Choď na obsah Choď na menu
 


Suzanne Enoch-2.strana

 

<strana 1                                                                          >strana 3

 

mid_slecna-nebezpecna-mao-274433.jpg

Slečna Nebezpečná Suzanne Enoch

Když Alexander Cale, hrabě z Evertonu, jednou v noci objeví na svém prahu promoklého vagabunda, který žádá o přístřeší, ani ve snu by ho nenapadlo, že ten drzý kluk je ve skutečnosti kouzelná – ale protivná – holka! Přestrojení půvabné Kit Brantleyové sice prokoukne v rekordním čase, ale pojme vůči ní podezření: není to zrádkyně, Napoleonova špionka? Skutečné důvody, proč se Kit ocitla v Londýně, jsou však úplně jiné – provádí takřka detektivní pátrání mezi britskou šlechtou… Ani jeden z nich nechce podlehnout kouzlu druhého, ale při eskapádách, jež spolu bezděčně podniknou, musí zkrátka přeskočit jiskra. A ve chvíli, kdy se ocitnou v nebezpečí života, je může zachránit už jedině láska... (Baronet, 2016)

 • •

Keď Christine Brantleyovú nechá otec pod strechou Alexandra Calea, opakuje sa scenár, ktorý zažila už neraz. Život v nechvalne známej štvrti Saint-Marcel v Paríži ju naučil postarať sa o seba a poradiť si v situáciách, v ktorých je preoblečenie za chlapca viac ako nápomocné. Calea príchod nočných návštevníkov neohúri. Čakajú ho patálie, ale je ochotný to štrnásť dní vydržať, čím zmaže otcov dlh voči Brantleymu.

Alex musí prehltnúť nielen fakt, že mu Brantley nechal na krku svojráznu dcéru v prestrojení, ale aj jej ranné stretnutie so svojou milenkou, a tak sa razom Kit mení na Caleovho schudobneného írskeho bratranca Rileyho. Alexa prirodzený talent, s ktorým si Kit vymýšľa a improvizuje, fascinuje a prijíma jej hru. Podmienky však chce určovať sám. Kit zvyknutá na život plný vzrušenia sa v Cale House nudí. Neprišla do Londýna, aby iba nečinne sedela, čo Alexovi pripraví nejedno prekvapenie. Na celej situácii okolo Kit sa baví a na moje čitateľské potešenie mi neostávalo nič iné, len baviť sa s ním .

Christine nehodlá stať sa väzňom Caleovho domu, grófovi rovnocenne vzdoruje. Cale je dôvtipný, navonok chladný, rezervovaný povýšenec, recitujúci poéziu. Lišiacky odhadne Kitin charakter, jej pokusy vytáčať ho sú preňho podmanivou výzvou.

Steward Brantley je brat vojvodu z Furthu, no v minulosti s rodinou pretrhol všetky väzby a odišiel na kontinent. Dostal sa do spolku s pašerákmi a obchodníkmi zásobujúcimi Napoleonovu armádu. Je mu v pätách nebezpečný Fouché, ktorému dlhuje peniaze a práve pred ním sa pokúša za každú cenu ochrániť Kit. Aj Fouché sa však zjaví v Londýne a predstavuje približujúcu sa hrozbu.

Kit čaká, že si Cale za naoko nezištnú starostlivosť o ňu začne klásť podmienky, on by rád zistil, čo skrýva žena, ktorá šikovne otvára zámky, aby mu pokradme prehľadávala dom. Kit absolvuje spoločenské udalosti s Caleom a ako bratrancovi Rileymu sa jej darí okúzľovať nejednu dámu i Alexových priateľov. To, že ju zrazu berie všade so sebou, si sám pred sebou ospravedlňuje ako dozor nad jej vylomeninami. Kit hľadá človeka zodpovedného za anglickú blokádu a boj proti pašeráctvu, no vyhýba sa možnosti, že by tým mužom mohol byť Alexander Cale. Pomaly sa z nej stáva hviezda londýnskej smotánky, ktorá sa podozrivo vypytuje. Teda aspoň v Caleových ušiach. Je rozhodnutý zistiť o nej čo najviac. Alexander Cale má svoje dôvody skrývať angažovanosť pre vládne služby a zanedlho považuje Kit za potenciálnu Bonaparteho špiónku, no gavaliersky jej odmieta ublížiť. Kitine prestrojenie neostane dlho tajomstvom, a tak sa Cale nechá vydierať, len aby uchránil jej pravú totožnosť. V atmosfére podozrení a tajností obaja hrajú svoje roly.

V Kit sa pod vplyvom Alexovej spoločnosti ozýva jej ženská stránka. Veľkoryso sa o ňu stará a dopraje jej možnosť byť aspoň nachvíľu Christine. Maškarný ples dovolí naplno sa rozvinúť jej ženstvu a kráse a obom hrdinom potvrdí to, čo obaja už dlhšie tušia – nepopierateľnú vzájomnú príťažlivosť. Alex vidí jedinú možnosť na ochranu špiónky Christine Brantleyovej a tou je manželstvo, ale rozpliesť nitky lží a poloprávd, do ktorých sa obaja zamotali, je oveľa zložitejšie. Nebezpečné nie sú len ich osobné tajomstvá, ale aj ľudia, čo ich obklopujú a oni musia zistiť, komu môžu dôverovať a komu by nemali. To už však Napoleon tiahne na Belgicko a Alexander Cale sa ponáhľa zastaviť dodávku pašovaných zbraní. Pohnuté udalosti konfrontujú Christine s rodinou vojvodu z Furthu, pričom na ňu čaká rozmotanie vlastnej minulosti. Jej náhle zmiznutie je len ďalším krokom ku katastrofe. Alex nie je ochotný vzdať sa bez boja a strmhlav sa kvôli žene, ktorá mu ukradla srdce, vrhá do nepriateľského Francúzska...

Pomerne vypasená, bezmála 400-stranová kniha vo mne vyvolávala obavy. Autorka do nej mohla podľa anotácie vtesnať rovnako dobré napínavé čítanie ako premeniť ho v zdĺhavo nezaujímavú nudu. Našťastie v tomto prípade platí to prvé. Svoj nápad Enochová spracovala do nadmieru vydarenej zmesi zábavy, vtipu, romantiky, dobrodružstva aj niekoľkých prekvapení. Príbeh s atmosférou stretu dvoch svetov, súboja dvoch výrazných osobností si ma získal. Obaja hlavní hrdinovia majú, ako sa hovorí, štýl. Zábavné a trefné slovné výmeny medzi Kit a Alexom by sa dali reprodukovať celé, no lepšie je si ich užiť v kontexte jednotlivých scén a situácií. Autorke sa vydarili a pobavili ma natoľko, že jej či prekladateľke ľahko odpúšťam neustále sa opakujúce Alexove obľúbené slovo „děvenko“. Nechýba priehršť romantiky, a že to medzi Kit a Alexom iskrí, je zrejmé od prvého momentu. Kit si totiž svoj názor nenechá len pre seba a Alex sa pri nej neraz zapotí. Pritom vôbec nepôsobí protivne alebo strojene, či dokonca afektovane. Napriek hrúbke pod obalom sa strany s týmito sympatickými postavami rýchlo míňali. (Aj keď Slečna Nebezpečná na obálke plavovlasú zelenookú Christine nepripomína ani vzdialene.) Táto kniha od Suzanne Enoch si u mňa vyslúžila plné hodnotenie. 

si-

____________________________________________________________

Bancroft Brothers Suzanne Enoch

bancroft-brothers.jpg 

• •  • • 

1. V moci lásky - Quinlan Bancroft & Madeleine Willits

2. Láska k nepříteli - Rafael Bancroft & Felicity Harrington 

• •  • •

V moci lásky Suzanne Enoch

Madeleine Willitsová byla nucena opustit londýnskou společnost kvůli skandálu, který nezavinila, a přijmout placené zaměstnání na venkově. Když její zaměstnavatel onemocní a v domě se objeví Quinlain Bancrof, markýz z Warfieldu, Maddie je skálopevně odhodlána ho nenávidět. Jenže to nejde. Quinlainova udatnost, s níž čelí venkovu, je jednoduše příliš podmanivá. Není divu, že Maddie zapomene na svou zášť v Quinlainově sladkém objetí… a Quinlain se rozhodne znovu uvést slečnu Willitsovou do vznešené společnosti. Jenomže teprve teď přijdou opravdové překážky a výzvy v podobě soků a žárlivosti! Maddie však ví, že ve skutečnosti touží jen po jediném muži... (Baronet, 2016)

 • •

Po piatich rokoch relatívne spokojného života Madeleine Willitsovej na vidieku v úlohe spoločníčky lorda Malcolma Bancrofta, sa zaužívaný denný kolobeh týchto dvoch vyhnancov vyššej spoločnosti náhle mení. Dôvodom je príchod markíza Warefielda, Malcolmovho synovca, ktorý sa ako budúci dedič vojvodského titulu má postarať o sezónne práce na sídle. Živelná Maddie zvláda chod sídla so všetkým, čo k tomu patrí aj bez dohľadu povýšeného snobského aristokratického nosa lorda Quinlana Bancrofta, ale na Malcolmovu žiadosť sa stavia do roly poslušnej slečny Willitsovej. Na šľachticov má svojský názor, za ktorým sa skrýva nemilá skúsenosť, ktorá vyústila do škandálu a následného úteku z Londýna. Tam sa Maddie vrátiť nemieni.

