Choď na obsah Choď na menu
 


Amanda Quick-2.strana

 

 < strana 1

A Ladies of Latern Street

Dámy v přestrojení Amanda Quick 

damy-v-prestrojeni.jpg  

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tajuplná zahrada Amanda Quick 

Spisovatelka a profesionální společnice Evangeline Amesová si pronajme dům na předměstí městečka Little Dixby, daleko od spěchu Londýna, kde byla před nedávnem napadena. Fascinována paranormální energií vycházející z nedalekých Křišťálových zahrad potají přeleze zeď, aby pozemky prozkoumala. A když se znovu ocitne v nebezpečí, instinktivně zamíří právě do těchto zahrad.
Lucas Sebastian je gentleman, který by nikdy neodmítl pomocnou ruku dámě v nouzi, i když mu neoprávněně vstoupí na jeho pozemek. Rychle se zbaví útočníka a trvá na tom, aby vše uchovali v tajnosti. Už tak o něm koluje spousta řečí, povídá se, že je na jeho zahradě ukrytý poklad a že jeho strýc – který zemřel za záhadných okolností – pořádal v domě okultní botanické experimenty.
Lucas a Evangeline k sobě okamžitě pocítí silnou přitažlivost, avšak musejí se vypořádat s nejedním problémem. Ať už se ji snažil zabít kdokoliv, zkusí to znovu. Ale kdo to může být? Brzy odhalí, že mají společného nepřítele. A jelikož energie vyzařující z Křišťálových zahrad narůstá, začíná jim být jasné, že pokud chtějí přežít, musí najít to, co bylo před dávnými dobami pohřbeno.
 (Baronet, 2013)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tajemná žena Amanda Quick 

Pod jednoduchými šedými šaty slečny Beatrice Lockwoodové je vždy připravená pistole. Beatrice je totiž placená společnice s tajným úkolem – a tajemnou minulostí – a musí být neustále připravená bojovat o vlastní život.
Přesto se nechá vyvést z rovnováhy podivně vypadajícím mužem, který jí pomůže odhalit zločin na plese – a pak náhle zmizí a zanechá pouze svoji navštívenku. Jmenuje se Joshua Gage a tvrdí, že zná Beatriciny zaměstnavatelky. Je to záhadný muž s hypnoticky klidným hlasem a ebenovo ocelovou hůlkou... 
Jushua má o slečnu Lockwoodovou osobní zájem, je pro něho podezřelou vražedkyní a podvodnici, která tvrdí, že má paranormální schopnosti. Osud je však svede dohromady, a tak nezbývá, než se vydat po společné cestě – jež může být nebezpečná a vzrušující zároveň... (Baronet, 2013)

~~~~~~

Ubehlo už niekoľko mesiacov, čo sa Beatrice Lockwoodovej podarilo len o vlások uniknúť krvilačnému zabijakovi. Úkryt nachádza v agentúre Flintová a Marshová, v ktorej pracuje ako platená spoločníčka s úlohou ochraňovať klientov pred rôznymi typmi nástrah. Beatrice práve rieši prípad prefíkaného lovca vena, keď sa jej do cesty pripletie záhadný Joshua Gage, ktorý sa jej predstaví ako Kuriér. To meno je v istých kruhoch známe v spojení s tajuplným pánom Smithom, mužom, ktorý o všetkom vie, každého nájde a vždy dosiahne, čo chce. Jeho meno opatrne vyslovujú vo vládnych kruhoch rovnako ako v zločineckých sférach.

