Choď na obsah Choď na menu
 


Dani Pettrey

 

Chesepake Valor Series

Dani Pettrey

1. Cold Shot - Griffin McCray & Finley Scott - Studený výstrel (i527.net, 2018)

2. Still LifeParker Mitchell & Avery Tate 

3. Blind Spot - Declan Grey & Tanner Shaw

4. Dead Drift - Luke Gallagher & Kate Maxwell

----------------------------------

818440.jpgStudený výstrel Dani Pettrey

Griffin McCray a jeho traja najlepší priatelia si celý život naplánovali už na univerzite. Griffin a Luke Gallagher sa pridajú k baltimorskej polícii, Declan Grey sa stane riaditeľom FBI a Parker Mitchel kriminalistickým technikom. Ale tesne pred promóciou Luke zmizne a ich svet sa zrúti a priateľstvo rozpadne.
V súčasnosti už Griffin nepracuje na polícii a svojich priateľov dávno opustil. Stal sa strážcom parku v Gettysburgu a snaží sa zabudnúť na starý prípad, keď ako ostreľovač zásahovej jednotky spravil chybu. Jeho pokojný život naruší nález kostry blízko Little Round Topu, a nie sú to ostatky z obdobia Občianskej vojny.
Griffin sa chce prípadu rýchlo zbaviť, ale očarujúca forenzná antropologička Finley Scottová nájde dôkazy, že vrahom je elitný ostreľovač. A keď prípad prevezme agent FBI Declan Grey, stretne sa minulosť s prítomnosťou. Griffin si uvedomí, že zhubnej špirále zločinu, nebezpečenstva a vraždy sa vyhne len vtedy, keď sa vysporiada s najtemnejšími morami svojho života.
(i527.net, 2018)

Ω Ω Ω Ω Ω Ω

 Keď strážca gettysburgského parku Griffin McCray pri nočnej službe prehľadáva archeologické nálezisko kvôli vykrádačom hrobov, neočakávane naďabí na telo, ktoré rozhodne nepatrí dávnej minulosti. Privolaná forenzná antropologička Finley Scottová, ktorá zastrešuje historický projekt, iba potvrdí to, čo je bývalému policajtovi na prvý pohľad jasné. Niekto na nálezisku v jeho jurisdikcii maskuje vraždu.

 Tu niekde sa začína bližšia spolupráca dvoch hlavných hrdinov románu, ktorí sa poznajú už nejaký čas, pociťujú aj isté sympatie, no obaja majú osobné dôvody chrániť si súkromie i city. Obom je jasné, že majú dočinenia s dôkazmi, poukazujúcimi na vraždu. Finleyina prirodzená zvedavosť, cit pre spravodlivosť a Griffov policajný inštinkt im nedovolia veci nechať len tak alebo na niekoho iného. Problémy však nastávajú už pri prvých pokusoch o identifikáciu obete. Pri odhaľovaní pravdy sa do prípadu zapájajú ich známi a priatelia. Medzi nimi nechýbajú Griffinovi bývalí kolegovia – agent FBI Declan Grey a technik Parker Mitchell. Súčinný pri vyšetrovaní záhady mŕtvej neznámej nie je iba Luke Gallagher, dlho nezvestný člen kedysi nerozlučnej štvorice priateľov, ktorí sa poznali už od školských liet. A tak sa vracia minulosť a hriechy, ktoré tento tím rozdelili.

 Jednotlivé kroky pátrania sleduje ktosi neznámy. Griff ako bývalý ostreľovač rozozná nebezpečenstvo v podobe niekoho z „brandže“. Cieľom zabijaka môže byť hocikto z vyšetrovateľov, no Griff si vďaka tomu konečne prizná, že mu záleží zvlášť na Finley, hoci sa citovej angažovanosti dlho vyhýbal. Príčinou je zbabraný prípad, ktorý ho prinútil o sebe pochybovať a následne opustiť rady polície. Teraz je však nútený spolupracovať s ľuďmi, ktorí mu boli kedysi blízki. Najčitateľnejšie napätie vládne medzi ním a Parkerom Mitchellom. Ich nezhody ovplyvňujú celkovú atmosféru v skoro ideálne sa dopĺňajúcom kamarátskom tíme, kde nechýba Parkerova asistentka a zároveň fotografka Avery, či Lukeova priateľka Kate, označovaná ako počítačový guru.

