Choď na obsah Choď na menu
 


Elizabeth Peak

 

rodovy-slib.jpgRodový slib Elizabeth Paek

Podivuhodný příběh zasazený do období 1100 n. l., kdy Anglie byla zasažena smrtí Viléma II. a na královský trůn nastupuje Jindřich I. Gillian nikdy nebyla obyčejná dívka. Její život už od raného dětství byl provázen viděním věcích budoucích. Její dar, skrývaný jejím nevlastním otcem na hradě Moray, naplňoval všechny v jejím okolí strachem. Vše se ale změní v okamžiku, kdy je její otec zatčen a ona musí jen se svými nejbližšími utéct do Skotské Vysočiny, kde nalézá nejen mír, který nikdy nepoznala, ale i něco, co si nikdy nemyslela, že pozná. Štěstí je ale stále daleko. Vrah číhá ve stínu, aby udeřil svým posledním úderem, a staré křivky musí být napraveny, aby mohla být pravda objevena. (Moba, 2019)

 ≈ ≈

Kedysi lord Godfrey z Morey počas pobytu v Škótsku zachránil syna náčelníka Kincaidovcov Malcolma Kincaida. Odvtedy má prezývku Angličan, priateľ hôr a vyslúžil si v klane dlh. Čas ukáže, že sa taký záväzok môže raz hodiť...

Moreyova nevlastná dcéra Gillian má dar videnia. V detstve sa musí vysporiadať s týmto ukrývaným tajomstvom i s nevraživosťou nevlastného brata Basila, ktorý k nej neprechováva vrúcne city. Keď jedného dňa predpovedá kráľovraždu, otec sa rozhodne poslať Gillian do Škótska, aby ju ochránil pred politickými intrigami. Gillian sa tak vydáva len v sprievode dvoch verných sluhov do neznáma a vpadne doprostred klanových sporov.

Gillianin otec je obvinený z vraždy a sedí vo väzení, preto je odkázaná na ochranu neznámych ľudí, ktorí jej prejavujú nedôveru i nevôľu už len preto, že je Angličanka. Gillianiným ochrancom má byť vodca Kincaidovcov Malcolm, ktorý z tejto úlohy nie je nadšený. Napriek predsavzatiu vyriešiť komplikáciu so záväzkom voči Moreyovi čo najrýchlejšie a najráznejšie, Gillian obráti všetko jeho odhodlanie naruby. Malcolm si robí na Gillian nárok a správa sa k nej majetnícky, čo vysvetľuje ochranárskym pudom. Gillian má tendenciu sa s ním prieť pri každej príležitosti, prekárajú sa, kto má rozdávať príkazy a kto počúvať. Z môjho pohľadu sú dôvody ich hádok vatou vypĺňajúcou riadky a radia zmýšľanie hrdinov do kategórie blízkej young adult. Ich nezhody a slovné výmeny končia rýchlymi závermi a mnohokrát im chýba hlbší zmysel.

Gillian sa ocitá v sídle Kincaidovcov a snaží sa zapadnúť medzi klan. Komplikuje jej to však Glymnes, ktorá vidí v Gillian sokyňu v boji o Malcolmovu priazeň. Gillian len koná nevyhnutné, aby sa stala súčasťou každodenného života v novom domove. Postupne si získava Malcolmových ľudí a nových priateľov, napríklad záchranou malého chlapca pred utopením v studni. Motív zachraňovania detí autorka opakuje a slúži jej na naprávanie sporov so znepriatelenými rodmi. V tomto duchu Gillian ošetrí zraneného syna náčelníka Sinclairovcov a ujme sa zanedbávaného syna vodcu McFersonovcov, z ktorých sa stávajú Kincaidovi dlžníci. Konflikty sa s jej prispením urovnávajú. Gillian svoj dar prestáva vnímať ako prekliatie, ale ako nástroj pomoci iným. Vďaka jej angažovanosti vyjde najavo, že klanové spory niekto podnecuje zámerne.