Návrat Kuriéra na scénu neveští nič dobré a už vôbec nie pre slečnu Lockwoodovú, na ktorú sa zameral. Nejde totiž len o prácu, má na to aj osobný dôvod. Ako vysvitne, Joshua Gage hľadá istú Mirandu Jasnovidku, ktorá pracovala pre Flemingovu Akadémiu okultizmu. Roland Fleming však bol nájdený mŕtvy a polícia doposiaľ nenašla vraha. V spojení so zločinom pátrajú po žene, ktorá zmizla v noc vraždy. Pátrajú po Beatrice Lockwoodovej. Gageovi nejde len o Flemingovho vraha, no hlavne o vydierača, ktorý zneužíva informácie o klientoch získané počas jasnovideckých seansí v Akadémii. Logickou podozrivou je Beatrice. Beatrice nemala potuchy, že jej rolu média Mirandy Jasnovidky bývalý zamestnávateľ Fleming zneužíval na vydieranie svojich klientov. Jednou z nich bola Gageova sestra Hannah Traffordová. Vydieranie pokračuje a Joshua Gage je odhodlaný učiniť tomu rázny koniec.

Beatrice Lockwoodovú len tak niečo nevyplaší a Gage sa v jej prípade tak trochu prerátal. Nepočítal s tým, že sama Beatrice sa stane cieľom únoscu, a tak má zrazu pred sebou neobjasnené dva prípady. Slečna Lockwoodová sa nenechá odradiť od vlastného pátrania, v konečnom dôsledku musia spojiť svoje sily, aby rozmotali klbko nebezpečných situácií, do ktorých sa dostávajú. Beatrice pomáha Gageovi pripraviť pascu a zistiť, kto vydiera Hannah Traffordovú jej minulosťou. Gage zároveň musí zachovať rodinné tajomstvá, ktoré by rodinu spoločensky pochovali. Sám ukrýva temné udalosti, ktoré ho rok držali v ústraní od spoločnosti, a ktoré zanechali stopy na jeho duševnej aj fyzickej odolnosti. Už nie je tým, čo býval ako tajný agent pána Smitha, obmedzuje ho zranenie aj výčitky svedomia. Ako hlava rodiny však musí plniť svoje povinnosti – v prvom rade ochraňovať rodinu a jej budúcnosť. Rozhodne pri tom nerátal s komplikáciou menom slečna Lockwoodová.

Beatrice sa netají svojím paranormálnym talentom a schopnosťou rozoznať bežným zrakom neviditeľné stopy po dotykoch a emóciách na predmetoch a na miestach, vďaka ktorým dokáže identifikovať osobu, ktorá stopu zanechala. Samozrejme racionálny Gage sa necháva viesť rozumom, je presným opakom jej osobnosti a na všetko má rozumné vysvetlenie. Autorka venuje ich dohadovaniu o existencii a neexistencii nevysvetliteľných paranormálnych schopností a intuície pomerne dostatočné percento dialógov. Obhajovanie Joshovho skepticizmu a štipka Beatricinej urazenej nedocenenosti sa pletie takmer do každej debaty, ktorú načnú a nezáleží na téme. Odhliadnuc od toho sa Beatricin nadprirodzený talent javí ako nápomocný pri pátraní po zloduchoch. Tých je hneď niekoľko a spájajú sa s minulosťou oboch hlavných hrdinov. Našťastie sa okrem iného môžu spoľahnúť na pomoc priateľov, ľudí zaviazaných Gageovi aj prínos Joshovho synovca Nelsona, ktorý konečne po nekonečných nociach flákania sa, hazardu a pitiek s priateľmi našiel vzor a zmysel v nasledovaní Gageovej kariéry tajného vyšetrovateľa.

S pribúdajúcimi krokmi Josha a Beatrice k rozlúsknutiu prípadu narastá aj počet záhadných vrážd. Návšteva zberateľa egyptských artefaktov udáva smer vyšetrovaniu, ktoré oboch hrdinov vťahuje stále hlbšie do nedávnych mesiacov, ktoré poznačili ich životy tragickými následkami. Joshovi je jasné, že musí ochrániť Beatrice pred únoscom, ktorý usiluje o jej nezvyčajné schopnosti. Keď zistí, že on sám je iba nástrojom akéhosi šialeného plánu človeka, ktorého poznal ako vlastného brata, agenta, s ktorým zdieľal výcvik aj lásku k tej istej žene, začne sa ho vyšetrovanie dotýkať viac, ako si na začiatku myslel. A to nielen preto, že medzi ním a Beatrice Lockwoodovou sa vyvíja citové puto, v aké ani nedúfal. Vzťah Beatrice a Josha je vykreslený nekomplikovane a nebyť nezhôd okolo tých nadprirodzených záležitostí, si, ako sa vraví, dokonale sadli.