Quinlan sa nechystá na vidieku zdržať, pretože ho čaká dôležitý životný krok – zásnuby a svadba. Quin považuje Maddie za strýkovu milenku a podľa toho s ňou jedná, ale Maddie mu neostáva nič dlžná. Naschvál ho dráždi, podpichuje, pokúša sa ho priviesť do rozpakov, dohnať k zúfalstvu, ponížiť, a ešte pritom zabiť zdvorilosťou. Jej škodoradosť je nákazlivo zábavná , Quinovi neostáva nič iné, len sa jej to pokúsiť oplatiť. Ich neustále naťahovanie sa končí bozkom v nevhodnej chvíli s nevhodným svedkom. Malcolm aj Quin vedia, čo sa patrí, lenže svadba neprichádza do úvahy, a tak Madeleine a Warefield uzavrú nútenú dohodu: Quin Maddie vráti do londýnskej spoločnosti. Quin o pomoc požiada matku, no keď im situácia nedovolí spoliehať sa v Londýne na vojvodkyňu, markíz zapletie do plánu svoju snúbenicu Eloise.

Cieľom je nájsť pre slečnu Willitsovú milého, tichého, nenáročného pána, ale prchkú a emocionálnu Maddie je skoro nemožné presvedčiť, aby si nevšímala dvojzmyselné narážky na škandál, ktorý ju vyhnal z londýnskej spoločnosti, a na ktorý sa medzičasom vôbec nezabudlo. Práve naopak, Maddin návrat vzbudzuje pozornosť a reči. Ani spojenie s Eloise nemusí byť najlepší nápad, hlavne ak Quin trávi v spoločnosti Madeleine viac času, než by mal a zjavne ho to baví. Ich milé a vtipné doberanie sa pripomína flirt. Navyše, len čo Maddie spozná v markízovom mladšom bratovi Rafaelovi spriaznenú rebelantskú dušu, je jasné, že Quin má o krušné chvíľky postarané. Nejde len o city, ktoré sa v ňom pri Maddie napriek zdravému rozumu a zodpovednosti voči dedičskému titulu nekontrolovateľne hlásia o slovo. Aj nevraživosť medzi Rafaelom a Eloise je pre Quina tajomstvom, vyvolávajúcim otázky, ktoré čakajú na odpovede. Mimochodom, Rafael Bancroft ma zaujal hneď pri vstupe na scénu a jeho prínos pre vývoj vzťahu medzi bratom a Maddie nesklamal moje nádeje, že ide o postavu, ktorá stojí za pozornosť.

Jednoduchosť pôvodného Quinovho plánu pre budúcnosť slečny Willitsovej sa začne rúcať v momente, keď mu dôjde, že to nebude iba krátka epizóda, na ktorú len tak zabudne, a keď sa o jej spoločnosť začne uchádzať aj jej bývalý snúbenec Charles Dunfrey. Rastúca vášeň pre všetko, čo sa týka Maddie, naruší nielen Quinov vnútorný pokoj, ale obráti naruby aj presne nalinkovaný život budúceho vojvodu. Quinlan musí svoju lásku obhájiť nielen pred spoločnosťou, zlomyseľnými neprajníkmi, ale zabojuje aj proti vlastnej rodine a hlavne proti diktátorskému otcovi, vojvodovi z Highbarrow. Akokoľvek svojhlavá, Maddie nemôže pripustiť, aby stáročná highbarrowská tradícia padla za obeť nevídanému škandálu, ktorý by jej každý vyčítal. Vie, že napriek vášni, bude pre ňu Quinlan Bancroft navždy nedosiahnuteľným mužom. Warefield sa nemieni tak ľahko vzdať.

Udalosti zasadené do vidieckeho a neskôr londýnskeho prostredia neprinášajú nič nevídané či nečítané. Enochovej sa však vďaka dobre zosnovanej spleti situácií medzi Madeleine a Quinlanom, ktorí oscilujú medzi sebeckými aj nesebeckými plánmi okolia, vyúsťujúcimi do intríg, ktoré ich majú rozdeliť, ale v konečnom dôsledku ich príťažlivosť prehlbujú, podarilo vytvoriť príbeh o sile lásky. Je to príbeh o vzťahu, nielen opis nakupovania, večierkov a salónnych klebiet. Silnou stránkou sú dialógy. Autorka si za ne u mňa vyslúžila veľké plus. Kniha mi ponúkla príjemné posedenie nad stranami a obhájila význam slova romantická literatúra. Odporúčam ju so želaním, aby ste sa aj vy aspoň počas jej čítania ocitli v moci lásky .

si-

• •  • •

Láska k nepříteli Suzanne Enoch

Rafe Bancroft je jednoznačně darebák! Jenže tenhle sexy a nesnesitelný člověk se stal majitelem Forton Hall, domova předků Felicity Harringtonové. Temperamentní kráska se rozhodla zachránit svou rodinu i sebe před zkázou, která jim od toho hezkého ničemy hrozí. Ale copak to jde, když noc co noc touží po doteku neodolatelného nepřítele?
Rafe sice vyhrál Forton Hall v kartách, ale nemá v úmyslu se usadit. Ne, rád by sídlo prodal a vydal se za dalším dobrodružstvím – jenomže pozná Felicity. Zčistajasna je pro něj její náruč lákavější než všechny exotické země světa. Jeho přelétavé srdce to nechápe… jenomže láska je největší dobrodružství ve vesmíru! 
(Baronet, 2016)

 • •

Keď Rafael Bancroft získa od Nigela Harringtona v kartách sídlo Forton Hall, netúži po ničom inom, ako po rýchlom a výhodnom predaji, ktorý mu zabezpečí financie na cestovanie. Keď sa s týmto úlovkom pochváli svojmu otcovi, vyvolá to iba ďalšiu hádku v rade mnohých, čo Rafea „nakopne“ na myšlienku odcestovať čo najďalej od rodiny, prinajmenšom do Číny. Vojvoda má totiž pre svojho mladšieho syna prichystanú jasnú budúcnosť vo funkcii správcu jedného zo svojich sídel, Rafe sa ale odmieta pripútať. Po Rafaelovom zranení v armáde otec už stihol predať jeho dôstojnícku hodnosť, a tak nemá mnoho ciest k úniku, iba presídliť priamo do Forton Hallu. Na svoje prekvapenie však Rafael Bancroft zisťuje, že jeho ľahko nadobudnutý majetok sa predstavám o honosnom sídle nepodobá ani zďaleka. Ba dokonca, vidí pred sebou polorozpadnutú barabizňu, ktorú hrdinsky bránia dve amazonky – slečna Felicity Harringtonová a jej osemročná sestra May.

Nigel Harrington sa akosi pozabudol Rafaelovi o svojich dvoch sestrách zmieniť a jednoducho nezodpovedne zutekal, nechávajúc Felicity a May odkázané samé na seba a celkom bez prostriedkov. A tak sa Rafaelovo nadšenie z minúty na minútu mení na rozčarovanie a na poznanie, že sa jeho plány tak trochu neuskutočnia. Aspoň nie tak skoro.

Rafael nemá inú možnosť, len prispôsobiť sa danému stavu a pokúsiť sa vymyslieť, čo zo svojich plánov do budúcnosti dokáže reálne premeniť na skutočnosť. Stojí pred úlohou doslova zachrániť si strechu nad hlavou a premeniť Forton Hall na obývateľnejšie miesto. Opravené sídlo nepochybne pritiahne aspoň nejakého kupca. Lenže plán na predaj sídla zahŕňa aj budúci osud jeho obyvateľov. Rafael si uvedomuje, že pripraviť o domov Felicity a May preňho nebude také jednoduché.

