Choď na obsah Choď na menu
 


Lisa Kleypas-2.strana

 

> strana 1,...,3         

 

Séria Stokehursts Lisa Kleypas

stokehurstovi1.jpg

# # #

Půlnoční anděl

Půvabnou ruskou šlechtičnu Tašu nutí rodina ke sňatku se zhýralým aristokratem. Dívka se zdráhá, ale vývoj událostí vezme nečekaný obrat. Nastávající ženich je těsně před svatbou nalezen mrtev a Taša se nedokáže ubránit obvinění z vraždy. V předvečer popravy se jí díky lsti podaří uprchnout z vězení, aby unikla oprátce za zločin, který nespáchala. Za pomoci strýce uprchne do Anglie, kde začne pracovat jako guvernantka v domě ovdovělého lorda. Poprvé v životě poznává, co je to být šťastná, ale po svatbě na ni dopadne další krutá rána osudu: najde ji bratr zavražděného šlechtice a unese ji do Ruska. Tam je Taša znovu uvržena do vězení, a zatímco čeká na soud, klade si spoustu znepokojujících otázek: Najde se skutečný vrah? Pokud ne, mohla by být znovu odsouzena k smrti? A přijde jí její anglický manžel na pomoc? Román Půlnoční anděl je příběh o vášnivém milostném vzplanutí, které přerůstá v trvalou lásku, ochotnou podstoupit jakoukoliv oběť a poprat se s nepřízní osudu. (Domino, 2000)

# # #

S hlavnou hrdinkou Natašou (Taša) Kapeterevovou sa hneď v prológu stretávame v nezávideniahodnej situácii. Je uväznená v petrohradskom žalári a čaká na popravu. Údajne zavraždila svojho snúbenca Michaila Angelovského. Jediné, čo si Taša pamätá, je nôž v Michailovom krku a krv na jej rukách. Vďaka pomoci blízkych je však Tašin život zachránený. Pre Rusko je mŕtva a pred ňou sa otvára nový život s novou identitou v Anglicku. Sesternica Alice jej pomôže nájsť si miesto guvernantky u lorda Lukasa Stokehursta. Luke nie je nadšený, no na naliehanie priateľov predsa odváža do svojho sídla Southgate Hall slečnu Karen Billingsovú. Uvedomuje si totiž, že jeho dcéra Emma nevyhnutne potrebuje vychovávateľku. Napriek tomu, že Emma je podľa slov svojho otca „divoké dieťa“, mne tak (až na pár „výstrelkov“) vôbec nepripadala a slečna Karen si získala jej náklonnosť už takmer pri prvom stretnutí. A vlastne sa hneď rozhodne, že zo slečny Billingsovej bude ideálna manželka pre jej otca. Lepšia ako jeho momentálna milenka i partnerka lady Iris Harcourtová. Stokehurst sa v dcére vidí, hlavne preto, že mu pripomína zosnulú ženu Mary. Žije prakticky zo spomienok na ňu. Jej náhlu smrť mu pripomína hák namiesto ruky, o ktorú prišiel, keď sa pokúšal zachrániť Mary s dcérou pri požiari domu. Prítomnosť záhadnej Karen v dome postupne rúca múr okolo Luka Stokehursta, ktorý si celé roky pevne budoval. Musím povedať, že skromná povaha Karen (Taša) mi bola sympatická. To, čo mi prekážalo, bola klišéovitá predstava autorky o Rusoch, ktorej sa asi nevedela vyhnúť. Preto to, že má Taša videnia budúcnosti, ma vlastne už ani neprekvapilo.

Karen trpí nočnými morami, neustále ju prenasledujú spomienky a vízie. Urputne sa snaží zistiť, čo sa vlastne v osudnú noc smrti jej snúbenca stalo. Karen sa s Lukom pomaly zbližuje. Musí sa však popasovať s ohrdnutou milenkou Iris i Lukovou tvrdosťou. Keď vyjde najavo pravá Tašina totožnosť, Luke sa rozhodne chrániť ju i jej život jediným možným spôsobom – manželstvom.