Z Joshovej minulosti sa vynára jeho spolupracovník Clement Lancing, ktorého považoval za mŕtveho, no zatiaľ iba hnaný svojou šialenosťou a otcovskou túžbou pána Smitha napĺňa svoje frankensteinovské vízie. Hlavný zloduch sa s pomocou Beatrice pokúša oživiť svoju jedinú lásku. Pripraví tak krušné chvíle nielen unesenej Beatrice, ale hlavne hrdinskému Joshovi.

Nenáročné čítanie s predvídateľnými zvratmi ničím nevybočuje od Quickovej „klasiky“. Spojenie postáv s paraschopnosťami je pri tejto autorke tak trochu rutinným zvykom. Príbeh až typicky známy z iných jej kníh, vrátane nezávislej a pokrokovo zmýšľajúcej ženy, či šablónovití hrdinovia, až to všetko navodzuje dojem, že kopíruje samú seba. Pri zápletke, kde sa mieša vražda s vyšetrovaním, milostnou aférkou, opisom istých prvkov nadprirodzena, amatérskym vedeckým bádaním, únosom a svetielkujúcim a vybuchujúcim finále, si stabilný čitateľ Amandy Quickovej určite nájde to svoje. Román mi nepriniesol wau efekt, ani dojem, že čosi na tento spôsob čítam prvý raz a je originálny. Nebol. Ale na druhej strane nebolo v ňom nič, vďaka čomu by skončil nedočítaný na poličke. Ako spomínam, klasika od tejto autorky zaobalená do variantnej verzie.

si-

 

__________________________________________

 

large-dokud_nas_smrt_nerozdeli.jpg

Dokud nás smrt nerozdělí

Amanda Quick 

Calista Langleyová řídí exkluzivní „seznamovací“ agenturu ve viktoriánském Londýně a pomáhá váženým dámám a gentlemanům, kteří jsou na světě sami. Zničehonic však začne dostávat dárky a tretky určené osobám, které mají hluboký smutek – černé zrcadlo, pohřební věnec, prsten s černým kamínkem. Na všem jsou vyryty její iniciály. 
Zoufalá Calista nevěří, že by jí policie nějak pomohla, a tak se obrátí na Trenta Hastingse, samotářského spisovatele populárních detektivek. Trent jí však nedůvěřuje, protože se domnívá, že Calista využívá jeho osamělou sestru, která se stala jednou z jejích klientek. Po minulých zkušenostech drží své emoce na uzdě, i když mezi ním a Calistou okamžitě propukne silná přitažlivost. 
Zatímco se Trent a Calista probírají záznamy o odmítnutých klientech v naději, že naleznou jejího mučitele, začíná být jasné, že nebezpečí nejspíš přichází z Calistiny vlastní tajné minulosti – a že jejího pronásledovatele uspokojí pouze její smrt...
