Choď na obsah Choď na menu
 


Sarah E. Ladd

 

sarah-e-ladd.png

Sarah E. Laddová: Whispers On The Moors/Tajomstvá vresovísk:

1. The Heiress of Winterwood (2013) – Dedičkin sľub (Slovenský spisovateľ, 2022)

2. The Headmistress of Rosemere (2014) – Učiteľkina voľba (Slovenský spisovateľ, 2022)

3. A Lady of Willowgrove Hall (2014) – Hriech kováčovej dcéry (Slovenský spisovateľ, 2022)

_________________

Dedičkin sľub

Prvá časť očarujúcej regentskej trilógie Tajomstvá vresovísk z pera uznávanej americkej spisovateľky Sarah E. Laddovej zavedie čitateľa na malebný anglický vidiek na začiatku devätnásteho storočia.

Dedička panstva Winterwood Amelia Barrettová sa ocitla v nezávideniahodnej situácii. Aby získala rozprávkový majetok, ktorý jej právom patrí, musí sa vydať, skôr než dovŕši dvadsiaty štvrtý rok. Navyše sľúbila umierajúcej priateľke, že sa postará o jej malú dcérku Lucy, a tento sľub je rozhodnutá stoj čo stoj dodržať. Jej snúbenec Edward Littleton však nechce o dieťati ani počuť...

A tak keď po Lucy príde jej otec, námorný kapitán Graham Sterling, Amelia vymyslí nevídaný plán: zruší zasnúbenie s Littletonom a prehovorí kapitána, aby si ju bez otáľania vzal za ženu. Keď sa už-už zdá, že je všetko na najlepšej ceste, stane sa niečo nečakané a Amelia s Grahamom musia čeliť najťažšej skúške, akú im kedy osud pripravil. Od toho, ako sa s ňou popasujú, závisia životy nielen ich dvoch... (Slovenský spisovateľ, 2022)

******

Učiteľkina voľba

Druhá časť očarujúcej regentskej trilógie Tajomstvá vresovísk z pera uznávanej americkej spisovateľky Sarah E. Laddovej vás opäť zavedie na malebný anglický vidiek na začiatku devätnásteho storočia.

Patience Creightonová vždy snívala o veľkej láske, ale ten pravý nikdy neprišiel. Po otcovej smrti a bratovom odchode do Londýna nesie na pleciach všetku zodpovednosť za chod dievčenskej školy na panstve Rosemere.

Majiteľ panstva William Sterling má povesť hazardného hráča a nemalé dlhy. Raz ho na vresoviskách surovo napadnú poskokovia jeho veriteľa a on sa celý dobitý uchýli do stajne k svojim podnájomníkom. Keď mu Patience ošetrí rany, William odmietne pobudnúť na Rosemere dlhšie, no jej krása a dobrota ho okúzlia. A rovnako aj on očarí ju...

Krátko nato stajňa zhorí pri záhadnom požiari. William sa rozhodne postaviť novú, vďaka čomu trávi s Patience veľa času. Práve vtedy sa však vráti jej brat, aby prevzal vedenie školy, a privedie jej niekdajšieho nápadníka Ewana. A tak sa mladá učiteľka ocitá pred dilemou: Má si zvoliť život bez lásky so vzdelaným, no nudným Ewanom, alebo dúfať, že príťažlivý búrlivák William jej city opätuje a ich vzťah vydrží navždy? (Slovenský spisovateľ, 2022)

******

Hriech kováčovej dcéry

Tretia časť očarujúcej regentskej trilógie Tajomstvá vresovísk z pera uznávanej americkej spisovateľky Sarah E. Laddovej vás opäť zavedie na malebný anglický vidiek na začiatku devätnásteho storočia.

Mladučká Cecily Fairová sa pokúša vymaniť spod vplyvu krutého otca, kováča na panstve Aradelle Park, a tak sa zapletie s pánovým synom a rozhodne sa s ním utiecť. Jej otec však ich plán prekazí, dcéru za trest odvedie do dievčenskej školy na Rosemere a odlúči ju od milovanej sestry-dvojčaťa Leah.

Po niekoľkých rokoch Cecily získa miesto spoločníčky urodzenej dámy – pani Trentovej na panstve Willowgrove Hall. Dievčina žije v neustálom strachu, že ju dobehne vlastná minulosť. Našťastie nachádza oporu u správcu panstva Nathaniela a obľúbi si ju aj mrzutá pani Trentová. Nevie si však vysvetliť príkre zaobchádzanie starej dámy s jej správcom. Jedno je isté: medzi stenami panstva sa vznášajú dávne tajomstvá a jeho obyvatelia si ich starostlivo strážia – presne tak, ako si Cecily stráži tie svoje. Napriek všetkému je pevne rozhodnutá nájsť Leah, a tak poprosí Nathaniela o pomoc. Ako sa ďalej vyvinie ich vzájomná náklonnosť a čo všetko budú musieť títo dvaja mladí ľudia podstúpiť, aby sa zbavili ťaživých tajomstiev a dali šancu láske? (Slovenský spisovateľ, 2022)

