Choď na obsah Choď na menu
 


Lisa Berne

 

Penhallow Dynasty Lisa Berne

dynastia-penhallow.jpg

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Penhallow Dynasty (Dynastia Penhallow):

1. You May Kiss the Bride - Nevestin bozk (Ikar Sk, 2022)

2. The Laird Takes a Bride - Pán a jeho nevesta (Ikar Sk, 2022)

3. The Bride Takes a Groom - Nevesta si berie ženícha (Ikar Sk, 2023)

4. Engaged to the Earl -

5. The Worst Duke in the World -

6. The Redemption of Philip Thane -

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

1. Nevestin bozk Lisa Berne

Bohatý a arogantný Gabriel Penhallow cíti, že nastal čas nadviazať na rodinnú tradíciu – nájsť si poslušnú nevestu, splodiť dediča a ďalej žiť po svojom vo formálnom manželstve. Presne tak to u Penhallowcov fungovalo od nepamäti a Gabriel nemá záujem niečo na tom meniť. No jediný okamih slabosti s krásnou, ale svojhlavou Liviou Stuartovou preverí jeho zásady. Keď ich prichytia pri vášnivom bozku, musí dostáť povesti džentlmena a ponúknuť jej manželstvo. Ženy sa mu doposiaľ vrhali do náručia, preto ho zaskočí, keď Livia pred ním uteká. (Ikar Sk, 2022)

~ ~

Livia Stuartová nemá najlepšie vyhliadky na budúcnosť. Ako sirotu ju prijali strýko a teta, ktorých upadajúci majetok je priamo úmerný ich nezáujmu o neter.

Gabriel Penhallow je po návrate z cudziny najhorúcejším adeptom na ženenie. S jeho záujmom počíta i Liviina sesternica Cecily, a tak rodina usporiada na Penhallowovu česť ples. Gabriel sa správa ako obchodník, zväzok z rozumu zverí do rúk svojej starej mamy a jej výber nevesty akceptuje. Ako sa vraví, ruka je takmer v rukáve. Rodinným heslom Penhallowcov je „česť a hrdosť“, a preto v tomto duchu Gabriel neuteká pred nepredvídanou situáciou, ktorá mu privanie neočakávanú snúbenicu – Liviu Stuartovú.

Livia sa odmieta podriadiť skostnateným pravidlám a vymyslí plán, ako sa neúčastniť na zásnubnej šaráde. Teraz však skomplikovala Penhallowe plány a on zo seba nehodlá robiť blázna. Prinúti Liviu prijať jeho pravidlá. Pre Liviu sa začína nový život v područí Gabrielovej starej matky, ktorá si kladie za cieľ vykresať z dočista nevhodnej adeptky budúcu pokračovateľku dynastie.

Pobyt v Bathe je jednou veľkou lekciou smerujúcou k tomu, aby Livia dosiahla štandard reprezentovať Penhallowcov, ale nie je to len ona, kto sa mení...

Už na začiatku Gabriel stanovuje hranicu, že manželstvo v jeho ponímaní znamená len spoločné meno. Livia by svoj vstup do vyššej spoločnosti mala vnímať ako životné šťastie, no v skutočnosti len zakrýva jej osamelosť. Livia netúži po lepšej životnej úrovni, ktorú jej sobáš môže poskytnúť viac, ako po citoch. A po tom, aby si s Gabrielom neboli takí vzdialení.

Chladne elegantný a rezervovaný Gabriel je súčasťou nekonečných aktivít a s odstupom sleduje Liviinu premenu. Stáva sa preňho oveľa zaujímavejšou, ako si pôvodne namýšľal. Situácie medzi nimi sprevádza irónia a sarkazmus, s ktorými autorka narába veľmi uvážlivo a smeruje k tomu, aby jednotlivé scény a rozhovory nepôsobili prvoplánovo a skrýva za nich city svojich postáv.

Opraty v rodine pevne drží stará mama a ona i jej vnuk nosia to, čo Livia nazýva penhallowskou maskou, a keď im vo vzácnych okamihoch skĺzne, ovládnu ich nepokojné emócie, rozžiari humor, sú jednoducho omylné, nedokonalé a opravdivé bytosti. Všetko, čo sa Livii na nich páči. Z nutnosti si však nasadzuje tú istú masku tiež. Zobrazenie toho, ako city tlejú pod povrchom, dáva vzťahu hlavných hrdinov vyznenie s príchuťou odriekanej vášne, ktorá doslova musí vybuchnúť. Len čaká na správny podnet.

Livia tuší, že v Gabrielovi sa skrýva oveľa viac, než ukazuje svetu – humor, milota, zraniteľnosť, vášeň. Nemôže sa uspokojiť so životom v pretvárke a falošnými dôvodmi pre svadbu s mužom, ktorého začala milovať.

