Choď na obsah Choď na menu
 


Candice Proctor

 

sepot-nebes.jpg

Šepot nebes Candice Proctor

Jessie přijíždí domů vdát se za muže, kterého jí určila rodina. Žádná škola ji však nemohla připravit na setkání s trestancem Lucasem, který pracuje na jejich farmě. Pátravý pohled jeho očí ji pronásleduje i ve snách a probouzí v ní vášeň, o jaké neměla tušení. Lucas, odsouzený na doživotní nucené práce, dobře ví, že jejich láska nemá budoucnost, ale ani on nedokáže zapudit touhu, která ohrožuje jeho poslední šanci na získání svobody.  (Alpress, 2008)

Mys poslednej nádeje

Po niekoľkých rokoch štúdia v Anglicku sa Jessie Corbettová vracia do rodinného sídla neďaleko tasmánskeho pobrežia. Ešte ako malé dievčatko ju zasnúbili s bohatým dedičom susedného statku a teraz je rozhodnutá splniť očakávania rodiny. Nič v jej doterajšom živote ju však nepripravilo na stretnutie s mužom s nahnevanými očami, ktoré ju prenasledujú v snoch. 
Mladý Ír Lucas Gallagher prišiel na ostrov v putách ako trestanec odsúdený na doživotie. Po štyroch rokoch hrdlačenia na anglickú šľachtu myslí iba na útek. Až kým nestretne zlatovlasú Jessie. A hoci ich láska nemá budúcnosť, nenachádza v sebe silu potlačiť túžbu hroziacu zničiť aj poslednú šancu získať slobodu... 
(Slovenský spisovateľ, 2012)

♦♦♦ 

Na úvod treba hneď povedať, že príbeh, ktorý sa tu predstavuje, má celkom inú atmosféru, na akú sme si snáď zvykli v klasickej regency či príbehoch z med-éry. Samozrejme je tu celkom iné prostredie...

Do deja vstupujeme vo chvíli, keď sa Jesmond Corbettová vracia po rokoch štúdia do rodnej Tasmánie. Tu ju čaká matka neschopná sa preniesť cez smrť troch detí. Ostali jej len dve - syn Warrick sa nikdy netúžil stať dedičom panstva po otcovi (vždy ho lákalo more), dcéra Jesmond sa vždy snažila vyhovieť matkiným predstavám o pravej dáme. Napriek tomu, že sa snažia, sú obaja konfrontovaní so skrytým i otvoreným prejavom matkinho sklamania. Jediné, čo si Jess vybojovala ešte za otcovho života, bolo štúdium v Anglicku. Jess si po návrate uvedomuje, ako málo sa doma zmenilo. 

Jednou z nemenných vecí je matka, ktorá očakáva, že z nej bude dokonalá anglická dáma, ktorá sa vydá za muža, čo jej určila rodina, pretože tak to má byť - dáma má vždy vzorne plniť povinnosti, ku ktorým láska jednoducho nepatrí (tak to bolo v živote jej matky a tak to bude aj u nej). Hoci si Jess myslí, že má stále rada Harrisona Winthropa - kamaráta z detstva, dnes sudcu - potláča akýsi vnútorný hlas, že pri tomto mužovi sa jej nie a nie divoko rozbúšiť srdce. Ani ona nedokáže odolávať pripomínaniu mŕtvych súrodencov, uvedomuje si, že veľa ostalo nevypovedané, ale pre matku je otázka, ako všetko vnímajú jej dve deti, ktoré má pri sebe, jednoducho tabu. Matka sa uzavrela do seba a s ňou a Warrickom jednoducho o istých veciach nevie a ani nechce komunikovať. Obaja tým trpia a každý sa s tým snaží svojsky vyrovnať. No zatiaľ čo Warrick si občas dovolí protest (aspoň v podobe plného pohára), Jess prijíma predstavu o budúcnosti, s ktorou počítala od mladi. Predstavu toho, čo je pre pravú anglickú dámu správne - vrátane pravého gentlemana ako budúceho manžela. 

Niečo je však predsa inak. V deň svojho návratu Jess zazrie v lome odsúdenca - Íra, Lucasa Gallaghera, ktorého osud sa zvláštne pretne s tým jej... Lucas sa šťastnou náhodou stáva krotiteľom temperamentného žrebca, ktorého Jess so sebou priniesla. Warrick ho presunie do stajní a hoci v podstate robí všetko, čo treba, v prvom rade sa stáva Jessmondiným "štolbom".  

Život na ostrove však nie je ideálny ani pre tých správne narodených. Nie v rodinnej atmosfére, v ktorej vyrastali obaja súrodenci. Jesmond i Warrick hľadajú niečo, čo nedokážu nájsť - hoci cítia, že je to blízko. Lenže ani jeden si v podstate nevie poradiť. Jess hľadá únik vo vzťahu s nevhodnými ľuďmi - padlá žena odsúdená na okraj spoločenskej vhodnosti, lebo si dovolila milovať nevhodného muža a ich zakázaná láska všetkých pobúrila, hoci ich spoločný život trval len pár dní, či starý sluha Tom. Lenže Jess nemá odvahu priznať sa otvorene - svoje vzťahy skrýva, ku Genevieve chodí tajne (rozumie si s ňou viac ako s vlastnou matkou - prečo to tak je, odhalí prekvapujúca pravda). Autorka tu zobrazila aj inú stránku života - samotná smrť súrodencov Corbettovcov, ohrozenie zbehmi často neustupujúcimi ani pred vraždou v snahe zachrániť si holý život, v neposlednom rade tu nájdeme aj odvrátenú tvár prírodných živlov - najmä búrok na mori.          

S Jess sa niečo deje. Vie, že ju priťahuje iný muž. Muž, ktorého bozk je odlišný od Harrisonovho (bozk snúbenca sa jej nepáči - dostalo ma, keď si vybral vreckovku, aby si po bozku s Jess utrel ústa). Muž, ktorý neváhal riskovať skok do rozbúrených vĺn búrkového mora, aby zachránil bezmocné deti z potápajúcej sa lode, hoci vie, že nádej na záchranu je mizerná. Muž hľadajúci akúkoľvek možnosť úniku osudu doživotného odsúdenca na nútené práce, ktorý nemá nádej ani na milosť. Lucas by Jesmond rád stretol inokedy, v dobe, keď ešte mal sny, iné ako tie dnes - o úteku z ostrova. Sám využíva značnú dávku slobody, ktorú vďaka zodpovednosti za Jess získal. No napriek všetkým snahám a napriek rozumným dôvodom sa medzi nimi rodí zvláštne silné a nebezpečné puto. Lucas je muž, ktorý určite poznal aj iný život - ten pod tlakom krehkej dôvery, ktorá sa medzi nimi rodí, postupne odhaľuje. Jess si príliš citeľne uvedomuje, že je iný - nielen pre svoje slnkom opálené a ťažkou prácou zocelené telo, ale aj kvôli svetlu vo svojich vzpurne zelených očiach... A uvedomuje si aj to, ako protikladne tento muž na ňu pôsobí vo vzťahu k snúbenecovi Harrisonovi - vážnemu, zdvorilému a upätému mužovi zachovávajúcemu si pevný názor na to, čo je správne. Muža, ktorý by ju v konečnom dôsledku pretvoril na svoj obraz. 

Jessin vzťah s Lucasom prechádza zmenou - rodí sa v ňom dôvera, opätujú sa city. Na rozdiel od tohto vzťahu Warrick upadá do telesného ošiaľu s divoko slobodnou Faine, ktorá mu nie je schopná city opätovať. To, čo hľadá, pri nej nenachádza a tak ju opúšťa. Paradoxne si uvedomí, že by to mohol nájsť so ženou (Harrisonovou sestrou), o ktorej si myslel, že ju nikdy nebude milovať práve preto, že je predvídateľná, správajúca sa presne podľa pravidiel - ale zmýlil sa (tak ako nakoniec všetci) - nikto z blízkych ju vlastne nepoznal.   