___________________

Dedičkin sľub

Dedička Winterwoodu Amelia Barrettová sľubuje svojej umierajúcej priateľke Katherine, že sa postará o jej dcéru Lucy a že ju nikdy neopustí. Keď sa Lucyin otec, kapitán Graham Sterling, má vrátiť domov, Amelia sa odhodlá na odvážny plán, ako zabezpečiť, aby o dievčatko, na ktoré si zvykla a ktoré si náramne obľúbila, nemusela prísť. Bojuje však nielen proti predstavám svojej rodiny (strýko, teta a sesternica), ale aj s predstavami svojho snúbenca Edwarda Littletona, ktorý je zásadne proti tomu, aby Lucy ostala súčasťou rodiny. Podľa jeho presvedčenia si ju má vziať jej otec, čím sa celá situácia konečne vyrieši. Strýko by rád videl Litteltona ako nového spoločníka svojej spoločnosti a manželstvo jeho netere je vlastne preňho hotovou záležitosťou. Nikto z rodiny okrem sesternice Heleny však netuší, že Amelia vníma situáciu inak a že skutočnosť, ako zabezpečiť, aby o Lucy neprišla, vidí v návrhu, ktorú prednesie kapitánovi Sterlingovi, len čo sa objaví na Winterwoode. Tým uvedie do pohybu viacero udalostí, ktoré zasiahnu nielen do jej života.

Graham Sterling je kapitánom lode, ktorá sa zúčastnila bojov na mori. Prestávku na súši využíva na to, aby navštívil rodné sídlo, kde má čeliť konfrontácii so smrťou svojej manželky Katherine, ale chce aj konečne vidieť svoju dcéru. Manželstvo s Katherine netrvalo dlho, služba kapitána nadlho pripútala k moru, nutne si tak vyčíta, že jeho vzťah s manželkou skončil tak tragicky. Tieto výčitky sa pridávajú k výčitkám zo zlyhania zodpovednosti, čo Grahamovi pripomína jazva na ruke.

Ameliina ponuka Grahama prekvapí. Nie je si istý, čo si o tom má myslieť. Napriek všetkým argumentom sa do nového manželstva nehrnie, ani za celkom pragmatických podmienok. Postupne si však uvedomuje, že ponechať Lucy v starostlivosti ženy, ktorá ju miluje, nie je až taký zlý nápad, najmä preto, že sa čo nevidieť plánuje vrátiť na more. Vzhľadom na to, že dcéru na Winterwoode navštevuje, stihne postrehnúť jednak vzťahy v rodine, ale aj prítomnosť Litteltona, ktorý považuje manželstvo s Ameliou za jasnú vec. Graham však veľmi rýchlo odhadne jeho charakter. Ten sa naplno prejaví vo chvíli, keď sa Graham predsa len rozhodne Ameliin návrh prijať a jej rozhodnutie zrušiť zasnúbenie s Edwardom vyjde najavo. Od toho momentu sa rodina Amelii obracia chrbtom, urobí tak dokonca aj sesternica Helena, ktorú Amelia považovala za svoju priateľku.

Čitateľovi je jasné, že Littelton, ktorý už počítal s tým, že sa vďaka bohatej dedičke uchopí celého jej majetku, sa po Ameliinom čine, odmietne len tak ľahko vzdať. Okrem toho, že obviňuje najmä kapitána Sterlinga a prejavuje voči nemu agresiu, nepekne sa správa aj voči Amelii, čo Graham nemôže nechať bez odozvy. V knihe sa následne objavuje zvrat (zmiznutie malej Lucy), ktorý presunie snaženie hlavných hrdinov a dej do Liverpoolu. Graham sa síce pokúša vec vyriešiť bez zainteresovania Amelie, tá sa však nedá odradiť a je odhodlaná do hľadania sa aktívne zapojiť. Graham stojí pred otázkou, kto je za únosom a žiadosťou o výkupné, pretože sa objavujú viacerí podozriví a medzi nimi je aj jeho brat William (Graham odmieta splácať jeho dlhy). Udalosti v Liverpoole sa zvrtnú, takže Graham nakoniec zachraňuje nielen dcéru Lucy, ale aj svoju nastávajúcu.

Z dvojice hlavných hrdinov je zaujímavejší kapitán Sterling. Amelia je húževnatá, nedá sa odradiť a nehodlá iba nečinne sedieť, je aktívna, čo môže byť sympatické, na druhej strane jej interakcia s kapitánom Sterlingom je taká nevýrazná, až je ťažké postrehnúť, na základe čoho sa medzi nimi vytvoril nejaký romantikou zaváňajúci vzťah. Vo väčšine knihy pôsobia ako ľudia, ktorí by mali do budúcnosti kráčať vedľa seba nie spoločne. Okrem spojenia Amelie s Grahamom autorka sleduje aj vzťah Grahama k bratovi Williamovi (sústreďuje sa naňho pokračovanie série), ktorý je vykreslený ako opilec a zhýralec, viac slabošsky, takže si neviem celkom dobre predstaviť jeho prerod v druhej časti série (nechám sa však prekvapiť). Z dvojice bratov pôsobí ráznejšie Graham, a tým akoby preberal úlohu staršieho brata.

Netreba zabudnúť, že táto romanca má prívlastok kresťanská. Udalosti okolo hlavných hrdinov autorka využíva na to, aby vyjadrila dve nosné myšlienky – nadobudnutie dôvery, viera v dobro. Otázka dôvery má dve línie – jednou je dôvera vo vzťahu k blízkym (najmä u Grahama je to William, ale táto otázka sa nutne objavuje aj v samotnom vzťahu Amelie a Grahama), druhým rozmerom dôvery je dôvera v Boží plán a vedenie. Autorka sa prostredníctvom hlavných hrdinov pokúša všemožne poukazovať aj na dobré stránky ľudí, ktorí ich obklopujú, resp. chce v nich vidieť predovšetkým to dobré, a to bez ohľadu na to, že ich charakter pokrivkáva. Aj tu sa prejavuje kresťanská stránka príbehu – poukázať na to, že prvoradé je odpustenie a že každý má právo na zlyhanie, ale aj na druhú šancu (William, Helena). Kresťanská línia je veľmi výrazná a s pribúdajúcimi kapitolami sa pretláča na povrch čoraz viac. Pribúdajú tak pasáže s rozjímaním a úvahami o Bohu a jeho pôsobení, modlitby a citáty z biblických textov. Mám obavy, že čitateľ, ktorý nie je naladený na túto vlnu, tak môže mať (bez ohľadu na pozitívne posolstvo) s čítaním tejto knihy problém. Nabádanie na dôveru v Boží zásah a účinkovanie v živote človeka zabezpečujú najmä dve postavy – Jane Hammondová (Ameliina priateľka) a Stephen Sulter (Grahamov bývalý kapitán).

