Choď na obsah Choď na menu
 


Kimberly Cates

 

Obrázok Zlověstné proroctví Kimberly Cates

Caitlin z Lilií provází od narození děsivá věštba - jednoho dne podle druidského proroctví zničí uctívaného náčelníka Conna, zvaného Pravdomluvný. Kvůli své bezpečnosti ji Conn ihned po narození odebere rodičům a pošle na vychování do vzdáleného kláštera. Mezi jeptiškami vyroste Caitlin v krásnou ženu. Jednoho dne si pro ni však přijede mladý, pohledný válečník Niall a hodlá ji odvést zpět ke Connovi. Niall si první noc, kterou s Caitlin strávili mimo klášterní zdi, přečte Connův vzkaz. Conn mu přikázal, aby dívku bez milosti zabil, a tak ho zbavil zlého prokletí. Nialla čeká velká zkouška věrnosti k náčelníkovi? (OLDAG, 2003)

Kniha od prvých strán zaujme najmä autorkiným štýlom. Treba povedať, že je to písanie trochu iné, ako sa zvykne v historických ľúbostných romancách objavovať. Myslím, že práve na tomto štýle stojí celý príbeh a dodáva mu neopakovateľnú atmosféru i celkové vyznenie. Je to štýl, ktorý vás buď hneď chytí za srdce a prepadnete mu, alebo vás od prečítania knihy odradí. Ale keď sa doň "dostanete", stojí to zato. Je plný neopakovateľných poetických (na niektorých miestach mýtických) a malebných obrazov. A práve preto je tento príbeh trochu iný - zvláštny. Odohráva sa v časoch počiatkov šírenia sa kresťanstva, ktoré bojovalo s pradávnymi mýtmi a starým náboženstvom - a práve odtiaľ sú všetky obrazy, ktoré pretkávajú celý text príbehu. A do toho sa miešajú ešte psychologické hnutia a pnutia hlavných hrdinov, ktoré samozrejme balansujú medzi láskou a nenávisťou, oddanosťou a zradou, povinosťou a túžbou ísť slobodne vlastnou cestou.

Caitlin je presne ten typ osudovej ženy, ktorá sa zapíše do srdca muža pomaly a nebadane, až nakoniec nevie bez nej existovať a hoci si Niall uvedomuje, že čokoľvek k nej cítiť je chybou, ktorú si nemôže dovoliť, nevie sa ubrániť. Bojuje s túžbou po Caitlin i s povinnosťou voči vodcovi. Postupne prichádza na to, že obdivovaný Conn nie je taký, ako si myslel a nie je tým, komu bol vždy oddaný. Odhaľuje Caitlininu minulosť, fakt, že smrť jej rodičov nebola len náhoda či zlý osud, ako mu to navrávali. A že Conn má na svedomí viac, ako sa na prvý pohľad zdá. Hrdinovia sú na úteku a útočiskom sa im stáva Niallov dedičný hrad. Niall musí zachrániť nielen milovanú ženu, ale aj vlastný upadajúci majetok, nájsť si cestu k mladšej sestre, ktorá trpela jeho neprítomnosťou doma a stal sa z nej malý divoch, pomôcť matke, ktorá žije vo vlastnom svete spomienok. Spojivkom k nájdeniu stratených vzťahov v rodine sa mu stáva práve Caitlin, ale musia prejsť dlhú cestu plnú obetí, kým sa ich šťastie naplní.
Mám rytierske príbehy veľmi rada a tento patrí medzi moje najobľúbenejšie.

si-sa

----------------------------------------------------------------------------------------