A potom... potom som sa začala nudiť. Zvykanie na spoločný život, návšteva Londýna, nákupy, banálne rozhovory... Dalo sa predvídať, čo presne preruší idylku medzi manželmi – Tašin únos do Ruska. Únoscom je brat Michaila Angelovského – Nikolaj, ktorý chce spravodlivý trest pre vrahyňu. Do posledných 2 kapitol autorka stlačila Lukovo hľadanie Taše, vysvetlenie vraždy Angelovského, opätovnú záchranu hlavnej hrdinky a útek späť do Anglicka. Nakoniec sa v Anglicku ocitne i sám Nikolaj, ktorý musel emigrovať a vďaka Taši sa zmení Lukova i Nikolajova nevraživosť na akési „rodinné priateľstvo“. Tu som nadobudla presvedčenie, že má autorka pramálo nápadov a len hľadá najľahšiu cestu, ako zaplniť kvótu 280 strán knihy. Keďže som ju čítala až po voľnom pokračovaní s názvom Síla osudu, musím konštatovať, že keby som tak neurobila, o veľa by som neprišla. Napriek tomu sa mi zdala o štipku lepšia ako príbeh Emmy Stokehurstovej a Nikolaja Angelovského.

si-

# # # # # # # # # #

Síla osudu

Emma Stokehurstová vyčnívá z davu, a to nejenom svou výškou. Je ryšavá, pihatá, sžíravě upřímná a netají se hlubokou láskou ke zvířatům – a takové nevěsty nejsou zrovna nejvyhledávanější. První ctitel se objevil až po nekonečném čekání, a není tudíž divu, že se do něj bezhlavě zamilovala – a že málem utonula v žalu, když ji opustil. Plná obav z osudu vysmívané staré panny začne dopřávat sluchu Nikolasi Angelovskému. Nikolas je pohádkově bohatý a ďábelsky krásný ruský emigrant, ale provází ho velmi rozporuplná pověst. Londýnská vybraná společnost se k němu chová odtažitě, Emmin otec ho v blízkosti své dcery nevidí vůbec rád, ale Emma nakonec podlehne Nikolasovu naléhání a svolí ke sňatku. Místo romantických líbánek na ni ovšem čeká rozčarování: novomanžel jako by o ni ztratil zájem. Všímá si jí stále méně, jako by pro něj byla vzduch. Co by se muselo stát, aby se z jejich svazku nestalo jen další zoufalé manželství, které přežívá jen ze společenské nutnosti? Co když klíč k Nikolasovu nevyzpytatelnému chování leží v dávné minulosti? A co musí Nikolas udělat, aby v sobě našel dost odvahy k lásce? (Domino, 2008)

# # #

Jedná sa o voľné pokračovanie Polnočného anjela. Hlavnou hrdinkou je dcéra Lukasa Stokehursta.

Na túto knihu som bola zvedavá, keďže som najprv čítala recenziu s celkom slušným hodnotením. A do polovice ma aj zaujala. Ale potom prišlo akési intermezzo, ktoré som celkom nepochopila. Ani netuším, aký bol autorkin zámer. Išlo o exkurziu v čase, keď sa hlavný hrdina prevteľuje do tela svojho prapredka a ocitá sa v Rusku o 100 rokov pred vlastným narodením. Vcelku mi táto časť knihy prišla celkom zbytočná a musím povedať, že pokazila môj dojem z príbehu. Akosi nie som favoritkou dvojitých životov, zvlášť ak sa hrdina stal vlastným pradedom (hoci sa z toho vykľuje len hodinové bezvedomie, v ktorom navštívil minulosť, aby "čosi" pochopil). Naozaj som potom stratila ambíciu dočítať príbeh, i keď som to nakoniec zvládla. Dávam len . Myslím, že Kleypasová má na konte aj lepšie.