V príbehu sa objavuje ešte jedna rovina - tragický príbeh zhoreného Grimsovho domu na pobreží, kam sa ľudia boja chodiť, ktorý nachádza svoje echo v Jessinom a Lucasovom osude. Jess nakoniec pochopiac silu svojej náklonnosti k tomuto mužovi nájde silu postaviť sa matke a jej predstavám. Lenže keď sa konečne rozhodne žiť podľa seba, zastihne ju úder. Príbeh má svoju atmosféru a nepriazeň osudu sa nad ním vznáša od začiatku do konca. Má vôbec vzťah dôstojnej dámy a odsúdenca nádej na prežitie? Môžu prelomiť osud? Dá sa to vôbec? Ako sa vyvíja samotný vzťah Jess a Lucasa, čím všetkým prechádzajú a ako sa nakoniec vyrieši otázka, či môže taká nerovná láska prežiť, si prečítajte. Myslím, že rozhodne nebudete ľutovať - nielen kvôli krátkym kapitolám a veľmi čitateľnému štýlu autorky.  

Mám len jednu drobnosť - akosi mi vadilo, že Lucas oslovoval Jess "děvče".  

      -sa

--------------------------------------------------------------------------------------


ObrázokNoc v raji Candice Proctor

Bryony Wentworthová nemala zatiaľ v živote veľa šťastia. Z jej manžela sa vykľul hazardný hráč a neverník, a keď mladá žena nešťastnou náhodou zaviní jeho smrť, uväznia ju a odlúčia od dvojročnej dcérky. Neskôr ju z rodného Anglicka deportujú do Austrálie a kruté podmienky v trestaneckej kolónii v Novom Južnom Walese zapríčinia, že príde aj o svoje druhé, práve narodené dieťa. Krátko nato Bryony opúšťa kolóniu ako slúžka Haydena St. Johna, ktorý po smrti milovanej manželky zostal sám s maličkým synom. Pre Bryony, bývalú trestankyňu, má tento tvrdý, zatrpknutý chlap len pohŕdanie. Mladá žena sa však nevzdáva a počas strastiplného putovania divočinou na Haydenovu farmu v sebe objaví netušenú silu, ktorá jej pomáha zdolávať jednu prekážku za druhou. Podarí sa jej však získať Haydenovu dôveru a nájsť si cestu k jeho srdcu? (Slovenský spisovateľ, 2009)

♦♦♦ 

Keď som svojho času hľadala v jednom neveľkom kníhkupectve knihu, ktorá by ma zaujala, pani predavačka ma upozornila na Candice Proctor. Vtedy pre mňa neznáma autorka nevzbudila dôveru, pretože ma odrádzalo predovšetkým austrálske prostredie. Na príbehy odtiaľ som nebola zvyknutá. Oblúkom som na ňu naďabila zhruba po dvoch rokoch, keď som si prečítala knihu Šepot nebes a musela som konštatovať, že risk, ktorému som viac-menej podľahla z núdze, sa oplatil. Teraz som s očakávaním siahla po ďalšej knihe.

Kapitán Hyden St. John si prišiel do Parramattskej ženskej väznice vybrať trestankyňu. Je to miesto, kam deportujú ženy z Anglicka a pre mužov predstavuje niečo medzi nevestincom a trhom otrokov, s tým rozdielom, že ženy si tu môžu vziať zadarmo.

Takto začína príbeh jednej z nich (hoci ten začal už dávno predtým) – Bryony Wentworthovej. Tá má v daždivom dni a blate jediný cieľ – dostať sa k hrobu svojho dieťaťa, s ktorým jej nedovolili sa ani rozlúčiť. Bolesť zo straty dieťaťa a neľudského údelu, ktorý ju postihol, znásobuje vedomie, že doma musela zanechať svoju trojročnú dcérku Madeline. St. John, muž, s drsnou tvárou, neľútostne zovretými perami prezrádzajúcimi krutosť a studenými očami, prichádza v onen chladný, daždivý deň, aby si ju odviedol ako slúžku. Prvé stretnutie prezrádza, že je to pre Bryony bezpochyby najbezcitnejší a najpodlejší človek, akého v živote stretla – k poznaniu, že to samozrejme nie je celkom tak, a že najpodlejším človekom v jej živote je predsa len niekto iný, dospeje Bryony postupne. Hyden je človek, ktorý uznáva len vlastné pravidlá, je divý, neskrotný ako krajina, kde má domov, muž, ktorý si privlastňuje to, čo chce. Bryony si myslí, že si prišiel po milenku, ale prekvapene zisťuje, že je to celkom inak – Hydenov výber je oveľa prostejší – hľadal dojku pre svojho syna, ktorého matka zomrela pri pôrode. Dieťa samozrejme v Bryony otvára citlivé miesto, lebo jej citeľne pripomína vlastného syna, čo zomrel na následky ťažkých a neprívetivých podmienok života vo väznici. Bryony svoju novú pozíciu prijíma, ale je rozhodnutá nenaviazať sa citovo na dieťa, ktoré dráždi jej ubolené materinské srdce – dodržať toto predsavzatie však nie je ľahké.  

Podľa anotácie by sa mohlo zdať, že sa podstatná časť príbehu odohráva počas cesty na Hydenovu farmu. Nie je to tak. Cesta im trvá bez mála dva dni. To, čo si počas nej Bryony o kapitánovi uvedomí, je, že z neho vyžaruje neskrotnosť a ťažko opísateľný pocit divej nespútanosti. I to, že Hyden bojuje sám so sebou proti vášni, ktorú pociťuje. Zároveň v nej hľadá dôveru, lebo jej zveril to najcennejšie, čo má – svojho syna Simona. Bryony fascinuje austrálska príroda, ktorú počas cesty vníma – užíva si svet okolo, svet, o ktorý bola dvanásť mesiacov ochudobnená (fascinujú ju predovšetkým vtáky). Dozvedáme sa o okolnostiach predchádzajúcich nešťastnej náhode, kvôli ktorej zomrel Bryonin manžel, za čo ju odsúdili za zabitie a vzhľadom na jej tehotenstvo jej vymerali sedemročnú deportáciu. Jej malú dcérku si vzal strýko, u ktorého ako dievča po smrti rodičov prežila tri roky bez lásky, s príkazmi a bitkou, kým neušla s Oliverom a nevydala sa zaňho. Aj preto kvôli dcérke trpí, lebo sa obáva, že ju čaká rovnaký osud. Sledujeme osud matky, ktorú pri živote celý čas držala len myšlienka na ňu, viera, že raz sa k nej znova vráti.

Vyrovnať sa s novou skutočnosťou jej podstatne uľahčuje St. Johnov írsky sluha Gideon. Neskôr sa spriatelí so ženou kapitánovho predáka (je to nemilosrdný, krutý, odporný chlap, ktorý spôsobí niekoľko problémov). Louisa je žena, ktorá prišla o štyri deti z piatich a jej nešťastný osud sa napriek bojovnosti naplní tragicky. C. P. sa ani v tejto knihe nevyhýba nepekným veciam. Dokonca sa tu stretneme aj s náznakom sociálnych problémov – napr. otázkou prijatia bývalých trestancov do spoločnosti, objavia sa tu aj názory na trestné právo tej doby a na podmienky života vo väzniciach, postavenie žien, hlavne žien-matiek.