Autorka v tomto románe stavila na jeden z osvedčených konceptov, odohrávajúcich sa na anglickom vidieku. Muž s dobrodružnou povahou, ktorý túži po rozlete a nie je pripravený, ako sa vraví, zapustiť korene, zisťuje, že aj na každodennosti, ktorá prináša očakávané aj prekvapivé chvíľky, je čosi príťažlivé. Zvlášť, keď sa k tomu pripletie láska. A na Rafaela Bancrofta zaútočí naraz z dvoch strán. Jeho srdce sa pomaly a nebadane otvára pre Felicity a city živelne striehnu aj v malej May, ktorá v ňom nachádza spriazneného komplica pre svoje vlastné detské dobrodružstvá, rozčerí nudnú hladinu všedných dní, dychtivo verí všetkým jeho cestovateľským historkám a túži objavovať svet, o ktorom Rafe rozpráva, spolu s ním. Praktická Felicity však vie, že čaro spoločne strávených dní nepotrvá dlho...

Na opravenie Forton Hallu potrebuje Rafael pôžičku. Všetko by mohla vyriešiť ponuka grófa Deerhursta, suseda a dlhoročného priateľa Harringtonovcov. Ten nemá záujem o rozpadávajúci sa Forton Hall nezištne. Zjavným dôvodom je jeho dvorenie sa slečne Felicity. To sa Rafeovi samozrejme nemusí páčiť, ale rozumne uvažujúca Felicity musí myslieť nielen na svoje srdce, no hlavne na budúcnosť pre ňu a pre May. A tú pri Bancroftovi nemá istú. A hoci by Rafe predajom sídla Deerhurstovi vyriešil všetky svoje problémy naraz, akosi sa nedokáže zmieriť s predstavou, že by si Felicity zarábala ako guvernantka kdesi ďaleko od neho a už vôbec nie s možnosťou, že sa stane grófovou manželkou.

Rafe na vlastné počudovanie zisťuje, že byť užitočný sa mu páči, že ho plány a realizácia opráv na Forton Halle bavia a dokonca by sa tu vedel zdržať bez ohľadu na čas. Postupne si získava miestnych obyvateľov, ktorých najíma na práce vo Forton Halle a deň po dni sa mu Felicity a May viac a viac dostávajú pod kožu. Stále však nemá v zálohe tie istoty, ktoré by mal obom ponúknuť. Rafael Bancroft stojí pred životným rozhodnutím.

Zápletka sa zdramatizuje vo chvíli, keď sa vo Forton Halle začnú diať zdanlivo náhodné nehody, pri ktorých ide neraz o Rafaelov krk. Vďaka ohrozeniu si je Rafe konečne schopný priznať, že je pripravený nesklamať Felicitinu dôveru, pretože získal niečo, čo môže nazvať domovom a o nič z toho, čo našiel vo Forton Halle, nechce prísť. Žiadosť o Felicitinu ruku prebudí démonov minulosti, o ktorých netušia a karty zamiešajú ambície jedného zloducha. Teraz je však Rafael Bancroft odhodlaný chrániť svoju rodinu aj za cenu vlastného života.   

Popravde originálny názov Taming Rafe by si žiadal adekvátnejší preklad, pretože mi sedí k tomu, čo sa odohráva v príbehu, oveľa primeranejšie. Udalosti okolo Rafeovho „zabývania sa“ a prác na Forton Halle na seba nadväzujú a nemajú v sebe výrazne prudký náboj. Napriek tomu dej nie je ochudobnený o rušné momenty. Sledujeme hrdinov vykonávať denné povinnosti, ktoré autorke samé ponúkajú humorné scénky a priestor na vtipné dialógy. V nejednej z nich hrá hlavnú úlohu May a jej prítomnosť v príbehu je roztomilá a je oživujúcim prvkom. Celková atmosféra príbehu je odľahčená a zábavná a na mňa si vďaka tomu Enochová našla ten správny háčik na rybu . Čítanie mi šlo ľahko, zanechalo vo mne hrejivý dojem, postavy si získali moje sympatie a románu pripisujem plné hodnotenie.

si-

____________________________________________________________ 

 No Ordinary Hero Suzanne Enoch

neobycajni-hrdinovia.jpg

 • •  • • 

Hrdina z hor Suzanne Enoch

Skotsko, rok 1812. Je divoký a rozháraný do morku kostí, anglický voják, který je doma spíš na bitevním poli než v salonní společnosti. A když se major Gabriel Forrester dozví, že zdědil šlechtický titul a panství na Skotské vysočině po vzdáleném příbuzném, to poslední, oč stojí, je vzdát se dobrodružství na bojišti ve prospěch změkčilých prostopášností života šlechtice. Neuhýbá však před svými povinnostmi a když pozná úchvatnou, černookou Fionu Blackstokovou, začne mu jeho nová situace náhle připadat zajímavější.

Jako každá dobrá skotská horalka Fiona nesnáší Angličany – a novopečený vévoda z Lattimeru není výjimkou. Za prvé, na její vkus je až moc přitažlivý. Za druhé, jeho právo na „její“ hrad je fraška, jelikož po celé věky šlo o majetek Maxwellova klanu. Zatímco ti dva svádějí zuřivý souboj vůle, vzplane mezi nimi vášeň a vzápětí i láska, divoká jako samotné Skotsko. Je Fiona dost silná, aby odolala návrhům nepřítele – nebo je Gabriel skutečně její hrdina v přestrojení? (Baronet, 2018)

 • •

Major Gabriel Forrester nepatrí k tým dôstojníkom, ktorí iba z pozadia vydávajú rozkazy, ale bojuje s vojakmi v prvej línii, čo mu vyslúži povesť beštie. Neobáva sa odvrávať samotnému Wellingtonovi a povedať vždy, čo si myslí. Jeho taktikou sú pohotové reakcie, bystrý rozum a zdolávanie prekážok. Keď ho počas bojov v Španielsku proti Napoleonovi zastihne nečakaná správa o úmrtí vzdialeného strýka a zdedení titulu vojvodu, čaká ho prekážka, akú si nepredstavoval ani v snoch. Gabriel sa necíti byť viac ako obyčajný vojak, nikdy nemal majetok, o aristokratických spôsoboch nevie nič. Zrazu je uvedený do pozície, s ktorou nechce mať nič spoločné. Prinúti sa vybaviť najnutnejšie záležitosti okolo dedičstva a čo najrýchlejšie sa vrátiť z Anglicka späť na kontinent, kde sa stále bojuje.

Záplava právnických kľučiek Gabriela unavuje, na nové postavenie si zvyká ťažko, s nadobudnutým, ohromným majetkom sa musí naučiť hospodáriť. Jedinú výhodu vidí v tom, že konečne môže zaopatriť mladšiu sestru Marjorie. Zo všetkých jeho nových panstiev vykazuje najhoršie hospodárenie hrad Lattimer Castle v Škótsku na Vysočine, a tak sa Gabriel rozhodne osobne to miesto navštíviť a konfrontovať nezodpovedného správcu Kierana Blackstocka. Popravde uniká aj pred tlakom svojich právnikov, ktorí chcú, aby neustále o čomsi rozhodoval.

Major Forrester, nový vojvoda Lattimer, s nerozlučným spoločníkom Adamom Kelgroveom, vstupujú na pre nich neznáme územie Vysočiny, kde miestni obyvatelia žijú nezmenenými pravidlami, rodovými tradíciami, zväzkami a legendami. Lattimer Castle tu nikto nenazve inak ako MacKittrick podľa pôvodného majiteľa a „Anglána“ tu zjavne nevítajú. A už vôbec nie v uniforme. Forresterove dedičstvo patrilo rodu Maxwellovcov a všetci ho tak stále vnímajú. Gabriel si uvedomuje, že stojí pred neľahkou úlohou, no vzdávať sa nemá v povahe. Nemieni ustúpiť ani pred kliatbou, pred ktorou ho tu každý vystríha. Je mu jasné, že miestni mu vôbec nič neuľahčia.

Hrad už na prvý pohľad potrebuje investície. Namiesto správcu tu nachádza jeho svojráznu sestru a samozvanú správkyňu Fionu Blackstockovú. Ako Gabriel zisťuje, táto žena s vlastným názorom, podrezaným jazykom a neprehliadnuteľnou príťažlivosťou drží opraty pevne v rukách. Gabriel si však nemieni nechať skákať po hlave, no dokáže oceniť Fionine rady. Medzi Maxwellovcami sa mu totiž zíde aspoň jeden spojenec.

