič nepamätá – jedinou spomienkou na toto obdobie je prsteň po otcovi (no tomuto mužovi nevie priradiť tvár) a veľmi mlhavé pocity. Vo svojich dvadsiatich rokoch sa tu ukrýva, no prišiel čas, keď sa osud – a trochu aj sám Daniel – postaral o to, čo sa má stať – nastal čas, aby vzal Dianu so sebou do Paríža. A ona sa zrazu ocitá na ceste z jediného pevného miesta, ktoré poznala, za odpoveďami na otázky, kto je, ako sa tu ocitla, kto je jej rodina a ako sa dostala do poručníctva toho muža. Samotná Diana má v pláne nájsť si dobre platenú prácu – najlepšie ako guvernantka – a pátrať po svojich koreňoch. No Diana mieni a... St. John mení...

Daniel má v pláne odchod do Anglicka, ale ešte predtým vezme Dianu do svojho domu v Paríži, kde ona spoznáva jeho sestru Jeanette – peknú a príjemnú ženu, no ochrnutú. Je jasné, že jej stav je dôsledkom nešťastnej udalosti, no nik sa s tým Diane nemieni zdôveriť. Diana má pri Jeanette ostať pár týždňov so sľubom, že jej St. John pomôže nájsť vhodné miesto a umožní jej pátranie po rodine. No tak ako v správaní St. Johna, ani v konverzácii a sporoch medzi súrodencami nie je niečo v poriadku. Diana to pochopí, no žiaden z nich ju do podstaty onoho sporu nezasväcuje. Diana sa na St. Johna spolieha, no čoskoro pochopí, že jej pátranie viazne v slepej uličke, navyše Daniel nevyvíja výnimočnú aktivitu ani smerom k jej novému miestu. Už v Paríži sa Diane vynoria podivné pocity a obrazy z minulosti, no zatiaľ je to stále príliš málo na to, aby ju posunuli bližšie k odhaleniu tajomstva vlastného pôvodu a Danielova pomoc nie je tiež veľmi ústretová.

Na pozadí Danielovho zahmleného konania sa vynára celá škála otázok. V Paríži autorka dokázala – aspoň u mňa – dostatočne vyvolať dotieravú otázku, o čo vlastne tomuto mužovi ide a akú úlohu vo všetko hrá Diana – Daniel ju v gentlemanskej snahe chrániť jej česť vydáva za svoju sesternicu. To, že nebude všetko košér, mu pripomína aj sestra. Diana mu zjavne nie je ľahostajná, no Daniel má spôsob, ako si pripomenúť minulosť, dôvody, pre ktoré prežil a cieľ, ktorý nemal stratiť zo zreteľa. Všetky nitky vedú k postave Andrewa Tyndalea a Gustava Dupré, ktorý pátra po indíciách spojených so záhadným matematickým vzorcom, ten by mu mohol priniesť slávu a bohatstvo. Tyndale je bratom markíza – čo je štít, ktorý zakryje veľa jeho prehreškov – mužom s neochvejnou reputáciou, no Daniel vie, že je to len pozlátko. V skutočnosti ide o ľstivého človeka bez zábran, ktorý zničil život už priveľa ľuďom.

Daniel po incidente v Paríži – keď Dianu napadnú pred operou – uzná, že je čas odísť do Londýna, kam sa presúvajú postavy a aj dej knihy. Diana presvedčená Danielom zatiaľ posunie svoje plány a odchádza do Londýna ako Jeanettina spoločníčka. Už pred odchodom Daniel naznačí, že prostredníctvom Dianinho zjavu mieni pritiahnuť pozornosť gentlemanov, ktorí by mu mohli byť užitoční a netají sa tým, že by sám Dianu prijal za milenku, keby súhlasila. No vývin vzťahu necháva na zatiaľ váhajúcej a pramálo skúsenej Diane, ktorá si môže len spomenúť na varovanie pri odchode zo školy (jedna z vychovávateliek ju upozornila na to, že jediným Diablovým cieľom je spraviť si z nej milenku) a na slová kamarátky, ktorú stretla v Paríži a ktorá sa netajila tým, že je vydržiavanou milenkou istého gentlemana, čo jej poskytuje slušnú formu životného štandardu. Diana je ako Jeanettina spoločníčka v relatívnom bezpečí pred Danielom, no nie sama pred sebou. Jeanette je snáď jediná, kto necíti voči St. Johnovi posvätnú úctu a dokáže mu odporovať. Často mu teda otvorene povie, čo si myslí o jeho správaní k Diane a o celej situácii, do ktorej sa vďaka jeho stále sa prehlbujúcemu očareniu touto ženou dostávajú. No Daniel si sám až príliš uvedomuje, že v mene životného cieľa, ktorému sa zaviazal, Dianu nesmie mať. Ale aj Daniel je len človek... a muž .