Bryonin manžel bol prototypom zhýralca, schovávajúceho svoju prvú tvár za masku šarmantnosti. Hyden oproti nemu pôsobí drsne. Nehrá sa na gentlemana. Tvrdo pracuje. Bryony v ňom objavuje muža... svojho pána. Kapitán prišiel o svoju ženu Lauru, jemne vychovanú dámu a pociťuje výčitky svedomia, že ju sem priviedol. Jej smrť ho zasiahla. Uvedomuje si, že ona Austráliu nenávidela, lebo sa musela vzdať všetkého, na čo bola zvyknutá. Hyden by sa kvôli nej vrátil, keby ho o to stihla požiadať, ale nebol by šťastný, lebo cíti, že patrí sem. Vývin vzťahu medzi St. Johnom a Bryony je postavený na dôraznom konflikte medzi mužom a ženou. On s prekvapením zistí, že akosi priskoro začína svoju slúžku vnímať ako ženu (lebo príroda si žiada svoje a on je muž), ale túžbu po nej v sebe potláča – čo ho často stojí nadľudské úsilie – nechce si ju vziať, ako to robí väčšina mužov. Znásilnenie preňho neprichádza do úvahy, chce, aby mu Bryony – taká odlišná od jemnej Laury (Bryony sa spočiatku nevyhne porovnávaniu s ňou, občas sa dostane kvôli veciam, čo ju pripomínajú, do sporu s Hydenom a dokonca objaví jej kresby) – dôverovala, aby pre ňu ich pomer nebol utrpením, niečím nutným, tobôž odstrašujúcim, chce, aby ho sama dobrovoľne vyhľadala, chce milovanie. Každým rozhovorom sa obaja o sebe dozvedajú viac, zakaždým odhalia niečo nové. A hoci Bryony cíti kapitánovo napätie, bojuje. Bojovala, keď ju uväznili, keď jej vzali všetko, slobodu, deti, domov, ale nevzali jej hrdosť a zásady. A tie si chce za každú cenu ubrániť, aj keď vie, že ju neposlušnosť môže stáť priveľa – Hyden ju môže potrestať, dokonca ju poslať späť do väznice. Autorka teda oboch necháva topiť sa vo vlastnom pote (a to aj doslova) až do poslednej tretiny knihy. (Mimochodom, scény s opisom Hydena, predovšetkým jeho fyzického výzoru v rôznych situáciách, od toho, ako sa mu s potom lepí košeľa na tvrdé svaly, až po vodu, čo sa mu perlí na hrudi a steká v jemných prúžkoch po hrudi, na mňa urobili skutočne dojem – autorka opisom jeho výzoru nešetrí v celej knihe .)

Bryony sa okrem kapitánovho syna ujme aj jeho domácnosti a postupne sa jej podarí vybudovať si nový život a domov pre Simona a dokonca aj pre kapitána St. Johna. Postupne si prizná, že sa do toho nevyspytateľného muža zamilovala, lenže muž ako on sa s trestankyňou nežení. V niektorých obrazoch dokonca vyzerajú ako idylická rodinka. St. John nakoniec nečakane Bryony o ruku požiada, hoci riskuje vylúčenie so spoločnosti, v ktorej sa doteraz pohyboval. Príbeh plynie v podstate v každodenných starostiach okorenených rôznymi epizódami, ktoré v konečnom dôsledku smerujú k svadbe – až si človek musí sem-tam povedať, že sa musí niečo stať. A ono sa stane – keď dá Hyden priviesť z Anglicka Madeline a ono to už nie je dievčatko, ktoré Bryony násilne vytrhli z náručia a keď sa na scéne objaví „zmŕtvychvstalý“ manžel Oliver Wentworth. 

V tejto knihe netreba čakať nič výrazne „akčné“, hoci niektoré scény tak možno hodnotiť. V podstate mám rada príbehy postavené na vnútornom prežívaní vzťahu dvoch ľudí, ktorí sa poriadne potrápia, kým si s úľavou padnú do náručia a môžu sa konečne spokojne dívať do šťastnej spoločnej budúcnosti . No musím na margo svojho hodnotenia konštatovať, že Šepot nebes sa mi páčil o kúštik viac. Neviem celkom povedať, čím to je. Ani tento príbeh nebol zlý, jednoznačne predstavuje nadštandard... a predsa sa neviem v podvedomí zbaviť pocitu, že mi tu „čosi“ chýbalo, alebo bolo niečoho akosi priveľa? Možno je to tým častým skloňovaním slov vášeň a prsia. Niekedy sa mi dokonca zdalo, že Hyden na Bryony nevidí nič iné. Možno tým, ako rýchlo Hyden svojmu očareniu podlieha – akosi som si myslela, že bude dôveru k trestankyni hľadať predsa len trochu dlhšie a ťažšie. Možno tým, aký dokonalý muž, plný súcitu a porozumenia, sa nakoniec z neho napriek jeho krutosti a chladu vykľul – čosi-kamsi sa z neho vytratilo ono desivé, čo v ňom Bryony videla pri prvom stretnutí na dvore väznice. V každom prípade, je tu dobre opísaný život v inom svete. Vo svete, kde chýbajú vymoženosti, na ktoré bol človek zvyknutý vo svojej domovine. Je to svet iný, občas drsný. Život tu rozhodne nie je jednoduchý, ale dáva nádej na nový začiatok. Tento príbeh za prečítanie rozhodne stojí.

                                                                                                               -sa

--------------------------------------------------------------------------------------

171485.jpg

Pod austrálskym slnkom

Candice Proctor 

Píše sa rok 1864 a mladá Angličanka Amanda Davenportová sa náhle ocitá sama v austrálskom meste Port Adelaide. Ak chce získať prostriedky na návrat do milovaného rodného Anglicka, neostáva jej nič iné ako prijať miesto guvernantky na dobytčej farme uprostred divočiny, ktorú z duše nenávidí. Tri nezbedné deti majiteľa farmy robia všetko možné, aby ju odtiaľ vyštvali, podobne ako všetky jej predchodkyne, no Amanda je odhodlaná vydržať za každú cenu. Ani otec podareného trojlístka, Patrick O´Reilly, nie je nijaký džentlmen, a navyše neznáša Angličanky s fajnovými spôsobmi, lebo práve jedna z nich ho pred časom opustila. Prirodzene, vzťah týchto dvoch úplne odlišných ľudí od začiatku sprevádza množstvo konflikov a nedorozumení, a najmä Amanda sa musí zbaviť predsudkov a zábran, ak si chce k Patrickovi, ktorý ju čoraz väčšmi priťahuje, nájsť cestu.

Okrem pútavého príbehu román zaujme pôsobivými opismi drsnej austrálskej prírody a zvykov pôvodných obyvateľov. (Slovenský spisovateľ, 2008)

♦♦♦ 

Amanda Davenportová sa prihlasuje na inzerát Patrickovej sestry z núdze - ostala po smrti manželského páru, ktorý sprevádzala, bez prostriedkov. Hoci sú podmienky náročné - farma je veľmi ďaleko v nehostinnej časti krajiny, má sa starať o tri deti a ak chce získať dostatok peňazí na návrat do Anglicka, nesmie miesto opustiť minimálne dvanásť mesiacov  - uvedomuje si, že ak nechce skončiť na ulici (s vyhliadkou predávania vlastného tela), na výber veľmi nemá. Jej túžba vrátiť sa do Anglická je však priveľká na to, aby sa vzdala jedinej možnosti získať peniaze na cestu domov. A tak sa vydáva na dlhú púť, na konci ktorej ju čaká neistý osud.

