Choď na obsah Choď na menu
 


Denise Hunter

 

Denise Hunterová

Bluebell Inn Series (Hostinec Bluebell):

1. Lake Season (2019) – Molly Bennett & Adam BradfordLeto pri jazere (i527net, 2022)

2. Carolina Breeze (2020) – Levi Bennett & Mia Emerson – Závan z hôr (i527net, 2023)

3. Autumn Skies (2020) – Grace Bennett & Wyatt Jennings – Obloha na jeseň (i527net, 2023)

hostinec-bluebell.jpg________________________________________________________

Leto pri jazere Denise Hunterová

Román s nádychom nostalgie, nádychom tajomna a plný romantiky. Toto leto vás do hostinca Bluebell priláka stratený dopis, nová láska a staré tajomstvá.

Mladá hostinská z mesta pri jazere v Severnej Karolíne sa zamiluje do samotárskeho autora románov. V prvom dieli romance o Hostinci Bluebell sa pripomína minulosť a vynárajú sa staré tajomstvá.

Molly Bennettová a jej súrodenci sa po tragickej smrti rodičov zomknú, aby naplnili ich sen o premene rodného historického domu v meste Bluebell v Severnej Karolíne na hostinec. Jej pobyt v meste má byť len dočasný – najviac tri roky. Plánom je hostinec neskôr predať, aby sa Molly mohla vrátiť k vlastným snom.

Adam Bradford (alias autor bestsellerov Nathaniel Quinn) je samotársky spisovateľ, ktorý prežíva dosť vážnu spisovateľskú krízu. S blížiacim sa termínom odovzdania knihy sa zo zúfalej snahy nájsť inšpiráciu vydáva na cestu do dejiska svojho nového románu – mesta pri jazere. Tam stretáva svoju múzu, mladú hostinskú, ktorá je platonicky zamilovaná do jeho alter ega.

Molly a Adam sa okamžite spriatelia. Keď Molly nájde v múre hostinca dávno stratený list, spolu s Adamom sa rozhodnú nájsť nešťastných milencov a sprostredkovať im zaslúžené rozuzlenie ich príbehu. Adam má však vlastné tajomstvá, ktoré ešte nie je pripravený odhaliť. Minulosť ich doženie, pravda vyjde najavo a Molly s Adamom sa budú musieť rozhodnúť, či je ich láska hodná dôvery. (i527net, 2022)

& & & & & & & & & & &

Životom trojice súrodencov Bennettovcov otriasla nečakaná strata rodičov. Každý z nich sa potrebuje s touto skutočnosťou vyrovnať. A každému z nich to zmení smerovanie života. Najmä starším súrodencom Molly a Levimu, ktorí sa nechajú prehovoriť mladšou sestrou Grace, aby dokončili rekonštrukciu hostinca, ktorú začali ich rodičia, čo by bolo prejavom úcty voči ich snu, ale aj akýmsi spojením, ktoré by tu po nich ostalo.

Molly a Levi, ktorí mali celkom iné plány, sa nechajú premôcť sestriným nadšením, a tak hostinec pri jazere s pomocou priateľov nadobúda svoju tvár a môže sa pripraviť na svoju prvú ubytovaciu sezónu. Práve na tento začiatok naďabí Adam Bradford, ktorý hľadá motiváciu pre svoj nový román a práve Bluebell by mu ju malo poskytnúť. Prvé stretnutie s Molly ovplyvní nedorozumenie, pretože Molly ho považuje za bratovho priateľa, ktorý jej mal prísť pomôcť s nábytkom. Adam jej tento omyl nevyhovorí, pretože ho mladá hostinská na prvý pohľad okúzli. Už toto stretnutie predznamenáva celý rad klišé, ktoré kniha ponúka, takže čitateľ sa nemusí obávať, že by neodhadol, ako a kam sa bude príbeh odvíjať.

