Choď na obsah Choď na menu
 


Elizabeth Michels

 

Trick of the Ton Series

- vyšlo v slovenčine vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ

1. Must Love Dukes (2014) – Milovať vojvodu (2015)

2. Desperately Seeking Suzanna (2014) – Zaľúbený lord (2015)

3. How to Lose a Lord in 10 Days or Less (2014) – Ako prísť o lorda (2016)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

michels---milovat-vojvodu.jpg  Milovať vojvodu Elizabeth Michelsová

  Lily Phillipsová nikdy nemala ustlaté na ružiach. Po smrti rodičov sa jej bratia dali na hazard, a keď im dlhy prerástli cez hlavu, začali rozpredávať rodinné cennosti. Zúfalá snaha zachrániť zo záložne aspoň otcove obľúbené hodinky vženie Lily do náručia príťažlivého muža. Po noci plnej horúcej vášne Devon Grey, vojvoda z Thornwoodu, zistí, že krásna neznáma je preč a s ňou i jeho nové hodinky. Keď ich po roku náhoda opäť zvedie dohromady, vojvoda zahorúca začne kuť pomstu... (Slovenský spisovateľ, 2015)

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Začiatok série autorky Elizabeth Michelsovej nie je novinkou, na trhu je už nejaký ten rok. Autorka toho na konte nemá veľa, zato všetky anotácie jej kníh začínajú prívlastkom pôvabná, očarujúca alebo vzrušujúca. Skutočnosť, že všetky diely série vyšli v tom istom roku, má podľa mňa výpovednú hodnotu. Hoci som váhala pomerne dlho a počkala som si na prvé a aj neskoršie ohlasy, potešilo ma v podstate nadpriemerné hodnotenie. To nakoniec rozhodlo, že sériu skúsim. Začala som pekne od začiatku a ono to asi prvé dve kapitoly vyzeralo sľubne.

Lily z dôvodu, ktorý sa objasní neskôr, sleduje po uliciach, kam by sa vzorná dáma nemala vybrať ani so sprievodom, muža, ktorého prezývajú šialený vojvoda. Ten si práve kúpil hodinky, o ktoré má Lily záujem, pretože jej pripomínajú časy, keď jej otec ešte pevne držal svoj majetok v rukách a od vnímania skutočnosti ho neodtrhla choroba. Tá spôsobila, že jej bratia sa zbavujú všetkého cenného a ju považujú len za prostriedok získania ďalších výhod. Tou najvýraznejšou má byť jej vydaj.

Lily sleduje Devona Greya do miestnej putiky a keďže neostane neodhalená, vojvoda usúdi, že je lepšie, ak sa o ňu postará on, a tak sa s milou slečnou porozpráva. Rozumejú si výborne, jazýček sa Lily rozviaže aj vďaka alkoholu, ktorý okúsi. Alkohol nerozviaže len jej jazyk, ale uvoľní aj jej správanie a čitateľ nemusí hádať, aby pochopil, ako tento večer skončí. Ráno Lily nájde s hlavybôľom v celkom nedôstojnej situácii, z ktorej sa pokúsi vybŕdnuť útekom. Rozčarovaný Devon zistí, že zmizla nielen krásna deva, ale aj jeho nové hodinky a hoci sa snaží naďabiť na jej stopu, nepodarí sa mu to.

Prejde celý rok, kým osud a okolnosti mimo oboch hlavných protagonistov zvedú ich kroky dokopy. Dôvod je prostý – Lily sa má v Londýne zúčastniť sezóny, aby sa predstavila potenciálnym nápadníkom, ktorých zoznam jej nekompromisný brat predloží. Lily nie je nadšená, bojovať však nemá ako. Jej snaha o slobodu končí bez akýchkoľvek úspechov. Podarí sa jej vybojovať iba to, že nevyhnutný čas v Londýne nestrávi pod strechou so svojimi staršími bratmi, ale bude bývať v dome vydedeného brata Nathaniela. Ten jej síce môže poskytnúť útočisko aj morálnu podporu, ale nie ochranu pred úsilím starších bratov.

Kdesi tu Lily stretne aspoň kamarátku Sue, ale keďže tú prenasleduje Holden Steelings, najlepší priateľ vojvodu z Thornwoodu, vzájomné odhalenie totožnosti na seba nenechá dlho čakať. Devon nie je nadšený. Najskôr z toho, že sa mu v dome usadila matka, ktorá ho chce vidieť v chomúte, najlepšie do najbližšej sezóny, keď bude do spoločnosti vstupovať Devonova sestra. A potom aj z toho, že má zrazu pred sebou krásku, ktorá ho na dlhý čas obrala o pokoj. Jeho účasť na spoločenskom živote sa razom stáva zaujímavejšou a lákavejšou, práve preto, že mu to umožňuje tak akosi manipulovať s Lily, ktorej sa vyhráža, že o nej prezradí isté tajomstvo, ak nebude spolupracovať.