si-

# # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # # #

lisa-kleypas-cizi-muz-v-mem-naruci.jpg

Cizí muž v mém náručí Lisa Kleypas

Lara Hawksworthová, krásná mladá vdova, má za sebou několik let nevydařeného manželství. Trpně snášela manželovo sobectví, nevěru i společenské výstřelky, ale pak se nevrátil z dlouhé obchodní plavby. Svým způsobem se jí ulevilo, ale... Jednoho dne dorazí zpráva, že její manžel není mrtev. Lařina nově nabytá duševní rovnováha se bortí jako domeček z karet. Překvapením však ještě není konec - do Indie odjel sobecný násilník a vrátil se pozorný milenec a dvorný muž, který pozvolna dobývá její duši i tělo a získává její lásku. Lara však neustále přemítá: Je to on, není to on? Stejnou otázku si kladou i přátelé a všichni, kdo ho před odjezdem znali. Obrovské zklamání přivodil jeho návrat zejména příbuzným, které připravil o titul a bohatství. Pouze matka může u soudu potvrdit synovu totožnost, ta je však na cestách... (Domino, 2008)

≈ ≈ ≈

Dávam , lebo mi to silne pripomínalo film Návrat Sommersbyho s R.Gerem v hlavnej úlohe. Až sa mi chvíľami zdalo, že čítam prepis scenára. Ale ináč sa to čítalo dobre.

Príbeh ako celok sa mi páčil, no Lara na mňa pôsobila trochu toporne. Jej konanie na záver hodnotím ako poriadny podraz, hlavne po tom, čo pre ňu navrátivší manžel urobil - a že to nebol skutočne jej manžel... nuž... Napriek možno pochopiteľnej dileme, myslím, že si mohla ušetriť komplikácie a žiť po boku milujúceho muža. Je však pravda, že mi neprichodí súdiť autorkino rozhodnutie rozvitia dejovej línie, ale ja ho hodnotím ako retardačné. To všetko však nekoliduje so skutočnosťou, že tento príbeh je jedným z tých, ktoré sa L. K. vydarili.

si-sa

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

tajna-laska.jpg Tajná láska Lisa Kleypas

Lady Aline Marsdenová měla jako dcerka ze šlechtické rodiny jediný úkol: uzavřít výhodný sňatek s mužem z nejvyšší společenské vrstvy. Navzdory urozenému původu však dala svou nevinnost otcovu podkonímu Johnu McKennovi. Takovýto románek je ovšem v očích tradiční šlechty něčím zcela neprominutelným. Mladí milenci jsou vystaveni mocnému hněvu pana Marsdena, který hodlá opovážlivci ze stájí zničit život. Ve snaze zmírnit otcův vztek Aline předstírá, že z její strany šlo jen o chvilkové poblouznění, nikoliv o skutečný cit. Její šaráda slaví úspěch – John je pouze vykázán z panství. O několik let později se někdejší sluha vrací z Ameriky jako zámožný muž. Je ještě přitažlivější než dřív a má ďábelský plán: pomstít se ženě, která roztříštila jeho sen o čisté lásce. Neví, že Aline to udělala pro jeho dobro…, a především netuší, že i po tak dlouhé době to mezi nimi bude jiskřit jako tenkrát… John tak stojí před nesnadným rozhodnutím – má uskutečnit svůj pomstychtivý záměr, nebo riskovat celý svůj nový život pro svou první a jedinou lásku? (Domino, 2010)

≈ ≈ ≈

Po dlhom čakaní na 2. vydanie tejto knihy som sa tešila na silný príbeh nabitý emóciami. Anotácia je výstižná. John McKenna sa po rokoch teší v New Yorku prestížnemu postaveniu a obrovskému majetku. Napriek tomu sa vracia do Stony Cross Parku, aby mu Aline zaplatila za všetko utrpenie, ktorým musel po odchode zo sídla Marsdenovcov prejsť. Chce ju vidieť na kolenách, chce jej slzy a chce jej telo.