Fiona si je vedomá, že jej pozícia je ohrozená, nepozná však nič iné, hrad je jej svetom od detstva. Navyše jej poskytuje príležitosť starať sa o ľudí z klanu, pomáhať miestnym dedinčanom a najímať neúmerné množstvo sluhov, ktorým tak zabezpečuje živobytie. Gabriel necháva zabehaný systém na Fione, nehanbí sa od nej poučiť o tunajších zvykoch, vzťahoch v rámci klanu. Potrebuje totiž, aby si ľudí získal, aby rešpektovali jeho pozíciu. Uznať ho za lairda sa nehrnú, najradšej by ho videli odchádzať za Hadriánov val. Najavo mu to dávajú nielen dedinčania, ale aj Fionin strýko sir Hamish Paulk a vodca Maxwellovcov vojvoda Dunncraigh, ktorý chce Gabriela zbaviť bremena a nepresperujúce panstvo kúpiť, aby sa tak vrátilo do škótskych rúk.       

Gabriel Forrester sa ako vojvoda nemá čas nudiť, musí riešiť nehody a „náhody“, ktoré má údajne na svedomí kliatba. Ukradnuté ovce, opravy toho, čo bývalý majiteľ zanedbal, či požiar, sú len vrcholom povestného ľadovca. Gabriel je presvedčený, že jeho snahy o prevzatie dedičstva ktosi sabotuje, no chýbajú mu dôkazy. Navyše sa musí rozhodnúť, kam bude smerovať jeho ďalší život. Stať sa vojvodom, byť zodpovedný za nájomníkov a majetok, snaha získať si miestnych obyvateľov, nie je čosi, čo môže robiť na diaľku z kontinentu či Londýna. Gabriel sa neplánoval vzdať vojenskej kariéry, no stojí pred dilemou. A potom, je tu ešte Fiona. Žena, ktorá mu ukazuje iný zmysel života.

Gabriel Forrester je charakterný muž, vie, čo chce, koná bez zbytočných slov. Vojna ho naučila obozretnosti, cibrila jeho schopnosť prežiť. Len tak čosi ho neprekvapí. Nezakladá si na svojej hrdinskej povesti. Pozná svoje slabosti a chyby. Má rád výzvy. Pobyt na Vysočine takou výzvou je. Myslel si, že vie, kde je jeho miesto, no prišiel čas, nájsť čosi, čo bude nazývať domovom. Aj o tom je tento príbeh. Autorka prepojila jeho milenecký vzťah s Fionou s priateľstvom, čím ho neokliešťuje iba na sladké komplimenty a posteľné scény. Dialógy medzi nimi sú svižné a svieže. Aj Fiona je zobrazená sebavedomo a cieľavedomo, nie je žiadna naivná debutantka. Vie, že mužov priťahuje a svoje ženské zbrane využíva. V pozícii, akú jej určujú okolnosti, doba i spoločnosť, si háji svoje miesto. V jej činoch nechýba veľké srdce. Lásky ku Gabrielovi sa nevzdáva ani za cenu vylúčenia z rodiny i klanu. Enochová stavia na vypracovanej štylistike, pridáva vtip a humor, opäť nie prvoplánový. Začiatok série o Neobyčajných hrdinoch sa mi rozhodne páčil.

si-

 • •  • • 

Můj skotský hrdina Suzanne Enoch

Ošlehaný skotský horal Graeme myslí jen na jedno – postavit se proti hrůzostrašnému Angličanovi Lattimerovi a za odměnu získat dost peněz, aby mohl bezstarostně žít. Když ale jeho nezdární mladší bratři překročí všechny meze a unesou jednu mladou ženu na cestě k Lattimerovi, musí Graeme zasáhnout. Nemůže dámu vrátit, aby se jeho příbuzní nedostali do nesnází. A když vám do klína spadne takhle krásná slečna, je těžké ji jen tak pustit...

Marjorie by měla být vyděšená, když ji zajmou skotští lumpové, ale těžko žít v hrůze, když je váš věznitel ďábelsky hezký a představuje tak hříšné pokušení jako Graeme. Nemůže zůstat po jeho boku věčně – aťsi se jí při té představě rozbuší srdce sebevíc – ale Graeme má zřejmě jiné plány. Tenhle hříšný Skot ji chce svést a nemá v plánu přestat, dokud se neocitne v jeho náručí… navždy… (Baronet, 2019)

 • •

Keď sa lady Marjorie Forresterová rozhodne prekvapiť brata návštevou na Vysočine, netuší, že svojím dobrodružným rozhodnutím zmení všetko, čo malo doteraz v jej živote presné usporiadanie a čo poznala. Nevedomky vstupuje na územie klanových sporov medzi vojvodom Lattimerom a Dunncraighom. Nepriamo je v nich angažovaný aj nižší laird, vikomt Graeme Maxton, patriaci do Maxwellovho klanu. Medzi ním a Dunncraighom nevládnu najmilšie vzťahy, Graeme dlží vodcovi klanu desiatky i patričnú úctu. V snahe nepodvoliť sa vojvodovej nezdravej ctibažnosti sa Maxton pretĺka v chudobe. Je to však muž, ktorý sa príkladne stará o troch mladších bratov aj o svojich nájomníkov. Tento takmer skrachovaný škótsky náčelník klanu opravuje ploty, strihá ovce, vlastnými rukami pomáha na svet teľatám... A chráni svoju rodinu pred problémami.

Nečakané komplikácie zavŕšia Graemovo snaženie, keď mu pod strechu bratia nasťahujú anglickú lady, sestru vojvodu Lattimera. Samozrejme si narozdiel od nich uvedomuje všetky dôsledky. Dokonca aj to, čo sa stane s lady Marjorie, keď ju predajú do rúk Dunncraighovi. Graeme pozná iba jednu cestu, ako si zo situácie pomôcť. Musí od bratov odvrátiť zákon, Lattimerov hnev i Dunncraighovu vypočítavosť. Plán oženiť sa so zajatkyňou vo svojom dome by jemu samotnému priniesol isté výhody. Získal by financie z bohatého vena a spojenca z Lattimeru; hoci v podobe nenávideného Angličana, každý prostriedok v klanovom súboji je vítaný.

Lady Marjorie sa ale nechystá ostať obyčajnou, bezbrannou zajatkyňou v Levom dúpäti, ako tu nazývajú Maxtonove skromné sídlo. Ako väzenkyňa môže situáciu Maxtonovi aspoň čo najviac znepríjemniť a spriadať tichý plán na útek. Neváha pri tom napr. spraviť si z najmladšieho Graemovho brata Connella spojenca. Lenže chytrému a pozornému Graemovi, ošľahanému výchovou nevypočítateľných bratov, len tak niečo neunikne. Či niekto. A tak sa začína súboj, pri ktorom mi celý čas neschádzal úsmev z tváre a tento stav pokračoval počas celého čítania .

Kým Marjorie bojuje v Maxtonovej domácnosti o dôstojné miesto, po Vysočine ju hľadá jej spoločníčka pani Giswellová. Také ohrozenie si Graeme nemôže dovoliť, preto sa zrazu pod jeho strechou ocitnú dve anglické dámy. To má na jeho domácnosť patričný dopad. Marjorie nadobudne istý druh slobody, keď sa súhrou okolností stane zo zajatkyne Connellovou učiteľkou a teda účastníčkou šarády, ktorá ju má ochrániť pred pomstychtivým Dunncraighom. Graemove činy a činy jeho bratov zahatili plánovanú, i keď nepatrnú šancu, že sa Marjorie dostane do správnej spoločnosti a Maxtonova takzvaná ponuka na sobáš na tom nič nemení. Také manželstvo by zachránilo jeho, nie ju. Podľa anglických merítok nie je dostatočne vhodným lordom pre vojvodovu sestru. Sídlo Levie dúpä bolo vždy chaotické, divoké a muskulínne. Marjorie sa ten chaos páči a cez zvláštne okolnosti svojho príchodu vnáša do domácnosti pokoj, ohľaduplnosť a vľúdnosť. Sama vie, že čistokrvnou londýnskou dámou nikdy nebude, napriek všetkým snahám o prijatie do aristokratickej spoločnosti uprostred Mayfair, šťastie prežíva práve na Vysočine. Otázkou je, či sem patrí.

Vzájomná vášeň medzi Graemom a Marjorie je zjavná a pohltí ich oboch, no prekážky nenesú iba pečať ich rozdielneho pôvodu. Aj Dunncraigh, či urazený Hamish Paulk túžia po fiasku s Lattimerom po zadosťučinení. Môže si Graeme Maxton dovoliť ostať so zodpovednosťou za svojich bratov, ľudí a pôdu vyčlenený kvôli anglickej lady z klanu? Posledné slovo nepovedal ani Gabriel Forrester, vojvoda Lattimer.