Prvá nepríjemná skutočnosť ju čaká hneď po príchode, keď ju jej zamestnávateľ napriek dohode nečaká na mieste, kde ju mal vyzdvihnúť, pretože sa zdržal u milenky. Patrick O´Reilly je Austrálčan, jeho sestra nástojí na tom, aby deti dostali pravú anglickú výchovu, hoci si on o útlocitných anglických dámach myslí svoje (ovplyvnený nepríjemnou skúsenosťou s istou anglickou dámou, ktorú si kedysi vzal za ženu a ktorá mu po šiestich rokoch zanechala tri deti a bez obhliadnutia ušla s milencom) - a svoje si myslí aj po prvom pohľade na slečnu Davenportovú. Aj Amanda sa na svojho zamestnávateľa díva s istou dávkou predpojatosti. O Austrálčanoch si myslí, že sú divosi, neohrabaní a neotesaní. Spočiatku sa jej nedarí ani pri jeho deťoch, ktoré vyštvali už deväť Amandiných predchodkýň a netaja sa tým, že rovnaký plán majú aj s ňou. Všetky tri - Hannah, Liam aj Missy nepomáhajú Amandinmu pocitu nepriateľskosti prameniacom tak z obyvateľov farmy, ako aj z jej pocitu z celej austrálskej krajiny, ktorú chce stoj čo stoj opustiť. Iba malá Missy sa v konečnom dôsledku nedokáže celkom držať plánu svojich súrodencov a zdá sa, že Amandu si obľúbila - jej detská úprimnosť a priamosť je jedným, čo Amande od začiatku pomáha vyznať sa na novom mieste, medzi novými ľuďmi. Snaží sa, hoci s vyučovaním, ani s dôverou detí spočiatku nemá veľa úspechov. No všimne si, že otvorené nepriateľstvo detí má celkom iný dôvod, ako sa na prvý pohľad zdá - deti majú komplikovaný vzťah aj k otcovi a on sám si v mohých situáciách nevie poradiť. Snažia sa len upútať jeho pozornosť. 

Patrick považuje Amandu za upätú a jej správanie mu až príliš pripomína ženu, pre ktorú urobil všetko, no ona ho napriek tomu opustila (a hoci by ju mohol obviniť z cudzoložstva, stále sa s ňou nerozviedol, lebo sa obáva, ako by táto skutočnosť ovplyvnila jeho deti). Amanda vníma, že svoje deti miluje, ale všimne si, že vďaka tejto skutočnosti, sa medzi nimi vznáša isté napätie (nikto totiž o matke nehovorí). Aj Amanda má vlastnú nepríjemnú skúsenosť z mladosti. Ako naivné dievča sa zamilovala do muža, ktorý ju pripravil o nevinnosť a potom jednoducho zmizol. Netúži teda po zblížení s akýmkoľvek iným mužom. Je presvedčená, že túto slabosť prekonala a že v nej ostala uzamknutá ako súčasť tajnej, zahanbujúcej minulosti. Pozná aj pocit z rodičovskej nevšímavosti - keď jej matka zomrela, márne sa snažila zaujať otcovu pozornosť, nikdy sa jeho ocenenia nedočkala. Vyhovuje jej, že môže O´Reillyho vnímať ako nekultivovaného, hrubého a nevzdelaného človeka. Postupne však objavuje jeho inú tvár - a obraz láskavého, múdreho človeka a milujúceho otca sa pre ňu stáva neprijateľným a nebezpečne príťažlivým. Anglicko a pravé gentlemenské spôsoby jej sprítomňuje len Christian Wittaker, Liamov učiteľ klasických jazykov, z ktorého sa nakoniec stáva jej výborný priateľ.

Aj Patrick zisťuje, že Amanda je ženou dvoch tvárí - jedna je upätá, prudérna, frigidná, odmietavá a prehnane mravná, a tá druhá je nežná, vášnívá, plná radosti a života. A pretože sa rozhodne ženu uzamknutú pod prísne zapnutými nevzhľadnými šatami a stiahnutým korzetom oslobodiť, púšťa sa do nebezpečnej hry, hoci netuší, ako to celé dopadne. Amanda je presvedčená, že túto krajinu, ktorú on tak miluje, nenávidí, a že by tu nikdy nemohla byť šťastná (len ťažko prijíma austrálsky spôsob života, všetky reálie aborigénmi počnúc, rozmarnosťami divej, drsnej prírody pokračujúc a zvláštnou faunou a flórou končiac), ale pod jeho vplyvom ju začína vnímať inak. Jej duša začína prijímať znepokojujúcu krásu okolo seba, začína ju priťahovať a udrie na akési dávno zabudnuté miesto kdesi v jej vnútri. Aj pohľad na toho zvláštneho, tvrdo pracujúceho muža sa mení. Začína toho Austrálčana, vnuka odsúdenca s pre ňu neprístojným správaním vnímať ako muža a ten v nej prebúdza čosi, o čom si myslela, že je už dávno mŕtve - bojí sa ho, lebo si uvedomuje, že odhalil, kým skutočne je. 

Amanda postupne odhaľuje bolesti všetkých členov o´reillyovskej rodiny a konfrontuje ich s vlastnými. Získava dôveru Patrickových detí a bráni sa jeho príťažlivosti. Je to muž húževnatý, zocelený tvrdou prácou a obetami, ktoré odovzdáva tejto krajine, aby prežil a s ním všetci, za ktorých sa cíti zodpovedný. Čosi, čo ani jeden nevie a napokon ani nechce pomenovať, sa medzi nimi rodí. Dlho sa však obaja bránia - Amanda preto, že to nepovažuje za správne a bojí sa podľahnúť tomu, čo jej prináša spomienky na nešťastnú skúsenosť, a Patrick preto, že nechce znova podľahnúť klamu, ktorý ho už obral o dve ženy (neopustila ho len manželka, ale aj matka - ktorá nezvládla neľahký život po otcovom boku) a ktorý sa ako osudové prekľatie drží O´Reillyových mužov. 

Cesta k spoločnému šťastiu týchto ľudí nie je jednoduchá. Amanda si musí postupne uvedomiť puto k ľuďom, ku ktorým ju priviedol osud a Patrick sa musí naučiť dôverovať a veriť žene, ktorá mu tak pripomína, čo urobila jeho manželka aj matka. Všetko sa deje na pozadí každodenných starostí o farmu, v čase veľkého sucha, ktoré postupne pripravuje ľudí o živobytie a občas aj o život a ukazuje drsnosť Austrálie v celej svojej nahote. Obaja sa spoznávajú krok po kroku. Patrick nájde cestu k svojim deťom a Amanda pochopí, že si túto krajinu zamilovala a že život bez Patricka  a detí by jej nenaplnil ani návrat do Anglicka, kde ju vlastne nikto nečaká (dopomôže k tomu aj ich vzájomné dlhé odlúčenie a zavádzajúca správa, že Patrick zomrel, čo deti a ani Amanda nedokážu prijať - všetko sa našťastie nakoniec vysvetlí). Pre mňa ďalší výnimočný príbeh z pera tejto autorky.

-sa

--------------------------------------------------------------------------------------

  Sebastian St. Cyr Mystery Candice Proctor

 

Obrázok Oči ve tmě

V Londýně dojde k brutální vraždě a díky nešťastné shodě okolností je z ní obviněn aristokrat Sebastian St. Cyr, který trpí Bithilovým syndromem. Člověk s touto diagnózou má velmi jemný zrak a sluch a je také velice citlivý na světlo, proto dokáže vidět i potmě. Při zatčení se mu však podaří uniknout. Rozhodne se skrývat ve městě a vraha vypátrat na vlastní pěst. Jenže pátrání se pro něj stane osudným.  (Alpress, 2005)

♦♦♦ 

  

Obrázok Ozvěna noci 

Královský dvůr je otřesen. Během velkolepých slavností byla překrásná markýza Anglessey nalezena mrtvá v komnatách samotného prince! Záhadou je, že na krku měla dávno ztracený náhrdelník, který podle legendy patřil slavné druidské kněžce. Co mohlo stát v dopise, který markýza náhodou objevila při tajné schůzce se svým milencem?  (Alpress, 2009)

♦♦♦

 

2. záhada Sebastiana St. Cyra

♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦

Túto historickú detektívku podfarbenú nerovným ľúbostným vzťahom medzi Sebastianom Alistairom St. Cyrom, vikomtom Devlinom a Kat Boleynovou odporúčam (sériu tvorí zatiaľ 9 kníh).