ObrázokAidanovo tajemství  Kimberly Cates

Aidan Kane má sice pověst nezkrotného prostopášníka a mizery, ale jeho patnáctiletá dcera Kasandra ho nade všechno miluje a rozhodne se mu k narozeninám nadělit originální dárek - manželku. Nora Lintonová žije v Londýně a touží uniknout despotickému nevlastnímu otci. Její nevlastní bratr Richard jí přinese adresu potenciálního ženicha a pomůže jí sen uskutečnit. Nora byla přesvědčena, že dopisy, které z Irska dostala, psal Aidan, a v duchu si ho představovala jako citlivého a osamělého vdovce, toužícího po spřízněné duši. Po svém příjezdu na hrad však stejně jako Aidan zažívá šok. Kasandra se nakonec v slzách přizná, že všechno vymyslela sama, protože touží po matce a po tom, aby její otec nebyl sám. Nemá stejně jako Nora ani ponětí o Aidanově temné minulosti, o jeho první manželce, o její smrti a záletech. Aidanovi se dceřin nápad zpočátku vůbec nezamlouvá a chce Noru ihned poslat zpět do Londýna, ale nakonec se rozhodne Kasandře vyhovět a Noru si vzít, i když jí řekl, že ji nikdy nemůže milovat. V předvečer svatby na hrad přijíždí Filip, Nořin přítel, a snaží se Noru od sňatku odradit. Ale Nora nepovolí a Aidana si vezme. Přestože Nora nejdříve odmítala s Aidanem strávit svatební noc, Aidan se jí odmítal jen tak vzdát. Nenaléhá, ale umně a citlivě Noru svede při karetní hře a probudí v ní takovou vášeň, jejíž síla překvapí i jeho. Na počest své ženy uspořádá Aidan ples, jehož slavnostní atmosféru však naruší neznámí útočníci, kteří se pokusí unést Kasandru. Aidan touží útočníky nalézt a pomstít se. Je přesvědčen, že za podlým činem stojí jeho největší sok v okolí. Ten ho však po tvrdém souboji přesvědčí, že únos se zrodil v hlavě někoho jiného, a Aidan je rozhodnutý viníka najít stůj co stůj... (OLDAG, 2002)

Túto knihu určite vrelo odporúčam. Príbeh je citlivý, čarovný a veľmi, veľmi romantický. Myslím, že nesklame.

-sa

 

  K podrobnej anotácii deja niet takmer čo dodať. Snáď len toľko, že citlivá Nora Lintonová túži po romantickej láske a rodine. Po skutočnej rodine, ktorá by jej vynahradila roky utláčania pod nadvládou despotického otčima. Jediný, kto sa o ňu ako tak zaujíma, je jej nevlastný brat Richard a dokonca jej pred odchodom do Írska kúpi výbavu, aby na svojho potenciálneho manžela zapôsobila. Ale ani nové šaty jej nepomôžu okúzliť zatvrdnutého lorda Aidana Kanea, ktorý svoju dcéru príliš miluje, aby jej nesplnil akékoľvek želanie. Čelil už nejednému Kasandrinmu výmyslu, no tento narodeninový „darček“ je preňho priveľa.