Druhá časť série No ordinary hero ponúka stret s postavami z predchádzajúcej časti a prináša nových hrdinov. Vo všetkých smeroch milú a duchaplnú Marjorie Forresterovú, skrz naskrz očarujúceho horala Graema Maxtona, jeho svojhlavých bratov Brendana a Dughlasa, stojacich na prahu dospelosti a osemročného Connella, zachraňujúceho zvieratká každého druhu, do ktorého je nemožné sa nezamilovať. To všetko obalené medzi múrmi sídla, kde na každom rohu zakopávajú o mačatá, líšky či zajace, v atmosfére súrodeneckej blízkosti, súdržnosti a lásky. I keď dej nadväzuje na príbeh Hrdina z hor, zážitok z neho nepokazí ani samostatné čítanie. Je dostatočne zrozumiteľné a myslím si, že príbeh sám o sebe je taký chytľavý, že si nevyžaduje zvláštne vysvetlenia. Bohaté rozprávanie oplýva humorom a prudko čitateľnou štylistickou mágiou Suzanne Enochovej. Je to romanca z Vysočiny ako vyšitá. 

si-

• •  • • 

Ďábel ve Skotsku Suzanne Enoch

 

1806, Skotsko: Divoký, nezdárný Callum MacCreath nijak nespěchá stát se něčím manželem. Když ale jeho zodpovědný, usedlý starší bratr Ian oznámí zasnoubení s Rebeccou, jejich láskou z dětství, učiní Callum překvapivé zjištění: chce tu krásnou mladou dívku pro sebe. Už je ale pozdě a když ho Ian za jeho podlost zapudí, s největší radostí opouští Skotsko navždy…

1816: Manželství s Ianem bylo pro Beccu něčím praktickým a logickým. Jakmile však Callum odplul do Ameriky, stýskalo se jí po jeho rošťáckém šarmu a chuti do života. Teď, po deseti letech, je Becca vdovou a do skotské vlasti se vrací velice proměněný Callum. Vzpomene si na jejich energický, ohnivý vztah, nebo jí zazlívá bratrovu nečekanou smrt? Tentokrát ani jeden z nich nemůže popírat žhavou přitažlivost, ale neshoří jejich srdce v plamenném žáru skandálu? (Baronet, 2019)

 • •

Dvaja muži. Prvý rebel, druhý zodpovedný dedič. Medzi nimi žena. Trojuholník, v ktorom nemôžu byť spokojní všetci. Aj keby mladší z bratov MacCreathovcov priťahoval Rebeccu Sandersonovú viac, ako dokáže priznať nahlas, dobrodružná neviazanosť a divokosť nie je to, čo si praje do budúcnosti. Dáva prednosť istote v staršom Ianovi. Urazený Callum zanecháva za sebou všetky väzby a uteká so zúrivým rozčarovaním a sklamaním do Ameriky.

 

Po rokoch tvrdej driny je z Calluma MacCreatha úspešný obchodník a výrobca whisky. Odmietanie akéhokoľvek kontaktu s rodinou spôsobí, že ho zastihne šok. Skonom brata mu do lona padá titul, o ktorý nestojí. To, čo ho prinúti k návratu do Škótska, je viera, že Ianova smrť nebola nehoda. Je odhodlaný zistiť pravdu, nájsť bratovho vraha a za každú cenu sa pomstiť všetkým, vrátane jeho vdovy Rebeccy.

 

Napriek snahe zabudnúť sa Callum stále hnevá. Podozrieva Rebeccu z prospechárstva, túžby po majetku a titule. Bojuje aj s ňou. Účinnou zbraňou sa mu stáva neter Margaret, ktorú získal ako nový gróf Geiry do poručníctva. Callum predstavuje komplikácie v Rebecciných plánoch. Je s dcérou zo dňa na deň v podstate väzňom vo svojom dome. Callum od prvého dňa svojho návratu valcuje všetko a každého, kto mu stojí v ceste. Vrátane Rebeccinho nápadníka, Donnacha Maxwella. Donnach je synom vojvodu Dunncraigha a spoločníkom v Sandersonovej lodiarskej spoločnosti.

 

Callum hľadá dôkazy o spiknutí, ktoré viedlo k vražde Iana MacCreatha, aj Rebeccinho otca. Dunncraigh sa ho snaží podplatiť, získať riadenie lodiarskej spoločnosti. Rebeccin sobáš s Donnachom má byť tou schodnejšou cestou k jej venu. Callum chce Rebecce dokázať, že vodca maxwellovského klanu si nezaslúži jej dôveru. Keď jej konečne predloží rukolapný dôkaz, rozhodne sa mu pomáhať.

 

Rebecce sa stále menej darí držať si od Calluma odstup. Hlavne keď je svedkom toho, ako novo objavený strýko zbožňuje Margaret. Mags ho má omotaného okolo malíčka, získa si aj vlčicu Wayu, ktorá je Callumovým neodmysliteľným strážcom a tieňom. Rebecca napriek prebúdzajúcej sa aférke s Callumom musí myslieť na istoty, hlavne pre dcéru.

 

Callum vo svojom boji stojí proti náčelníkovi klanu, ktorý bezohľadne sleduje svoje ciele, obohacuje sa na úkor iných a žiadnu šancu si nenechá prekĺznuť medzi prsty. Indícia od mŕtveho brata privedie Calluma na stopu, ktorú potrebuje. Nechá sa Rebeccou presvedčiť, aby zvolil namiesto rýchlej pomsty kľukatejšiu cestu s cieľom podkopať vojvodov status. Rebecca dovolí Donnachovi, aby jej v záujme získania osožných informácií ďalej dvoril. To burcuje Callumovu žiarlivosť. Život, ktorý si doteraz budoval, sa obracia hore nohami.

 

Zhromažďovanie dôkazov a príprava na súdny proces zaberá väčšinu akcie. Cesta zákona je na Calluma pomalá. Zato vzťah s Rebeccou dozrel do bodu, keď môže začať novú etapu. Samozrejme ničomníci sa nehodlajú iba prizerať, ako im niekto robí škrt cez rozpočet. Únos Margaret ponúka Callumovi MacCreathovi možnosť dostáť svojmu slovu a ochrániť všetko, na čom mu skutočne záleží. V závere románu sa ešte objavujú hlavné postavy z prvej a druhej časti série (Lattimer, Maxton), aby Callumovi MacCreathovi oznámili, že bol zvolený za nového vodcu klanu.

 

V záverečnom diele Neobyčajných hrdinov sa autorka potrebovala vysporiadať hlavne s postavou vojvodu Dunncraigha, no ak jeho pozitívnym protipólom mal byť Callum MacCreath, to vyznenie neostalo celkom bez poškvrny. Je impulzívny a výbušný, popravde, nešlo mi v jeho správaní všetko pod zuby. Medzi vetami nielen v dialógoch zaznieva nejedna vyhrážka a urážka. V autorkinom ponímaní asi mali svoje opodstatnenie, no pre mňa akosi nezapadli na to správne miesto. Nedarilo sa mi vytvoriť pozitívny náhľad ani na hlavnú ženskú hrdinku, ani Margaret, ani iné postavy, ktoré by sa dali menovať. Pri citových vzplanutiach medzi Callumom a Rebeccou mi chýbala hĺbka, priehrštie romantiky sa na mňa nezosypalo. Dej ma nedržal pri stránkach, v tomto prípade predvídateľnosť niektorých scén iba zvyšovala moju rozmrzenosť. Tento príbeh mi prišiel zbytočný, alebo by bola pre mňa prijateľná iná verzia. Suzanne Enochová akoby mechanicky uzavrela trilógiu, lebo sa to jednoducho pýtalo. Toto rozprávanie ma nezaujalo, bol to pre mňa iba povinný článok reťaze. Oproti predchádzajúcim mi prišiel ako skok nadol, preto mu prisudzujem .

si-

 

____________________________________________________________ 

Scandalous Highlanders Suzanne Enoch

skandalni-skotove.png

• •  • • 

Ďábel nosí kilt Suzanne Enoch

Ranulf MacLawry, markýz z Glengasku, vtrhne do vznešené londýnské společnosti jako divoká bouře, přicházející ze skotské Vysočiny. Původně má v úmyslu zachránit svou osmnáctiletou sestru, která podlehla lákadlům v podobě květnatých lichotek a změkčilých budižkničemů oděných v saténu. Ti se jen ohánějí šlechtickými tituly a povrchními radovánkami, zejména však ohrnují nos nad vším, co patří ke Skotsku. Ranulf ovšem zjistí, že satén má své kouzlo, zvlášť když halí křivky lady Charlotte Hanoverové – slečny s jemnou pletí, ostrým jazykem a vyhraněnými názory…

Charlotte má až po krk mužů s horkou hlavou od té doby, co její snoubenec zahynul v naprosto zbytečném souboji. Odkdy platí rána pěstí víc než práce mozku? A přesto má pro ni drzý skotský horal, který je stejně nebezpečný v tanečním sále jako na bitevním poli, nepopiratelné kouzlo. Někdy nezbývá než přehodnotit názory… (Baronet,2019)

 • •

Svojhlavá Rowena (Winnie) MacLawryová má presnú predstavu, čo by chcela dostať k narodeninám. Rozhodne to nie je nič z toho, čo sú jej starší, príliš ochranárski bratia ochotní dať. Nechápe ju ani Arran, ani Munro a už vôbec nie najstarší z nich, vodca klanu MacLawryovcov Ranulf. Túžba zažiť svoju debutantskú sezónu v Londýne v nej drieme ako matkine dedičstvo anglickej lady vydatej za Škóta. Sen si plní útekom do civilizovaného centra kráľovstva...