 Napriek niečej snahe zabrániť zisteniu identity nájdenej mŕtvej ženy, Finley sa podarí potvrdiť, že ide o Marley Trentovú. V tomto prípade však nie je jedinou obeťou. Pátranie privedie tím na stopu Marleyinej spolupracovníčky Tanner Shawovej, ktorá vnesie do prípadu nové svetlo. Za zdanlivo jednoduchou záhadou sa skrýva spleť intríg, vedúcich do vôd oveľa hlbších, ako by si na začiatku mohli Griff a Finley myslieť. Spájajú sa s politickým vplyvom veľvyslanca USA v Kambodži Pereru, a tak nie je náhodou, že sú všetky ich kroky pod drobnohľadom v snahe o zmarenie akýchkoľvek výsledkov. Zavraždená Marley Trentová ako zamestnankyňa dobročinnej organizácie získavala dôkazy o zneužívaní politického vplyvu v spojení so sexturizmom v Kambodži, ale jej smrťou nešlo iba o zahladenie prípadného medzinárodného škandálu. Napriek v istom zmysle boju s veternými mlynmi ľudská i profesionálna angažovanosť núti zúčastnených dosiahnuť spravodlivosť. Na scéne sa navyše objavuje meno Peter Kovac, ktoré zamieša kartami a totožnosť vraha a motív jeho skutočných úmyslov zrazu prestávajú byť také jasné.

 Počas Finleyinej a Griffinovej spolupráce sa prehlbuje aj ich vzájomné spoznávanie pováh a minulých bolestí, ktoré pretrvávajú. Finley sa niekoľkokrát ocitá v nebezpečenstve a Griff cíti povinnosť ju chrániť. Vedomie, že im na sebe záleží, im pomáha vyrovnať sa s tým, čo jeden pred druhým ukrývajú. Pre Finley je to traumatizujúca skúsenosť, keď sama bola obeťou zločinu. Griffin čelí dôsledkom niekdajšieho profesionálneho zlyhania a pocitu viny, navyše ho stresujú nevyrovnané účty s Parkerom Mitchellom, ktorého zamilovanosť do Griffovej sestry mala tragický dopad.

 Príbeh Studený výstrel nie je čistokrvnou detektívkou, ale romancou s krimi zápletkou. Autorka dala priestor okrem hlavných hrdinov aj množstvu vedľajších postáv. Kamarátsky tím, v ktorom majú zastúpenie všetky kľúčové elementy modernej policajnej práce od odborníkov na analýzu stôp až po počítačového experta, zvláda úlohu nájsť vinníka na pár nepríjemností bez väčších patálií. Nanešťastie mi to vyznievalo ako obohraté CSI seriálové klišé. Postavy ma až tak neohúrili, ale sú podané sympaticky, hoci podobný prototyp nájdete všade inde. Štýl Dani Pettrey je strohý a skratkovitý, postavený prevažne na dialógoch s minimom opisov či charakteristík, čo nemusí byť chyba, ak z toho autor dokáže vydolovať hĺbku. Tu mi ten dojem príbeh celkom neponúkol. Akoby šlo iba o prepis filmového scenára. V texte sa objavujú kresťanské prvky, no napriek všetkej snahe mi nepripadali kompaktné s ostatným textom. Román nie je mrazivý, od thrilleru má ďaleko, ako vyplnenie oddychového času sa preto hodí. Druhá časť série má mnoho priestoru na to, aby mohla túto nastavenú latku prekonať.

si-

----------------------------------

_______________________________________________________________________________________

Coastal Guardians Series

Dani Pettrey

strazcovia-pobrezia.png

 

1. The Killing Tide - Finn Walker & Gabby Rowley - Vražedný príliv (i527.net, 2020)

2. The Crushing Depths - Rissi Dawson & Mason Rogers - Neúprosná hlbočina (i527.net, 2020)

3. The Deadly Shallows - Noah Rowley & Brooke Kesler

----------------------------------

1.Vražedný príliv Dani Pettrey

Telo zavraždeného priateľa vedie k tajomstvám.
Stará láska prináša nebezpečenstvá.
Všetko sa poriadne skomplikuje…

