Choď na obsah Choď na menu
 


Kresley Cole

 

Kresley Cole  MacCarrick Brothers

 

maccarrick-brothers.jpg

*

Láska a odvaha Kresley Cole

Horúca vášeň a dobrodružstvo - to sú hlavné ingrediencie tohto magického príbehu, ktorý uspokojí každú romantickú dušu. (Romance Reviews Today)

Úspešná americká autorka ponúka prvý diel vzrušujúcej trilógie o bratoch MacCarrickovcoch, drsných škótskych horaloch, ktorých osudy poznačila zlovestná veštba.

Píše sa rok 1856. Vysoko v Pyrenejách bojuje žoldniersky oddiel škótskych horalov vedený Courtlandom MacCarrickom. Najal si ich generál Reynaldo Pascal, aby s ich pomocou ovládol Andorru a získal španielsky trón. Courtland sa proti generálovým  brutálnym rozkazom vzbúri a len o vlások unikne smrti. Aké je však jeho prekvapenie, keď zistí, že za svoju záchranu vďačí generálovej snúbenici, vznešenej kastílskej princeznej Annalíi Tristán Llorenteovej. Krásna a jemná Annalía barbarským  Škótom pohŕda, no zároveň ju čoraz väčšmi priťahuje... (Slovenský spisovateľ, 2010)

* * *

Annalía Llorenteová nájde polomŕtveho Škóta Courtlanda MacCarricka na brehu rieky. Všetko, čo vie, je, že Škót je pre ňu v búrlivých časoch nebezpečný, no svedomie jej nedovolí nechať ho bez pomoci. Kým sa nevylieči, rozhodne sa poskytnúť mu v opustenom rodinnom sídle v horách útočisko. A problémy sa začínajú...

Medzi Annalíou a Courtom to hneď od prvého momentu vrie. Hrdá dedička a horal s heslom „kde je sila, tam je aj právo“ bojujú o každý centimeter priestoru. Na Annalíinu zlosť si Court nárokuje na viac ako len pobyt v jej dome, ktorý si spolu so svojimi kumpánmi privlastní. Nárokuje si aj jej pozornosť. Často sa tvrdo dourážajú, no nedohodnú sa ani raz. Anna považuje Škóta za hrubého žoldniera, vraha a zlosyna, obyčajného hrdloreza a poskoka generála Reynalda Pascala. On ju za rozmaznanú, úzkoprsú kontesu, ktorú by však pri troche chcenia mohol zviesť. Annalía si povie svoje pekne od pľúc a neváha za svoje práva bojovať (naozaj všetkým, čo má po ruke), hoci má proti sebe neobyčajného a poriadne nazúreného súpera. Musí totiž bojovať za viac, ako si MacCarrick predstavuje.

Keď vyjde najavo, že Annalía nie je generálovou snúbenicou celkom dobrovoľne, pretože ju vydiera uväzneným bratom Aleixom, Court sa ju pred neblahým osudom v rukách generála Pascala rozhodne zachrániť a tesne pred svadbou ju unesie. Annalía však o takú „záchranu“ nestojí a s myšlienkami na bratov život sa mieni za každú cenu k Pascalovi vrátiť, aby splnila vydieračskú dohodu. To ale nie je ani zďaleka posledný MacCarrickov problém.

Generál posiela za dvojicou svojich nájomných vrahov s úmyslom oboch sa zbaviť. Annalía je v ustavičnom ohrození, a tak má Court o prácu neustále postarané. Že mu ju neraz pridáva aj „princezná“, netreba zdôrazňovať. Jedinou cestou je dostať ju do bezpečia. Najlepším riešením sa javí útek z Andorry a Španielska. Čaká ich teda cesta cez Francúzsko do Londýna.

Napätie medzi hrdinami nepovoľuje a neraz to iskrí vášnivou príťažlivosťou zmiešanou s trochou nenávisti i túžbou. Je len otázkou času, kým sa stanú milencami. A že ich to čaká až v Londýne, majú na svedomí tajomstvá oboch z nich, ale hlavne ťažoba veštby, ktorá je pre MacCarricka dôvodom nejednej zaťažkávajúcej skúšky. V Londýne sa zjavujú Courtovi starší bratia – Hugh a Ethan. Obaja mu pripomenú všetky dôvody, prečo by sa mal Annalíe vzdať, no napriek tomu sa nezastaví, kým neodvráti od nej všetko nebezpečenstvo. Lebo vrahovia sú im aj tu na stope...

Ako to celé dopadne s Aleixom, generálom Pascalom aj veštbou, si treba prečítať. Nudiť sa nie je čas, pretože sa tu stále niečo deje. Návnadou je aj predzvesť osudov Hugha a Ethana. Komentár Romance Reviews Today tentoraz platí.