Ranulf, markíz Glengask, jej však nehodlá dať šancu zabývať sa v Londýne ani o minútu dlhšie, než jej bude trvať zbaliť si kufor na spiatočnú cestu domov. MacLawryho búrlivý príchod s úmyslom odvliecť sestru hoc po zlom späť do Škótska, vníma lady Charlotte Hanoverová ako pokus zrúcať dom Hanoverovcov. V mene rodinného priateľstva ponúkli Rowene útočisko. V súboji s tvrdohlavosťou mladšej sestry Ranulf usúdi, že najlepšie bude nechať ju, nech získa skúsenosť s „Anglánmi“ na vlastnej koži, a tak dopraje Winnie londýnsky debut v podobe štrnástich dní. Je ochotný usadiť sa v nenávidenom meste a pretrpieť nutnosti sezóny.

Charlotte vníma Glengaska ako hulákajúceho modrookého, diabolského Škóta, premýšľajúceho päsťami, so spôsobmi medveďa a tyrana. Ranulf, zvyknutý ako vodca klanu rozhodovať o všetkom, považuje Angličanov za malomyseľných slabochov. Nemieni dovoliť, aby sa vychudnutá, jemná porcelánová bábika, ktorá hovorí, keď mu to nevyhovuje a mieša sa do jeho rodinných záležitostí, mala nad ním navrch. Ranulf a Charlotte však majú spoločný plán – debut mladších sestier, čo ich núti tráviť čas spolu.

Prechádzky, nákupy, plesy, večierky. Tu všade jeden pred druhým odkrývajú svoje názory, postoje, charaktery. Postupne sa spoznávajú a zbližujú. Ranulf dáva hlasno najavo, aký postoj má k škótskym vodcom, ktorí sa premenili na anglických aristokratov so sídlom v Škótsku, podľahli filozofii vyvlastňovania a svoju zem premenili na pastviny pre ovce. Osobné vyhrážky preto na seba nenechajú dlho čakať. Ranulfova prehnaná starosť o bezpečnosť zrazu nie je až taká pritiahnutá za vlasy.

Podľa Charlotte by sa Glengask mal prestať tak usilovne snažiť nezapadnúť. Odraziť by sa to mohlo v prehodnotení vzťahu k anglickej vetve rodiny po matke v podobe strýka Mylesa. Za celú dobu, za 31 rokov života a vo všetkých bitkách, ktoré doslova i obrazne viedol pre ochranu svojho ľudu a rodiny, s ním nikto nikdy nehovoril tak ako Charlotte Hanoverová. Že vytvára problémy, kde nie sú, že jeho hnev je nebezpečný a neprimeraný pre tých, ktorých miluje. A robí to s úsmevom, ako by to bolo pre jeho dobro. Charlotte sa z nejakého dôvodu neuráža, keď jej bez zábran ponúka zničenú povesť, a ocenila by jeho bystrosť, humor a šarm keby... keby nezaprel svoju škótsku náturu a aspoň jeden z večierkov neukončil bitkou s klanovým sokom lordom Berlingom.

Ranulf si aj pod Charlottiným vplyvom uvedomí, že je možno čas skutočne spoznať Londýn; prvým krokom je kúpa domu, no nečakaný požiar mu pripomenie, že sa nevypláca zabúdať na nepriateľov. Do dramatických udalostí prichádza pomoc v podobe brata Arrana, a tak má Ranulf spoľahlivého spojenca.

Pre Charlotte je absurdné, že po dvoch bozkoch, dvoch bojovných a fascinujúcich, protivných rozhovoroch ju tak priťahuje muž, ktorý sa k nej nehodí, zvlášť, keď predstavuje problémy. Ranulf vždy bude zvažovať, čo prospeje klanu a u MacLawryovcov stál klan vždy na prvom mieste. Charlotte už raz kvôli pýche o snúbenca prišla, teraz sa môže ocitnúť v ohrození kvôli pýche iného muža. Slabosť môže v Ranulfovom svete znamenať rozsudok smrti. Hodí sa anglická lady do Škótska? Rodina už má skúsenosť v podobe tragického matkinho osudu...

Charlotte volí medzi Ranulfom a tým, čo sa rýchlo stávalo nudným, predvídateľným a bezpečným životom. Milenecký pomer by mohol obom poskytnúť odpoveď. Charlotte chce byť s Ranulfom, no nevie, či má odvahu ostať v jeho svete, ktorý ctí zákon: oko za oko. On by rád dokázal, že vie viesť klan inteligentným, pokrokovým spôsobom. Existuje možnosť, aby jeden druhému prispôsobili svoje životné štýly?

Rozhodne nemôžu svoje priateľstvo nazvať nudným. Vysočina si ich nájde aj v Londýne. Musia sa popasovať s tajomstvom spojeným so smrťou Ranulfovho otca, hrozbou klanovej pomsty z minulosti, živelnými členmi rodiny a v neposlednom rade nepriazňou vyššej spoločnosti voči ich nerovnému vzťahu.

Prvý príbeh zo série Skandální Skotové nebol zlý a rozhodne nebolo mojím cieľom hľadať chybičky krásy. Rozprávanie prebieha hladko a rýchlo, no kde-tu ma až tak nebavilo. Všetko to plesovanie, poklonkovanie... Občas mi záplava postáv prišla ako priveľká kopa v priveľkej mele. V dojme mi vadilo aj neustále opakovanie spojenia „můj ty smutku“, akoby hrdinovia nepoznali iný spôsob vyjadrenia istého pocitu. Autorka má na konte niekoľko „škótskych“ románov, a práve preto musím priznať, že by nebola pravda, že mi nechýbala štipka čohosi výnimočného (v zápletke, v hrdinoch), čo sa dá nájsť v Enochovej iných knihách. Je teda na ostatných MacLawryovcoch, aby mi vzali dych...

si-

• •  • •

Nezkrotný horal Suzanne Enoch

Londýn 1817: Zásluhou svého zamilovaného bratra se skotský horal Arran MacLawry ocitne uprostřed společenské sezony na maškarním plese a nechce nic, než se trochu rozptýlit od domluveného zasnoubení – a takové rozptýlení by mohla představovat chytrá dívka s kaštanovými vlasy v masce lišky… Jenže se ukáže, že jde o vnučku Campbella, náčelníka klanu, s nímž MacLawryové už dlouho soupeří. Přestože mezi jejich rodinami vládne jakés takés nevraživé příměří, láska k ohnivé Mary Campbellové je neslýchaná představa dokonce i pro divokého Skota… (Baronet,2019)

 • •

Keď Arran MacLawry tancuje na plese s neznámou kráskou, myslí si, že ide o Deidre Stewartovú. Dievča, s ktorým by sa mal v rámci klanových dohôd v budúcnosti oženiť. Lenže Arran si svoju potenciálnu nevestu pamätá ako poslušnú, nudnú a nezaujímavú, vôbec nie zhovorčivú slečnu. Preto len čo mu dôjde, že mal práve do činenia s Mary Campbellovou, mieni jej ten malý vtip oplatiť. Z neho si predsa nikto uťahovať nebude.

Prítomnosť bratov MacLawryovcov v Londýne pôsobí stále spoločenské pozdvihnutie. Sú témou rozhovorov a účastníkmi šarvátok, hoci ich cieľom je chovať sa slušne. Vodca klanu Ranulf mladšieho brata žiada, aby nevyvolával rozruch a sčasti sa podriaďuje, hoci sa mu zdá, že Ranulf preberá anglánske spôsoby. Do záležitosti s Mary Campbellovou si ale hovoriť nenechá.

Nepriateľstvo MacLawryovcov a Campbellovcov nedovoľuje členom klanov stýkať sa. Má korene v minulosti a pravý dôvod si najskôr ani nikto nepamätá. Všetci sa v priebehu dočasného prímeria snažia uzavrieť výhodné spojenectvá. Pre Maryiných rodičov je to možný sobáš s Roderickom MacAllisterom.