Ide o nezávislé príbehy, v ktorých sa Sebastian zameriava na odhaľovanie záhad, pri ktorých v dôsledku ohrozenia najvyšších kruhov treba postupovať nezávisle od polície. Neraz sa ocitá na pomedzí zákona. Keďže sa pri očisťovaní vlastného mena osvedčil, vyhľadávajú ho vplyvní a mocní muži krajiny, aby im pomohol, a tak sa neraz zapletie do najvyššej politiky. Candice Proctor podľa môjho názoru vôbec nezaostáva za inými autormi detektívok. Navyše historický rámec jej veľmi sedí. Dej s rýchlym spádom, napätie a neustále prekvapenia a zvraty v príbehu sú zárukou dobrého čítania. Popri odhaľovaní zločinu sledujeme aj vývoj vzťahov v Sebastianovom súkromí.

Nevšedný milostný pomer medzi Sebastianom a Kat siaha do minulosti a je plný nevypovedaných tajomstiev. St. Cyr bol prinútený trpieť nenaplnenou láskou ku Kat, ktorú jeho otec nepovažoval za hodnú stáť po boku dediča šľachtického titulu a táto jeho láska sa postupne zmenila na nenávisť. Bol ochotný ponúknuť jej manželstvo, odmietla ho a zmizla z jeho života. Sebastian sa snažil zabudnúť na vojne, no nikdy sa mu to nepodarilo. Kat zatiaľ vedomá si toho, že sa Sebastiana vzdala v jeho prospech a pre jeho budúcnosť, klesla hlbšie, než si mohla niekedy predstaviť. Napriek tomu sa ich cesty skrížia a bolestivé spomienky ich vracajú k stále živým citom. Aj Kat sa ocitá v nebezpečenstve a Sebastian už nie je ochotný vzdať sa lásky. Má dosť trpezlivosti, aby Kat presvedčil, že napriek nerovnému postaveniu môžu žiť v spokojnom manželstve. Zatiaľ je však ochotná poskytnúť mu aspoň svoju náruč...

si-

♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦

Obrázok

Zpěv sirény

Život vikomta Sebastiana opět naplňují mnohá vzrušující tajemství. Při novém vyšetřování se nechá strhnout magickou atmosférou starého Londýna a nechybí mnoho, aby uvízl v síti zlých intrik. I luxusní salony vznešených aristokratů jsou totiž plné neřádu stejně jako špinavé londýnské doky! Nejlákavější záhadou zůstává srdce Sebastianovy lásky Kate, které skrývá netušené překvapení.  (Alpress, 2010)

♦♦♦

Tak toto čítanie šlo naozaj rýchlo. Pokiaľ máte čas a chuť na detektívku, Spev sirény pokojne zvládnete za jeden deň.

Všetko začína smrťou Dominica Stantona, ktorého zohavené telo sa nájde na verejnom mieste. Ide už o druhú podobnú vraždu. Zmierovací sudca sir Henry Lovejoy prizve k pátraniu Sebastiana St. Cyra, vikomta Devlina. Sebastianovi je jasné, že vraždy budú pokračovať. Terčom zločinov sú bohatí mladíci z vyššej spoločnosti a vrah necháva na mieste činu zvláštne indície. St. Cyrovi pomáha dr. Paul Gideon, priateľ z vojny, v súčasnej detektívke by vykonával funkciu koronera. Pátranie osviežujú i postrehy a pomoc malého uličníka Toma, ktorého Sebastian zachránil z ulice a pracuje uňho ako sluha. Okrem vyšetrovania hlavný hrdina naďalej rieši svoj vzťah ku Kat Boleynovej, obdivovanej londýnskej herečke, a ona si ho stále odmieta vziať. Musí tajiť svoju minulosť nielen pred ľuďmi, ale hlavne pred Sebastianom. Keďže pracovala ako francúzska špiónka, uvedomuje si, že toto tajomstvo môže všetko zničiť. Jej predtucha sa pretaví do skutočnosti vo chvíli, keď kráľov bratranec, šedá eminencia trónu – lord Jarvis znova zatiahne Kat do špionážnej hry. Krehké šťastie po Sebastianovom boku je vážne ohrozené, no po všetkých stránkach sympatický St. Cyr sa tajomstiev z Katinej minulosti nebojí a chráni svoju spoločnosťou neprijímanú lásku všetkými prostriedkami.

St. Cyr má problémov dosť. Otec sa s jeho nerovným vzťahom nechce zmieriť a sám svoje minulé hriechy tají. Sebastian chce nájsť matku, ktorá zmizla, keď bol ešte dieťa a isté indície hovoria, že môže byť stále nažive. Navyše telá v Devlinovom prípade pribúdajú. Vrah zabíja podľa básne, v ktorej sa spomína spev sirén (odtiaľ názov). Pátranie ho zavedie do minulosti, k jednej ceste z Indie, kedy sa potopila obchodná loď Harmony. Detailné podrobnosti prezrádzať nebudem, snáď len že Sebastianovi ide neraz o krk a o nebezpečné situácie nie je núdza. I v tejto knihe sa však potvrdzuje fakt, že Proctorová vás dokáže naviesť na riešenie a vzápätí vašu istotu zmätie zo stola. Jej dávkovanie zvratov v deji udržiava čitateľa neustále v pozornosti.  

Devlin konečne verejne ohlási zásnuby a Kat sa vydá... no nie zaňho . Zdá sa, že osud, ktorému značne pomohla ťažko prekonateľná lož, vrazil medzi nich nový klin. Sama som zvedavá, ako sa s ním dokáže tento veľmi sympatický pár ďalej popasovať.      

si-

♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦ ♦♦♦

Ďalšie časti série pod pseudonymom C.S.Harris u nás zatiaľ nevyšli:

http://www.csharris.net/sebastian.php

--------------------------------------------------------------------------------------

dum-neresti.jpg

m neřesti Candice Proctor

1874 Colorado. Krásná a ctnostná dívka Gabriele vychovaná v klášteře přijíždí roku 1874 do drsného hornického města a je šokována úpadkem jaký zde nachází. Její úžas nebere konce protože na místě zjišťuje že po matce kterou však nikdy nepoznala právě zdědila dům neřesti. A co je ještě horší: obchodní partner její matky Jordan Hays; neotesaný cynický samotář; ztělesňuje všechno z čeho má mladá žena oprávněnou hrůzu. Jeho i její představy se kříží zdá se že s bezohledným sokem bude Gabriele jen tvrdě bojovat. Postupně však vstoupí do děje nové okolnosti. Gabriele pociťuje že je unášena vášní stejně lákavou jako samotný hřích.  (Alpress, 2003)

Milujem ťa 

Nezabudnuteľný príbeh o strate nevinnosti a víťazstve odvahy a lásky. Krásna a cnostná dievčina Gabrielle Antoinová, ktorá vyrastala v kláštore ako sirota, sa jedného dňa dozvie, že sa stala dedičkou majetku v baníckom mestečku Central City. Keď tam však pricestuje, na svoj úžas zistí, že po matke zdedila nevestinec. Napriek všetkým ťažkostiam sa Gabrielle rozhodne premeniť dom neresti na slušný podnik... (Slovenský spisovateľ, 2010)

♦♦♦

Príbeh mladej ženy Gabrielle Antoinovej začína vo chvíli, keď opúšťa múry kláštora, v ktorom vyrastala. Prekvapivý list o tom, že zdedila majetok po akejsi žene, vedie jej kroky do mesta drsných baníkov, do sveta, ktorý je taký odlišný od všetkého, čo doteraz poznala. Gabrielle je prekvapená z toho, ako sa k nej ľudia v coloradskom Central City správajú, hneď od prvej chvíle. Čoskoro spoznáva, prečo je to tak. Ak je skutočnosť, že zdedila nevestinec pre ňu šokujúca, potom je identita ženy, ktorá jej ho zanechala pre ňu ešte väčším šokom. Gabrielle si z detstva pamätá len zlomky. Ideálna predstava, ktorú vytvorili jej detské túžby, príbeh, ktorý vznikol v spojitosti s realitou, že je sirotou bez rodičov, sa od skutočnosti výrazne odlišuje. Gabrielle jej čelí nielen preto, že konečne spoznáva, kto bol jej matkou, ale aj preto, aby pochopila jej pohnútky a zistila, prečo vlastne vyrastala ďaleko od nej. Zároveň ju k tomu núti aj otázka, kto bol jej otcom.

