Choď na obsah Choď na menu
 


Meredith Duran

 

 Vášnivý dotyk Meredith Duran494665.jpg

 Strhujúca historická romanca z viktoriánskeho Anglicka. Po tom, čo sa vzdelaná mladá žena Lydia Boyceová sklamala v láske, žije iba pre svojho otca, slávneho egyptológa. Venuje sa najmä predaju starožitností, ktoré Henry Boyce posiela z nálezísk v Egypte. Keď sa medzi dovezenými predmetmi nájdu falzifikáty, Lydia sa rozhodne vypátrať falšovateľa a zachrániť tak otcovu povesť. O pomoc požiada známeho bonvivána vikomta Sanburna, ktorý však pod maskou fičúra skrýva bystrý mozog. A navyše prebudí v Lydii dovtedy nepoznanú vášeň...  (Slovenský spisovateľ, 2012)

¤ ¤ ¤

 Lydia Boyceová to vskutku nemá ľahké, keď ju milovaný George, princ z jej snov, bezohľadne vymení za jej sestru Sophie. So zlomeným srdcom sa vyrovná len ťažko, no aspoň sa môže nechať celkom pohltiť svojou záľubou - archeológiou. Útechu jej ponúka spolupráca s otcom, pre ktorého s potešením zháňa financie na výskum v Egypte. Nečudo, že má povesť  posadnutej knihomoľky a starej dievky. Bystrosť a ostrý jazyk sa v spoločnosti predsa nenosia. Lydia sa dokázala zmieriť s osudom, ktorý jej pripísala nenaplnená láska i pozíciou tej, ktorej ostáva už iba dohliadať na počestnosť svojich sestier, no siahať na svoje vedomosti si veru nenechá. Nebojí sa prejaviť vlastný názor a to, že dáva na frak nafúkaným mužom, je iba čerešničkou na zadosťučinení za podceňovanie, na ktoré naráža. Jej slová pôsobia ako facka, ktorá preberie aj znudeného bonvivána Jamesa Sanburna.   

James dobrou povesťou veru neoplýva. A popravde, je mu to stopercentne jedno. Radovánky londýnskej spoločnosti ho rýchlo začnú nudiť a neustále výstrelky, ktorých je sám aktérom, ho až tak veľmi nebavia. Rýchlo sa dá prehliadnuť, že mu ide iba o provokovanie a pomstu otcovi, grófovi Morelandovi. Že sa tí dvaja neznesú, je verejne známa vec. Stretnutie s Lydiou, ktorá odhalí, že James je vlastníkom falošného artefaktu, je pre Sanburna spestrujúcim impulzom. Nie žeby ju vyhľadával, ale keď Lydia zistí, že falzifikátov môže byť v meste viac, a že pochádzajú z otcovej zásielky z Egypta, nemá na výber. Musí konať, aby ten bezpochyby ľahko vysvetliteľný omyl nevrhol na jej otca zlý tieň. A tak sú ďalšie stretnutia s rozmaznaným lordom neodvratne nadohľad. Lydia naráža na problémy, ktoré nečakala. Nečakala ani, že jej sprievodcom pri riešení tých istých problémov bude Sanburne. Slovné prestrelky, naťahovačky, tvrdohlavosť, jednoducho stret psa a mačky - to sú scény pre tých, ktorí si testosterón a estrogén na stránkach kníh užívajú. James pomáha Lydii odhaliť pravdu o podvode, do ktorého by mal byť zapletený aj Henry Boyce, a čomu Lydia prirodzene odmieta uveriť. Cesty ich zavedú do okrajových štvrtí Londýna, na miesta, kde Lydia nikdy nevkročila, a tak zažíva najrušnejšie chvíľky svojho života. A nielen vďaka Slzám Idihetu - diamantom, ktoré záhadne zmizli z Egypta, a po ktorých nepátrajú iba oni. Je otázkou krátkeho času, kým sa obaja hlavní hrdinovia ocitajú v ohrození života.

James odhaľuje skryté zákutia Lydiinej vášnivej povahy a ona pomaly strháva masku elegantnému švihákovi s rozporuplnou povesťou. Vzájomná príťažlivosť klope na dvere od prvého momentu. No, klope... vtrhne dnu, i keď sa ich snažia držať zavreté čo najdlhšie. Lydiu čaká dlhá cesta, kým si utriedi vzťahy v rodine a kým prizná, aká v skutočnosti je. Aj James nechal za fasádou rodinného sídla staré krivdy a hriechy, ktoré musí zhodiť zo stola, aby mohol otvoriť Lydii svoju náruč dokorán. Konečne prestane vyčítať Morelandovi, že dovolil jeho sestre uviaznuť v manželstve s tyranom, čo viedlo nevyhnutne ku katastrofe, k vražde. Musí odpustiť sám sebe, že neurobil dosť, aby sestru zachránil pred blázincom. Veci sú však trochu ináč, ako si myslel... A Lydia? Tá má čo robiť, keď si uvedomí, že si otca priveľmi idealizovala, že sa nechala iba slepo využívať, a že muž, ktorého zbožňovala, nie je tak celkom bez viny. Až potom môžu obaja spoločne začať nový život s čistým štítom.       