Mary a Arran porušujú pravidlá a rozkazy svojich patriarchov. Napriek záväzkom voči rodinám sa tajne stretávajú. Na všetkých stranách hrozia katastrofy a predovšetkým na tej, kam to Arrana ťahá najsilnejšie – za Mary Campbellovou. Arran začína byť posadnutý poslednou ženou na svete, o ktorú by sa mal zaujímať a je ochotný riskovať bezpečie svoje i klanu, len aby sa s ňou stretol.

Ale aj Deidre túži byť stredobodom Arranovej pozornosti, a tak jedna z tajných schôdzok MacLawryho a Campbellovej končí odhalením. Verejné poníženie a zrušenie aliancie s MacAllisterom rieši Maryin otec núteným sobášom s jedným z jej bratrancov. A je to pre ňu to väčšie zlo.

Riešením pre Ranulfa je poslať neposlušného Arrana domov na Vysočinu. Arran sa však nehodlá vzdať bez boja. Jedinou možnosťou pre Arrana MacLawryho a Mary Campbellovú je spoločný útek.

Dobrodružstvo začína. Obaja ušli dohodnutým manželstvám. Ale ako sa lady zvyknutá na pohodlie vysporiada s obyčajnosťou a predstavou života v zavrhnutí rodinou? Našťastie ochranárska a prísna komorná Crawfordová stráži Maryinu povesť, no rovnako pôsobí v Arranových plánoch nechcené zmätky a komplikácie. Arran chce dosiahnuť jediné – oženiť sa s Mary. Musí ju počas cesty presvedčiť, aby zvolila k sobášu. 

Mary by mohla niekde čakať budúcnosť s nebezpečným, zakázaným, diabolským, pekným, darebáckym Škótom. Mohla by to brať ako nádherné dobrodružstvo, len keby sa dokázala dívať iba dopredu, neobávať sa, že ju doma považujú za zradkyňu klanu, pretože sa opovážila vzdorovať rozkazom v prospech vlastného šťastia. To isté rieši teraz už vydedenec Arran MacLawry. Bude preňho pravdepodobne nemožné poskytnúť Mary počas prenasledovania a obnoveného nepriateľstva medzi MacLawryovcami a Campbellovcami domov.

Útek preveruje silu ich súdržnosti a milostného vzťahu. Nehoda s kočiarom na ceste prinúti Mary vziať veci do svojich rúk a zistiť o sebe, čoho všetkého je londýnska slečna schopná pre záchranu milovaného muža. Skrýša u kedysi vyčlenenej a zavrhnutej tety ponúka Mary iný pohľad na otcove mocenské ambície. A ten spolu s jej novým snúbencom sú im v pätách... Bude im láska stačiť? Môže sa príbeh pre Mary a Arrana skončiť ako rozprávka?

Enochová po rozvinutí prvého stretnutia svojich hrdinov v salónoch smotánky a uliciach kultivovaného Londýna vsadila na klasickú koncepciu útekového scenára dvoch zamilovaných. V podstate si rozumejú od začiatku a celé to ich zaľúbenie vyznieva milo. Ich dobrodružnú výpravu dopĺňajú epizódky, ktoré slúžia na prehlbovanie vzťahu. Pomoc nachádzajú aj u svojráznych sluhov, ktorí Arrana a Mary sprevádzajú. Spojenie dvoch hrdinov z nepriateľským táborov iste nie je ničím výnimočné, avšak autorke sa podarilo obohatiť dej o štipku čohosi neobyčajného, čo spôsobilo, že vo mne príbeh vyvolal väčší záujem ako prvá časť. Odhliadnuc od toho, že sa výraz „svatá Brigito“ objavuje vo vyjadreniach postáv takmer toľkokrát ako ich vlastné mená, oceňujem v spojení s klanovou nevraživosťou v celku elegantný záver. Pre mňa sa týmto dielom autorka vrátila do svojho priemerného štandardu.

si-

• •  • •

Návrat na Vysočinu Suzanne Enoch

Temperamentní Rowena MacLawryová se vrací na Skotskou vysočinu po pozoruhodně úspěšném debutu v londýnské společnosti a dává zcela jasně najevo, že ze svého dětského poblouznění Lachlanem MacTierem už vyrostla. Jemu to vyhovuje, protože stejně neměl nikdy v úmyslu se s ní oženit. Najednou ale nemůže dál ignorovat skutečnost, že z někdejší neohrabané uličnice Winnie vyrostla velmi elegantní – a nadmíru žádoucí – mladá žena…

Drsný a pohledný Lachlan se vůbec nepodobá anglickým uhlazeným aristokratům, kteří se o Winnie zajímali v Londýně. Tři měsíce odloučení stačily víc než dost, aby poznala svět o mnoho nádhernější než nezkrotná skotská divočina – a objekt její dětské lásky. Když se teď ale rozhodla najít si o trochu civilizovanějšího budoucího manžela, dokáže Lachlan ocenit její kouzlo? A existuje pro ni aspoň malá možnost ignorovat to, jak zběsile ji přitahuje? (Baronet,2020)

 • •

Po troch mesiacoch strávených v Anglicku sa Rowena Winnie MacLawryová vracia do rodného Glengasku s pocitom, že sem nepatrí, že patrí do báječného, sofistikovaného Londýna. Jej návrat súvisí s pripravovanou svadbou najstaršieho brata Ranulfa s anglickou lady Charlotte, preto do škótskeho sídla klanu prichádzajú aj anglickí hostia. Mnohých Rowena nadnesene označuje za svojich nových priateľov.

Lachlan MacTier, vikomt Gray a zároveň Glengaskov podnáčelník, si nemieni nechať nalinkovať život a už vôbec nie svadbu s Winnie, ktorú pozná od detstva a celú jej rodinu vníma ako súrodencov. Nemá v úmysle požiadať ju o ruku a nenechá sa chytiť do pasce. Winnie mu dáva jednoznačne najavo, že je z detskej lásky vyliečená.

Sídlo Glengask je zrazu plné hostí z Mayfairu, medzi nimi je možno Rowenin nápadník. Lach by mal cítiť úľavu, že by sa vlastnou neopatrnosťou neprebudil ženatý, no skôr sa cíti urazený. Nepáči sa mu sledovať, ako sa Winnie zaliečajú Angláni, hoci sa v snahe ukázať jej, aká mu je ľahostajná, sám pokúša získať priazeň niektorej z prítomných slečien. Lachlan zisťuje, že sa mu Winnie pred očami zmenila z otravného dieťaťa na krásnu mladú ženu. Winnie zase, že Lach je príťažlivý aj pre iné slečny. Ona „chráni“ kamarátku pred zlomeným srdcom, on ju pred lovcom vena... Obaja dobrým úmyslom obhajujú svoju žiarlivosť. Ich vzťah je jasne daný. Nemusia sa spoznávať, lebo o sebe vedia všetko.

Keď lord Gray pochopí, akého omylu sa dopustil, pridáva sa k „súťaži“ o Rowenine srdce. Ona chce džentlmena za každú cenu. Lach má šancu presvedčiť ju o svojich kvalitách počas príprav na škótske klanové hry usporiadané na počesť MacLawryho svadby. Do jeho plánov ale zasiahne sám Ranulf, ktorý Winnie vybral ženícha z radov spojencov, čím mieni ich prekáranie sa raz a navždy zaraziť. Popravde ma opakovanie toho, čo kto komu povedal a dohadovanie sa medzi hlavnými hrdinami až tak nebavilo.

Winnie si uvedomí, že zrazu stojí na Glengaskov príkaz pred neželeným zasnúbením s Robertom Cranachom, a tak Winnie a Lach spoja sily, aby tú hrozbu odvrátili. Stávajú sa tajnými milencami. Odvrátiť Ranulfove zámery a neuraziť tým zainteresované klany však nebude vôbec ľahké.

Kým sa zaľúbenci pokúšajú vymyslieť, ako sa vyhnúť dohodnutému manželstvu, niekto v úzadí splieta vlastné plány. Tie zahŕňajú túžbu po majetku, pomstu i urazenú pýchu jedného zo zahanbených nápadníkov. A tak s Roweniným únosom vstupujú do deja aj záporáci z predchádzajúcich dielov série. Tento zážitok prinúti Winnie uvedomiť si, že počas únosu nemá čas omdlievať ako anglická lady, ktorou sa tak urputne snažila stať, ale musí konať ako dievča, ktoré vyrastalo na Vysočine.