Akčná stránka, ktorá vystúpi do popredia pri udalostiach v Liverpoole, mala z môjho pohľadu pozdvihnúť upadajúci pocit z deja po prvej polovici knihy, ktorá je pretkaná opakujúcim sa rozjímaním hrdinov, ktoré spomaľuje dej. Je to však len akési tvárenie sa na akčnosť, ktoré na seba navyše upozorňuje svojou nelogickosťou, resp. až absurdnosťou (Graham, ktorý sa pokúša sledovačkou zistiť, kde únoscovia ukrývajú Lucy, najskôr na seba Litteltona upozorní a až potom sa pustí do jeho sledovania?, nočný zápas na lodi sprevádzaný výstrelom na seba prekvapivo neupozorní posádku, takže všetci sa bez nežiaducej pozornosti – podotýkam aj s poraneným mužom – dostanú z lode?). Je jasné, že to nie je podstata príbehu a jeho úlohou je podporiť aktívnu stránku kapitána Sterlinga ako muža, ktorý je zvyknutý na drsné podmienky na mori a svoj život prežil uprostred bojov.

Koniec sa zdá byť akosi useknutý a navodzuje dojem, že čitateľa o čosi ochudobnil. Minimálne o akýsi dôvetok alebo aspoň krátky epilóg. Na novú autorku z portfólia vydavateľstva som sa tešila, ale ukázalo sa, že moje očakávania boli vyššie, a uspokojenie z výnimočného (ani prekvapivého) príbehu sa nedostavilo. Azda môžem skonštatovať, že to bolo príjemné, ak máte na takto koncipovaný príbeh (s ohľadom na kresťanskú líniu) náladu. Treba však rátať aj s tým, že kresťanský rozmer v tomto prípade prevalcoval rozmer romance (okrem iného jediným naozaj vrcholným momentom v rozvíjaní tohto dosť konzervatívneho vzťahu medzi Ameliou a Grahamom je ich bozk na konci príbehu, kniha tak rozhodne nie je pre tých, ktorí očakávajú isté vzťahové (aj šteklivé) napätie, chémiu medzi hlavnými hrdinami). V knihe ma však vyrušoval aj preklad, ktorý pôsobil voľbou väzieb a niektorých slov miestami až vyumelkovane. Rušivo pôsobilo aj neustále prepínanie medzi minulým a prítomným časom v pásme rozprávača.

-sa

heartheartheartbroken heart

************************

Učiteľkina voľba

William Sterling sa vlastným pričinením ocitol v nezávideniahodnej situácii. Dobrodružný charakter a láska k žene ho priviedli na cestu extravagancií a skazy. Fámy o jeho nezodpovednej povesti majú dosah aj mimo Londýn. Má poslednú šancu dostať sa z hráčskych dlhov. V stávke je však rodinné sídlo a majetok.

Patience Creightonová zasvätila život dievčenskej škole v Rosemere. Vyrastala tu a teraz je riaditeľkou. Nesie bremeno zodpovednosti, dohliada na každú maličkosť. Patience núti matku prijať otcovu smrť, prekonať melanchóliu a pokračovať v živote. Brat Rawdon zmizol do Londýna a jej efektívne vedenie školy ostáva bez povšimnutia, čo vníma ako istú nedocenenosť. V tejto rovine autorka zobrazuje chod školy, priebeh dní a vyučovania, vzťah Patience k zverenkyniam a zamestnancom.

William od nie najdžentlmenskejšieho stretnutia so slečnou Creightonovou spoznáva, že sa usadila v jeho myšlienkach. Navštevuje Rosemere pod rôznymi zámienkami častejšie než kedykoľvek predtým. Plní povinnosti majiteľa Eastmore Hallu, ku ktorému patrí aj starostlivosť o bratovu manželku a dcéru počas jeho neprítomnosti a služby na mori (Dedičkin sľub). Sterlinga presviedčajú, aby predal pozemky susediace s Rosemere na stavbu textilky. Preňho by to bola finančná záchrana, ktorú potrebuje.

Požiar v stajni prinúti Patience pochybovať o schopnostiach riadiť inštitúciu a stráca istotu vo viere. Táto jej dilema sa nesie kapitolami ako kontext s kresťanským posolstvom románu. Patience sa pokúša znova nájsť dôveru v Boha, sužuje ju pocit, že na ňu zabudol a nepomáha riešeniu jej každodenných problémov.

Keď Sterling pri nešťastí zachráni dieťa, začne mať podozrenie, že požiar je varovanie preňho. Popravde, od tohto mužského hrdinu sa dal čakať ráznejší charakter, ktorý by väčšmi vyčnieval.