Adam je slávny spisovateľ, ktorý tají svoju identitu, Molly pozná všetky jeho knihy (niektoré pasáže dokonca dokáže citovať) a je platonicky zamilovaná do jeho alter ega. Adam Bradford je utiahnutý chlapík, v Bluebell chce robiť výskum pre osnovu svojej novej knihy a pokúša sa nájsť inšpiráciu, ktorá ho obchádza. Práve Molly sa stáva jeho múzou. Dni v hostinci spolu s prvým návštevníkom plynú v obyčajných rutinných koľajach, ktoré vybočí len nájdenie starého listu, ktorý sa zasekol v priečinku v múre, pretože budova hostinca v minulosti slúžila okrem iného ako pošta. Nájdenie tohto listu spojí Adama a Molly v úsilí nájsť pisateľa aj adresáta, ku ktorému sa list nikdy nedostal. Ich snahu umocňuje práve skutočnosť, že na jeho pozadí sa odvíja príbeh jednej letnej lásky.

Obaja sa snažia nájsť protagonistov tohto príbehu, niektorí žijú dokonca v ich okolí, ale výrazného pátrania sa čitateľ nedočká. K príbehu Lizzie a Benjamina zasadeného do šesťdesiatych rokov sa autorka vracia v osobitých krátkych kapitolách, je ich však poskromne. Ponúkajú stretnutie dvoch mladých ľudí z odlišných spoločenských vrstiev, ktorých spoja hlboké city počas jedného leta, no rozdelia ich dobové konvencie a zatvrdilosť Lizzinho otca. Adam a Molly pri svojom hľadaní naďabia na tajomstvo, ktoré nakoniec nečakane zasiahne aj Adamov život.

Popri tejto linke autorka oveľa viac priestoru venuje zbližovaniu Adama a Molly. Je to pozvoľné a ovplyvnené ich vnútornými strachmi. U Adama z toho, že nechce nikoho sklamať (čo je ovplyvnené jeho vzťahom k otcovi) a u Molly zo straty (podobnej strate rodičov) a zo sklamania, ktoré zažila vo svojom prvom vzťahu s istým Dominicom. Stránky majú oživovať dve prostoreké postavy – Mollyina sestra Grace a najlepšia kamarátka Skye. Adamov vzťah k Molly sa komplikuje tým, že jej nie je schopný o sebe povedať pravdu. Navyše sa tu objaví jeho kamarát Jordan a nedorozumenie spôsobí, že práve jeho Molly začne považovať za slávneho spisovateľa, navyše sa s ním pokúša o akýsi vzťah. Klamstvo, resp. neschopnosť povedať pravdu zaseje do vzťahu medzi Adamom a Molly istý pachuť nedôvery a chvíľu trvá, kým sa obaja zo spleti svojich strachov dostanú natoľko, že dokážu vyjsť zo svojej ulity a ponúknuť city jeden druhému.

Netreba zabudnúť, že kniha sa radí k tzv. kresťanskej literatúre, takže treba rátať so zmienkami o Bohu a Božom zásahu do životov jednotlivých protagonistov. Nie je to nijako rušivé, no čitateľ by s tým mal rátať. Ja osobne som sa na novú autorku v zornom poli vydavateľstva tešila. Lákalo ma spojenie súčasnosti s minulosťou, no zažila som sklamanie. Príbeh bol pre mňa mdlý, plný klišé, riadky napĺňali vatové dialógy, ktoré zbytočne naťahovali strany (napr. neustále ospravedlňovanie sa, recyklovanie rozhovorov). Nič z propagačného sloganu na prebale knihy na mňa nedýchlo – nostalgia, tajomno, priehršť romantiky... Osobne som mala pocit, že takto uchopených príbehov je mnoho a pokojne by sa tento príbeh mohol odohrávať predo mnou na obrazovke (hallmarkovská produkcia by bola preň priliehavá) a ja by som pri ňom mohla iba ak žehliť alebo si lakovať nechty, pretože polovicu príbehu by som pokojne prefiltrovala a nestratila by som nič z toho, čo v ňom autorka ponúkla.