Jedného poddôstojníka pobrežnej stráže zavraždia a druhý záhadne zmizne. Špeciálny agent Vyšetrovacieho úradu pobrežnej stráže Finn Walker sa tak púšťa do svojho doposiaľ najnebezpečnejšieho prípadu. K dispozícii má iba zopár stôp z miesta činu – z lode zmiznutého poddôstojníka. Pri vyšetrovaní musí Finn spolu so svojím tímom siahnuť až na dno svojich schopností.
Už beztak zložitú situáciu skomplikuje príchod Gabby Rowleyovej, sestry vedúceho tímu, ktorá je investigatívnou reportérkou a k prípadu má neustále nejaké otázky. Jej návrat má vplyv nielen na Finnovu prácu, ale aj srdce. V minulosti mu ho svojím odchodom zlomila. Teraz však kvôli príbehu Gabby riskuje život a Finn sa obáva, že o ňu príde už navždy…
Pátranie po pravde ich postupne pripútava k sebe a ani jeden z nich nemôže ignorovať, že to medzi nimi poriadne iskrí. Budú schopní prekonať svoje sklamania a predsudky z minulosti a podarí sa im vypátrať nepolapiteľného vraha, alebo sa dokonca aj oni stanú jeho ďalším terčom? 
(i527.net, 2020)

Ω Ω Ω Ω Ω Ω

Séria Coastal Guardians sa žánrovo radí do romantického thrilleru. Hneď na prvých stranách nastúpi pocit, že sledujete scénu z TV krimi seriálu, zrýchlene opisujúcu akciu tímu, kde má každá postavička dané miesto, charakter a je pre svoju pozíciu tá naj. Bohužiaľ tohto pocitu televízneho klišé sa mi nepodarilo zbaviť až do konca knihy.

Hlavní hrdinovia milujú adrenalín zo svojej práce. Gabby Rowleyová je investigatívna novinárka, ktorá sa angažuje v riskantných prípadoch a je terčom útokov zasiahnutých strán. Práve usvedčila drogového magnáta Fuentesa, ktorý sedí vo väzení. Kvôli ochrane je nútená vrátiť sa do Severnej Karolíny k rodine a známym. Úkryt hľadá u brata Noaha, agenta Vyšetrovacieho úradu pobrežnej stráže (CGIS) a zároveň šéfa Finna Walkera, s ktorým mala Gabby kedysi vzťah. Finn po neúspešnej záchrannej akcii opustil pozíciu plaveckého záchranára, no ostáva na pozícii agenta. Gabbyin návrat otvára dvierka nevyjasnených detailov ich rozchodu.

Pettreyová venuje priestor zoznámeniu s členmi tímu CGIS. V úrade fungujú ako jedna veľká ideálna rodina, kde sú všetci informovaní o všetkom a nadmieru empatickí. Pobavili ma stretnutia tímu kvôli zhrnutiu pokrokov v pátraní „pri tabuli“. Vyšetrujú viac prípadov, ktoré nakoniec súvisia. Prevažne hľadajú dôkazy a vypočúvajú svedkov. Už od úvodu tu umiera dosť ľudí. Tento trend autorka udržiava, aby kládla dôraz na akčné scény, no nechýbajú ani zbytočné opisy, detaily plné vysvetliviek z wikipedie, vatové dialógy a kresťanské vsuvky v texte. Dej napĺňa vyšetrovanie úmrtia kolegu, korupcia medzi agentmi, honba za pašerákmi drog, objasňovanie výbuchu lode. Atmosféru dokresľujú pláže, surfovanie, potápanie.

Finn sa snaží držať Gabbyin novinársky nos mimo prebiehajúceho vyšetrovania. Ona sa tvrdohlavo drží vlastnej línie pátrania po pravde, chce príbeh na titulnú stranu. Opustila Finna kvôli práci, no príťažlivosť medzi nimi nevyhasla a komplikuje im spoločne trávený čas. Gabby nemá v pláne dlhodobý vzťah. Navyše sa bráni vzťahu aj kvôli tomu, že neodhadla charakter muža, ktorý ju zradil počas pobytu v Južnom Sudáne, keď pracovala pre BBC. Vrhá sa do vecí po hlave a búri sa proti neustálemu dohľadu a ochranárskym spôsobom členov CGIS.

Vedľajšia línia príbehu sa sústreďuje na jedinú ženu v tíme Rissi Dawsonovú (Neúprosná hlbočina), ktorá vyrastala v decáku a prežila obdobie týrania. Rieši prípad výbuchu lode s podozrením na organizovanú pašerácku sieť. V istom bode sa jej hľadanie pretne s vyšetrovaním smrti kolegu. Aj zloduchovia sú tu dvaja. Tím potrápi tajomný Zberateľ, ktorý poťahuje nitkami v pozadí nelegálnych obchodov.

