Choď na obsah Choď na menu
 


Julie Klassen-2.strana

 

< strana 1

 

stroskotanec-v-cornwalle.jpg

Stroskotanec v Cornwalle

Julie Klassenová

Po smrti rodičov sa Laura Callawayová zmieta vo víre nezodpovedaných otázok. Žije teraz so strýkom a s jeho kritickou manželkou v Severnom Cornwalle, kde sa však cíti ako stroskotanec, a hoci by sem rada patrila, je si vedomá toho, že ju miestni medzi seba neprijímajú. Toto vetrom bičované cornwallské pobrežie je známe častými stroskotaniami, pri ktorých sa námorníci len zriedkavo zachránia. Zatiaľ čo rozkrádači vrakov tu dychtivo striehnu na čokoľvek cenné, Laura sa snaží nájsť stopy vedúce k utopeným, aby mohla kontaktovať pozostalých a vrátiť nájdené predmety ich právoplatným majiteľom.
Keď po stroskotaní lode more vyvrhne na breh muža, Laura v snahe zachrániť ho musí bleskurýchle konať, pretože miestny pašerák je odhodlaný muža zničiť. Počas starostlivosti o cudzinca Laura s ošetrovateľkou zo susedstva objavia na mužovom tele nezvyčajné rany, a hoci hovorí precíznou, kultivovanou angličtinou, jeho prízvuk im pripadá zvláštny. Na breh sa vyplavia ďalšie predmety a Laura si čoskoro uvedomí, že muž nie je tým, kým sa zdá byť. Dôkazy svedčia proti nemu, no pre Lauru predstavuje jedinú šancu, ako zistiť pravdu o osude svojich rodičov. Nájde odpovede, ktoré hľadá, aj napriek nebezpečenstvu číhajúcemu z každej strany a iskre, ktorá sa medzi nimi nečakane vznieti?
 (i527.net, 2021)

~~~

Lauru Callawayovú životné okolnosti priviedli na pobrežie Cornwallu do rodiny dobrosrdečného strýka Mathewa do Fern Haven. Pre miestnych je „mestskou slečnou“, lebo vyrástla v Oxforde. Jej otec bol lekár. Teta ju nemá v láske, útechou jej je priateľstvo so sesternicou Eseld.

Cornwall je bohatý na mýty, Laure ich rozpráva suseda, slečna Chegwinová, bývalá pôrodná babica a ošetrovateľka. Z koloritu miestnych obyvateľov vystupujú bratia Kentovci – Treeve, šarmantný ľahtikár a Perran, mladý lekár. Ale aj darebák a vodca rozkrádačov tovaru Tom Parsons alebo zverenec slečny Chegwinovej Jago, trochu jednoduchý, no veľký a silný najdúch. Všetci v istej miere ovplyvňujú udalosti, ktoré zmenia smerovanie životnej cesty nielen Laury Callawayovej.

Laura sa rada túla po pobreží, kde zbiera naplavené „poklady“. Miestni sú svedkami stroskotaní lodí často. Väčšinou si privlastňujú vyplavený náklad. Laura si pri takom jednom incidente všíma skôr obete. Zachráni muža. Stroskotanec nemá pri sebe nič, čo by hovorilo o jeho identite. Laura je ale rozhodnutá pomôcť mu za každú cenu. Ako pastorova neter cíti aj istú morálnu povinnosť.

Keď sa neznámy preberie, predstaví sa ako Alexander Lucas. Prišiel pri stroskotaní lode o blízkych, no pri odhaľovaní informácií o sebe musí postupovať obozretne. Nehodu na mori mohol prežiť ešte jeden človek. Alexander bol totiž čierny pasažier.

Hoci sa Alexander a Laura pomaly postupne zbližujú, Alex si nemôže dovoliť márniť čas v Cornwalle. Potrebuje sa vrátiť na ostrov Jersey, aby pomohol bratovi Alanovi. Informácia, že druhým preživším stroskotancom je LaRoche, toto jeho rozhodnutie urýchli. Títo dvaja muži sa poznajú od detstva, teraz už ale priateľmi nie sú. Alex musí zachovať svoje tajomstvo.