Nádych nostalgie – snáď, tajomno – iba ak sa ráta Adamovo tajomstvo, ktoré však už od začiatku vlastne tajomstvom nie je. Historické pasáže by ste pokojne prisúdili rovnakej dobe, v akej sa odohráva Mollyin a Adamov príbeh, keby ich autorka neuvádzala dátumom z roku 1964, príp. neupozornila na dobové reálie a keby protagonisti tohto príbehu nemali už svoj vek. Je v zásade neľahké ich odlíšiť bez tohto úvodu. Samotný príbeh zo šesťdesiatych rokov je výrazne redukovaný a nijako sa s tým Adamovým a Mollyiným neprestupuje, až na záver, ktorý čitateľ prijme len s ohľadom na tento žáner a kresťanský rozmer knihy (v zmysle nadprirodzeného zásahu do osudov všetkých zúčastnených). Trochu som bojovala aj so svojimi sympatiami k Molly. Občas mi nepripadala na svoj vek. Očakávala by som trochu zrelšie správanie. V tomto ohľade mi bol sympatickejší Adam, no na druhej strane bol príliš tichý a utiahnutý. Čakala by som viac akcie – od oboch a viac chémie medzi oboma.

Áno, iste je to nenáročná oddychová kniha do letných dní kdesi vonku, pretože pri tom, ako vás vyrušia podnety okolo vás, sa nemusíte obávať, že stratíte niť. Príjemným ostáva, že sa kniha snaží ukázať, že to dôležité, skutočná hodnota človeka nespočíva na povrchu, ale skrýva sa v jeho vnútri. Za mňa však kniha ako celok ostáva priemerom a s ohľadom na vysoké očakávania, ktoré som do knihy vkladala, ma to veľmi mrzí. O to viac, že vydavateľstvo akosi rezignovalo na podľa mňa oveľa lepšie príbehy napr. od J. J. Wrightovej, ktoré majú svoju atmosféru. Aj hygge knihy od J. Caplin ponúkajú aspoň bonus navyše v podobe sebairónie hlavných protagonistov.

Tu som, bohužiaľ, to čosi navyše, to, čo by ma okúzlilo či uchvátilo, alebo len obyčajne trochu viac zaujalo, hľadala len s ťažkosťami. Ak vydavateľstvo vydá aj druhú časť série, budem zrejme zvažovať, či sa do nej začítam a či ju nezaradím do radu osobných knižných čakateľov na obdobie, keď nebude nič iné po ruke.

-sa

heartheartheart

---------------------------------------

Závan z hôr Denise Hunterová

V dojímavom druhom pokračovaní knižnej série o Hostinci Bluebell sa odmietnutá nevesta zamiluje počas romantického pobytu v horách do utrápeného hostinského. Vychádzajúca hollywoodska hviezda Mia Emersonová hľadá bezpečné útočište po verejnom rozchode a vypuknutí škandálu celebrít. Nájde ho v jazernom mestečku Bluebell v Severnej Karolíne – v destinácii svojej zrušenej svadobnej cesty. Jej jediným zámerom je ukryť sa pred zrakmi ľudí a počkať, kým škandál prehrmí.

Krátko po príchode do Hostinca Bluebell stretáva Leviho Bennetta, ktorý spravuje hostinec spolu so svojimi dvoma mladšími sestrami. Vzájomná príťažlivosť ich povzbudí k dôvere, Mia sa spoľahne na Leviho, že nevyzradí médiám, kde sa nachádza a on sa jej zverí s tajomstvom, ktoré neprezradil ani svojim sestrám – že hostinec je v neistej finančnej situácii.

Keď objavia starý zápisník, v ktorom sa píše o vzácnom diamantovom náhrdelníku ukrytom v hostinci, začnú po ňom pátrať s túžbou nájsť stratené dedičstvo. Zaskočia ich však pocity, ktoré v sebe bezpečne uzamkli. Musia sa rozhodnúť, či je ich láska priveľkým riskom, alebo sa stane ich pokladom. (i527.net, 2023)

& & & & & & & & & & & &

Mia Emersonová je mladá herečka, ktorej kariéra vystrelila do výšin, ale stála ju aj fiasko v osobnom živote. Okrem toho, že sa s ňou rozišiel snúbenec Wesley tesne pred svadbou, bulvár ju obviní, že sa zaplietla so svojím posledným filmovým partnerom. Jax Jordan tvorí obľúbený pár so svojou polovičkou, ktorá je tehotná, a nikto neverí, že Mia je v celom incidente namočená nevinne. Jediný spôsob, ako vzniknutú situáciu, ktorá ohrozuje Miine novo nadobudnuté postavenie vo svete filmu, vyriešiť, je útek niekam do ústrania, kde by počkala, kým škandál prehrmí. Tým miestom sa stáva Bluebell, miesto, ktoré je spojené s Miinou rodinou (vyrastala tu jej matka, jej starí rodičia sú bývalí vlastníci hostinca), a kde si zarezervovala so snúbencom na celý týždeň hostinec.