  Nora nečakala rozuzlenie, že na druhej strane listov, plných citu a dôvery, stojí mladá slečna túžiaca za každú cenu po matke a muž, ktorý sa len sťažka drží na uzde, aby nevítanú votrelkyňu okamžite nevykázal zo dverí. O novú pani hradu Rathcannon nestojí. Aidan Kane má za sebou viac ako nevydarené manželstvo a spomienky na bývalú lady Kaneovú v ňom zanechali hlboké jazvy. Hlbšie, aké by sa Nora mala odvážiť zahojiť. Po vysvetlení nedorozumenia jej neostáva dôvod ostávať na mieste, kde ju pán domu nechce, no Aidan si uvedomí, že rodokmeň anglickej lady by mohol zabezpečiť Kasandre to, o čo ju jeho povesť obrala. Otvorenie dverí do londýnskej spoločnosti a do plesových sál. Pre Noru, ktorá napriek všetkému zahorí k mladej slečne sympatiami, je takýto pragmatický základ manželstva plytký. Kasandrine rozhodnutie akýmikoľvek prostriedkami spojiť otca s Norou končí takmer tragicky. Použitie „nápoja lásky“ pripúta lorda Aidana Kanea na lôžko a má za dôsledok čosi, čo si Nora ani nepredstavovala. Ponúkne cestičku, ktorou sa jej sir Aidan dostane do srdca. Na druhej strane choroba otvorí priepasť Kaneovej minulosti, ktorá je plná utajovanej bolesti. Na obyvateľov Rathcannonu však nestriehne iba rodinná minulosť, ale aj reálna hrozba nebezpečenstva. Niekto Noru vystríha, aby sa nevydávala za vraha. Nore stále niečo v hĺbke duše bráni uveriť, že by Aidan bol schopný ublížiť svojim najbližším. Hlavne keď je denne svedkom bezhraničnej otcovskej lásky, ktorou zahŕňa Kasandru. Bezpečné hradby, ktoré okolo svojej dcéry vybudoval, aby ju chránil pred vonkajším svetom aj pred hriechmi svojej mladosti, sa môžu rovnako stať pascou.

  Nora postupne odhaľuje Aidanovu pravú tvár. Nájde v sebe dosť síl, aby v mene lásky čelila nástrahám jeho nevyspytateľnej povahy aj následkom jeho minulých činov. Pravdou je, že skrývajú oveľa väčšiu nenávisť a túžbu po pomste, než akú si vedia obaja predstaviť. Aidan Kane robí všetko preto, aby dve ženy svojho života chránil, no nepriateľov má na každom kroku. Nerátal ani so zradou pod vlastnou strechou. Musí čeliť mnohým ranám. Dlho je presvedčený, že si utrpenie zaslúži. Vďaka Noriným úprimným citom bez podmienok môže nájsť zmierenie so sebou samým. Najprv ho však osud prinúti zaplatiť za rozhodnutie strážiť tajomstvo o živote a smrti Kasandrinej matky.

  Okrem vnútorných démonov sa Aidanovi stavajú do cesty rebeli bojujúci o česť a slobodu írskej krajiny. Z Aidanovho detstva sa vynára postava Donala Gilpatricka a s ňou nevraživosť dvoch rodov. Aidan sprvu verí, že zastrašovanie Nory a nevydarený únos Kasandry má na svedomí vodca rebelov a je odplatou za dávne nepriateľstvo. Skutočný zloduch je však bližšie, než si myslel a intríg nie je uchránená ani Nora. Keď zistí, že jej svadba bola iba predmetom stávky, vedúcej k zničeniu muža, ktorého miluje, musí skromná a tichá žena nájsť v sebe silu, aby sa pokúsila zachrániť Kasandru a nestratiť sen, ktorý sa zmenil na skutočnosť. Skutočnosť, že aj osudom hlboko zranený muž ako Aidan Kane dokáže milovať niekoho ako Nora Lintonová.

 Kimberly Cates oživuje svoje rozprávanie legendami a rozprávkovými motívmi. Sústreďuje sa na prežívanie jednotlivých udalostí. Jej poetizujúci, miestami až baladický štýl vyjadrovania nemusí sedieť každému. K slovám o írskych legendách, vílach, drakoch a o láske sa však hodí. Autorka pripravila pre postavu Aidana Kanea tvrdú životnú skúšku, ktorá odkrýva hĺbku jeho charakteru i duše, Nora je presne ten protipól, ktorý potrebuje. Cynizmus, sarkazmus, prostorekosť a necitlivosť navonok zahaľujú muža hľadajúceho odpustenie. Muža, ktorý sa musí znova naučiť dôverovať ľuďom, nanovo uveriť v lásku. Otca, ktorý sa musí zmieriť s faktom, že jeho dcéra dospieva. Nora a Aidan si šťastný koniec naozaj zaslúžia. Dojímavý príbeh so svojskou atmosférou a bohatou predstavivosťou vo vnímavom čitateľovi bude určite nejakú tú chvíľu rezonovať.