Svet, v ktorom sa však ocitla, svet Celeste DuBoisovej, je diametrálny odlišný od toho, ktorý poznala. Má z neho strach, ale zároveň ho túži spoznať, lebo to bol svet jej matky. V tomto svete sa stretáva so zmesou žien, ktoré predávajú svoje telo. Gabrielle najskôr nerozumie ich pohnútkam, ich zmýšľanie je pre ňu vzdialené, ale postupne spoznáva, že každá žena si nesie svoj osud a dôvody, prečo pracuje v nevestinci, často odrývajú odvrátenú stránku života ženy. A ona sama postupne pochopí aj matkino rozhodnutie poslať ju ďaleko od seba.

Gabrielle najskôr zvažuje nevestinec predať – dokonca na predaj dostane aj ponuku od Douga Slaughtera, človeka, ktorý si uzurpuje na pozíciu tieňového vlastníka celého mesta. Je to surovec, ktorý ovláda ľudí okolo seba, svedomie mu nehovorí nič a riadi sa heslom – účel svieti prostriedky. Nakoniec však predaj odmietne odhodlaná ponúknuť ženám pracujúcim v nevestinci druhú šancu na lepší život a presvedčená o tom, že z nevestinca urobí školu. Jej naivnej idee nikto neverí, najmenej Jordan Hays, obchodný partner jej matky, ktorému ponúkne, že ho z podielu na podniku vyplatí. Tento muž je stelesnením najvýraznejšieho Gabriellinho znepokojenia. Tajomný a temný pištoľník, poznačený minulosťou, sa netají tým, že by tu Gabrielle najradšej nevidel. Ale nie je v jeho silách zmeniť jej rozhodnutie. Gabrielle tak prevezme matkinu zodpovednosť za podnik, hrá večer čo večer na klavíri, a tým sa dostáva do stredu sveta, o ktorom by bez zvláštneho riadenia osudu zrejme nikdy nič nezistila. Zároveň sa aspoň trochu približuje k matkiným tajomstvám, odhaľuje pravdu o svojom pravom pôvode a... mení sa na ženu.

Jordan si to nemôže nevšimnúť. Gabrielle je svojím spôsobom naivná, ale aj odvážna. Čelí neznámemu s vervou sebe vlastnou a on sa chtiac-nechtiac dostáva do pozície jej ochrancu. Je to zároveň poloha nevyhnutná, lebo jej matka nezomrela náhodou a aj okolo Gabrielle potom, čo odmietne predať podnik, podozrivo umierajú ľudia. Ona sama sa dostáva do ohrozenia, keď zisťuje, že v hre je baňa na zlato. Pri svojom pátraní sa nevyhnutne zbližuje s Jordanom, a hoci on jej nedáva žiadne záruky, Gabrielle vie, že už nikdy nebude taká ako predtým. Ohrozenie sa stupňuje a vo chvíli, keď si konečne Jordan po vlastnom úpornom vnútornom boji dovolí pripustiť, že by mohol mať nádej na krajšiu budúcnosť po Gabriellinom boku, takmer o ňu prichádza. Našťastie len takmer...

Kniha má zvláštnu atmosféru. Vytvára ju neprívetivosť banského mesta, ale aj zima, počas ktorej sa podstatná časť príbehu odohráva. Idylu nevytvára ani to, čo sa odohráva medzi múrmi nevestinca a ani odhalenie osudu žien, ktoré tu pracujú. Spomedzi nich sa ako najvýraznejšia a najzáhadnejšia javí indiánska miešanka Sirena. Romantickou linkou tak ostáva vývin vzťahu medzi Jordanom Haysom a Gabrielle. Hoci osobne nemám veľmi rada príbehy zo západu, tento ma presvedčil o tom, že urobiť občas výnimku, sa oplatí. Candice Proctorová v tomto príbehu potvrdzuje, že je dobrá rozprávačka.

-sa

 

--------------------------------------------------------------------------------------

temny-rytier.jpg

Černý rytíř Candice Proctor 

Attica v přestrojení za páže prchá z panství své budoucí tchyně, aby varovala bratra před chystanou zradou francouzského krále Filipa. Damion, rytíř ve službách angllického krále Jindřicha, při pátrání po Filipových úkladech zachrání před bandou lupičů statečného mladíka. Z toho se vyklube nádherná žena. Damion usiluje o její lásku, ale pro záchranu své země musí učinit rozhodnutí, které jeho milované může zlomit srdce. (Alpress, 2008)

Temný rytier 

Historická romanca populárnej autorky, v ktorej sa pôsobivo spája ľúbostný príbeh, napätie a dobrodružstvo. Krásna, bystrá a odvážna Attika d´Alérion je odhodlaná urobiť čokoľvek, aby ochránila milovaného brata Stephena, ktorý vstúpil do služieb kráľa Henricha II. Keď sa náhodou dozvie, že proti kráľovi sa chystá sprisahanie, rozhodne sa brata pred zradou varovať a vydá sa na nebezpečnú cestu... (Slovenský spisovateľ, 2011)

♦♦♦

Lady Attica má sobášom s o 6 rokov mladším mužom spečatiť spojenectvo medzi rodom de Salers a d´Alérion. Čakajúc na sobáš s vikomtom de Salers ošetruje na smrť chorého dvorana Oliviera de Harcourt, ktorý má odovzdať dôležitú správu o tom, že počas chystaného rokovania o prímerí medzi anglickým kráľom Henrychom II., jeho synom Richardom a francúzskym kráľom Filipom čaká anglického kráľa zrada. Oliviera tlačí nutnosť varovať ho, a tak v horúčke vyzradí, čo vie, práve Attice. Keďže jej brat Étienne je rytierom anglického kráľa, Atticu táto správa vyľaká a so strachom o bratov život podľahne pokušeniu vytratiť sa z hradu a brata varovať.

Tu niekde začína Atticino dobrodružstvo a náš príbeh. Ako žena by to však mala sama ťažké, no podarí sa jej obalamutiť snúbenca a v sprievode svojho ochrancu Waltera Brie opustiť hrad. Pôvodne plánuje ísť len za strýkom, aby ten poslal varovanie Étiennovi, ale... ako to už býva zvykom, niekto mieni a... pôvodné plány zlyhávajú.

Niekde na inom mieste je Damion de Jarnac svedkom dôsledkov vyrabovania istej dediny, čo síce preňho nie je obrázok neznámy, ale uvedomuje si naliehavosť svojho návratu z Írska, kde sa dozvedel o iných neprívetivých okolnostiach nežičiacich už spomínanému stretnutiu anglického a francúzskeho kráľa. Uvedomuje si, že ak sa so svojím pobočníkom Sergejom nedostane ku kráľovi včas, bude zrejme svedkom podobných nepekných scén častejšie, než by chcel. Jeho snaha má aj iné dôvody - kedysi sníval o vlastnej pôde a o založení vlastnej dynastie, no minulosť zmenila jeho vízie - stal sa z neho ctižiadostivý a po moci bažiaci služobník mocného kráľa, ktorého vedie nemilosrdné a chladné odhodlanie získať za služby sobášom s kráľovou schovankou panstvo a titul grófa z Carlyle.