Na uvedenie Diany do spoločnosti Daniel využije grófku Penelope z Glasbury, ktorá síce kvôli oddelenému životu s manželom nebola v spoločnosti žiadaná, no väčšina londýnskych salónov jej ostala otvorená. Stačí málo a Daniel dosiahne, čo chce.  Tyndale sa chytí na návnadu, no druhou vecou je už to, čo to v Danielovi samotnom vyvoláva. Na jednej strane je dlho plánovaná pomsta, na strane druhej... príťažlivosť, ktorej voči Diane nevie sám odolať . Až príliš majetnícky pud ho núti hľadať inú cestu. Daniel nakoniec nedokáže Dianu len tak podhodiť a ohroziť ju. Jeho postoj sa zákonite mení na ochraniteľský. Už sa na veci nedokáže dívať s chladnou hlavou. Diana je sklamaná – cíti sa osamelá a tak trochu podvedená. V pátraní po rodine sa totiž nepohla ani o kúsok, nehovoriac o tom, že Daniel jej okrem jednej malej informácie nijako nepomohol. Rozhodnutá pátrať sama nečakane narazí na stopu počas víkendu na vidieku, kam sú s Danielom pozvaní – vikár, ktorý býva neďaleko, nesie meno Albret a mohol by vedieť niečo o Dianinej rodine – či dokonca byť jej členom. Okolnosti však Diane nedovolia navštíviť ho osobne, a tak mu len napíše list.

 

Aj Tyndale má svoje plány a vlastnú predstavu o vzťahu k Diane. Zámerne ju skompromituje (nepovažuje ju za seberovnú, vidí v nej len ďalšiu korisť svojich chúťok) a Diana po počiatočnom očarení pochopí, že za Tyndaleovou nezištnosťou, príjemnosťou a dôveryhodnosťou sa skrýva muž, ktorý ju znepokojuje. Pravý dôvod jeho pozornosti poznáva dosť nepríjemne. Daniel už dlhšie sužovaný ťažkosťami zvládnuť vlastné pocity voči Diane a s nevôľou sledujúci jej provokujúce správanie však vidí pod Tyndaleovu masku a počúvnuc varovný signál našťastie dorazí skôr, ako Tyndale stačí urobi viac než dať Diane bozk. Tyndale tak dosiahne, čo chcel – Daniel ho vyzve na súboj (k okolnosti prispeje aj skutočnosť, že Tyndale prehral v kartách so St. Johnom veľký obnos peňazí, ktorý mu nemieni zaplatiť a keďže je vynikajúci strelec, mieni problém vyriešiť po svojom – Danielova smrť sa javí priam ako ideálna).

 

Diana chce súboju zabrániť, no ani jeden z mužov, každý z vlastných dôvodov, to nemá v pláne. Na tento moment čakal aj sám Daniel. No svoju časť pomsty nakoniec neuskutoční. Naozaj mu v tom zabráni práve Diana, ktorá vidí jedinú cestu, ako od neho vymámiť sľub – zvedie ho. Daniel sa tak načas vzdá možnosti zabiť človeka, ktorému sa túžil celý život pomstiť. Ako riešenie situácie navrhe Diane manželstvo a ona pod jeho neústupčivosťou kapituluje.

 

Po svadbe sa dej knihy akosi spomalil. Daniel sa vznáša skôr v akomsi snovom opare a uvedomuje si, že mu na pomste prestáva záležať. Pre mňa osobne sa síce nestratila záhada okolo toho, v akých dávnych okolnostiach tkvie Danielova túžba po pomste – hoci postupne čitateľ vytuší isté súvislosti (ale aj tak v tom vidím autorkino majstrovstvo udržať tajomstvo takmer do konca príbehu) – no Daniel ako postava na moje sklamanie máličko stráca na vlastnej tajuplnosti – aspoň ja som to tak cítila, nie žeby stratil moje sympatie, len mi z neho náhle čosi chýbalo. Tak trochu kvôli Diane mäkne, no chvíľu priznania odďaľuje, čo sa mu samozrejme stáva takmer osudným. Diana síce vyzná manželovi svoje city, no nedočká sa adekvátnej reakcie a ani akéhokoľvek vysvetlenia, aké okolnosti v minulosti spojili ich životy. Daniel tu prepasie svoju šancu a dôsledky na seba nenechajú dlho čakať. Diana dostáva nečakane odpoveď na svoj list od vikára Albreta a vysvetlenie v ňom ju veru nepoteší. Albret síce je jej starý otec, ale okolnosti jej narodenia nie sú priaznivé. A tak Diana reaguje vyslovene žensky – Daniela opúšťa. Až Jeanettina návšteva poodhalí rúško Danielových pohnútok. Zvyšok dovysvetľuje manželke on sám. No Diana napriek tomu trvá na tom, aby sa svojej pomsty vzdal. Ani jeden z nich však nevie povedať, čo také rozhodnutie prinesie. Do záverečného rozuzlenia všetkých temných miest a činov z minulosti však prispeje ešte jedna postava, s ktorou St. John nerátal (a o jej existencii netušila ani Diana – myslela si, že je mŕtva).

 

Danielova pomsta však už žije vlastným životom a sám jeho úhlavný nepriateľ si nedovolí nechať veci na náhodu. Zasiahne nečakane (no pre čitateľa nie nepredvídateľne) a súboj sa nakoniec koná. Nie je to však Daniel, kto vystrelí osudnú guľku z pištole...