Patience považuje Williama za fešáka. Ich spoločné chvíle sú plné rozpakov. Letmé dotyky Patience vykoľajujú, v skrytu duše je romantický rojko. Sterling spĺňa jej predstavy a sny. On je vedľa nej džentlmen, snaží sa o zmenu prístupu k svojmu životu. Jeho eskapády sú už len spomienkou. Ich zblíženie naruší príchod Patiencinho brata Rawdona s novopečenou manželkou.

Spolu s Creightonom sa v Rosemere zjaví duch z minulosti, Ewan – muž, ktorého žiadosť o ruku kedysi Patience odmietla. Teraz sa cíti ublížene. Aké má brat plány so školou? Keď vyjde najavo, že mieni rozšíriť Rosemere o chlapčenskú školu, ešte netušia, že Sterlingov zámer na stavbu textilnej továrne môže mnohé zmeniť.

Patience nechce, aby ju brat vnímal iba ako bremeno, starú dievku, o ktorú sa musí postarať. Vnútorne bojuje s prijatím nových zmien, podlieha emóciám a robí urýchlené závery.

Williamove a Patiencine cesty sa prelínajú ozaj výnimočne. Ich životy prebiehajú paralelne vo vlastných hraniciach. Vzťah medzi nimi sa v podstate nemá kedy ani ako rozvíjať. On ju obdivuje, jej on pripadá šarmantný a okúzľujúci. I keď na seba myslia, každý rieši osobné problémy. Napríklad Patience si chce udržať svoje postavenie v práci i rodine a pátra po anonymnom poručníkovi dievčatka Emmy, kým Sterling hľadá finančné istoty pre panstvo a rozbieha chov koní.

Sterling pociťuje voči Ewanovi, ktorý sa tu chystá usadiť ako nový riaditeľ chlapčenskej školy, žiarlivosť. V náznakoch súperia o Patiencinu priazeň.

Patiencina budúcnosť je zrazu neistá a všetko, čo poznala, domov, škola, práca sa jej istým spôsobom odcudzuje. Aj to je dôvod, prečo sa jej sympatie nakláňajú k Sterlingovi. Lenže pochopila jeho zámery správne? Oporu má v kamarátke a učiteľke Cassandre, prežívajúcej vlastnú drámu v zradenej láske k Rawdonovi Creightonovi.

Odhalenie tajomstva dievčatka Emmy prepojí jej osud s Williamom Sterlingom. Je pripravený na takú zodpovednosť? Tento moment ho privádza k poznaniu, že sa hnal za márnosťami a bude musieť myslieť viac na budúcnosť ako prítomnosť. Je však schopný usporiadať svoje záležitosti a udržať rodinné panstvo? Alebo je potrebná rázna zmena? Kráčať k novému začiatku túži po boku s Patience Creightonovou.

Jadro príbehu je sústredené na vzťahy, rodinné napätie, vnútorné prerody a prežívanie udalostí. Dejová zložka veľa zvratov neponúka. Maximálne zápletku s továrňou. Všetko očakávate a v konečnom dôsledku tu niet prekvapení, aj preto je efekt rozprávania ťahavý. Potešila by aj hlbšia romantika. Hlavní hrdinovia vo mne zanechali dojem, že len prešli popri sebe. Je to skôr o veciach okolo nich než o nich dvoch.

Vyrušoval ma slovník prekladu. (Nejaký čas budem mať alergiu na zdrobneniny; slová koník, kozička mi zvyšovali tlak). Ten v texte miestami vytvára ťažkopádnosť až starosvetskosť, čo by sa dalo čakať v porovnaní s našimi končinami skôr v knihe napr. od Vansovej. Takáto silená dobovosť tu viac škodí ako ladí. Celkovo je príbeh pekný, hoci nie originálny. Pre nezabudnuteľnosť to chcelo ale iné (minimálne poopravené štylistické) spracovanie.

si-

heartheartheartbroken heart

************************

Hriech kováčovej dcéry

Zmarený pokus o útek s Andrewom Moretonom znamená pre šestnásťročnú Cecily Fairovú dlhodobý pobyt v dievčenskej škole Rosemere v odlúčení od rodiny. Keď ju po rokoch Patience Sterlingová (Učiteľkina voľba) odporučí na miesto spoločníčky, začína slečna Fairová novú kapitolu života.

Nathanielovi Stantonovi otec na smrteľnej posteli vyjaví tajomstvo jeho pôvodu. Je nelegitímnym synom vlastníka Willowgrove Hall, pána Trenta. Nathaniel sa ujíma postavenia správcu i hlavy rodiny. Jeho prioritou je zabezpečiť matku a sestry, preto znáša negatívny postoj pani Trentovej. Do tejto skladačky záujem o atraktívnu novú obyvateľku sídla nezapadá.  

Pani Trentová neposudzuje Nathaniela podľa kvality práce, ale ako živú pripomienku pokĺznutia manžela. Správa sa k nemu povýšene. Navyše si je vedomá, že jej synovec, ktorý ako budúci dedič Hallu neoplýva nadaním zodpovedného vedenia panstva, sa naivne pohráva s nerealistickými plánmi. Nathaniela irituje takýto ľahkovážny prístup k dedičstvu, lebo mu na Willowgrove záleží. Je to uhladený džentlmen, pracovitý človek, vždy nápomocný druhým.

Cecily sa už od prvého dňa zblíži s rodinou Stantonovcov. Nájde si priateľku v Nathanielovej sestre Rebecce. Je to typ hrdinky, ktorej sa veľmi rýchlo rozbúši srdce pri pohľadnom mužovi. Má romantizujúci pohľad na svet. Vo Willowgrove ju čaká prekvapenie – Andrew, ktorý tu býva so svojou tetou. Náhle stojí pred pripomienkou svojej nerozvážnej minulosti. Ako sa vysporiada so skutočnosťou, že sa ocitla pod jednou strechou so svojou prvou láskou, a jeho novou snúbenicou. Zdá sa, že Andrew spravil za ich vzťahom hrubú čiaru. Dokáže to aj ona?