Gabriel má pri pohľade na Liviu náhlu, nutkavú potrebu porušovať dekórum a všetky pravidlá, ktorým sa doteraz bez šomrania podriaďoval. Prestáva mať veci pod kontrolou.

Príchodom sesternice Cecily do Bathu sa atmosféra v dome starej mamy mení a začínajú kolovať zlomyseľné klebety. Okolo Livie sa sťahuje povestná slučka, pretože jej všetko naokolo pripomína, že svadobné okolnosti nie sú vôbec ideálne. Kladie si otázku, či jej taký život stojí za vnútorné súženie. Svadobné plány sa nakoniec presúvajú do Surmont Hall.

Okolo sťahovania do rodinného sídla Penhallowcov Surmont Hall dej trochu drhne. Dlhodobá neprítomnosť rodiny v Halle spôsobila jeho úpadok, a tak namiesto lesku čaká na hrdinov sídlo v zúboženom stave. Livia sa pustí do nápravy situácie s vervou, zatiaľ čo na Gabriela dopadajú výčitky. Stojaté vody naruší príchod nekonvenčného bratranca Huga Penhallowa (Nevesta si berie ženícha). Karty zamieša ešte Gabrielova žiarlivosť, zrušenie zasnúbenia i Liviin odchod z Hallu.

Nápad nie je nový, ani spracovanie sa neodlišuje od podobných románov. Myslím však, že začiatok má bohužiaľ tendenciu odradiť, i keď v konečnom dôsledku kniha má čo ponúknuť. Len čo sa mi podarilo do príbehu začítať, bezmála 320 strán sa rýchlo míňalo. Zaslúžil sa o to aj ľahký rozprávačský štýl. Autorka ponúka koncept dohodnutého manželstva a všetky súženia s tým spojené. Interakcia medzi hlavnými hrdinami nie je explicitná. Je to ten typ páru, ktorý dlho drží prejavy citov na uzde. Podľa môjho názoru v hlavnej mužskej postave ostalo dosť rezerv, ktoré mohla Berne využiť. Väčšinu priestoru ponúka Livii a starej pani Penhallowej. Popisné pasáže miestami navodzujú dojem zdĺhavosti. Opakované situácie trochu nadbytočne naťahujú strany. Kniha ale skrýva vcelku pekne vyskladaný príbeh s pokojnou atmosférou, plnými emóciami a charaktermi, hodiacimi sa do regentskej romance.

si-

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

2. Pán a jeho nevesta Lisa Berne

Alasdair Penhallow je zarytým starým mládencom. Staroveký zákon jeho klanu mu však káže oženiť sa, inak bude prísne potrestaný. Keďže dlho so ženbou otáľal, musí si teraz manželku nájsť za tridsaťpäť dní. Čas plynie, budúca nevesta nikde, a keď už začína strácať nádej, cestu mu skríži osud v podobe Fiony. Neskrotná a svojhlavá Fiona vie, ako bolí sklamanie v láske a zaumienila si, že svoje srdce už nikomu nedá. Manželstvo z rozumu s Alasdairom je pre ňu bezpečná voľba. Jedného dňa si však uvedomí, že odolávať manželovej odhodlanosti a vášnivej povahe je možno nad jej sily. Dovolí si opäť sa zamilovať? A čo ju to bude stáť? (Ikar Sk, 2022)

~ ~

Hlavou škótskej vetvy Penhallowcov je Alasdair, pán hradu Tadgh, ktorému klanový zákonník udeľuje povinnosť oženiť sa. Ak nechce prísť o všetko, musí sa podriadiť tradícii. Nehodlá sa však vzdať životného štýlu plného bujnej zábavy, vína, žien, spevu, tanca, hier, čohokoľvek, čo považuje za príjemné. Kandidátky na nevestu sú pozvané do Tadghu, medzi nimi Fiona Douglassová.

Alasdair je ako princ medzi miestnymi klanmi, no Fiona Douglassová je práve tou nevestou, ktorá sa netají tým, že by bola radšej kdekoľvek inde, a že ju mladý pán ani za mak nezaujíma. Alasdair má rád, keď život plynie hladko a predvídateľne, no na slečne Douglassovej nič nenaznačuje ľahkosť a predvídateľnosť. Preto ju predbežne zo zoznamu potenciálnych manželiek vyškrtne. Fiona pripadá Penhallowovi protivná, vzdorovitá, napriek tomu vzbudzuje jeho záujem.

Priebeh návštevy naruší konflikt so znepriateleným klanom Penhallowcov. Po nečakanej tragédii ostáva Alasdairovi jediná voľba – praktická Fiona Douglassová. Pozícia manželky a panej hradu Tadgh je vážnou životnou zmenou, s ktorou rozhodne nerátala a pravdou je, že ich spoločná manželská cesta pripomína skôr jedno veľké nedorozumenie.