 (Baronet, 2016)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Autorka sama označuje toto dielo za viktoriánsky román s gotickými prvkami a ženami v ohrození. Možno aj vďaka tomuto samotnému nápadu využiť núkajúci sa detektívny motív romantickými chvíľami v rozprávaní svojho príbehu šetrila. Vlastne jej v línii udalostí akoby na ne neostal čas. Devízou deja je amatérske pátranie po vrahovi, ktorý zasahuje do inak uspokojivého života slobodnej a nezávislej Calisty Langleyovej. Calista po sklamaní v láske venuje všetok svoj čas práci, ktorá ju baví. Vo svojom dome usporadúva zoznamovacie večierky pre nezadaných klientov, ktorých si starostlivo vyberá. Jednou z jej klientok je Eudora Hastingsová, sestra úspešného spisovateľa detektívnych príbehov. Nečakanú návštevu pána Trenta Hastingsa si Calista zmýli s klientskou schôdzkou, ba čo horšie, Hastings je svedkom jej konfrontácie s bývalým nápadníkom Nestorom Ketteringom, pokúšajúcim sa opäť vstúpiť do Calistinho života. Kedysi naivná a zamilovaná Calista je dnes už dosť skúsená, aby odhadla povahu Ketteringovej ponuky, no odmietnutie mileneckej aférky lovca vena len tak neodradí. Neodbytný nápadník je však iba jeden z problémov, ktorým Calista Langleyová musí čeliť.

Povolanie spisovateľa predurčuje Trenta Hastingsa na samotársky život, no pravdou je, že sám seba nepovažuje za nešťastného čudáka (kvôli zjazvenému výzoru), práve naopak, aktivity, ktorým sa venuje, mu napĺňajú čas na maximum. Ako sám vraví, pred každým písaním nového románu sa venuje detailnému „výskumu“. Nie je preto prekvapením, že dokáže veci, ktoré sa váženému džentlmenovi neprisudzujú. Ani to, že sa nominuje za Calistinho ochrancu. Tá sa mu so svojím problémom zverí s dôverou aj preto, lebo sa obaja ocitnú v ohrození, keď len o vlások uniknú smrti. V pátraní jeden druhého „logicky“ dopĺňajú. Mimochodom, Amanda Quicková toto slovo asi miluje, pretože v knihe natrafíte na nekonečné variácie slova „logický“. Všetci úspešne dedukujú a majú skvelú intuíciu.   

Spisovateľský úspech a hlavne Hastingsova postava detektíva Clivea Stonea otvárajú Trentovi všetky dvere. Jeho popularita mi bola trochu na obtiaž, ale hlavní hrdinovia vďaka obľúbenému Stoneovi (naznačuje sa, že s Trentom splývajú do jednej osobnosti) preplávajú prekážkami bez väčších komplikácií, a tak si pri pátraní spolu s nimi príliš neodriete šedé bunky, ale to sa pri tomto ľahkom žánri ani neočakáva. Z môjho pohľadu sa príbehu ubralo žiadaného napínania nervov. Niektoré scény vyznievajú mierne naivne.

Trent pozná tých správnych ľudí na strane spravodlivosti i v nočných londýnskych uliciach. Známosť s kráľom podsvetia Jonathanom Pellom (mimochodom tiež fanúšikom jeho kníh) mu pomáha získať informácie na miestach, kam by sa slečna Langleyová za normálnych okolností nikdy nedostala. Autorka sa nevyhla množstvu klišé. Aj postava zločinca Pella vyznieva ako prototyp sčítaného mafiánskeho bossa, ktorý systematicky odstraňuje konkurenciu a v podstate žiadnu nemá. Postavy celkovo sú vykreslené povrchne.

Keď sa objavia náznaky, že obeťou prenasledovania nemusí byť iba Calista, do hľadania vinníka sa zapája aj Calistin brat Andrew, ktorý vďaka dobrodružným aj nebezpečným situáciám po boku Trenta Hastingsa objaví v sebe túžbu živiť sa ako súkromný detektív. Svoju úlohu v pátraní zohrávajú aj Trentovi súrodenci – sestra Eudora a brat Harry, lekár a psychológ. Obe strany sú poznačené nechvalnou rodinnou históriou, podobnosť ukrývaných tajomstiev má tendenciu ich zblížiť a sú základom pre vznikajúce priateľstvo a spoluprácu. Občas to celé pôsobilo ako ideálny rodinný podnik.