si- 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Obrázok Planá růže  Kimberly Cates

Jednoho dne nalezne Rhiannon Fitzgeraldová, která má jen svůj cikánský povoz, s nímž jezdí po Irsku a stará se o opuštěné a zraněné, těžce raněného důstojníka britské armády. Když se kapitán Lionel Redmayne probere v cikánském voze a spatří záhadnou a krásnou bytost, myslí si, že je v nebi, i když sám patří spíše do pekla. Rhiannon ignoruje kapitánovy příkazy, aby ho vrátila do kasáren, kde se proti němu osnuje spiknutí, a snaží se Lionela vyléčit. Jakmile se kapitán trochu postaví na nohy, donutí Rhiannon, aby s ním jela do kasáren, kde jí chce poskytnout zásoby na její kočování. To už však Rhiannon ví, že Lionela miluje, a ani ona mu není lhostejná, i když v cestě jejich lásce stojí stará křivda: Lionelův dědeček připravil o veškerý majetek Rhiannonina otce. A nejen to - Lionelův život je stále v nebezpečí... V napínavém, ale zároveň něžném příběhu plném mladé, vášnivé a jiskřivé lásky se nakonec střetávají osudy generace otců a dětí a jejich dramatické vyvrcholení je nádhernou oslavou romantické lásky mezi mužem a ženou. (OLDAG, 2001)

Príbeh tohto románu sa začína zradou a pokusom o vraždu kapitána Lionela Redmayna, ktorého neznámy útočník naláka do pasce, no zmariť jeho život sa mu nepodarí. Nemalú zásluhu na tom má Rhiannon Fitzgeraldová, ktorá na malom voze križuje krajinu a osamelý život si spestruje starostlivosťou a zatúlané a ranené zvieratá. Jej empatia s každou trpiacou bytosťou jej nedovolí nechať neznámeho raneného muža napospas osudu, využije svoje liečiteľské skúsenosti a zachráni mu život, keď ho zatají pred hliadkou, ktorá pátra po zmiznutom veliteľovi vojenskej pevnosti.

Keď Rhiannoninho otca, večného životného rojka, opustila manželka, presvedčil seba i dcéru, že odišla do rozprávkového sveta, odkiaľ na nich dáva pozor. Po strate rodinného sídla celkom prepadol melanchólii, no Rhiannon v ňom vždy videla človeka s veľkým srdcom a túto jeho dôverčivosť voči iným podedila po ňom. V každom vidí len to dobré, verí v nadprirodzené bytosti z legiend a vlastnosti, ako sú galantnosť, rytierskosť a nezištnosť. Spoločnosť jej robí len neposlušný pes, kocúr a takmer slepý starý kôň. V kapitánovi Redmayneovi od prvého momentu vidí čestného muža, ktorý svoju charakternosť skrýva za masku chladného rozumu a tvrdosti, vycibrenej neoblomnou disciplínou. Lionel nechce, aby si Rhiannon k nemu vytvárala akékoľvek puto, preto sa ju snaží odplašiť nedžentlmenským správaním a pokusom zviesť ju. Na Rhiannon má jeho plán opačný efekt. Úprimnosť, s akou súhlasí s prípadným krátkodobým pomerom, je pre Lionela akousi šokovou terapiou.

