Choď na obsah Choď na menu
 


Amanda Scott

 

 The Lairds of the Loch  Amanda Scott

1. The Laird's Choice –  Andrena MacFarlan & Magnus Galbraith - Magnusova volba (Oldag, 2019)

2. The Knight's Temptress Lachina MacFarlan & Ian Colquhoun

3. The Warrior's BrideMuriella MacFarlan & Robert MacAulay

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

magnusova-volba.jpg

Magnusova volba Amanda Scott

Milostný a historický román z prostředí skotské Vysočiny. Půvabná Andrena MacFarlanová ví, že její povinností je provdat se za muže, který přijme příjmení MacFarlan a pomůže jejímu otci získat zpět postavení vůdce klanu. Když na pozemku MacFarlanů potká zraněného Magnuse Galbraitha, jenž uprchl ze zajetí, postará se o něho. Magnus nikdy předtím nepoznal ženu, jako je ona. Andrena ho uchvátí, oplývá schopností zklidnit ho i rozdmýchat jeho vášně způsoby, které by ho ani ve snu nenapadly. Magnus souhlasí s návrhem Andrenina otce, aby se s ní oženil. Jelikož se v zajetí náhodou dozvěděl o chystaném spiknutí proti králi, ihned po svatbě se za ním vydává, aby ho varoval, a Andrena ho doprovází. Stane se Andrena Magnusovým spojencem, nebo zkázou? (Oldag, 2019)

♦♦♦

Klanové spory medzi Farlanovcami pripravili Andrewa Dubha MacFarlana o synov, titul i majetok. Ostalo mu sídlo Tùr Meiloach, opradené legendami o nedobytnosti, čaroch a mýtických bytostiach, ktoré ho strážia. V týchto končinách hľadá útočisko Magnus Mòr Galbraith, ktorému sa po viac ako roku podarilo uniknúť zo zajatia. Jeho väzniteľ sir Pharlain je práve tým mužom, ktorý pripravil Andrewa takmer o všetko. Nádej vkladá do troch dcér, ktoré mieni vydať za mužov, ochotných prijať meno MacFarlan a pomôcť mu znova získať titul vodcu a pozemky.

Sestry majú svojské schopnosti a povesť o nich sa nesie do ďaleka. Najstaršia Andrena oplýva „zvláštnym“ talentom, zahŕňajúcim výnimočnú citlivosť, čítanie reči zvierat, pohotový inštinkt. Tie ju vždy varujú pred nebezpečenstvom. V neposlednom rade sa vďaka nim v lese zoznámi s neznámym utečencom. Magnus prijíma pomoc obyvateľov povestného sídla a nad ponukou oženiť sa za istých podmienok s Andrenou dlho nepremýšľa. Sľúbi hájiť rodinné záujmy MacFarlanovcov zo zištných dôvodov. Otec sa ho zriekol, pretože mu pripisuje vinu za smrť najstaršieho brata a dediča. V konečnom dôsledku Mag získava prostriedky na misiu, ktorej cieľom je varovať kráľa pred spiknutím, rodiacim sa medzi Pharlainovými prívržencami.

A tak sa Magnus a Andrena po rýchlej svadbe vydávajú na dobrodružnú cestu za kráľom i na cestu vzájomného spoznávania sa. Prvým brzdiacim momentom v plynulosti rozprávania sa stala neustála pripomienka toho, že Andrenine schopnosti pri Magnusovi zlyhávajú, že je nervózna z toho, ako nedokáže vnímať jeho pocity a myšlienky. Na túto stránku autorkinej štylizácie sa nabaľujú týrajúco ospalé dialógy, dej naplnený opisom nezáživných udalostí, kde Scottová píše o všetkom a o ničom. Navyše Andrenine prerozprávanie príhod sestrám jeho priebeh dupľovane spomaľuje. Snahou rozprúdiť dianie je prvok spiknutia, no to sa stráca medzi riadkami, hoci autorka pripomína zopár historických faktov z obdobia vládnutia Jakuba I. Stuarta.

Počas putovania sa k hlavným hrdinom pridáva Ian Colquhoun, syn spriateleného vodcu, čo ponúka Magnusovi niekoľko príležitostí na žiarlivosť, no zároveň mu pomôže ľsťou uniknúť Pharlainovej hliadke. Mag i jeho priatelia sa musia mať neustále na pozore, pretože ho neprestajne hľadajú. Stretnutie s kráľom prinesie iba polovičný úspech. Jakub si žiada o sprisahaní dôkazy. Medzi podozrivé klany patria aj Galbraithovci a Mag dostáva poverenie zistiť, ako je to s lojalitou jeho otca.

Návrat domov prináša nové úlohy. Andrena a Magnus majú dostatočný priestor zvykať si na seba a „zverovať sa jeden druhému so svojimi pocitmi a myšlienkami“. Medzi dohadovaním sa o tom, kto prvý postrehne zmenu nálady toho druhého, si našlo miesto prízvukovanie Andreninej výnimočnosti. Tým autorka z môjho pohľadu dosiahla len to, že dej sám o sebe sa nekonečne vlečie. Nepozdvihuje ho ani príchod hlavných hrdinov za Magnusovým otcom. Nie je taký dramatický a opätovné stretnutie takmer po dvoch rokoch sa nesie vo vlažnom duchu, otec a syn si však nie sú ľahostajní.

Lordi sa chystajú na zasadanie parlamentu v Perthe, kde majú prejaviť vernosť kráľovi. Sprisahanci vidia príležitosť na spáchanie atentátu. Magnus má málo času, navyše v Tùr Meiloach má Pharlain zveda. Zhromažďuje armádu. Spojenci ho chcú zadržať a vymyslia plán... Samozrejme aktívne sa zapája Andrena, ktorá sa ocitne v nebezpečenstve. Šťastný mladomanželský koniec nechýba a v epilógu autorka dodáva v skratke dejinné detaily o boji vzbúrencov proti Jakubovi Stuartovi.

Magnusova volba je z tých kníh, ktoré ma nenadchli a čítanie si vynútilo prestávky, o to ťažší bol návrat. Schopnosť udržať v príbehu aspoň stopu napätia pretavila Amanda Scott iba do autorskej nemohúcnosti vytvoriť postavy, ktoré by pozdvihli jej rozprávanie na čosi zaujímavé a nedovolili by kapitolám len tak sa prevaľovať od prológu k epilógu. Andrena a Magnus mi boli ako hrdinovia takí vzdialení ako geografická poloha Škótska. Ani jeden nemal v sebe hĺbku, iskru či príťažlivosť. Sú nudní. Moje pochopenie si nenašla ani istá mýtickosť, Andrenina neobyčajnosť, či zvláštne správanie zvierat v jej blízkosti... Toto sa skrátka nepodarilo. Tu niet čo „hltať“, strana po strane mi ponúkli iba možnosť skladať k sebe základné informácie, aby niť románu nestratila od začiatku do konca zmysel. Jednoducho povedané nebola v tom ani štipka zážitku.

Na záver chválim vydavateľstvo aspoň za obálku, preto mierne dvíham svoje rozčarované hodnotenie.

si-

 

_______________________________________________________________

www.amandascottauthor.com