Kým je Gillian zamestnaná svojím pobytom na Vysočine, Basil túži po titule lorda z Morey a neštíti sa využiť intrigy, ani obetovať vlastného otca a sestru, ktorú nenávidí. Jeho cieľom je priviesť Gillian späť, aby využíval jej dar. Keď na Vysočinu prichádza pre Gillian biskup Tort z Durhamu, Malcolm vidí východisko v svadbe s Angličankou. Ako lady Kincaidová sa môže cítiť v bezpečí. Nepriatelia sa však nehodlajú vzdať.

Gillian spoznáva Malcolma Kincaida ako náčelníka i manžela. Odhalí, že je blízkym priateľom samotného škótskeho kráľa Edgara. Keďže Malcolm túži po pomste a odhalení otcovho vraha, odchádza do Edinburgu s kráľom. Počas jeho neprítomnosti sa Gillian ujíma úloh panej sídla i manželky vodcu. Netuší, že po neúspechu s biskupom Tortom Basil pochopí, že sa plánov na získanie Gillian musí chopiť sám. Zrada však číha aj priamo v kincaidovskom klane. Odvrhnutá Glymnes pomôže s Gillianiným únosom, a tak sa všetko komplikuje. Je to ale len časť ľstivého plánu, ktorý má viesť k novému konfliktu medzi klanmi a vražde škótskeho kráľa. Zloduchovia sa spájajú v nečakaných komplotoch...

Gillian má našťastie svoj dar jasnozrivosti, ktorý ju včas varuje. Je odhodlaná porušiť všetky pravidlá, aby zachránila nielen kráľa, ale i manžela a všetkých blízkych, na ktorých jej záleží. Presun deja na edinburgský kráľovský dvor speje k uzavretiu zauzlených zápletiek a odhaleniu vinníkov, ktorí sú známi viac, než by sa hrdinom páčilo. Finálny Basilov únos Gillian so sestrou škótskeho kráľa je pridaná komplikácia svedčiaca, že autorka sa v deji niekoľkokrát opakuje. Samozrejmá povinná záchrana s aktívnym prispením hlavnej ženskej postavy a angažovanosťou kráľa je zároveň akýmsi politickým uhladením anglicko – škótskych vzťahov.

Rodový slib je román, ktorý chce ponúknuť hutný príbeh plný zvratov. Udalosti sa rýchlo striedajú, sotva hrdinovia vyriešia jedno, už to nahrádza niečo ďalšie. Priznávam, bolo toho na mňa zbytočne veľa. Ťažko hodnotím Gillian a Malcolma z hľadiska reálnosti v dejinných udalostiach, tak to nechám bokom. Sympatie k ich osudom si ma však nachádzali poskromnejšie. Malcolm Kincaid je jedným z tých hrdinov, ktorí majú zastávať spôsob života obávaného a neohrozeného bojovníka, ktorý neprikladá váhu láske do chvíle, kým sa nezjaví v jeho živote tá pravá. U Malcolma to bolo ako skok rovnými nohami do hesla „si iba moja a nikdy ťa nenechám odísť“. Gillian trpezlivá práve nie je a jej konanie i slová predbiehajú rozum. Celkovo mi ich charaktery pripadali ploché a jednoduché, dané ich rolami. Skĺbiť dobrodružnú stránku príbehu s vývojom vzťahu sa autorke akosi nevydarilo. Vlastne ani neviem, kedy sa im malo podariť, okrem vzájomnej príťažlivosti, nejaký vytvoriť. Celkovo to naháňanie z jednej intrigy do druhej ich síce nenecháva ustrnúť na mieste, no skôr im uškodilo. Keďže sú motívy konania záporných postáv jasné takmer od začiatku, nebolo ani čo utajovať či lúštiť. Táto romanca z môjho pohľadu šplhá len k priemeru v rade iných z prostredia škótskej Vysočiny, kde dojem po krátkom čase vyprchá. Komu stačí kritérium odľahčeného čítania, bude pravdepodobne spokojnejší.

si-

 

 

 

__________________________________________________________________