Nakoniec sa Rowena dočká svojho vysnívaného princa. Na jej vlastné prekvapenie je ním divoký Škót, nie kultivovaný šľachtic. Šťastný záver pre Lachlana a Rowenu visí vo vzduchu vlastne od začiatku, no niekedy k jasným veciam nevedie priama cesta. Títo dvaja hrdinovia patria k tým, ktorí k tomuto poznaniu musia dôjsť okľukou...

Príbehu v podstate nič nechýba. Dvaja naťahujúci sa zaľúbenci, niekde medzi riadkami vtesnaný vtip, boj o priazeň, dobrodružná zápletka, ktorá preverí silu lásky. To však príde až v závere a dovtedy si Lachlan a Rowena dokazujú, kto je tvrdohlavejší. A to sú dve tretiny knihy, ktoré ma bohužiaľ neohúrili. Osudy Roweny MacLawryovej ako právoplatnej členky klanu Škandálnych Škótov vo mne vzbudzoval obavy už od zoznámenia sa s postavou a kniha mi potvrdila, že opodstatnene. Možno to bolo jej vekom alebo mi jednoducho nesadla. Zápletka mi pripadala nemastná-neslaná. Zlepšenie pred poslednými kapitolami môj dojem razantne nenapravilo a bolo to po všetkých tých stranách trochu málo. Tretia časť série nepriniesla nič nápadité, akoby len zapojila ďalšieho člena rodiny. Nepomáhali ani drobnosti, ako napr. že autorka vsadila na štandardné protikladné zobrazenie postáv – uhladení Angličania verzus neotesaní Škóti. Enoch ostala verná svätej Brigite a tentoraz aj Ondrejovi, ku ktorým sa vo svojich slovných zvratoch všetci MacLawryovci neustále utiekajú. A to je už v tretej knihe trochu otravné...

si-

• •  • •

Někdo to rád skotské Suzanne Enoch

Když po něm střelí bláznivá holka v kalhotách, Munro „Medvěd“ MacLawry neví, co na něj udělalo větší dojem – dívčina skvělá muška nebo její neodolatelně svůdné křivky. Catriona MacCollová uprchla s nevlastní sestrou na Skotskou vysočinu, aby unikla nechtěnému sňatku, a ani za mák nestojí o něj, ani o žádného jiného muže. Ale on přece nemůže tu divokou kočku s ohnivými vlasy a ostrým jazykem opustit, když už ji našel – a když je jako stvořená pro jeho náruč.

Munro si svou přezdívku dokonale zaslouží: je to chlap jako hora, svalnatý a pěkně obdařený, s podmanivým uličnickým úsměvem a zástupem náramně spokojených děvčat v patách. Když přináší Catrioně potraviny, přikrývky, svíčky a všechno, co potřebuje, aby přežila zimu v opuštěném opatství, představuje Munro nečekaný dar při jejím zbrklém útěku za svobodou – a taky nečekanou komplikaci. MacDonaldův klan s ní má své plány, a k těm rozhodně nepatří její láska k někomu z rodiny MacLawryů. Jenže s tímhle mužem se cítí jako žena – a možná je to její jediná šance žít život, jaký si představovala jen v nejsmělejších snech. (Baronet,2020)

 • •

Najmladší z bratov MacLawryovcov Munro je odhodlaný užívať si život slobodného mládenca so všetkým, čo k tomu patrí. V poslednej dobe sa vyhýba preplnenému domu častejšie. Na love spozoruje neznáme rusovlasé dievča, ktoré sa usadilo na území MacLawryovcov v opustenom opátstve Haldane Abbey. Chce zistiť, kto si našiel domov v zrúcanine.

Dievča je pre Munra záhadou. Vystupuje nepriateľsky, zručne zaobchádza so zbraňou a vôbec jej nepripadá okúzľujúci, čo ho štve. Munro jej zatají svoju identitu, predstaví sa prezývkou Medveď. Autorka ho opisuje ako muža, ktorého zaujíma len jedlo a ženy. Ľudí zastrašuje. Má povesť neohrabanca a svoje okolie nepresviedča o opaku. Vyhovuje mu to, kým nespozná Cat.

Catriona McCollová s nevlastnou sestrou Elizabeth utekajú pred macochou a strýkom, vojvodom z Visfordu. Sestry sú rozdielne ako protiklady. Elizabeth je typická anglická krehká lady, Cat je vychovaná divočinou ako chlapec a považuje za svoju prvoradú úlohu ochraňovať mladšiu sestru unikajúcu pred neželaným manželstvom.

Naťahovanie dvoch tvrdohlavcov Cat a Medveďa vedie k nútenej spolupráci. Munro robí všetko preto, aby Cat a Elizabeth spohodlnil pobyt v Haldane. Opravuje príbytok, poskytuje im jedlo a ochranu. Cat vyhlasuje, že nič od neho nepotrebuje, že je sebestačná, no zbaviť sa Munra nie je také ľahké. Jej správanie má blízko k divokej mačke. Na môj vkus trochu často túži vrážať päsťou do Medveďovej brady. Vníma ho ako neotesaného, protivného, zadebneného obra, popiera príťažlivosť, ktorá ich oboch zasahuje.

Munro MacLawry sa odmieta nechať pretvoriť na civilizovaného, úctivého chlapíka a vzpiera sa príkazom najstaršieho brata Ranulfa, markíza Glengaska. Z toho vyplývajú ich nezhody. Rovnako sa nechce viazať k jednej žene, ktorá by mu kázala, čo má robiť, ale práve Cat napriek tomu, že nezapadá do slobodného sveta, ktorý si bráni, chce zviesť za každú cenu. Obaja majú spoločné viac, než priznávajú. Nepochopenie a neprijatie najbližšími.

Catriona však patrí ku konkurenčnému klanu MacDonaldovcov, a to komplikuje všetko, čo vplýva na ich životy. Ranulf odhalí tajomstvo, ktoré ukrýva Haldane, ale Munro si čosi nechá pre seba - Cat. Elizabeth sa pod ochrannými krídlami klanu uchýli do hradu Glengask, zatiaľ čo druhá sestra naďalej tají svoju prítomnosť. Cat Munrovi dohadzuje svoju sestru ako riešenie problému s Visfordom. Ranulf celkom neverí, že Medveďa zaujala poloanglická, jemná slečna, ale mieni dodržať spoločenský protokol v rámci mierových klanových vzťahov na Vysočine.

Cat dokáže prežiť vlastnými silami v nepohodlí, zohnať potravu a postarať sa o sestrine bezpečie, no ako dáma veľa skúseností neobsiahla. Výsmech a označovanie inými za mužatku si vybralo svoju daň. Práve taká sa ale Munrovi páči. Klame náčelníkovi i rodine, len aby Cat zatajil. Stávajú sa milencami.

Príchod lorda Torridena na územie MacLawryovcov odkryje ešte nevyslovené tajomstvá a pohne veci vpred. Hlavne preto, že hľadá svoju snúbenicu – lady Catrionu McCollovú. Ich svadba má vyriešiť klanové nezhody. Pre Cat a Munra je však už neskoro. Sú zamilovaní a nechcú sa rozdeliť. Keď je Catrionine útočisko v Haldane odhalené, sú spolu s Munrom nútení bojovať o svoj doteraz ukrývaný vzťah. Náčelník Ranulf nehodlá zatiahnuť MacLawryovcov do sporov cudzích klanov. Cat nechce súrodencov rozdeliť. Munro je ale ochotný sa kvôli láske nechať vyčleniť z rodiny i vlastného klanu. Či to bude nutné, alebo nájdu iné riešenie, vám povie posledná časť Škandálnych Škótov. Prezradím iba, že bratia MacLawryovci budú tento raz bojovať pri obedovom menu...

Záver série sa nesie v podobnom tóne ako predchádzajúce romány. Štýlovo mi príbeh pripomenul druhú časť a čítanie ubiehalo rýchlo. Enochová si napriek nápadom vytvorila pri románoch z Vysočiny istú rutinu a série viacpočetných rodín tlačia k nutnosti kreativity. Popravde, neviem, či mi vzťah, v ktorom sa hrdinovia na striedačku pusinkujú a otĺkajú, prirástol k srdcu. Pri x-tom oslovení Cat „divoká kočko“ a Munra obor či zviera sa mi tislo do vedomia slovo dosť. Rozjímanie o tom, akí sú, a prečo Cat radšej nosí nohavice než volánikovú sukňu, sa pripomína v každej tretej kapitole. Strany k záveru sa pre mňa zbytočne ťahali. A preto musím priznať, že ďakujem autorke za to, že MacLawryovci sú len štyria. Séria Scandalous Highlanders je ako celok vydarená a pekná. Myslím si však, že rebríčky hitparád neprevalcuje.

si-

 

 

<strana 1                                                                          >strana 3

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.