Medzi pani Trentovou a Nathanielom panuje nemé nepriateľstvo, zaobalené do napätej zdvorilosti. Ich tajomstvo nedá Cecily pokoj. Napriek povahe svojej zamestnávateľky si Cecily uvedomí, že stará pani je v podstate osamelá dáma, ktorá sa nevyrovnala so stratou dcéry. Ku koncu románu ju už vníma ako starú mamu, ktorú nikdy nemala.

Cecily požiada Nathaniela Stantona o pomoc pri hľadaní sestry Leah, s ktorou od pobytu v Rosemere stratila kontakt. Pátranie po sestre neprináša nič až po posledné kapitoly. Je len okrajovou témou.

Cecily sa vyrovnáva s Andrewovou prítomnosťou i nezáujmom a cíti sa ublížene. Citlivo vníma svoju osamelosť, odtrhnutosť od rodiny. Na poste spoločníčky upadá do rutiny, víta každú zmenu, ako je napríklad Rebeccin zásnubný ples.

Matka dohadzuje Nathanielovi vdovu pani Masseyovú, on sa však ženiť nechce kvôli svojmu nemanželskému pôvodu, a kým sa nevyriešia dedičské záležitosti po pánu Trentovi, nechce o tom ani premýšľať. Aj tento prvok vytvára medzi ním a Cecily dôvod pre citové nedorozumenia.

Slečna Fairová pomaly rozbíja škrupinu svojej rezervovanosti a púšťa Nathaniela do svojho sveta, vrátane minulosti. On hľadá vlastnú identitu, pokúša sa oslobodiť od rodinných predsudkov. Kým sa jeden druhému odvážia zveriť so svojimi tajomstvami, blíži sa koniec knihy. Celé to tutlanie je zbytočne kŕčovité a všetko neuveriteľne dlho naťahuje.

Choroba pani Trentovej privedie Cecily späť k Bohu, prestane sa pred ním skrývať, uvedomí si, že žiaden hriech nie je taký veľký, aby Boh neodpovedal. Blízkosť smrti prináša zmierenie, oslobodenie od ťarchy minulosti. Zrazu majú obaja hlavní hrdinovia pred sebou novú budúcnosť. Začnú ju každý sám a niekde inde? Cecilina zaslepenosť vlastným morálnym pokleskom ju môže pripraviť o to, čo má rovno pred nosom.

Hľadanie sestry v Manchestri je v podstate útekom z Willowgrove a pre Cecilinu tvrdohlavosť lekciou. Našťastie sa po jej stopách vydáva spoľahlivý pán Stanton. Ponáhľa sa ponúknuť jej to, po čom túži – rodinu a miesto, kam patrí.

Udalosti plynú pomaly, postavy sú vlažné, akési flegmatické. Autorka si vytvorila istú monotónnosť. Piple sa v detailoch a opisoch, čím nabaľuje druhoradé informácie na úkor dejovosti. Pridáva banálnosti, ktoré ani netreba spomínať. Vzťah medzi hlavnými postavami udržiava na platonickej úrovni, ide o zdvorilé oťukávanie. Najcitovejší je samozrejme záver. Koniec sa zúfalo vlečie, popravde ma vôbec nezaujímalo, čo Nathaniel raňajkuje, kým pôjde hľadať Leah, alebo akú má Cecily na šatách výšivku. Podobných nepodstatností je v celej knihe neúrekom. Strany sa zapĺňajú bežnými dennými činnosťami hrdinov, vnímaním okolia, obrazom jednotlivých vzťahov, hĺbaním, no na môj vkus to bolo pridlhé. Oproti prvým dvom knihám je rozprávanie štylisticky uhladenejšie. Kto nečaká niečo dynamickejšie a dramatickejšie, a uspokojí sa s kulisami pokojnej vidieckej atmosféry, bude ho príbeh baviť.

si-

heartheartheartbroken heart

____________________________________________________________________

poklady-surrey.jpg

Sarah E. Laddová: A Treasures of Surrey/Poklady Surrey:

1. The Curiosity Keeper (2015) – Starožitníkova dcéra (Slovenský spisovateľ, 2023)

2. Dawn at Emberwilde (2016) – Úsvit nad panstvom Emberwilde (Slovenský spisovateľ, 2023)

3. A Stranger at Fellsworth (2017) – Neznáma vo Fellsworthe (Slovenský spisovateľ, 2023)

_________________

Starožitníkova dcéra

Prvá časť regentskej trilógie Poklady Surrey z pera uznávanej americkej spisovateľky Sarah E. Laddovej, ktorá si získala priazeň slovenských čitateľov očarujúcou sériou Tajomstvá vresovísk, vás zavedie do rušného Londýna i na malebný anglický vidiek na začiatku devätnásteho storočia.
Čo musí Camille Ivernessová obetovať, aby našla vytúžený domov plný lásky?
Camille Ivernessová to nemá v živote ľahké. Vedie otcovo starožitníctvo v biednej londýnskej štvrti a tuší, že exotické predmety z ďalekých krajín sa k nim nie vždy dostávajú legálnou cestou. Navyše si musí poradiť bez matky, ktorá ju opustila. Keď však starožitníctvo prepadne záhadný útočník a zraní ju, jej život sa od základov zmení. Ošetrí ju totiž mladý lekárnik Jonathan Gilchrist, ktorý sa zjaví na scéne hneď po nepríjemnom incidente. Do Camillinho obchodu ho priviedlo podozrenie, že sa v ňom má uskutočniť tajný predaj vzácneho rubínu, ktorý zmizol zo zbierky jeho otca, majiteľa vidieckeho panstva Kettering Hall, a ktorý otec zúfalo potrebuje, aby splatil dlhy.
Aj keď Camille a Jonathan pochádzajú z rôznych spoločenských vrstiev, majú veľa spoločného: obaja sú čestní, túžia po pravde a po domove plnom lásky. A nie sú jeden druhému ľahostajní. Akú úlohu zohrá ukradnutý rubín v ich rodiacom sa vzťahu a aké tajomstvá odhalí pátranie po tomto jedinečnom drahokame, ktorý jeho vlastníkovi môže priniesť požehnanie, ale aj prekliatie?  (Slovenský spisovateľ, 2023)

******

Úsvit nad panstvom Emberwilde

Isabel Crestonová si nikdy nedovolila snívať o láske, no osud mal s ňou iné plány...
Druhá časť očarujúcej regentskej trilógie Poklady Surrey z pera Sarah E. Laddovej vás zavedie na majestátne panstvo Emberwilde Hall, do tajuplného lesa i do záhadného útulku pre nájdencov na začiatku devätnásteho storočia.
Isabel Crestonová vedie sk
romný život v škole vo Fellsworthe v presvedčení, že z nej bude guvernantka, no osud rozhodne inak. Keď po ňu príde príťažlivý neznámy, istý pán Bradford, a odvedie ju na panstvo jej tety a strýka, Isabel spozná temnú stránku privilegovaného života, plného úkladov a intríg.
Hneď po jej príchode sa začnú v labyrinte starých múrov panstva i v neďalekom lese diať čudné veci. Ba čo viac, z jej tety sa vykľuje panovačná žena. Nevedno prečo zanevrela na miestneho súdneho úradníka pána Gallowaya, ktorý v Isabel vzbudí sympatie. Lenže v jej blízkosti sa neustále zdržiava aj pán Bradford, správca útulku pre nájdencov a očividný spojenec jej tety. Keď z ničoho nič nástojčivo požiada Isabel, aby sa zaňho vydala, zaplaví ju panika. Prečo ju nútia do sobáša s niekým, koho takmer nepozná, a aké je skutočné spojenie medzi pánom Bradfordom a jej tetou? A napokon – čo pre Isabel znamená pán Galloway a kto je vlastne ona sama?
 (Slovenský spisovateľ, 2023)

******

Neznáma vo Fellsworthe

Aby Annabelle Thorleyová mohla vykročiť na cestu k šťastiu, najprv musí prísť o všetko... Obľúbená regentská séria Sarah E. Laddovej Poklady Surrey vrcholí treťou časťou s názvom Neznáma vo Fellsworthe, v ktorej nás autorka zavedie na šľachtické panstvá obklopené hustými lesmi a do vidieckej školy vo Fellsworthe. Po smrti otca, ktorý rodine zanechal dlhy a zničenú povesť, sú vyhliadky Annabelle Thorleyovej na šťastný život mizivé. Opustil ju snúbenec, a tak je vydaná na milosť a nemilosť panovačnému bratovi Thomasovi. Keď ju brat začne nútiť k sobášu s násilníckym a oveľa starším Cecilom Bartrellom, dospeje k smelému a na dámu v jej postavení vskutku neslýchanému rozhodnutiu: s pomocou hájnika Owena Locka utečie k svojmu strýkovi, správcovi školy vo Fellsworthe. Spočiatku sa zdá, že urobila dobre - získa miesto učiteľky a začína sa tešiť z pocitu slobody i z rastúcej náklonnosti k vdovcovi Owenovi a jeho dcérke Hannah.
Keď sa však po čase dozvie, že Thomas a Cecil Bartrell sa chystajú do Fellsworthu, jej nádej na šťastnú budúcnosť sa zrúti ako domček z karát. Navyše zmizne malá Hannah a nikde ju nevedia nájsť...
Ako dopadne horúčkovité pátranie po dievčatku a stretnutie Annabelle s bratom a Bartrellom? A bude vôbec v silách tých, čo mladú ženu ľúbia, aby ju ochránili pred tieňmi minulosti?
 
(Slovenský spisovateľ, 2023)

___________________

Starožitníkova dcéra

Na panstve Kettering Hall dôjde ku krádeži vzácneho rubínu. Majiteľ zbierky zberateľských predmetov pán Gilchrist poverí nájdením drahokamu syna Jonathana. Jonathanovi Gilchristovi je bližší život lekárnika, možnosť uzdravovať a byť užitočný než post dediča. Od drahokamu však závisí budúcnosť rodinného majetku i svadba sestry Penelope.

Gilchristovci si najmú súkromného detektíva Henryho Darbina. Pátranie ho spolu s Jonathanom zavedie na adresu starožitníctva na Blinkett Street. To patrí Jamesovi Ivernessovi a ten šíriace sa reči o čudnom majiteľovi čudnej zbierky, o jeho zberateľskej vášni a stykoch s pochybnými indivíduami pozná dobre.

Situácia okolo rubína sa komplikuje, a tak je zoznámenie Jonathana Gilchrista a slečny Camille Ivernessovej dramatické. Vzácny rubín, ktorého cenu zvyšuje legenda, nechce získať len on. Obaja mladí ľudia sú zatiahnutí do záhadných aktivít svojich otcov.