 

Daniel vďaka Diane prejde akousi vnútornou očistou a hoci sa minulosť nedá zmeniť, obaja vidia svoju budúcnosť jasne – vytvoria si vlastnú rodinu, vlastné spomienky...

 

Na záver dodám, že autorka má svojský štýl. Nečíta sa zle a už som spomínala, že dokáže udržať dávku tajomstva, ktoré sa odkrýva postupne. Hoci sa posledná tretina príbehu číta trochu pomalšie, je to príbeh príjemný a vydarený.

-sa

≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈≈ 

Romantik je príbehom sestry Vergila a Danteho Duclaircovcov Penelope, ktorá sa vydávala príliš mladá a nerozumná viac z finančných dôvodov ako zo zaľúbenosti. Teraz už žije s grófom Glasburym roky oddelene. Dôvodom je tajomstvo, o ktorom vie iba jej právny zástupca a navyše priateľ z detstva Julian Hampton. Na nečakaný nátlak svojho manžela sa vracia z Neapola do Anglicka. Glasbury žiada, aby sa k nemu vrátila a porodila mu dediča.

To je však niečo, čo Penelope nemôže a nechce dopustiť. Pomoc hľadá opäť u Juliana. Jej návrat poriadne otrasie Hamptonovým zdanlivo pokojným životom. Ani sama Penelope netuší, že ju Julian celé roky tajne miluje. Napriek citom sa však musí zachovať celkom profesionálne. Penelope ale už dávno nepatrí k ženám, ktoré by sa nečinne prizerali, ako sa vyvinie ich osud. Má plán, ako katastrofálne manželstvo ukončiť. Tým plánom je vyvolanie škandálu, ktorý prinúti Glasburyho definitívne sa s ňou rozviesť.

Ale úmysel jej nevychádza podľa predstáv. Najprv sa musí skrývať, aby  utajila svoju prítomnosť v Anglicku, no ani čas strávený v opustenom dome na pobreží, ktorý  jej poskytol Hampton, ju neochráni. Tu sa s Julianom prvý raz zblížia a ona pochopí, že nie všetci muži - a zvlášť Julian - sú  schopní krutého zaobchádzania so ženami ako Glasbury. Chvíľky  rodiaceho sa citu však naruší poznanie, že Penelopin manžel nielen odhalil jej skrýšu, ale nemieni sa jej ani vzdať. Julian a Penelope majú len jednu možnosť - nájsť dôkazy, ktoré by svedčili o Glasburyho zvrátenosti.

Nič však nie je ľahké a Penelope v istej chvíli vzdáva boj a slobodu  mieni dosiahnuť posledným možným riešením - útekom do Ameriky. Hoci Julian vnútorne nesúhlasí, stojí po jej boku vo všetkých rozhodnutiach. Dramatické udalosti spôsobia, že namiesto Penelope odchádza do Ameriky iná týraná žena a ona musí čeliť poslednému boju. Postaviť sa tvárou v tvár svojej najväčšej nočnej more - zločinnému manželovi. Tento raz však nie je sama. Má Juliana Hamptona. Verejné priznanie ich mileneckého vzťahu rozpúta škandál. Zrazu Penelope zisťuje, že má okolo seba viac ochrancov, ako si myslela. Piati priatelia, ich manželky a ľudia poznačení Glasburyho výčinmi stoja na Penelopinej a Julianovej strane. Čo však nikto nečakal, je skutočnosť, že jedného rána sa nájde mŕtve Glasburyho telo. Podozrenie okamžite padá na Penelope.

Čo môže spraviť Julian, aby zachránil svoju lásku od najhoršieho? Zariadi, aby sa stal podozrivým číslo jeden on.

Pen má poslednú možnosť nestratiť životné šťastie. S pomocou bratov a priateľov hľadá dôkazy na oslobodenie milovaného muža. Kto je skutočným vrahom, musí ostať tajomstvom...

Príbeh Penelope a Juliana sa číta dobre. Okrem základnej dejovej línie sa autorka vracia do Julianových spomienok na Penelope prostredníctvom listov, ktoré nikdy neodoslal. A cez útržky detskej hry, keď bol jej rytierom a bránil svoju lady pred drakmi. Keďže po nemilosrdnej skúsenosti s Glasburym sa Penelope vyhýbala zblíženiu s mužmi, učí ju Julian znova dôverovať citom a vášni. I keď sa autorka netradične pustila do príbehu o zakázanej láske, zvládla ho slušne. Náhlou Glasburyho smrťou si mnohé uľahčila.

Je len jedna vec, ktorá ma nepríjemne rušila. Pani prekladateľka má asi slabosť pre slovné spojenie "není-liž pravda". Ako nie celkom šťastne zaseknutý gramofón. Verím, že čeština má pre tento význam aj krajšie alternatívy.

si-

Hodnotím  a niečo navyše.

 

 ___________________________________________________

  www.madelinehunter.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.