Finn sa druhýkrát do Gabby zamilováva a vlastne nikdy odmilovaný nebol. Ona sa nevie rozhodnúť medzi láskou a prácou. Keď Fuentes utečie z väzenia s úmyslom pomstiť sa Gabby Rowleyovej, majú hrdinovia na mále.

Autorka má zjavnú snahu akčnosťou zrýchliť rozprávanie, čím vyvažuje pasáže s miernejším tempom. Bližšie k posledným kapitolám je toho natlačené až veľa – od ranených strážcov zákona, uštipnutia hadom, až k únosu hlavnej hrdinky. Jednoducho mela, z každého súdka niečo. Scéna so žralokmi bola už príliš... a posledné vystúpenie Fuentesa ma prinútilo povedať si „to snáď nie“. Jednoducho záver autorka prepálila.

Celé to romantické medzi hrdinami mi kdesi zanikalo. Dynamickejším typom bude najskôr vyhovovať, že onú sladkosť, čo patrí k ženskej cieľovej skupine romantičiek (nepredpokladám, že uchváti majoritnú skupinu mužov so slabosťou pre detektívky), autorka nepreháňa. Vzťah medzi Finnom a Gabby mi však pripadal nemastný-neslaný, chýba mu švih. Akoby nemali iskru ani príťažlivosť. Sú skôr ako dobrí priatelia a spolubývajúci. Hoci charakteristika na prebale tvrdí niečo iné, thriller to rozhodne nebol. Výstižnejšie je označenie "romantic suspense". Napriek priehrštiu nápadov Pettreyová v tejto knihe pre mňa vyskladala tuctovú zápletku, ktorá nie je viac ako dobrá.

si-

----------------------------------

2.​ Neúprosná hlbočina Dani Pettrey

Poznajú silu a nástrahy oceánu.
Ale keď sa priblížia k smrteľnej pravde…
pod povrchom na nich číha ešte väčšie nebezpečenstvo.

Keď si nehoda vyžiada život pracovníka na ropnej plošine, vyšetrovatelia pobrežnej stráže Rissi Dawsonová a Mason Rogers letia na miesto udalosti šesťdesiatjeden kilometrov od pobrežia. Napätie na palube plošiny sa stupňuje a smrť číha na každého. Environmentálni aktivisti sa vyhrážajú, že urobia všetko preto, aby zabránili tomuto „moru životného prostredia“ pokračovať v práci. Medzitým na palube kolujú zvesti o nehode a kliatbe číhajúcej v hlbočine pod nimi.
Z montážnych záznamov vyplýva, že k úmrtiu nedošlo náhodou. Čo ak toho muža zabil niekto z aktivistov, alebo, čo je ešte desivejšie, člen jeho vlastnej posádky? Rissi a Mason musia vypočuť viacero podozrivých osôb a zároveň si vyjasniť vlastnú strastiplnú minulosť a vzájomné puto, ktoré ich spája.
Vo chvíli, keď sa už zdá, že prípad odhalia, dostávajú zlú správu: ich smerom sa ženie tropická búrka. Zostávajú sami, odrezaní od akejkoľvek pomoci – presne tam, kde ich vrah chce mať. 
(i527.net, 2020)

Ω Ω Ω Ω Ω Ω

Druhý prípad Coastal Guardians prenáša dej i hlavných hrdinov do prostredia ropnej plošiny vo vodách oceánu. Vyšetrovanie je pridelené Rissi Dawsonovej a novému členovi CGIS Masonovi Rogersovi. Cesty Rissi a Masona sa pretli v detskom domove, ale po dovŕšení osemnástky Mason náhle zmizol. Rissi stratila jedinú blízku osobu a ochrancu. Teraz je jej kolegom a partnerom.

Hlavných hrdinov Masona a Rissi spája trauma z detstva. Čas odlúčenia nepretrhol ich puto, napriek tomu sa opätovne zbližujú opatrne. Mason je typ, čo prekračuje hranice, taký macho na motorke. Pre Rissi bol vždy hrdinom. Veľmi mu na nej záleží, no nie je jediný. O Rissi má záujem kolega Caleb, v ktorom Masonova prítomnosť vyvoláva žiarlivosť. Je to preňho o to horšie, že Rissi mu city neopätuje.