Damionova a Atticina cesta sa pretne vo chvíli, keď Damion pomôže dvojici, ktorú prepadli. Atticus, ako sa Attica predstaví - cestuje totiž v prestrojení za chlapca - síce vie, že muž, čo ju a zraneného Waltera zachránil, je pokutný žoldnier, o ktorom kolujú hrôzostrašné historky (vraj zabil brata), no v danej situácii nemá inú možnosť, než ho požiadať o pomoc. Waltera nechávajú zraneného na starosť mníchom v kláštore a sama sa k strýkovi nedostane. Damion sa síce nemá chuť nikým a ničím zdržiavať, no na Atticovu žiadosť nakoniec pristúpi, pričom Attica alias Atticus sa v snahe utajiť svoju pravú totožnosť zaplieta do prvých klamstiev.

Gasparda a predovšetkým Yvette de Salers Atticino zmiznutie nenechá chladnými. Obaja si totiž uvedomia, že spolu s Atticou, ktorá vzala Harcourtove veci, zmizol aj jeho breviár, v ktorom sa skrýva tajná správa. Vyšlú za ňou vojakov a vedia ešte niečo, čo ona ani len netuší - že mieri k mužovi, ktorý je na tej istej strane ako oni - na strane Richarda a Filipa. Ohrozenie vojakmi prinúti Atticu vyrukovať s pravdou o ceste za strýkom, nie však s pravdou o svojej totožnosti... a na polopravdu sa nabaľuje nová lož. Damion jej slová nemôže ignorovať, no sľubuje jej krutý trest v prípade, že tají ešte niečo, čo by mohlo ohroziť jeho život. A k odhaleniu onoho tajomstva sa Damion nebezpečne blíži...

Attica postupne zisťuje, že jej ideálne predstavy o rytieroch, vyvolané spevmi trubadúrov a legendami, sa od reality výrazne líšia, čoho je Jarnac viac než výrazným príkladom. On sám videl vo vojne priveľa, aby takým ideálom veril. Teraz sa riadi len svojimi zákonmi a je lojálny len sám sebe. Attica pri ňom objavuje čosi nové - muža, ako je on, nikdy predtým nestretla, navyše v nej vyvoláva nepoznaný, ťažko pomenovateľný pocit - túžbu. Svet, v ktorom sa ocitla vydávaním sa za muža, je však pre ňu nebezpečný a správanie mužov zradné. Attica sa mu nevie celkom prispôsobiť a to spôsobí, že Damion spozná, že pri sebe nemá nezrelého chlapca, ale odhodlanú a odvážnu mladú ženu. Síce si spočiatku nie je istý, kým skutočne je, no zato objaví breviár s tajnou správou a považuje Atticu za nepriateľa. Sám sa však chytil do nečakanej pasce - on totiž po tejto žene túži. Keď vyjde najavo celá pravda o Attice - a Damion tomu dopomôže - je nakoniec rád, že sa budúcej vikomtesy de Salers čoskoro zbaví, pretože sa blížia do cieľa cesty. Všetko je však inak...

Attica vie, že sa čosi zmenilo - Damion je predsa len iný, ako si na začiatku myslela. Spoznala krásneho, vášnivého, hrozivého a tvrdého muža, zásadového, ale aj záhadného. Zviazaného minulosťou, poznačeného pocitom viny. A prvýkrát v živote si musí priznať, že ju vyhliadka života, do ktorého sa musí vrátiť, budúcnosť, čo ju čaká, aby neohrozila česť rodiny, desí. Damion ju žiada, aby nehovorila strýkovi celú pravdu a hoci ona sama neverí, že by Renouf Blissot mohol stáť na druhej strane, poslúchne ho - vidina bratovej bezpečnosti je predsa len dobrý argument. Do Levalu má však nemierené aj ktosi iný - Yvette tušiaca cieľ Atticinej cesty a tvrdo, nekompromisne bojujúca za život v bohatstve, ktorý si rovnako tvrdo a nekompromisne vybojovala, aby sa zbavila nepriazne vlastného osudu. Je to žena, ktorá vie chytiť príležitosť pevne do rúk, žena, ktorá vie manipulovať ľuďmi okolo seba a nie je ochotná vzdať sa toho, čo dosiahla, a už vôbec nie riskovať odhalenie zrady.

Keď sa už zdá, že Attica a Damion sa budú musieť napriek vzájomnej príťažlivosti rozísť, Renouf Blissot Jarnaca zajme a Attica prekvapivo zisťuje, na čej strane strýko vlastne stojí. V krátkej chvíli sa teda zrúti všetko, čomu neochvejne verila a z toho sveta jej ostáva len... Damion de Jarnac . Toho trápi len jedno - že nenájde pokoj, pretože ho minulosť zaťažila hnevom a pocitom viny a že Attica sa nedokáže vyrovnať s pocitom zrady, ktorý ju dostihol u najbližších. Z oboch sa stávajú utečenci prenasledovaní Blissotovými mužmi. Attica si zvolila Damiona, ale ten skrýva ešte veľa temných tajomstiev. Neútočí naňho však len minulosť, ale aj potláčaná vášeň k Attice. A boj to preňho nie je ľahký, lebo sa vedome snaží vyhnúť dôsledkom toho, čo by sa stalo, keby podľahol spaľujúcej túžbe po tejto žene. Na ceste sa dozvedajú, že mierové rokovania zlyhali a cieľ svojej cesty musia niekoľkokrát zmeniť. Narazia aj na skupinu pútnikov, ktorých vedie otec Sebastian, bývalý vojak, ktorý poznal Simona Jarnaca - toto stretnutie otvára Damionove staré rany.

Attica je preňho pokušením a je to práve ona, kto za Damiona rozhodne, pretože nevie odolať sile, čo ju k nemu ťahá. Vie, že by jej neublížil, ale vlastne sa tak už stalo... lebo jej ukázal, čo by mohla prežívať, keby sa narodila ako niekto iný. Dal jej nahliadnuť do iného sveta a navždy ju tým poznamenal. Damion si uvedomuje, že sa dal na neľahkú cestu - jedno je veriť dobrému koncu, iné čeliť skutočnosti. Až keď pocítil silu zapieranej lásky, pochopil vlastnú minulosť. Vyrovnať sa s ňou a požiadať o odpustenie preňho nie je jednoduché. Navyše je tu stále pretrvávajúca úloha - odovzdať dôležitú správu kráľovi. Pokus nechať Atticu na jedinom mieste, o ktorom verí, že bude aspoň ona v bezpečí - u vlastnej matky - však zlyhá. Lebo Attica svojho rytiera doženie. Nakoniec po kráľovom boku je aj jej brat Etienne, kvôli ktorému sa celá lavína udalostí v jej živote spustila. Odhaliť zradcu nebude jednoduché, navyše otázka Atticinho sobáša s de Salersom a Jarnacovej svadby s Rosamund sa stáva záležitosťou štátu. Damion žiada Atticu, aby sa rozhodla a tá sa zmieta medzi lojálnosťou a voľbou srdca. No najťažšia voľba ju ešte len čaká - voľba medzi bratom a milovaným mužom.

