Choď na obsah Choď na menu
 


Sophia James

 

Obrázok Skrytá krása Sophia James

Když mu král nařídil, aby se oženil s nepřitažlivou, plachou a rezavou Angličankou Grace Stantonovou, Lachlan Kerr ví, že nemá cenu se zpěčovat. A přesto už cestou do Skotska, kde má své panství, si Lachlan uvědomuje, že na této ženě je cosi obdivuhodného. Celý jeho život provázela zrada a tato žena, která věří, že je v něm mnoho dobrého, je skutečně zvláštní.
Grace také chápe, že svatba s Lachlanem zabezpečí jejímu domovu bezpečí, a navíc jeho síla a překvapující péče se jí velice zamlouvá. Jak snadné je zamilovat se do tohoto muže s tajemnýma očima…
(Harlequin, 2010)

≈≈≈ 

Lady Grace Stantonovej nadelil osud (alebo autorka ) viac útrap, než je únosné. Nie príliš pekná tvár, pehy, červené vlasy, kožná choroba, krívanie a koktanie sú zo všetkých jej rán len tie, ktoré vidno navonok. Ďalšie si nesie ukryté v duši, preto nečudo, že si k nej vo veku 26 rokov nenašiel cestu žiaden pytač. Až na jedinú výnimku, no Grace si bola vedomá toho, že to, čo bolo na nej príťažlivé, nebola ona sama, ale jej veno. Nie je tomu inak ani vo chvíli, keď na hrad Grantley vstupuje laird Lachlan Kerr, aby si splnil povinnosť a istým spôsobom prevzal záväzky po staršom, mŕtvom bratovi Malcolmovi. Ten zomrel pred 10 mesiacmi a ostalo po ňom iba rozpadajúce sa rodinné sídlo Belridden, topiace sa v chudobe a zásnubný prsteň na ruke lady Grace Stantonovej. Lachlan neskrýva rozčarovanie z celej situácie, do ktorej bol dohnaný škótskym kráľom Davidom, a hlavne zo svojej nevesty. Poháňa ho iba vidina peňazí na obnovu vlastného majetku. Netají sa tým, že svoju bohatú nevestu upodozrieva z vraždy a viní ju za bratovu smrť, ktorá bola vyhlásená za nehodu. Lachlan mal podozrenie, že sa nezrútil pri jazde na koni zo zrázu sám. Grace to vie, no nechystá sa Lachlanovi nič vysvetľovať. Hlavne nie fakt, že Malcolm bol v skutočnosti iný, než si o ňom ostatní mysleli. Napriek citeľnej nevraživosti svadba prebehne rýchlo a Grace sa vydáva na cestu za budúcnosťou v Belriddene. V najťažších chvíľach sa jej útechou stáva snívanie. Bohužiaľ, nesníva len o príjemných veciach a o šťastí. Prenasledujú ju spomienky spojené s jej ranami na tele i na duši. Rovnako ako Lachlana.

Už cestou do jej nového domova sa dostávajú do sporu s Kerrovými susedmi a Grace spoznáva, že život medzi škótskymi klanmi má vlastné pravidlá, vzdialené od  anglickej uhladenosti, ku ktorej ju viedli. Jej manžel jej rázne pripomína, kde je jej miesto a čo je jej úloha. Priniesť do rodiny dedičstvo a dediča. Nič viac a nič menej. Pochopí to v momente, keď v Belriddene spoznáva, že Kerrove zvyky sa ani manželstvom nebudú meniť a má sedávať za jedným stolom s jeho vyzývavou milenkou Rebekou.

V Belriddene kolujú rôzne reči. O nej, o Lachlanovi, o jeho prvej žene Ruth i o Malcolmovi, ktorý je údajne nažive. Grace svojou úprimnosťou Lachlana zaujme a on podľahne jej nevinnosti, no ani jeho pozornosť ju neochráni pred intrigami a ohováraním. Na hrade a v jeho okolí sa stávajú zvláštne nehody a vina razom padá na cudzinku, na Grace. Záhadný požiar, pokus o Kerrovu vraždu... všetko svedčí o tom, že Grace stále prechováva náklonnosť k Malcolmovi a v mene tých citov je schopná Lachlana zradiť. Aspoň on tomu verí. Pretože už neverí žiadnej žene. Hlavne po tom, čo ho zradila jeho prvá manželka Ruth a dieťa, čo s ňou pochovali, bolo Malcolmovo. Lachlan je presvedčený, že nad rodom Kerrovcov visí kliatba vyrieknutá dávno vinou jeho otca, že jeho údelom je nikdy nepoznať, čo je domov, necítiť, čo je láska... A táto viera sa utvrdí ešte pevnejšie, keď objaví v Graciných veciach tajné milostné listy adresované Malcolmovi...

Medzi Lachlanom a Grace sa kopia tajomstvá a nedorozumenia. Keď sa do ich vzťahu navyše pripletú politické záujmy, je o nešťastie postarané. Odporcovia škótskeho kráľa chystajú útok a na ich čele údajne stojí Malcolm Kerr. Grace z Belriddenu zmizla a Lachlanovi donesú správy, že ho opustila dobrovoľne, aby sa vrátila k jeho staršiemu bratovi. No nakoniec je všetko inak. Malcolm skutočne žije, no Grace uniesli a Lachlan sa vydá po jej stope. S ostatnými vodcami klanov vyrazia do boja, no padnú do anglického zajatia. Grace, ktorú vrátia rodine, sa nemôže zmieriť s vedomím, že jej manžel skončí na šibenici, a preto mu pomôže ujsť. Obaja sú na úteku, a tak je čas odkryť všetky tajomstvá. I city.

Vyššie záujmy i nárok oboch bratov na právoplatný titul lairda z Belriddenu rieši zásah kráľa. Kto vyhrá v súboji, získa majetok i Grace. Tu prichádza na rad Malcolmove pokánie za hriechy. V pozadí jeho rozhodnutia je politika i obeť za Lachlanove šťastie. Malcolm umiera v súboji, aby zaľúbencom zabezpečil budúcnosť.

V príbehu sa strieda rýchly sled udalostí, kde sa nič nedeje samoúčelne. Medzi ne vkladá autorka útržkovité návraty do spomienok, ktoré čo-to naznačia o dôvodoch súženia hrdinov.

Gracin statočný boj s nepriaznivými okolnosťami i cesta k poznaniu, že každá žena môže byť  krásna v očiach muža, ktorý ju miluje, vyvažuje Lachlanova túžba po domove a nehe, ktorá lieči všetky životné rany.

Konečne príbeh, pri ktorom som mala chvíľami stiahnuté hrdlo a slzy v kútikoch očí. Osobne mám rada stredoveké romance a táto sa zaradila k mojim top. K tejto knihe sa určite vrátim.     

 si-
 

 

______________________________________________

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.