Jonathan je večne konfrontovaný s postavou staršieho brata Thomasa, ktorý nečakane umrel. Predstavuje ten typ džentlmena, ktorý nenechá človeka v úzkych, nieto ženu. Preto nečudo, že chce Camille poskytnúť pomoc a ochranné krídla, keď sa jej vzťah s otcom vyhrotí. Od matkinho odchodu majú naštrbené rodinné putá, a preto sa Camille nemá na koho obrátiť.

Jonathan nemá rád súdy vyššej spoločnosti o tom, kto do nej patrí a kto nie, čo je správne a čo nesprávne. I preto si zvolil povolanie mimo tento svet, lenže postavenie dediča ho doňho vťahuje späť. Otec ho považuje za slabocha a svoju nespokojnosť neskrýva. Mladý lekárnik je od prvej chvíle vľúdny a prívetivý (zrejme autorkin prototyp hlavného mužského hrdinu). Na jeho pozvanie prichádza Camille do Kettering Hall, no nesprevádza ju priaznivá atmosféra. Chystá sa odvážne začať odznova a nájsť si novú prácu. Svojou znalosťou zberateľských starožitností si získa Gilchrista seniora, zdoláva i nadradenosť slečny Penelope. Uchádza sa o miesto v škole v neďalekej dedine Fellsworth.

Hrdinovia sa zbližujú na základe obojstranných sympatií. Poznávajú svoje charaktery, no nedá sa povedať, že by dostali priestor na prehlbovanie vzájomných pocitov. Všetko sa deje „na dĺžku stola“. Tento racionálny odstup zodpovedá konvenciám doby. Je staromódny, plný zdvorilostí a je ďalším zo znakov Laddovej rukopisu, ktorého sa vo svojich knihách drží.

Camille sa teší, že vymenila Londýn za vidiek, užíva si prírodu. Autorka ju opisuje ako pastorálne obrazy. V pozícii pomocnej učiteľky sa hrdinka adaptuje na novú situáciu. V škole bojujú s epidémiou šarlachu. Aj tento motív je využitý ako jemné spojivko ústrednej dvojice.

Spoločnosť v Kettering Hall nemusí byť taká úprimná a priateľská, ako sa na prvý pohľad zdá. Okolie odsudzuje Jonathanovu šľachetnosť voči slečne Ivernessovej. Neveria, že nie je zapletená do otcových špekulácií, že nevie nič o hľadanom kameni. Gilchrista nabádajú, aby Camille využil vo svoj prospech. Jemu je taká myšlienka proti srsti.

Otec aj syn pomaly vystupujú z nepriateľského stereotypu, ktorý si vytvorili, v snahe nájsť si k sebe opätovne cestu. Nikto však nemôže utiecť svojej minulosti. Ani Camille. Ivernessove pokútne plány si ju nájdu aj vo Fellsworthe. Okúsila život ďaleko od Blinkett Street a návrat je pre ňu nepredstaviteľný. Stojí ale pred komplotom, o akom sa jej ani nesnívalo. Nemôže veriť ničomu a nikomu. Bude nakoniec rubín strojcom jej šťastia alebo naopak? Zachráni ju Jonathan druhý raz, hoci je dcérou nečestného starožitníka?

Sám o sebe je príbeh príjemný. Obsahuje prvky napätia, nenaskočia však z neho zimomriavky. Motív pátrania po rubíne by mohol ponúknuť v deji akčnosť, nie je to však celkom tak. Je prítomná len v rámcových častiach príbehu, v úvode a záverečných kapitolách. Miestami sa plynulosť rozprávania rozpadáva práve na tom, čo je známe aj zo série Tajomstvá vresovísk. Už asi klasicky akosi umelo učesaná štylistika Laddovej kníh zahŕňa prítomný a minulý čas v jednom odstavci. Prekladateľský slovník by potreboval oprášiť synonymá, prehodnotiť nutnosť archaizmov, ktoré vyskakujú zo strán ako čertík zo škatuľky a škľabia sa z viet s rovnakým účinkom v momente, keď ich zahliadnete. Pomalý priebeh deja, duplicitné opakovanie tých istých informácií, nabaľovanie popisnej vaty dodávali môjmu dojmu z knihy presne to, čomu neviem prísť u tejto autorky na chuť. A ešte niečo podstatné – chce to trochu viac interakcie medzi hlavnými hrdinami. Inak by to bez týchto „maličkostí“ bola regentská romanca, pri ktorej si viem oddýchnuť.

si-

heartheartheartbroken heart

************************

Úsvit nad panstvom Emberwilde

Keď sa po rokoch strávených vo Fellsworthe začne o Isabel Crestonovú zaujímať jej novo objavená rodina, otvára sa pred ňou nová kapitola života. Isabel má mnoho otázok. Prečo jej otec tajil existenciu rodiny? Prečo sa k nej hlásia až teraz? Odchod s malou sestrou Lizzie k tete Margaret a strýkovi Charlesovi Ellisonovcom je plný nádejí aj obáv. Ochranu a sprievod do domova v Emberwilde Hall im poskytuje dôveryhodný pán Edmund Bradford.

Mestečko Northrop, blízko ktorého sa nachádza Emberwilde Hall, je na pašeráckej ceste, no súdny úradník Colin Galloway mieni tejto škvrne na povesti mesta učiniť prietrž. Colin stojí pred dilemou. Vlastní pozemky i sídlo, ktoré je nutné revitalizovať, ale chýbajú mu financie. Preto sa zatiaľ sústreďuje na prácu v úrade.