Zoznam Lilyných nápadníkov sa totiž podozrivo podobá na zoznam mužov, na ktorých ma Devon ťažké srdce, a tak využije Lily na malú osobnú pomstu. V hre je stavba flotily, vďaka ktorej sa síce Devon poriadne zadlžil, ale ktorá by mu mohla pomôcť zarobiť peniaze. Zainteresovanosť Lilynho brata vo veci však všetko tak akosi komplikuje a Thornwood je zrazu pred zvláštnou dilemou – zveriť sa Lily s pravdou? V hre je zákazka na stavbu kráľovského loďstva. Lenže Devon sa – ako sa zdá – nechce Lily vzdať. Rád by si ju dokonca vzal, lenže veci sa začínajú vyvíjať iným smerom a ani jeho snahy na tom nič nemenia. Otázka je, či sa mu podarí zachrániť Lily pred nechceným sobášom, seba pred zruinovaním a rodinu pred nevábnou budúcnosťou.  

Tento príbeh neprináša nič inovatívne, ani zaujímavé. Napriek tomu by to mohlo byť celkom oddychové čítanie, keby... príbeh neprestal byť zaujímavý v momente, keď autorka opätovne spája cesty oboch hrdinov. Celé nasledujúce čítanie je plné klišé, detinskosti, zbytočných slov a nastavovania už tak poriadne nedochutenej kaše. Obávam sa, že ak príbeh mal priniesť niekoľko zábavných momentov, ja som ich hľadala márne. Nič, čo by sa podobalo na briskný humor, som nenašla ani medzi riadkami. Lilyno rozjímanie nad tým, čo sa okolo nej deje a jej stretnutia s Devonom mi neprišli nijako iskrivé, pripomínali mi skôr naťahovanie dvoch adolescentov, a nemôžem si pomôcť, keby som si odmyslela obdobie, v ktorom sa príbeh mal odohrávať, pokojne by to mohla byť chodba akejkoľvek strednej školy. Spoločenské problémy medzi Lily a Devonom majú nádych amerického problému – pozve ma na záverečný ples, bude so mnou tancovať? A Devonov spôsob pomsty, či snahy udržať nápadníkov ďaleko od Lily, mi neprišiel nijako vynaliezavý, tobôž zábavný. Keby sa autorka nevyhýbala takej explicitnosti pri niektorých intímnych scénach, asi by som túto knihu posunula do inej vekovej kategórie.

V závere knihy, prepytujem šialený, vojvoda Thornwood pobehuje po Londýne skutočne ako šialený, a to bez akéhokoľvek efektu, takže by sa pokojne kniha zaobišla bez posledných kapitol. Lily ani Devon neboli pre mňa sympatický pár. Ich charaktery nakoniec vyzneli plocho a správanie detinsky a skratkovito. Záverečný zásah člena vyššej spoločnosti kvôli (očakávanému a dlho predtým odhalenému) blízkemu vzťahu k Nathanielovi je len nadstavbou, ktorá spolu s akýmsi akčným odhalením korupcie vo vyššej spoločnosti, iba dodáva na nezáživnom, otrepanom a hlavne mdlom vyznení celého príbehu. Tento úvod do série v mojej optike nevyšiel. Je to podpriemerné čítanie, ktoré ma určite nepresvedčilo ani o svojich kvalitách, ani o potrebe dať šancu ďalším častiam série indecision.

Kto má za sebou množstvo načítaných príbehov variabilnej kvality a očakáva istý štandard, pri ktorom sa dočká aspoň dobrého pocitu z čítania – hoci neočakáva prevratnú inováciu v stvárnení romantického klišé – mal by sa tejto knihe (a asi aj autorke) vyhnúť (nemyslím si, že by to autorka dokonca bravúrne vedela s písaním, čo by mohlo dvihnúť knihu napriek istej dejovej nude na vyššiu úroveň). Po všetkom, čo som už za tie roky stihla prečítať, mám právo čosi od knihy očakávať a nebyť benevolentná. Ja túto investíciu nehodnotím pozitívne a teší ma len to, že som vzhľadom na časový odstup od vydania tejto série, knihu kúpila vo výpredaji.  

-sa

heartheart

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Zaľúbený lord

Ďalšia očarujúca regentská romanca od autorky románu Milovať vojvodu. Sue Greenová túži byť aspoň raz v živote rovnako obletovaná ako jej krásna sestra, a tak sa vyberie na maškarný bál zamaskovaná za Suzannu – svoje odvážne a zmyselné druhé ja. Skvelá zábava sa však skončí, keď sa dostane do kolízie s lordom Holdenom Ellisom, najžiadanejším slobodným mužom v Londýne. Aj keď Holden neverí na lásku na prvý pohľad, dievčina, ktorá zmizla rovnako rýchlo, ako sa objavila, ho zaujme. Začne po nej pátrať, no zdá sa, že jediný, kto o záhadnej Suzanne niečo vie, je slečna Sue Greenová... 

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Ako prísť o lorda

Keď sa Andrew Clifton, hrdý a neprístupný lord Amberstall, stane terčom posmechu svojich priateľov z londýnskej smotánky, zanevrie na mesto a utiahne sa do ústrania na škótsky vidiek. A keď sa potom po roku na matkinu žiadosť vracia domov, na ceste do Londýna sa mu zraní kôň a Andrew z neho doslova padne k nohám krásnej, temperamentnej a excentrickej Katie Moorovej. Hoci je Katie dcérou grófa, odjakživa sa lepšie cítila v stajni s koňmi než v snobskej spoločnosti. So svojím osamelým životom je spokojná a vonkoncom neráta s tým, že jej doň raz vtrhne škrobený lord a obráti ho naruby...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.