Moja výhrada smeruje k prekladu. Neviem, či drábi sa hodia k Španielsku, no rozhodne ma rozčuľovalo pričasté opakovanie slova panghart (a gunár). Niektoré výrazy mi prišli „neotesané“ a doslova mi v texte vôbec nesedeli (taká dobrá päsť na oko) a narúšali celkový dojem. Presne to mi chýbalo k 100% spokojnosti.   

si- 

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Láska a nádej Kresley Cole 

Ďalší príbeh o bratoch McCarrickovcoch, drsných škótskych horaloch, ktorých osudy poznačila dávna veštba. Hugh, prostredný z bratov, sa v mladosti bláznivo zaľúbil do krásnej Angličanky. Aj Jane mala oči len preňho a verila, že si ju raz vezme za ženu. Nemala však najmenšie tušenie, že nad jej vyvoleným sa vznáša zlovestný prízrak rodinnej kliatby... (Slovenský spisovateľ, 2011)

* * *

V druhej časti svojej trilógie sa autorka zamerala na Hugha MacCarricka. Ten sa zaprisahal, že sa už nikdy nepripletie do života Jane Weylandovej. Lenže osud to zariadi ináč. Respektíve Edward Weyland, ktorý ho do dcérinho života vráti jedinou správou. Jane je vo vážnom ohrození. Napriek desaťročnému odlúčeniu Hugh svoje city nepopiera, ani fakt, že si akýkoľvek kontakt s Jane nemôže dovoliť. Príčinou je samozrejme rodinná kliatba. No nielen ona. Je toho naozaj viac, k čomu by sa Jane nerád priznával. Predovšetkým dôvod, pre ktorý je v spojení s Weylandom. Navonok vystupujú ako obchodní partneri, no pravda je niekde celkom inde. A tak tajomstvá, ktoré oboch dohnali, teraz ohrozujú samu Jane.

Jane Weylandová nie je bezmocný nevinný kvietok a o tom sa presvedčí Hugh hneď po príchode do Londýna. Jane sa so sesternicami vybrala za neprístojnou zábavou. Jej cieľom je maškarný ples v istom sklade, ktorý ponúka anonymnú, neviazanú zábavu. Takéto akcie nevhodné pre mladé dámy sa často nezaobídu bez ich prítomnosti, no Jane už nie je najmladšia a nenechá si rozkazovať. Krátko po príchode Weylandiek (ako si samy hovoria) na bál odhalí túto nelegálnu akciu polícia, vypukne panika a Jane potrebuje záchrancu. Kto iný by to mal byť ako muž, ktorého Jane nevidela desať rokov? Toľko k ich prvému stretnutiu.

Jane si plánovala výhodný sobáš založený na rozume so súčasným nápadníkom, no odrazu stojí pred mužom, pre ktorého, podľa vlastných slov, preplakala tretinu života. Vyvoláva v nej spomienky na dievčenskú zamilovanosť i na deň, keď Hugh MacCarrick bez slova zmizol. Hugh sa vyrovnáva s vedomím, že Jane už nie je naivná slečna. O to väčší šok ho čaká, keď ho Edward Weyland postaví pred pravý dôvod, prečo ho tak náhle zavolal. Tou príčinou je sobáš s Jane. Keďže je to jediná cesta, ako Jane uchrániť pred ich úhlavným nepriateľom, Hugh nie je schopný odmietnuť. Uzavrú dohodu, podľa ktorej bude manželstvo iba formálne a iba na určitý čas. Kým nepominie hrozba. I keď je Jane otcom prinútená súhlasiť s takýmto riešením, rozhodne nemieni MacCarrickovi nič uľahčiť. A tak ju Hugh odváža preč z Londýna. Ako manželku.

Jane zatiaľ netuší, že uniká pred vrahom, mužom, ktorý má s Edwardom Weylandom a hlavne s Hughom nevybavené účty z minulosti. Cestu do Hughovho rodiska si krátia slovnými súbojmi a Hugh je vystavený neustálemu Janinmu trucovaniu. Na rad prídu i prvé dotyky a následné vzplanutia, či dokonca žiarlivosť. Jane mi chvíľami pripadala ako rozmaznané decko, ktoré za každú cenu musí mať to, čo chce a Hugh sa neustále nevedel pre niečo rozhodnúť. Nakoniec obaja zakotvili v sídle brata Courtlanda a trávili čas opravou rozpadávajúceho sa domu. Samozrejme, že si čo-to vo vzťahu objasnili, no ani jeden neráta s tým, že by sa po skončení tejto „naháňačky“ nemali opäť rozísť.