Ellisonovci sú pohostinní, no Isabel vníma čosi varovné, skryté, rozoznáva rozpor v ich správaní. Staré sídlo Emberwilde v Isabel vyvoláva nejasné spomienky. Strýko s tetou nestrácajú čas, aby svojej zverenkyni našli manžela. Tetina vznešenosť a elegancia sesternice Constance sú v protiklade s Isabelinou skromnosťou a výchovou. Ambície, pred ktoré je zrazu postavená, ju ľakajú.

Atmosférické opisy sídla Emberwilde Hall sú vydarené. Dom i emberwildský les zastierajú povery a fámy o duchoch. Isabel na duchov neverí, ale zvláštne zvuky a neznámo v nej zvyšujú ostražitosť a úzkosť. Isabeline spomienky na matku sú v rozpore s tým, čo jej povedali. Je rozhodnutá rozmotať onú záhadu. Je matkina smrť skutočne spojená s emberwildským lesom, pred ktorým ju varujú? To zistí, len ak sa odváži doň vstúpiť...

V Northrope je útulok pre nájdencov a siroty, v ktorom sa Ellisonovci angažujú. Riadi ho pán Bradford, ktorý Isabel očaril. Tu sa Isabel cíti dobre, pretože jej pripomína školu vo Fellsworthe. Bradford jej ponúkne, aby tu dobročinne zúročila svoje skúsenosti.

Colin a Bradford nemajú dobré vzťahy už od mladosti. Medzi Colinom a tetou Margaret visí zvláštne napätie. Isabel sa neubráni porovnávaniu týchto dvoch mužov. Obaja sú atraktívni. Bradford sa zdá láskavý, jemný, obozretný, Galloway zase trpezlivý, rezervovaný a vážny, no možno so sklonmi k tajnostkárstvu. Každopádne prvý pohľad môže klamať a Isabel sa ľahko môže pri odhade ich charakterov zmýliť.

Teta Margaret si dáva za poslanie uviesť svoju chránenkyňu do spoločnosti. Sesternica Constance má byť jej vzorom. Isabel sa pokúša zachovať si slobodnú vôľu a nedovoliť, aby jej teta celkom riadila život. Dokonca sa jej pletie do poručníctva sestry Lizzie a pomaly preberá opraty nad jej výchovou. Isabel nadobúda stále silnejší pocit, že sa z nej stáva domáci maznáčik, ktorého vystavujú na obdiv.

Ellisonove riskantné investície a slabosť pre hazard dostali Emberwilde do problémov a povráva sa, že Ellison sa pohybuje na oboch stranách zákona. Naruší to jeho dobré vzťahy s Gallowayom? Colin postupuje v pátraní po pašerákoch pomaly, hľadá dôkazy. Jeho trpezlivosť je vystavená skúške. Dostáva rukolapné varovanie, aby sa do záležitosti neplietol.

Jednou z línií príbehu je vzťah Colina Gallowaya k rodine či minulosti s krásnou Mirandou, ktorá je preňho už uzavretou knihou, zatiaľ čo ona sa všemožne pokúša oživiť niekdajšiu náklonnosť a vášeň. Na Colina však pôsobí slečna Crestonová ako závan jarného vzduchu a ovplyvňuje jeho city.

Isabel si zvyká na zmeny, no neustále porovnáva Emberwilde so školou vo Fellsworthe. Pod tetiným vplyvom postupne prichádza o kontrolu nad vlastnými rozhodnutiami. Pani Ellisonová jej zjavne podsúva Bradforda a dáva jej ultimátum, čo vedie k zásadnej nezhode a Isabelinmu návratu do Fellsworthu. Je tu ale ešte jeden muž, ochotný sa nevzdať snahy o šťastie slečny Crestonovej. V tomto úsilí zohrá svoju úlohu neočakávané dedičstvo i odhalenie vodcu pašerákov.

Román s prvkami záhady, ktorá si pýta odpovede, má tendenciu zaujať. Zahŕňa príbeh osudu jemnej, dobrosrdečnej hrdinky a klasický vzťahový trojuholník s rivalitou dvoch nápadníkov, v ktorej sebeckosť pod maskou džentlmenstva jedného z nich čaká na odhalenie. Romantický vzťah ústrednej dvojice hrdinov sa vyvíja na pozadí spomínaných udalostí, autorka ich manipuluje do spoločensky prijateľných situácií. Dôraz kladie na Isabel. Nanešťastie napriek badateľnej snahe nemá schopnosť presvedčivo popísať silu emócií.

Postavy sú ploché, charakterovo dané a zaškatuľkované. Miestami sa správajú naivne. Príbehu by neublížil kratší koncept. Rozprávanie predstavuje pomalé plynutie deja, plné opisov, pre Laddovú typické. Udalosti sa zbytočne naťahujú, riešenie sa odďaľuje, niektoré vysvetlenia sú povrchné. Štipka dobrodružnej línie román ako celok nezachraňuje, naopak, miestami vyznieva zbytočne, podružne, akoby sa autorke strácala. Scény zaváňajú banálnosťou, predvídateľnosťou a sentimentom. Slovník sa tentoraz vyhýba mnohým skostnateným štylizáciám, no vyrušuje iným maličkosťami ako napr. často sa vyskytujúcim spojením "naveľa-naveľa". Kniha však každopádne spĺňa štandardy nenáročne podaného rozprávania pre milovníkov nekomplikovaných historických romancí, kde autorka naplnila svoj zámer a kde cítiť závan austenovskej inšpirácie.

si-

heartheartheartbroken heart

************************

 

 

__________________________________

sarahladd.com