Levi Bennett, ktorý sa snaží udržať malý podnik nad vodou, nie je spočiatku nadšený, že bude robiť poskoka bohatému páru, ale peniaze potrebuje, lebo jeho prostriedky sa míňajú a o skutočnej finančnej situácii pred sestrami mlčí. Súrodencom netrvá dlho, kým zistia, že majú pod strechou hviezdu, ale rozhodnú sa nedať to najavo a správať sa k nej ako ku každému inému hosťovi. Práve tento rozmer ich prístupu je na začiatku dôvery, ktorú voči nim Mia pociťuje a táto dôvera sa postupne mení na akési priateľstvo najmä medzi ženami. Čosi iné Mia pociťuje ohľadom Leviho, pretože si uvedomuje, ako ju priťahuje. Na druhej strane si vyčíta, že by sa do akéhokoľvek vzťahu nemala púšťať tak skoro po rozchode so snúbencom a navyše za pätami so škandálom.

Jax očakávane hodí Miu cez palubu a predhodí ju bulváru ako vinníčku. Keďže škandál neutícha, Mia má možnosť porozhliadnuť sa po okolí svojho útočiska. Trávi čas v prírode a uvedomuje si Leviho prítomnosť. Nechce sa však dať zatiahnuť do jeho sveta. Bude tu predsa len týždeň... Po odhalení jej identity, Leviho sestry, najmä Molly, chcú Mii pomôcť. Z Miinej strany sa rodí voči súrodencom krehká dôvera. Problém však nastane, keď Miu prichytí fotograf s Levim a bulvár z neho vyrobí ďalšieho Miinho amanta. Síce to zviditeľňuje hostinec a dvíha počet objednávok na pobyt, no vzťahom to nijako nepomáha.

Levi sa rovnako svojim pocitom voči Mii bráni. Myslí si, že takáto slávna osobnosť je mimo jeho ligy. Veď môže mať kohokoľvek, na koho si spomenie... Navyše, sám vyčítal sestre Molly rýchly vzťah s Adamom. Má však nutkanie Miu ochraňovať. Kdesi medzi turistikou a pobytom v hostinci si Mia uvedomuje protikladnosť falošného sveta filmu a autentickosti ľudí v Bluebelli. Samotný príbeh sa v podstate točí okolo Miinho a Leviho odkrývania minulosti a strachov z budúcnosti. Dej sa v podstate nikam nehýbe, a jeho okorenením má byť motív denníka Miinej starej mamy, v ktorom sa ukrýva zmienka o diamante.

Aj táto časť série o súrodencoch z hostinca Bluebell je plná klišé. Oná klišéovitosť priam vyráža z každej stránky a je oveľa nápadnejšia ako v prvej časti. Často som mala pocit, že som toto už niekde čítala a že len vnímam prázdne kulisy, ktoré autorka posúva ako panáčikov na vlastnej šachovnici príbehu, ktorý nemá potenciál ničím uchvátiť. Čitateľ sa v autorkinom neinvenčnom prístupe priam topí, počnúc Leviho podobou (autorka ho opisuje ako Liama Hemswortha), pokračujúc stovkami lupeňov ruží na posteli pre novomanželov, pokračujúc neustálymi Leviho pochybnosťami, že je slávna herečka mimo jeho ligy a že náklonnosť k nemu len predstiera a končiac plytkými vatovitými dialógmi, ktoré vyvolávajú pocit absolútnej bezduchosti.

Ani postavy nie sú veľmi sympatické. U Leviho sa napriek všetkej autorkinej snahe derie do popredia jeho sebastrednosť, ktorú zakrýva za postavenie staršieho brata, ktorý sľúbil otcovi na smrteľnej posteli, že sa o sestry postará. To vyvoláva konflikty ohľadom fungovania hostinca aj budúcnosti mladšej zo sestier Grace. Levi nevhodne zasahuje aj do Mollinho vzťahu s Adamom. Okrem toho je vo všeobecnosti videnie postáv u autorky čierno-biele, v istom ohľade zjednodušené a prvoplánové.