Život s Fionou ani trochu nepripomína rutinu. Stane sa presne to, čo Alasdair nechcel. Mení roky zabehaný poriadok. Fiona má dar svojím stoicizmom a nadhľadom temperamentného Alasdaira rozčuľovať. Zdá sa, že sa tí dvaja nemajú v láske. S rovnakou vervou ako sa Fiona angažuje v novej domácnosti, sa Alasdair tej istej domácnosti vyhýba. Dlho si formoval život do podoby, aká mu najväčšmi vyhovovala a chce sa jej držať, preto sa do zblíženia s manželkou neponáhľa. Odstup z nich sála na každom kroku. Sú k sebe zdvorilí. Neosobné hádky prebehnú ako blesk z neba, inak sa každý stará o svoje.

Fiona sa vzorne stará o zamestnancov a obyvateľov hradu, je pozorná k dievčatku so zvláštnymi schopnosťami Sheile, ponúka pomocnú ruku chvíľami otravnej sesternici Isobel, jej prítomnosť vplýva na prerod neohrabaného strýka Duffa, má pod palcom hospodárenie. To všetko sú prednosti, ktoré si náčelník klanu dlho nevšíma a chvíľu trvá, kým ich ocení.

Konflikt so zlodejmi dobytka odhalí skryté problémy. Penhallow si pomaly uvedomuje, že má nielen manželku, ale aj partnerku. Objavuje jej skrytý pôvab. Pokojnú, rozumnú, rezervovanú Fionu vymení žena prekvapená vlastnou vášnivosťou. Jej život mal vždy ďaleko od dokonalosti. Po Alasdairovom boku nachádza naplnenie.

Medzi hrdinami nejde o neodolateľnú príťažlivosť na prvý pohľad. Zmeny prichádzajú pomedzi obyčajnú každodennosť, navonok aj vo vnútri. Vnímajú sa novým pohľadom, poznávajú svoje silné aj slabé stránky. Krása je v jednoduchosti. Spolu prežívajú malé výhry, a rovnako katastrofy. Hľadajú vzájomný súzvuk a srdečnosť. Aj so svojimi chybami.

Nad manželmi visí mrak neosvetlenej minulosti, ktorá sa v Alasdairovi stále ozýva a rozdeľuje ich. Aj Fiona má mory, ktoré musí vytiahnuť na svetlo. Jej osamelé srdce sa túži naplniť láskou. Dokáže jej to dať práve Penhallow, ktorý nepočíta s tým, že by sa mohol znova zamilovať? Keď ich prekvapí vzájomné odcudzenie, dopadá svojou váhou na atmosféru hradu. Klanový zákon ich manželstvu nepraje. Cesta Fiony a Alasdaira smerom k sebe rozhodne nie je priama.

Vykreslenie vzťahu hlavných hrdinov romance zo škótskeho prostredia sa mi páčilo. Hlavne preto, že nejde o prvoplánovú zaľúbenosť, ktorá naskočí hneď po pár kapitolách. Autorke sa podarilo vykresliť prebúdzajúcu sa náklonnosť na pozadí obyčajných situácií, kde vážnosť vyvažujú niektoré úsmevné scény. Berne buduje charaktery hrdinov s istou nadstavbou a dá sa do nich ľahko vcítiť. Aj za vedľajšími postavami je istý príbeh. Dej neplynie vždy svižne, miestami sa cez riadky hlási o slovo opisnosť, ktorá sa môže javiť zbytočná a spomaľujúca, no tak akosi zapadá do charakteru príbehu. Cítiť z neho melanchóliu. Veci tu nie sú nablýskané, ideálne ani dokonalé. I preto má schopnosť zaťukať na citlivú strunu. To je jeho príznačným plusom.

si-

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

3. Nevesta si berie ženícha  Lisa Berne

Srdcu nerozkážu. Katherine Brooková síce zdedí rozprávkové bohatstvo, ale nemá vhodné spoločenské postavenie. A to je niečo, s čím sa jej rodičia odmietajú zmieriť. V ich honbe za titulom je Katherine len bezvýznamný pešiak. Má jedinú úlohu, povedať áno tomu správnemu ženíchovi a splniť si povinnosť. Vtom však do jej života vtrhne šarmantný a príťažlivý kapitán Hugo Penhallow a Katherine zacíti príležitosť vymaniť sa tlaku rodičov.
Priezvisko Penhallow patrí k tým najváženejším v kraji. Ani dobrá povesť však nezachráni rodinu pred krachom, a tak je Hugo nútený zvážiť nečakaný návrh. Katherine mu ponúka svoje peniaze výmenou za jeho meno. No viac ako o manželstvo v pravom zmysle slova pôjde o obchodnú dohodu. A prečo nie? Hugo nebol nikdy zamilovaný, ani to neplánuje. Láska si však nájde cestu a prekvapí oboch, keď to budú najmenej čakať. 
(Ikar Sk, 2023)

~ ~