Sám o sebe nemá valnú mienku, je presvedčený, že nechal za sebou ako vojak dosť krutostí a zmarených osudov na to, aby mu niekto prejavoval dôveru a city. City celkovo považuje za slabosť a niečo, čo jeho nepriatelia môžu využiť proti nemu, aby dokončili útok, ktorý prežil. Prezentuje sa ako surový, bezohľadný, vnútorne vyprahnutý človek, ale bolo pre mňa ťažké jeho kostrbatý charakter zhltnúť. Je odhodlaný polapiť vinníka a zistiť pravý dôvod spiknutia. Keď príde čas rozlúčiť sa s Rhiannon a vrátiť sa k povinnostiam v sídle svojej posádky, jeho krásna a neskrotná záchrankyňa si uvedomí, že Lionel je stále v ohrození, a preto sa rozhodne neopustiť ho, kým nebude mimo nebezpečenstva. A tak sa Rhiannon stáva súčasťou posádky ako veliteľova snúbenica. Jej prítomnosť zmení napätú atmosféru medzi Redmayneovými podriadenými a vojaci sa predbiehajú v príležitosti robiť nevšednej kráske spoločnosť. Hlavne pobočník Barton, ktorý je na zozname Redmayneových podozrivých. Správa sa čudne, hoci ho Rhiannon pred Lionelom obhajuje, je dôvodom jeho žiarlivosti.

Okrem tejto zápletky je jedným z hlavných motívov deja Lionelov vzťah k vlastnej minulosti, ovplyvnenej výchovou u starého otca Paxtona. Je vykreslený ako bezcitný despota, ktorý si z vnuka chcel vychovať človeka na svoj obraz, niekoho, s kým by viedol nekonečné zvrátené hry a ovládal jeho život. Lionel sa mu vzoprel odchodom k armáde, no vzťah s Paxtonom ho stále ovplyvňuje, hlavne preto, že sa mu dedo neprestajne pokúša zasahovať do života. A vôbec nie v pozitívnom zmysle slova.

Kým Redmayne skúša odhaliť nájomného vraha, Rhiannon sa zapája do bežného života vojakov, napr. usporiadaním bálu pre šaržu a pokúša sa s Lionelom zblížiť. Pátranie až také napínavé nie je, táto stránka románu ostáva skôr statickou vsuvkou a musím priznať, že pre mňa nebolo ani takým veľkým prekvapením odhalenie, že za všetkým stojí manipulatívny Paxton Redmayne so svojimi intrigami. Má na svedomí dokonca stratu Fitzgeraldovho majetku. Nalákanie dobrosrdečnej Rhiannon do pasce a ohrozenie jej života je pre Lionela konečne impulzom, aby si záležitosti so starým otcom raz a navždy vysporiadal. A aby pochopil, že aj muža ako on môže milovať pozemský anjel v podobe Rhiannon Fizgeraldovej.

Autorkin jazyk je plný lyrických obrazov, strany sú preplnené básnickými figúrami, niekedy tá kvetnatosť vytvárala priveľa vaty, balastu a patetickosti. Vo vyjadrovaní hrdinov to nie je lepšie, pochybujem, že by drsný vojenský veliteľ používal slovník ako Lionel. Rhiannon pri všetkej snahe o sympatickosť pre mňa ostala priveľkou naivkou, nevyzretým dievčatkom, neustále balansujúcim na hranici medzi svetom rozprávok, kde všetko jednoducho musí skončiť šťastne. Postavy v tejto romanci mali z môjho pohľadu len málo reálnych čŕt. Vnútorná Redmayneova dráma, spojená s jeho prežívaním detstva a následných tieňov minulosti, ma až tak neoslovila. Neustále naznačovanie čohosi, čo malo ovplyvniť celý hrdinov život, vyústilo do rozuzlenia, ktoré ostalo v mojich očiach povrchné a polovičaté. Konflikt medzi Lionelom a Paxtonom, ktorý mal byť nosným momentom, mi nepripadal dostatočne prepracovaný. Trochu mi chýbala výpravnosť a akčnejší hlavný hrdina. Osobne si myslím, že autorka kládla väčší dôraz na výraz, čím utrpel obsah. Z celej tej preexponovanej umeleckosti vo mne ostal dojem, že sledujem divadelné predstavenie, z ktorého nemám až taký veľký zážitok.

si-

____________________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.