Záverom musím povedať, že kniha sa čítala príjemne a rýchlo. V každej kapitole sa niečo deje, takže príbeh rýchlo napreduje. Obaja hlavní hrdinovia prejdú svojím trápením aj poznaním. Musím však povedať, že mi koniec prišiel trochu natiahnutý. Chápala som zranenú a na prvý pohľad zradenú Atticu, ale aj tak si myslí, že veci videla príliš čierno-bielo, takže obdivujem Damionovu trpezlivosť aj odhodlanie. Vadili mi však niektoré prekladateľské počiny - spomeniem len skutočnosť, že na jednej strane sa pri označení vzťahu Damiona a Atticy používa v preklade označenie "milý/milá" ako z ľudovej slovesnosti alebo textov starej literatúry a na druhej strane sa označujú ako "priateľ/priateľka", čo zasa evokuje moderné poňatie spolužitia mladých ľudí - tak neviem, asi by bolo vhodné použiť niečo iné. Hoci myslím, že s češtinou vo všeobecnosti nemám problém, ani zamak netuším, čo znamená "uondaná" (a to som sa k tomu slovu musela niekoľkokrát vrátiť, lebo som skutočne nepochopila ). Ktovie, ako sa s týmito "drobnosťami" vysporiadal slovenský preklad. Mimochodom slovenská anotácia uvádza, že Atticin brat sa volá Stephen, nuž také meno som v českom preklade nezaregistrovala, hoci je pravda, že v origináli sa tak volá.

-sa

--------------------------------------------------------------------------------------

ObrázokPolnočná spoveď

Candice Proctor 

Je júl 1863 a v New Orleanse, južanskom meste ťažko skúšanom výčinmi počasia i predstaviteľov okupačnej armády Únie, sa mladá francúzska vdova obetavo stará o chorých a ranených. Nemocnici, ktorú pomáhala založiť, venuje takmer všetok svoj čas až do osudného večera, keď sa na mestskom cintoríne stane svedkom bizarnej vraždy. Emmanuelle de Beauvaisová sa razom stáva podozrivou číslo jeden pre náčelníka vojenskej polície majora Zacharyho Coopera. A hoci opovrhuje majorovou uniformou i vojnou, ktorú predstavuje, tento muž s uhrančivým pohľadom ju priam neodolateľne priťahuje.
Zacha Coopera ešte žiadna žena neočarila tak veľmi ako táto krehká Francúzka so zmyselnými perami, ktorá však očividne niečo skrýva. A zatiaľ čo sa Emmanuelle čoraz väčšmi zamotáva do pavučiny lží, Zach musí čo najrýchlejšie odhaliť temné tajomstvá z jej minulosti... 
(Slovenský spisovateľ, 2011)

♦♦♦ 

Tento detektívny román má citeľnú horúcu, černošsko-belošskú, južanskú atmosféru. Vzťahy postáv podfarbuje ozvena vojnového konfliktu medzi Severom a Juhom.  

Keď v tesnej blízkosti Emmanuelle zomrie jej kolega a priateľ doktor Henri Santerre, je jej jasné, že nepôjde o obyčajný zločin. Už len preto, že v jeho tele skončil šíp so striebornou špičkou... Tento smrtiaci predmet Emmanuelle veľmi dobre pozná. Prekvapí nielen ju, ale aj majora Zacha Coopera, ktorý je poverený vyšetriť zločin. Zach nie je policajt, ale v dôsledku nedostatku mužov schopných riešiť podobné prípady, nedostane od svojho nadriadeného na výber. Cooper iba čaká na príležitosť, kedy nastane ten správny čas, aby sa vrátil k svojej posádke. Zatiaľ sa však púšťa po stope vraha. 

Mladá vdova ho zaujme už pri prvom stretnutí. Ona sa netají svojou nesympatiou, no oveľa viac Zacha hnevá vedomie, že táto žena nepochybne niečo skrýva. A že je toho dosť, zisťuje aj za cenu nebezpečenstva, ktoré v priebehu vyšetrovania zdanlivo jednoduchej vraždy, číha i naňho. Zach Cooper preniká do Emmanuellinho profesijného i súkromného života. Vidí ju ako schopnú ošetrovateľku, ktorej záleží väčšmi na utrpení iných ako na vlastnej povesti. Verí princípom rovnoprávnosti a lekárskej etiky, bojuje za záchranu krachujúcej nemocnice. Sama vychováva syna a stráži rodinné tajomstvá. Lenže v jej blízkosti zomiera ďalší človek. A nielen jeden.  

Zach mieni prísť celej veci na kĺb nielen kvôli tomu, že pravda o Emmanuelle a jej spletitých vzťahoch k okoliu mu stále uniká, no má aj osobný dôvod. Pred rokmi prišiel o milovanú ženu len preto, lebo sa s ním zahrával prefíkaný vrah a Zach nehodlá pripustiť, aby sa tento scenár zopakoval. Mŕtvi pribúdajú a všetci majú čosi spoločné. Emmanuelle. Lenže ona môže byť rovnako obeť ako aj hlavná podozrivá. A dôkazy o jej vine pribúdajú. Zach stojí pred otázkou. Treba mladú vdovu chrániť, alebo je až natoľko skazená a vypočítavá, aby všetkých oklamala? Čo má s vraždami spoločné minulosť jej manžela, ktorý, zdá sa, ani nie je nakoniec mŕtvy? Ako si má s tým všetkým spojiť  zmiznutie zlata, ktoré Philipp de Beauvais pašoval? A čo si má Zach počať s narastajúcou túžbou po Emmanuelle?  

Pamätáte na striebornú špičku šípu? Kazeta s nimi sa nachádza v Emmanuellinom dome. A jedna chýba... 

Možno Cooper chvíľu bojuje so zmätkom v prípade, no rozhodne nemá zmätok vo vlastných citoch. Vie, že po Emmanuelle túži a tejto túžbe nakoniec podľahne i ona, hoci Emmanuelle je žena, ktorá sa dokonale ovláda v každej situácii. Už dávno prestala veriť na lásku a Zacha vníma len ako príležitostného milenca. Mladšieho milenca. No aj tak s ním chce tráviť čas. Najtajnejšie zákutia svojej duše mu otvára iba veľmi pomaly. Nedôvera k mužom sa zrodila v manželstve, ktoré nebolo také ideálne, ako sa zdalo navonok, a ktorému Emmauelle obetovala svoj sen stať sa lekárkou.  

Napriek narastajúcej vášni Zach vie, že Emmanuelle k nemu nie je úprimná, a keď ho tá neúprimnosť takmer stojí život, jej malé klamstvá pomaly vychádzajú na povrch. A nielen jej. 

Príčiny zločinu, ktorým sa to všetko začalo, siahajú do minulosti a ich nitky nakoniec vedú k osobám, od ktorých by to nikto nečakal. A najmenej Emmanuelle. Cenou za odhalenie skutočného vraha sa takmer stane Emmanuellin život...  

Niet pochýb, že Proctorová má rozprávačský talent a vycibrený štýl. Má zmysel pre napätie a prekvapenie. Aj keď s hlavným hrdinom hľadáte vraha, po každom takom pokuse zisťujete, že vás autorka iba šikovne zavádza. Pravý zločinec je do poslednej chvíle prekvapením. Môžete tipovať. Je otázne, či váš tip vyjde. Ak si pravdaže dopredu nenalistujete tú správnu stranu. Ale to neodporúčam.

Romantická detektívka. Pomer medzi Emmanuelle a Zachom sa vyvíja s trochou odriekania vášnivo, no rýchlo. Ak si odmyslíte nevyhnutné pre a proti vo vojne Juhu proti Severu, nemáte čas sa nudiť. Akousi bodkou za príbehom je spomienka pravnučky Emmanuelle na prastarú mamu a na jej šťastný život, v ktorom si po boku Zacharyho Coopera mohla splniť svoje túžby. Za túto knihu sa žiadna domáca knižnica nemusí hanbiť .  

si-

 

______________________________________________ 

► www.csharris.net

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.