Príbeh sa rozbieha pozvoľna, až potom naberie spád (i keď pri charakteristike "strhujúca historická romanca" čakáte niečo prudkejšie). Hybnou silou je pátranie. Vnímať knihu ako romantiku podčiarknutú kriminálkou by bolo chybou, pretože niektoré stopy a ich vysvetlenie mi prišli vágne. Treba ju skôr nazvať dobrodružstvom. Dalo by sa čakať, že sa to dobrodružstvo presunie do Egypta, no Lydia a James ostali doma a nakoniec to nebolo vôbec na škodu. Autorka má dar reči a vďaka tomu aj hlavná hrdinka Lydia. A to vo všetkých pozitívach tohto slova. Stačí si len užívať štylistiku a prácu s jazykom (zrejme aj vďaka kvalitnému prekladu). Rozhodne to nie je nič nudné ani povrchné. V podstate zápletka sama o sebe človeka baví, hoci v nej nejde o nič prielomové. Obaja hrdinovia sú nezávislí, cieľavedomí a sebavedomí, nikto z nich nepotrebuje, aby sa viedli krok po kroku za ručičku. Trochu ma prekvapilo, prečo autorka nechala tesne pred záverom Sanburna zachovať sa nedžentlmensky, keď sa vzdal a ponechal Lydiu napospas možnému nebezpečenstvu len preto, lebo mu jej rozhodnutie stáť tvrdohlavo za svojím nápadne pripomenulo sestrin osud a vlastné zlyhanie. Čakali by ste skôr opak... Trochu to natiahlo záver aj to známe koniec dobrý, všetko dobré. Všetky scény, bez okato slabých miest, sa napriek tomu čítajú dobre a viac ako príjemne. V konečnom dôsledku tomuto dielu niet až tak výrazne čo vytknúť.  

si-

 

 

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

Lásky sa už nebojím Meredith Duran593865.jpg

Fascinujúca historická romanca nabitá emóciami a zmyselnými erotickými scénami. Bystrá a pôvabná Mina Mastersová má všetko – mladosť, krásu, šarm i množstvo ctiteľov. Jediné, čo jej chýba, je nezávislosť a sloboda. Keď sa v meste zjaví tajomný a nebezpečne krásny Phin Granville, rozhodne sa ho využiť, aby sa zbavila neodbytného nápadníka a odvrátila hrozbu vynúteného manželstva. Ibaže muž, z ktorého si plánovala urobiť záchrancu, je v skutočnosti britský špión a o žiadne city ani záväzky nestojí... (Slovenský spisovateľ, 2014)

¤ ¤ ¤

Dej príbehu sa začína odvíjať v Hongkongu, kde sa americký džentlmen pán Monroe chystá uzavrieť obchod s Gerardom Collinsom. Collinsova nevlastná dcéra Mina Mastersová dáva najavo, že má záujem o flirt s príťažlivým mladíkom, ale jemu sa to akosi nehodí. Nie preto, žeby nebola pekná, ale... Monroe nemá práve v pláne zvádzať krásnu, no bezduchú Minu. Má v pláne splniť tajnú misiu. Nanešťastie je identita agenta Phineasa Granvilla odhalená a ide mu o život. A našťastie, má po ruke nečakaného záchrancu, slečnu Mastersovú. Mina mieni v prvom rade pomôcť sebe, ale v konečnom dôsledku riskuje hnev zločinného otčima, aby zachránila Granvilla pred istou smrťou. Samozrejme mu tento dlh mieni raz pripomenúť...

Po niekoľkých rokoch je Mina Mastersová v Londýne. Nie celkom dobrovoľne. Keďže sa jej otčimovi, ktorý obchodoval so zbraňami, podarilo ujsť pred spravodlivosťou, Mine hrozí nebezpečenstvo. Nielen preto, že môže byť Collinsovým terčom, ale hlavne kvôli snahe nájsť matku, ktorú Gerard uniesol. Mina nepatrí k tým ženám, ktoré sa nečinne prizerajú, ako im niekto určuje osud, preto sa aktívne pokúša o nemožné. Vyslobodiť matku z rúk tyrana, vyslobodiť ju z pút submisívnosti, ktoré ospravedlňuje právoplatne nadradeným postavením muža. Mina sa rozhodne využiť poslednú šancu, ktorá jej ostala. Uplatniť dlh, ktorý dosiaľ nesplatil muž, ktorému v Honkongu zachránila holý život a za tento svoj skutok vzdoru voči otčimovi zaplatila vysokú cenu.