Calista a Trent musia získať dôkazy, že muž, ktorý sa zameral na osamelé a po láske túžiace guvernantky, je vrah a ten istý človek, ktorý usiluje aj o Calistin život. Podozrenie padá na Ketteringa, zviazaného v manželstve, z ktorého nezískal vytúženú finančnú slobodu. Ako presvedčiť vydesenú pani Annu Ketteringovú, že žije v bezprostrednej blízkosti nebezpečného šialenca? Všetko však môže byť nakoniec celkom inak.

Až na pár nutných únikov z potemnelých domov, úskokov pred rútiacim sa kočiarom či niekoľkým zábleskom čepele noža prechádzajú hlavní hrdinovia udalosťami v deji pomerne hladko. Veľmi rýchlo sa zladia. Trent a Calista majú prvú zamilovanosť dávno za sebou a obaja vedia, čo od života chcú. Dostalo sa im dvoch či troch vzájomných romantických vzplanutí, takže žiadne milostné lekcie na stránkach nezahliadnete. Nahrádzajú ich pragmatické rozhovory, detailné rozoberanie stôp a situácií a štipka nadprirodzena v podobe populárnych duchárskych seansí. Quicková zabalila svoje rozprávanie do vcelku slušne nadpriemerného takmerdetektívneho historického románu pre ženy. Nepriniesla síce nijaké veľkolepé nápady a nevybočila zo štandardného ponímania pojmu „gotický“, ktorý je blízky laickej predstave, neprekvapila ničím temným a krvavým, čo by človeka obralo o spánok, vyskladala však dej, ktorý má potenciál zaujať a udržať pozornosť po poslednú kapitolu, aj keď viete, že inak ako šťastne sa to skončiť nemôže. 

si-

 

__________________________________________

big_zahrada-lzi.jpg

Záhrada lží Amanda Quick 

Když Ursula Kernová, majitelka Agentury paní Kernové, jež poskytuje sekretářské služby bohaté klientele, najde svou nejlepší zaměstnankyni a přítelkyni mrtvou, odmítá uvěřit, že to byla nehoda. Pouští se tedy do pátrání a předtím se svěří se svými úmysly svému klientovi, archeologovi a dobrodruhovi Slateru Roxtonovi. Slater se domnívá, že se musela snad pomátnout, ale nenechá ji v tak nebezpečné situaci samotnou.
Pokud se krásná vdova hodlá pustit do pátrání po vrahovi potulujícím se po viktoriánském Londýně, Slater je odhodlaný stát jí po boku. Společně musejí odhalit identitu vraha – a aby tohoto cíle dosáhli, možná budou muset jeden druhému odhalit i svoje vlastní nejhlubší tajemství... (Baronet, 2015)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Keď archeológ Slater Roxton zmizne počas expedície na neznámom ostrove v útrobách starobylého chrámu, všetci predpokladajú jeho smrť. Nikto ani v snoch nepredpokladá, že sa po roku vráti do Londýna v plnej sile, aby po otcovej smrti dal do poriadku rodinný majetok. Pre ostatných je záhadou a pre bulvár dokonalým sústom vhodným na stránky novín striehnucich na škandály.

Slater Roxton je ľavoboček, nelegitímny syn bohatého lorda. Keďže ho otec uznal, vyrastal v dvoch svetoch, v matkinom – hereckom, i otcovom – vo vyšších kruhoch. O Roxtonových nedávnych rokoch života sa vedú špekulácie. Údajne študoval exotické tajomné záhady, stal sa lovcom stratených artefaktov, navštívil vzdialené zeme. Zážitky ho pripravili o rozum a vrátil sa s cieľom dosiahnuť pomstu. Pretože na výprave, počas ktorej sa stratil, bol s lordom Torrenceom, ktorý sa vrátil bez neho s pokladom, ktorý náhle zmizol.