Aline žije so sestrou Oliviou v sídle Marsdenovcov pod dohľadom brata Markusa, lorda Westcliffa, ktorý Američanov pozval. Prekvapením pre McKennu je, že Aline je stále slobodná, i keď v spoločnosti vystupuje ako snúbenica Adama Sandridga, čo v Johnovi vzbudzuje žiarlivosť. Na moje sklamanie sa Aline veľmi rýchlo otrasie z minulej bolesti a McKennovej pozornosti sa nebráni, dokonca ju prijíma ako výzvu zažiť konečne milostné dobrodružstvo. O to lepšie, že je to práve John, ku ktorému stále prechováva city. Skutočnosť, prečo sa ho pred rokmi vzdala, ostáva dlho nevypovedaná a Aline skrýva ešte jedno tajomstvo, ktoré jej bráni ukázať celú svoju dušu naplno. Hoci vie, že McKenna sa nevyhnutne vráti do Ameriky, chce si jeho spoločnosť užiť, kým sa dá. John napriek úmyslu veľmi rýchlo pochopí, že má voči Aline výčitky svedomia a jeho pomstychtivý plán sa rozpadá. Rozhodne sa urobiť posledný krok - požiada Aline, aby s ním odišla do New Yorku. Ona ho však odmieta a Johnovi druhýkrát zlomí srdce. Jej dôvody súvisia s dávnym zranením a pocitom menejcennosti. Je to nakoniec Markus, ktorý pôvodne s jej pomerom s McKennom nesúhlasil, kto Aline otvorí oči a dodá jej odvahu, aby sa nevzdávala svojej lásky. Aline má teda len jeden pokus, aby stihla zastaviť McKennu skôr, ako nastúpi na loď do Ameriky.

Okrem tohto vzťahu sledujeme i príbeh Alininej sestry Olivie, ktorá má za sebou škandalóznu minulosť. Po tom, čo jej zomrel snúbenec a ona potratila, Livia sa spoločnosti vyhýba a žije utiahnuto. V Stony Cross Parku upúta pozornosť McKennovho priateľa a spoločníka, ktorý prišiel k Marsdenovcom uzatvárať obchody, Gideona Shawa. Ich príťažlivosti stojí v ceste len jedno - Shaw je alkoholik. Aj Livia si však mieni užiť milenecký pomer, keďže sa jej zdá, že ju Gideon po dlhom čase prebudil k životu. Gideon si sám uvedomuje, že ak chce ostať so ženou, ktorú miluje, musí zmeniť svoj život. Svoj boj s alkoholom chce zvládnuť sám a pre Oliviu. Ich spoločná budúcnosť sa musí nachvíľu odložiť...

V závere nechýba happyend pre obe sestry, no musím povedať, že ako moje nadšenie pri kúpe a otvorení knihy stúpalo, tak každou stranou vyprchávalo. Dej mi zovšednel. Nemožno povedať, žeby bol príbeh zlý. Nedokážem sa však preniesť cez pocit, že som čakala viac. Oveľa viac. A moja chuť na Tajnú lásku ostala neuspokojená.

si-

Verdikt: 

si-

 

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Séria Gamblers Lisa Kleypas

kleypas-hazardni-hraci-1.jpg

≈ ≈ ≈

Přijdu si pro tebe Lisa Kleypas

Londýn, 1820.
Krásná a lehkomyslná Lily Lawsonová patřila ke lvicím londýnských salónů a s oblibou šokovala svým chováním vznešenou společnost. Nevynechala jedinou příležitost, kdy mohla dát úzkoprsým příslušníků anglické smetánky najevo svou nezávislost. Nyní si ovšem uložila velmi složitý úkol: zabránit sňatku své něžn
é a půvabné sestry s arogantním lordem Alexem Rainfordem. Lily totiž ví, že sestra miluje jiného muže, a proto jí chce pomoci. Použije svého šarmu a vnutí se na Rainfordovo panství, kde hodlá rozehrát velkolepý plán. S Alexem si však padnou do oka a vypuknou mezi nimi prudké hádky. Všechno se zdá být ztraceno, ale po několika dnech se začne zášť měnit v cosi jiného, mnohem příjemnějšího...Lily ani Alex si ovšem nechtějí přiznat, že se proti své vůli zamilovali, a navíc jsou svatební přípravy v plném proudu...Najdou cestu ven z tohoto začarovaného kruhu? 
(Domino, 2001)