Autorka niektoré dejové zvraty prispôsobuje vlastnému príbehu príliš okato – napr. keď už má Miin pobyt v hostinci skončiť, náhodou si vyvrtne členok; jej agent svoju neschopnosť riešiť situáciu skrýva za jediné „počkajme, ako sa vyvinie situácia“, čo opäť umožňuje Mii tráviť v Bluebelli ďalšie dni; aby vyvolala záverečný konflikt medzi Miou a Levim, pridá do hry ešte príchod Miinho bývalého snúbenca. Takýchto momentov je v knihe bezpočet. Samotné pátranie po náhrdelníku s diamantom vysokej hodnoty sa scvrkáva na Miine čítanie denníka po starej mame, no aj tohto čítania je v knihe ako šafranu. V podstate je to len o tom, že Mia s Levim prelezie dom a prehodí pár políc s knihami. K objaveniu náhrdelníka dopomôže – ako inak – náhoda, ktorá je príliš málo uveriteľná, a zapadá do autorkinho konceptu skladania deja z náhodných udalostí, ktoré držia pokope len veľmi slabo.

Kresťanskú linku vypĺňa pohľad na Miin pocit nechceného dieťaťa, ktorý ju sprevádza aj v dospelosti a ovplyvňuje jej vzťah aj k Levimu. Má problém dôverovať mu. Navyše konfliktné dejové zvraty pred koncom príbehu Miu utvrdia v tom, že ju vlastne nikto vo svojom živote neprijal. Mia bojuje s pocitom bezcennosti a prázdnoty, prechádza krízou nielen v osobnom, ale aj profesnom živote. Tento aspekt sa javí ako málo využitý, resp. príliš zjednodušený. Navyše samotný motív s hľadaním diamantu je podľa mňa z autorkinej strany trestuhodne nevyužitý a stáva sa v celom príbehu čímsi podružným.

Tento príbeh sa podľa mňa utopil v bezbrehom klišé. Je preverbalizovaný, presýtený podružnými informáciami a svojou repetitívnosťou vykráda sám seba. Neprináša nič nové, nič invenčné, iné, zapamätateľné. Ani tento príbeh ma nepresvedčil o kvalitách série o hostinci Bluebell ani o tom, aby som jeho čítanie dokončila s príbehom najmladšej sestry Grace Bennettovej. Bohužiaľ...

-sa

heartheart

---------------------------------------

Obloha na jeseň Denise Hunterová

Čeliť minulosti je jednoduchšie, ak jej nemusíš čeliť sám. Keď sa v hostinci, ktorý vedie Grace so svojimi súrodencami, objaví tajomný cudzinec, okamžite sa jej zapáči. Má však starostí až nad hlavu: pomáha viesť bluebellský hostinec, rozbieha vlastnú požičovňu športových potrieb Blue Ridge Outfitters a navyše sa musí vyrovnať s traumou z detstva, hoci si myslela, že už je dávno za ňou.
Špeciálneho agenta Wyatta Jenningsa postrelia pri výkone služby a zranenie v ňom prebudí nepríjemné spomienky. Keď mu šéf nariadi povinné voľno, odíde do Bluebellu v Severnej Karolíne, aby sa porátal s udalosťou z detstva, ktorá navždy zmenila jeho život.
Grace potrebuje získať viac skúseností pre svoju predajňu a požičovňu športových potrieb, preto sa ponúkne Wyattovi, že ho bude sprevádzať na túrach po okolitých horách. Wyatt sa jej postupne začne otvárať a uvedomí si, že ho priťahuje Gracin životný postoj a zmysel pre humor.
Niet pochýb, že tí dvaja si vybudovali zvláštne puto. Wyattovo tajomstvo však môže buď úplne zničiť Gracin život, alebo im obom priniesť uzdravenie. 
 (i527.net, 2023)

& & & & & & & & & & & &

________________________________________

www.denisehunterbooks.com