Za chrbtom majú neustále zabijaka Greya, no našťastie MacCarrickovci sú traja, a tak sa Hugh môže spoľahnúť na pomoc. Medzitým Jane vytiahne z dočasného manžela pár informácií o rodinnej kliatbe. V kritickom okamihu sa zoči voči Greyovi postaví sama Jane a v podstate obom zachráni život. Následne sa Hughove a Janine cesty rozídu.

Tu je priestor, aby sa Jane dozvedela o MacCarrickovi a svojom otcovi celú pravdu. Posledné kapitoly slúžia Hughovi na to, aby si s výdatnou pomocou brata Courta uvedomil, že kliatba nemôže byť príčinou rozchodu s Jane, zatiaľčo ona plánuje zabudnúť na horala cestovaním. Plány jej prekazí sám Hugh, ktorý sa zjaví po niekoľkodňovom opíjaní sa v Londýne na Janinom rozlúčkovom večierku...

V príbehu sa ešte objaví aj tretí MacCarrick – Ethan. Ten však vďaka Greyovi zmizne a považujú ho za nezvestného. Takže si treba počkať na ďalšie pokračovanie.

Všetky udalosti hýbe dopredu Hughova minulosť a jeho skutočné povolanie. Od začiatku sa dá tušiť, že ide o niečo nelegálne. Všetci bratia sú súčasťou akýchsi tajných misií a nie je tomu ináč ani u Hugha. To, že pracuje pre vládu a „stará sa o nepohodlných ľudí“, je len pekne zaobalený fakt, že je zabijak, no prekvapilo ma, že ho kniha označuje ako „ostreľovača“.      

A preto zase musím raz vyhlásiť, že mi prekážal preklad niektorých výrazov. Myslím, že slovenčina má celkom slušnú zásobu synoným na to, aby sa museli v jednej knihe donekonečna opakovať pomenovania typu „bábence“, „prežrel“ či „krásavica“. Slovo ostreľovač sa mi nevyhnutne spája s modernou súčasnosťou. Hodí sa mi skôr do kriminálky ako do historickej romance. Ťažko však povedať, či má na tom zásluhu autorka alebo prekladateľka. Celkovo sa kniha dala zvládnuť za jedno popoludnie, no nemôžem povedať, že by ma ohromila. Dávam .  

si-

 

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Láska a lož Kresley Cole 

Ďalší román o bratoch MacCarrickovcoch, drsných škótskych horaloch, ktorých osudy poznačila dávna veštba. Ethan MacCarrick mal v mladosti povesť vychýreného zvodcu, no život sa mu v okamihu zmenil, keď mu na príkaz istého šľachtica zjazvili tvár. Po rokoch Ethan spozná očarujúcu Madeleine, dcéru svojho úhlavného nepriateľa, a zaumieni si, že ju zvedie a opustí. Neprístupná krásavica ho však čoraz väčšmi priťahuje... (Slovenský spisovateľ, 2011)

* * *

  Ethan MacCarrick má v Sieti, tajnej organizácii Koruny, povesť „majstra smrtiacich remesiel“. Môže za to incident z minulosti, keď ešte rád hýril a pri jednej neúspešnej avantúre mu znetvorili tvár. Vinníkom je Van Rowen, ktorý pristihol Ethana so svojou ženou Sylviou. Zlosť a túžbu po pomste zužitkúva pri tajných misiách. Momentálne je jeho cieľom bývalý kolega Davis Grey.

  Okolnosti života Madeleine Van Rowenovej nie sú veľmi prívetivé a už vôbec ideálne. Je nútená byť odkázaná sama na seba a schopnosti prežiť si vycibrila v parížskej bedárskej štvrti La Marais. Jej cieľom je dostať sa odtiaľ, najjednoduchšie cez vhodného manžela. Ak bude aspoň trochu bohatý...

  Prvé anonymné stretnutie hlavných hrdinov na istej londýnskej zábave je plné flirtu a milostných návrhov a hneď v úvode začiatok príbehu veľa mojich sympatií nezískal. Pripomínal mi scénu z lacného pamfletu. Autorka mala v úmysle vďaka podmienkam života vykresliť hrdinku s tvrdými hranami i lakťami, ale takáto svetaznalosť zabíja romantiku. Madeleinin obraz ženy, ktorá vie, čo chce a ide si za svojím, nemá s jej fyzickou krehkosťou veľa spoločného. Oproti tomu ani Ethanova priamočiarosť mi nepripadala zvodná. Mal najskôr pôsobiť ako drsný horal, mne zo strán vypadol iba neotesaný buran.  