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈

Sním o tobě Lisa Kleypas

Derek Craven se dokázal vypracovat z naprosté bídy na majitele nejluxusnější londýnské herny. Nebylo to nijak snadné: na cestě k obrovskému majetku a vysokému společenskému postavení se musel obrnit vůči zištnosti a pokrytectví svého okolí. Nyní sice patří mezi anglickou smetánku, ale je z něj tvrdý a podezřívavý muž s okoralým srdcem. Když se díky pracovním povinnostem setká s mladičkou Sárou Fieldingovou, rozčiluje ho její nevinnost a naivní chování. Avšak v jeho ponurém království, kde se třpytí drahocenné šperky a lidé získávají či ztrácejí obrovská jmění, se může šedá myška změnit v okouzlující krásku, která uhrane i světaznalého muže. Derek ke svému překvapení zjistí, že ta obyčejná dívenka z venkova dokázala otřást jeho cynickou duší, vzbudit v něm vášeň a naději na to, že by mohl být upřímně milován. (Domino, 2011)

≈ ≈ ≈ 

  Derek Craven zosobňuje presne takú mužskú postavu, aká priťahuje zrak ženských čitateliek. Z bezvýznamnej nuly sa stal nechutne bohatým mužom. Po poľutovaniahodnom detstve a tvrdom pretĺkaní sa má teraz všetko, čo si len môže priať. A s nechuťou zisťuje, že ho postihla choroba bohatých - nuda. Aj preto ukončil vzťah s lady Joyce Ashbyovou. Derek nedokáže skrývať svoju chuť na všetky slasti života, má palác, len aby zistil, že ani tisícka nocí v zlate a zamate ho nezbavia pocitu straty niečoho, čo nedokázal pomenovať. 

  Sára Fieldingová je autorka románov o odvrátených stránkach života. Títo dvaja nemôžu byť rozdielnejší. Náhoda spôsobí, že práve ona je ženou, ktorá je v pravý čas na správnom mieste a zachráni Dereka pred dvoma útočníkmi a dostane sa do jeho „kráľovstva“. Ide o hráčsky klub pre šľachtu a boháčov, ktorým prináša zakázané rozkoše. Sára ako odvetu za odvážny skutok žiada možnosť pozorovať život v klube. Derek Craven však nič neponúka zadarmo.

  Za Sáriným konaním je snaha prekročiť prah i zmýšľanie ohraničenej dedinskej komunity, vlastnej naivity, ktorú zakrýva zbytočnou urečnenosťou. Pod plášťom sebakontroly a pokoja sa skrýva tvrdohlavosť, túžba po dobrodružstve, túžba zmeniť názor iných a tak trochu i svet. Šarm slečny Fieldingovej uchváti každého zamestnanca v Cravenovom klube. Skrsne v nej myšlienka zažiť niečo vzrušujúce, aspoň na jeden večer patriť do polosveta. Odtiaľ je už iba krok k tomu, aby sama zhmotnila postavu zo svojej knihy - záhadnú a mýtmi opradenú padlú ženu Mathildu. Ale ťahať sa za prsty s Derekom Cravenom sa nevypláca. Nečudo, že si koleduje o problémy. Derek totiž nie je žiadny galantný rytier, ničí všetky ilúzie mladých, neskúsených žien a halí ho maska dekadencie.

  Ona a on: biela a čierna, anjel a diabol, čistota a nemravnosť, žena z idylických dedinských záhrad a muž zo špinavej stoky Londýnskych ulíc. Dvaja ľudia, ktorí nemôžu byť spolu, lebo k sebe jednoducho nepatria. Hoci sú Derekove zvody silnejšie ako rozum, Sárine dobrodružstvo končí  fiaskom. Vracia sa do Greenwood Corners k svojmu zaužívanému životu a snúbencovi Perrymu. Spomienky na Dereka Cravena sa však neprestávajú vynárať. Pochopiteľne Perry a Derek sa nedajú porovnávať. Sára si uvedomí, že chce od muža i svojho života viac a s Perrym sa (aj po peripetiách s jeho totálne nesympatickou matkou) rozíde. Ako náplasť na srdce prijíma pozvanie Lily Raifordovej na víkend. A keďže sú manželia Raifordovci najbližší a asi jediní Cravenovi priatelia, Lily si môže zahrať dohadzovačku.