Alexander Lucas je v skutočnosti francúzsky námorný kapitán Carnell. LaRoche je jediný, kto pozná jeho pravú totožnosť. Ich domovinou zmieta vojna. Kedysi sa Alexov brat Alan pripojil k rojalistom, LaRoche využíval stranu, ktorá mu priniesla výhody. Alex ako člen armády stál na opačnej strane, čo všetkých troch postavilo proti sebe. To však nie je jediný dôvod, prečo ho LaRoche provokuje, a prečo Alex nesmie stratiť kontrolu. Obaja milovali tú istú ženu.

Správa v novinách o úteku francúzskych väzňov z Normanskej väznice dá udalosti do pohybu. Alex túži zrealizovať svoj plán na záchranu brata pred popravou za špionáž, ale hatia ho nepriaznivé okolnosti. Hľadá ho milícia a LaRoche je viac ako ochotný pomôcť zradou, aby si zachránil vlastnú kožu. Je závistlivý prospechár, neskrýva nevraživosť a pomstychtivosť, pretože nepochádza z urodzenej a bohatej rodiny.

Nutný útek z Anglicka prináša závan dobrodružstva. Laurino rozhodnutie odplávať na pašeráckej lodi spolu s Alexom, aby zistila, aký osud postihol jej rodičov na ostrove Jersey, kam odcestovali pred mnohými rokmi, prináša úskalia života na úteku. Pomohla mužovi, ktorého miluje, ale všetci ho majú za zločinca a nepriateľa. Cesta cez Lamanšský prieliv nie je priamočiara a bezproblémová. Ich spoločné putovanie prináša útrapy, ktoré preveria vzájomnú dôveru hrdinov. Vystupujú ako manželia.

Príchod na ostrov Jersey prinesie odpoveď na nejednu Laurinu otázku, nie však na záležitosti srdca. Stretnutie s matkinou sestrou – dvojčaťom, ktorá sa roky márne pokúšala nadviazať s neterou kontakt, osvetlí osud manželov Callawayovcov i Laurin vzťah k navonok strohej matke.

Alexander sa chystá do Francúzska za rodinou, no na Jersey ich dostihne LaRoche, a tak sa musí najprv vysporiadať s týmto kúskom svojej minulosti. Návrat kapitána Carnella do vojnou poznačeného Bretónska nie je vôbec veselý. Čakajú ho nepríjemné správy a otec na smrteľnej posteli.

Rozlúčka hlavných hrdinov bez prísľubov do budúcnosti naťahuje záverečné kapitoly. Obaja vedú bežný život. Jeden na druhého nezabúdajú a autorka si necháva čas, kým ich cesty opäť zvedie dokopy. Pre mňa okrem malého romantického momentu požiadania o ruku však ostal celý záver zbytočne rozvláčny a bez nápadu.

Príbeh ma nevtiahol. Je zdĺhavý a popisný. Postavy sú ploché, chýba im charakteristika a hĺbka. U Klassenovej hrá v iných knihách dôležitú úlohu psychológia, tu ju akosi obišla. Akoby sa dotýkala len povrchu vecí. Vytvára dojem zdĺhavosti, statickosti, rutiny, k čomu prispievajú aj opisy miestnych reálií či častý návrat do spomienok. Istým udalostiam sa venuje zbytočne obšírne, iné obchádza skratkovito. Hrdinovia sú síce sympatickí, ale nie nezabudnuteľní a bohužiaľ medzi postavami takmer školácky delenými na dobré a zlé nemajú čím vyniknúť. Správajú sa k sebe viac ako priatelia než zaľúbenci. Alexander, ktorý mal oplývať vlastnosťami kapitána, mohol byť akčnejší a ráznejší. Pôsobenie LaRocha ako hlavného zloducha bolo nereálne a jeho zjavovanie sa v situáciách, kde bolo treba spraviť trochu rozruchu, mi pripadalo až kuriózne. V podstate vždy v deji pripláva tam, kde ho autorka potrebuje, aby sa ho na záver zbavila vyslovene filmovým spôsobom. Klassenová chcela mať v románe závan napätia v podobe pašerákov, napoleonskej vojny i hrdinku s dojímavým osudom a srdcom zo zlata, ktorá hľadá svoje miesto v živote. Popravde pred nutkaním odložiť knihu na neurčito ma odradil iba fakt, že som fanúšik romantickej atmosféry, ktorú dokáže Julie Klassenová svojím rozprávaním vytvoriť. 

si-

 

 

< strana 1