  Po fiasku s Ethanom, ktorý odhalí jej identitu, sa Madeleine vracia do Paríža. Dlhy u úžerníka ju nútia čo najrýchlejšie sa dostať k majetku. Prechádzajúc sa po lepších uliciach a pozorujúc paničky, túži sedávať v kaviarniach, bezstarostne nakupovať, listovať v módnych časopisoch... Kým sa ona pretĺka, ako vie, Ethana pred hľadaním Madeleine zdrží prenasledovanie Greya. Keďže zavŕšenie Greyovho osudu si Coleová odpracovala v predchádzajúcej časti, venuje tejto téme iba epizodickú pozornosť. Slúži iba ak na potrápenie Ethana zranením. Plán pomsty Van Rowenovej dcére sa scvrkáva na ponuku pomeru. Azda by sa dalo prehrýzť, že sa z Madeleine vykľuje typ ženy, ktorá trávi čas s Ethanom za prsteň či prísľub nových šiat, dialógy medzi nimi zamŕzajú na bode, ktorý si dovolím nazvať autorskou katastrofou. Madeleine sa nechá do manželstva kúpiť. Uzavrú s Ethanom istú dohodu, no Ethan rozmýšľa len v intenciách, ako dostať Madeleine do postele, ich vzťah, ak sa to dá tak nazvať, je založený na telesnosti.

  Autorka opisuje Ethana ako človeka, ktorý vidí všetko buď čierne alebo biele, ktorý si nepotrpí na morálku, v Madeleine vidí objekt uspokojenia dlho potláčanej túžby a väčšinu času sa zaoberá tým, aký je pri pohľade na ňu nadržaný a ako sa jej čo najrýchlejšie dostať pod sukňu. Zahŕňa Madeleine láskavosťami, darmi. Ako odplatu očakáva sex a i keď Madeleine neustále vyhlasuje, že nie je pobehlica, presne tak na mňa pôsobila. Milostné scény medzi nimi si zaslúžia nálepku „od 18“. Kniha by neutrpela, ak by prívlastok historická romanca nahradil erotická romanca. Nie, neprekážala mi erotika, prekážal mi štýl, akým bola podávaná. Autorka si mohla tiež odpustiť neustále pripomínanie Ethanovho zohavenia, sústreďoval sa na zjazvenie svojej tváre častejšie ako starnúca modelka.

  Po zistení, že Ethan spôsobil Madeleine pri osnovaní pomsty jej rodine väčšiu biedu, ako si uvedomil, ho prepadnú výčitky svedomia. Počas krátkeho pobytu na MacCarrickovom sídle, kde sa snaží Ethan napraviť dôsledky zanedbávania starostlivosti o majetok, prídu na rad prvé nezhody a hádky. Vyústia do Madeleininho odchodu. Ethanovi sa podarí presvedčiť ju, aby ostala s ním a prisahá, že ju nesklame, čo znamená zabezpečiť, aby sa nikdy nedozvedela o jeho afére so Sylviou a minulom spojení s jej rodičmi. Lenže Madeleine sa k pravde dopracuje náhodou sama a to vyvolá po slnečných dňoch v mladomanželskom raji dážď.

  Madeleine sa vracia do La Marais. Tu však na ňu číha ďalšia skúška osudu – cholera. Napriek epidémii MacCarrick poruší karanténu len preto, aby našiel svoju polomŕtvu ženu a zachránil ju primeranou starostlivosťou v obkolesení maccarrickovskej rodiny. Vyjasnenie minulosti ponúka najstaršiemu z bratov MacCarrickovcov druhú šancu na lásku a tým zlomenie rodinnej kliatby náporom manželského a rodinného šťastia.         

  Od zlého k horšiemu. Tak by sa z môjho pohľadu dalo označiť čítanie, ktoré u mňa zaznamenalo len málo svetlých momentov, ak si vôbec na nejaký spomeniem. Na udalosti bohaté rozprávanie mi však bohužiaľ neprinieslo scénu, v ktorej by sa mi osud Ethana a Madeleine zdal zaujímavý či príťažlivý a už nehovorím o tom, že by sa mi zapáčili. Hrdinovia ma svojimi charaktermi chvíľami privádzali na hranu trpezlivosti a v sympatickosti by o stupne víťazov ani nezavadili. Aj vzájomné oslovovanie postáv krásavica či deva a na druhej strane Škót, mi stranu po strane liezlo viac a viac na nervy. Tematicky potenciálne, avšak nevyužité osudy troch bratov nemôžu potvrdiť známe do tretice všetko dobré. Napriek citátu z Library Thing (z prebalu knihy), že v románe Láska a lož ide o „Nádherné finále jedinečnej romantickej série“, pre mňa táto kniha nebola tou pravou a takéto označenie ju nadhodnocuje.  

si-

 

______________________________________________

 kresleycole.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.