  Nenapraviteľný cynik Craven sa po Sárinom odchode tak trochu zmenil na trucujúceho pubertiaka a konečne sa zapojil do civilizovaného sveta. Kým sa Lily snaží dať Sáru a Dereka dokopy, lady Ashbyová intriguje. Sáre hrozí škandál a ako jediná záchrana jej cti sa javí manželstvo. Nakoniec je na zozname vhodných manželov jediným akceptovateľným kandidátom Derek. Teraz je ochotný zaplatiť akúkoľvek cenu, aby si ju udržal.

  Sára vyzná Derekovi city a on sa musí naučiť dôverovať jej. Ako mávnutím čarovného prútika je z neho iný muž. Kostrbato ideálny. Bohužiaľ s náhlou stratou temných stránok nabral kopec nudy a s ním aj celý záver príbehu, ktorý už len pokrivkáva k posledným stranám. Nie a nie ich dočítať. Chcelo to vrátiť Derekovi Cravenovi jeho tvár, čo by znova vnieslo do deja trochu iskry a života. Kleypasovej sa podaril aspoň z ¾ poctivo premyslený sujet. Zrazu akoby nevedela, ako ďalej a čo s takým skazeným a rozorvaným mužom ešte robiť. Jeho 180 stupňový obrat k lepšiemu a detaily z harmonického vzťahu so Sárou sú len pozliepanými idylickými obrázkami, ako manžel rozmaznáva manželku a pôsobia príliš sladko. V tomto svetle vyznieva komplikovanosť Cravenovej povahy nepresvedčivo. Mala ponechať jeho démonickej stránke viac priestoru a celkový dojem by iba vylepšila. Takto, ako sa vraví, stratil šmrnc. To všetko ešte podčiarkuje okázalá, bezcieľna a zbytočná manifestácia Cravenovho bezmedzného majetku. Človeka, ktorý si môže všetko dovoliť a má všetkých v hrsti. A Sáry, ktorá je vďaka popularite svojho románu hviezdou Londýna...

 Ešte jeden výkrik snahy zdramatizovať v monotónnosti upadajúce záverečné kapitoly predstavuje pomsta Joyce Ashbyovej. Podpáli klub. Pred Derekovým zrakom zhorí všetko, čo zosobňuje jeho sny. Vrátane Sáry. Našťastie jedna pôvodne negatívna postava prispeje dobrým skutkom na Sárinu záchranu, ktorá záchranu vlastne nepotrebuje. Ide o Iva Jennera, akýsi živý opak Dereka Cravena, muža, ktorý je podobou toho, čím sa mohol stať, keby... Šťastný koniec sa odohrá symbolicky nad spáleniskom, nad ktorým vzklíči nový, lepší život Dereka Cravena. To všetko autorka doslova vtesnala do poslednej kapitoly. V závere ešte pridala doslov - Craven sa venuje dobročinnosti a Sára zbiera úspechy novým románom „Darebák“...

  Napriek istým výčitkám si ma prvá časť knihy získala a na ten zvyšok si musí urobiť názor každý sám. Mužský hrdina je sympaticky čierna duša a ona presne tá jediná, ktorá má v sebe niečo, čo ho zachráni. Len akoby im rodinný život ubral akési kúzlo. Nechápte ma zle, všetko vyzerá pekne a tak by to malo v romanci byť. Pre mňa sú však nový Derek a dokonalo rozmaznávaná Sára príliš vyšperkovaní a trónia na hore čipiek. Medzi kladmi a zápormi ma to ťahá raz na jednu a raz na druhú stranu. No chápem, prečo má vo všeobecnosti táto kniha taký vysoký rating. Na striedavo stúpajúcej a klesajúcej krivke autorkiných výkonov patrí tento román k tým, ktoré zaraďujem k lepším obdobiam jej tvorby. Určite vám radím nenechať ho ležať nedotknuto v poličke a prečítať ho.    

si-

 

≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ ≈ 

  

>strana 1,...,3

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentáre

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.