Roxton sa namiesto rečí venuje pragmatickým úlohám, preto si najme služby Agentúry pani Kernovej, aby dokončil súpis majetku. Ursula Kernová je inteligentná, odhodlaná žena s pevnou vôľou. Je to typ modernej ženy, ktorá si agentúru pre sekretárky vybudovala sama húževnatosťou a pracovitosťou. Stavia na dobrej reputácii svojich zamestnankýň, a preto jej ich osud nie je ľahostajný. Aj to je dôvod, prečo sa rozhodne vyšetriť nejasnú smrť svojej zamestnankyne i priateľky Anne Cliftonovej, označenej ako samovražda. Ursula je presvedčená, že jej Anne nechala tajné indície vedúce k odhaleniu vraha. V tejto úlohe požiada o pomoc svojho nového zamestnávateľa Roxtona a uzavrú dohodu o partnerstve vo vyšetrovaní vraždy.

Tu sa rozvíja dej, v ktorom autorka postupne rozpletá nitky udalostí, kde sa spájajú motívy minulé i súčasné a ovplyvňujú oboch hlavných hrdinov. Dejiskom sú londýnske uličky i exkluzívne kluby, spleť tajomstiev príslušníkov spoločenskej elity. V tomto priestore sa pohybujú Slater a Ursula v pozícii amatérskych detektívov a rozvíjajú paralelne svoj vzťah na úrovni spolupracovníkov, priateľov aj milencov.

Ursula plánuje prevziať miesto mŕtvej priateľky ako sekretárka lady Fulbrookovej a zistiť, či mohol byť dôvodom jej smrti pomer s lordom Fulbrookom. Obaja manželia Fulbrookovci majú svoje tajomstvá, ktoré pomaly odhaľujú. Sú spojené s drogou pomenovanou ako ambrózia, ktorá koluje v meste. Kto je záhadný Američan Cobb, ktorý sa zjaví v ich sídle?

Pátranie prináša dobrodružstvo, podfarbené nebezpečnými situáciami, v ktorých je ohrozený život hlavných hrdinov. Slater s Ursulou skladajú kúsky informácií do celistvého obrazu spáchaného zločinu. Ursulina priateľka sa zaplietla s nebezpečnými ľuďmi. Teraz zločinci za sebou zametajú stopy. Obete pribúdajú, ale hoci sú Roxton s pani Kernovou pár krokov pred políciou, hlavný zloduch má náskok. Pretekajú s časom.

Aj sama Ursula Kernová je záhadou. Jej minulosť je poznačená škandálom. Tá sa vracia do jej nového života v podobe vydierača. Mohla by pravda o nej zničiť jej krehký vzťah so Slaterom? Vydierač má na Ursulu požiadavky, no ona nie je typ ženy, ktorá by sa nečinne vzdávala. Má plán na ochranu svojej novej totožnosti.

Autorka dlho neskrýva, že „čiernou dušou“ je Cobb, budujúci svoje drogové obchodné impérium za cenu každej obety. Je ochotný využívať ženy, najímať zabijakov, zbavovať sa neužitočných ľudí i vraždiť vlastnými rukami. Ide nekompromisne za svojím cieľom. Dôvtipný Slater Roxton pripraví na niekoľkonásobného vraha pascu, ale za Anninu smrť je zodpovedný niekto iný...

Amanda Quick pripravila v románe ľahko čitateľné rozprávanie. Oddychový príbeh so zmesou dobrodružstva a romantiky využíva autorkine osvedčené prvky deja i kulisy, či typy hlavných hrdinov. Vykreslenie ich charakterov neurazí, ale ani ničím neprekvapí. Je to párik, aký nájdete aj v Quickovej iných knihách. Bez hlbšieho dojmu medzi nimi prebleskne aj klišé „chémia“. To dáva väčší priestor samotnému pátraniu a hľadaniu motívov, avšak zimomriavky vám to nenavodí. Mnohé rýchlo odhalí aj sama autorka, čo znižuje dávku napätia. Neznamená to ale, že sa pri knihe unudíte. Ak je vaším cieľom iba relax pri knihe, je Záhrada lží dobrou voľbou.

si-

 

 

 

 

 

< strana 1 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.