Smrť pracovníka plošiny Textra Oil je klasifikovaná ako zlyhanie bezpečnosti, no hovorí sa o akejsi Henryho kliatbe. Už príchod tímu sprevádza zlá udalosť – zrútenie vrtuľníka. Pri plošine Dauntless kotví loď ekoaktivistov Freedom. Medzi osadenstvom týchto dvoch posádok vládne napätie a nevraživosť. Vyšetrovatelia vstrebávajú atmosféru plošiny a vzťahy medzi robotníkmi, ktorí obviňujú ekológov zo sabotáží.

V príbehu dostáva svoj priestor navyše šéf CGIS Noah Rowley. Keď je členka pobrežnej stráže Brooke Keslerová prenasledovaná neznámym útočníkom, Noah jej ponúkne svoju profesionálnu pomoc. Útoky na Brooke sa stupňujú, čo zamestnáva jeho ochraniteľský inštinkt. A možno sa v ňom prebúdza aj iný pocit...

Zvláštne správanie pracovníkov Dauntless živia legendy o kliatbe, vládnu tu obavy. Veľká časť osadenstva verí poverám a to ovplyvňuje priebeh ťažby. Kliatba sa spája s historickými udalosťami Americkej vojny o nezávislosť. Na vrtnej plošine čosi nesedí a Freedom Group, ktorá vystupuje ako nezisková organizácia, má zjavne tiež čo skrývať. Napríklad podozrivé úmrtie zakladateľa spoločnosti či úmysly vodkyne skupiny aktivistov Gwyneth. Navyše na vrte pracuje Calebov synovec. Čo má s celou vecou spoločné? Rissi a Mason musia zozbierať čo najviac dôkazov. Ich snaha sa nestretáva s pochopením.

Počas pátrania tím narazí na súkromnú detektívku Austin Kellyovú. Vzájomná spolupráca prináša nečakané ovocie i trenice medzi ňou a Calebom.

Vyšetrovanie i vyšetrovateľov ktosi sleduje. Stopy napovedajú, že priebeh pátrania je sabotovaný už od začiatku. Rissi a Mason sa musia vrátiť na ťažobnú plošinu, kde došlo k ďalšiemu úmrtiu. Napätie medzi chlapmi narastá a vyúsťuje do konfliktov. Zdá sa, že udalosti sú zamerané na cieľ zastaviť práce alebo zdržať vyšetrovanie. Navyše sa blíži búrka, plošina sa ocitá bez elektriny a v tme. Niekto na palube hrá nebezpečnú hru a oni sú len figúrkami. Môže ísť o ekoterorizmus rovnako ako o osobnú pomstu.

Podľa prebalu knihy sa autorkin štýl vyznačuje prudkými spádmi, stručnými rozhovormi, sympatickými hrdinami, pútavými dejmi a nenápadnou romantikou. Myslím, že na tieto charakteristiky si musí každý spraviť názor sám podľa osobného vkusu. S tou nenápadnou romantikou sa dá súhlasiť, hoci mne sa zdá, že vzťah Rissi a Masona neprechádza vývojom, je hotový. Vo všetkom súznejú. Do deja sú iba vkomponované opisy ich pocitov, porovnávanie minulosti s prítomnosťou, hádanie na oboch stranách, či cítia to isté.

Uzavretie prípadu mi prišlo trochu vlažné, no v celku uspokojivé. Táto zápletka ma bavila viac ako v prvej časti, hoci v nej nie je výnimočný motív ani extrémna psychologická hĺbka. Postavy sú už takpovediac udomácnené. Dá sa zvyknúť na ich katalógový vzhľad i profesionálnu a charakterovú dokonalosť. Aj na rodinkárstvo i na to, že je to tím, ktorému jednoducho všetko klape. Čo ma vyrušovalo, bolo množstvo spomínaných značiek (výrobky, reštaurácie, spoločnosti, športové tímy,...), až mi to navodzovalo podozrenie, že má autorka zmluvu na vytváranie reklamy alebo populisticky propaguje všetko americké. Privieram oči... kultúrny podtext si to asi žiada. Celkovo knihu hodnotím ako príjemnú oddychovku, ktorá dostačujúco nahradí gaučové sledovanie ďalšej časti akéhokoľvek krimi seriálu, ktorý vysielajú už v x-tej repríze.

si-

----------------------------------

 

 

 

________________________________________

www.danipettrey.com 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.