Keď sa Mine podarí dostať sa k Phineasovi Granvillovi, grófovi z Ashmoru, neoplýva nadšením. Mina má totiž vlastnú hlavu a nechystá sa poslúchať žiadneho muža. Je sebavedomá, vie, čo chce. Ak je to nutné, svoje dosahuje prostriedkami rýdzo ženského charakteru. Phin rozhodne nie je voči jej zvodom imúnny. Jej správanie skúša Granvillove hranice. Hranie úlohy naivnej krásky v ťažkostiach jej ide veľmi dobre. Nakoniec bola to najlepšia možnosť, ako prežiť vo výlučne mužskom svete a dosiahnuť úspech. Okrem iného je aj podnikateľkou. Mina často porovnáva americké prostredie, v ktorom vyrastala, s prísne zošnurovanou anglickou morálkou a rozhodne neoplýva sympatiami k pravidlám, ktorými sa riadi. Na ženu má moderné názory a veľmi neviazané spôsoby. Vyznieva až svetácky. Nadovšetko si cení voľnosť a nikdy nemieni pripustiť, aby skončila ako jej matka. V manželstve s mužom, ktorý ju ovláda. Nebráni sa ani nezáväznému vzťahu, hlavne ak získa, čo potrebuje. Zvádzanie je jednou z jej zbraní, ktoré uplatňuje hlavne vo chvíľach, keď Phina chce dotlačiť k rozhodnutiu konať podľa jej predstáv.

Granvilla sprvu neteší, že musí Minu ukrývať vo svojom dome. Spôsobuje mu nejeden problém a udržať ju pod zámkom si vyžaduje viac ako trpezlivosť. Musí však splniť úlohu dostať konečne Collinsa a pritom ochrániť slečnu Mastersovú. Phin Granville bojuje s Mininou tvrdohlavosťou aj s vlastnými démonmi minulosti, ktorých tak trochu tíši ópiom. Nehovoriac o rozporuplnom vzťahu k šéfovi Ridlandovi, ktorý mu Minu takpovediac zavesil na krk, ako sa ukáže, zo zištných dôvodov.

Keď Mina prezradí, že vie, kde by sa mohol skrývať Collins s jej matkou, vydávajú sa spolu s Phinom do Providence. Cestou ich ohrozujú nielen Collinsovi muži, ale aj nepopierateľná vzájomná príťažlivosť. Pre oboch je ťažké uznať, že jeden druhého potrebujú, a tak sa ľady lámu len po kúskoch. Hlavne Mine je proti srsti akákoľvek forma závislosti. Veci však zamotá zistenie, že Collinsa niet a Minina matka môže byť mŕtva. Mina tomu odmieta uveriť, do hry vstupuje šifra k tajným Collinsovým záznamom a ešte vydierač. Jedinou možnosťou na dolapenie padúchov je Mina v úlohe volavky. Pre Phina však táto možnosť predstavuje boj so strachom o ženu, ktorú miluje, boj s dôverou a boj so sebou samým. Uzavretie prípadu má v zálohe ešte minimálne  jedno prekvapenie nielen pre Minu Mastersovú.  

Román Lásky sa už nebojím sa voľne spája s románom Vášnivý dotyk. Spojivkom je postava Sanburna, Phinovho priateľa. Zápletka sama o sebe nie je novátorská. Mladá žena, chránená agentom, odmietajúca pripustiť, že by mohla potrebovať pomoc, neustále vzdorujúca a samozrejme práve jemu sa pletie pod nohy pri každom kroku. Okolnosti ich nútia spolupracovať a tak obaja pomaly odhadzujú svoje masky a odhaľujú pred sebou svoje rany a svoj pravý charakter. Napätie zastupujú úniky číhajúcim zloduchom. Milostná zápletka a horúce scény nemôžu chýbať. Autorka je výborná rozprávačka a plusom je aj chvályhodný preklad. Toto spojenie robí z čítania zážitkovú záležitosť. Bez ohľadu na autorkinu vycibrenosť písania na mňa postava Miny pôsobila viac pokrokovo a moderne, so zmýšľaním súčasnej ženy a nepripadalo mi to prirodzene, hoci z mnohých dôvodov bol jej postoj pochopiteľný. Dialógy medzi ňou a Monroem mali v úvode až divadelný charakter. Zamilovanosť neprospieva Phinovmu nadhľadu. Minimálne v scéne, keď vkladá Mine do ruky zbraň a namieri si hlaveň na hruď. Avšak i s týmito kozmetickými nedokonalosťami sa na stranách od Meredith Duran dá prežiť kvalitné dobrodružstvo.   

(pozn. k obálke: Mina je blondýna ;) )

si-

 

 

___________________________________________________________________

► www.meredithduran.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.